גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיליארד וחצי דולר והקמת דאטה סנטר מוקדם מהמתוכנן: פרטים חדשים על ההשקעה הצפויה של מיקרוסופט בישראל

מנכ”ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה שוחח עם רה"מ נתניהו וחשף את ההשקעות שמתכננת החברה בישראל ● בין היתר מדובר בהקדמת תהליך הקמת דאטה סנטר בארץ ● פרטי ההשקעות, ההתחייבויות שתיקח על עצמה החברה וההטבות שתקבל כבר עלו בשיחות שהתקיימו לאחרונה

מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה /  צילום: יח"צ
מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה / צילום: יח"צ

ענקית ההייטק מיקרוסופט נמצאת במגעים להרחבת הפעילות בישראל ולהשקעה של מיליארדי שקלים נוספים בארץ - כך נודע לגלובס. החברה כבר התחייבה להקים דאטה סנטר בישראל במהלך 2021, וייתכן כי הקמתו תוקדם. נושא נוסף שעומד על הפרק הוא הרחבת פעילות השבבים, וייתכן שאף הקמת מרכז מחקר ופיתוח בנושא. נזכיר כי לאחרונה הודיעה גוגל על הקמת מרכז פיתוח דומה בישראל.

לפני עשרה ימים, ביום שישי שקדם לבחירות, שוחח מנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, וחשף במהלך השיחה חלק מפרטי ההשקעה המתוכננת בישראל, שצפויה להיות בהיקף של בין מיליארד למיליארד וחצי דולר. לגלובס נודע כי במהלך השיחה אמר נאדלה לנתניהו כי ישראל נחשבת "למרכז פיתוח מאוד חשוב עבור מיקרוסופט", לא עלתה כל דרישה מצד נאדלה כלפי הממשלה, ומנגד גם לא ניתנה כל הבטחה מצד ראש הממשלה.

פרטי ההשקעה, ההתחייבויות שתיקח על עצמה החברה וההטבות שתקבל כבר עלו בשיחות שקיימו בשבועות האחרונים בכירים במיקרוסופט העולמית עם לשכת ראש הממשלה ובכירים במועצה הלאומית לכלכלה, בהם יו"ר המועצה פרופ' אבי שמחון. בצד הישראלי מובילה את הנושא רונית אטד, מנכ"לית מיקרוסופט ישראל. החברה צפויה לדווח בימים הקרובים על תכניותיה המדויקות בארץ. 

התועלות של הרחבת הפעילות של מיקרוסופט בישראל עבור המדינה כוללות בין היתר את המיסוי על שכר העובדים שיועסקו על ידי החברה, העובדה כי הכנסות אלה יוצאו בין היתר בצריכה בישראל וכן השארת ההון האנושי בארץ ומניעת בריחת המוחות. 

שיעור מיסוי נמוך על הקניין הרוחני

האם יש למהלך של מיקרוסופט היבטי מס? לא משמעותיים. מיקרוסופט תמשיך ליהנות משיעורי מס נמוכים להם היא זכאית מכוח חוק עידוד השקעות הון, המקנה הטבות ממס לחברות יצואניות שיש להן הכנסות המבוססות על נכסי קנין רוחני (IP) טכנולוגי. ההטבות האלו, בקבוצה בסדרי הגודל של מיקרוסופט, הינן שיעור מס של 6% בגין הרווחים שנובעים מאותו קנין רוחני (חברות טכנולוגיות קטנות יותר משלמות 7.5%-12%, ומס החברות הרגיל בישראל הוא 23%). כמו-כן קיימות הקלות במס על חלוקת דיבידנדים.

בגדול, ישראל אמורה ליהנות רק מהמס על שכרם של העובדים שיעבדו במרכז הפיתוח ורווחים מעסקאות שייעשו סביב אותו מרכז, ולא מהרווחים על הקניין הרוחני עצמו, שכן אלו שייכים לחברה הזרה. עם זאת, יש לשים לב כי בשנים האחרונות רשות המסים בוחנת את ההתקשרויות של החברות הבינלאומיות בארץ מול חברות האם שלהן וחברות אחרות בקבוצה בחו"ל, על מנת לוודא כי הן משלמות בארץ מס אמת.

מומחה המס עו"ד יניב שקל ממשרד עוה"ד שקל ושות' מסביר, כי "ככלל, כאשר חברה ישראלית מספקת שירותים לחברה קשורה בחו"ל, כאשר השירותים האלו ממומנים על ידי החברה הזרה וללא קנין רוחני בבעלות החברה הישראלית, השיטה שבה נקבע מחיר השירותים היא שיטת ה'קוסט פלוס'. המשמעות של השיטה הזו היא שהחברה הזרה מחזירה את כל העלויות של החברה הישראלית (זה ה'קוסט') בתוספת רווח בשיעור מסוים (זה ה-'פלוס'). למשל, על שירותי מחקר ופיתוח מקובל ששיעור הרווח ינוע בין 5% ל-15%. כלומר, יחזירו את כל עלויות החברה הישראלית, בעיקר עלויות כוח-אדם, בתוספת 15% רווח שיישאר בחברה הישראלית. על הרווח הזה משולם מס חברות בישראל, וכשמחלקים אותו לחברה האם - גם מס על דיבידנד.

לדבריו, "בחברות רב לאומיות כמו מיקרוסופט יחולו על הרווח בישראל גם ההטבות לפי חוק עידוד השקעות הון - כלומר שיעורי מס נמוכים על הפעילות ועל הדיבידנד".

עו"ד ליאור נוימן, ראש תחום מסים במשרד ש. הורוביץ, מוסיף כי "מבחינת המתכונת המיסויית, ככלל, מרכזי פיתוח כאלו מעניקים שירותי מו"פ לחברת האם או לחברה בקבוצה שמממנת את שירותי הפיתוח והיא בעלת ה-IP. אמנם הרווח לצרכי מס בישראל שנוצר במרכז הפיתוח אינו רב - מאחר ומבחינת התמחור מרכז הפיתוח אינו נושא בסיכונים ולכן הרווח המשמעותי נותר בידי בעלת הקניין הרוחני, שלה נותן מרכז הפיתוח שירותים - הרי שמדינת ישראל נהנית מהמס בגין השכר הגבוה של עובדי הפיתוח והשירותים הנלווים, וכן מעסקאות שנוצרות סביב מרכזי הפיתוח. מחירי העברה בין מרכז הפיתוח לקבוצה הרב לאומית נקבעים בדרך כלל על פי מודל של 'קוסט פלוס' או מודל אחר הלוקח בחשבון שמרכז הפיתוח נותן שירותים ולא נושא בסיכונים".

מחלוקות מול רשות המסים 

למרות שלכאורה הקניין הרוחני בבעלות החברה הזרה ולא הישראלית ולכן גם הרווח הגדול הוא של החברה הזרה, עלולות להתעורר מחלוקות מול רשות המסים באשר להתחשבנות בין החברה הישראלית לחברה הזרה.

לדברי עו"ד שקל, "אחת הבעיות שהתעוררו לאחרונה היא שרשות המיסים לא קיבלה את התחשבנות בין החברה הישראלית לחברה הזרה בשיטת ה'קוסט פלוס'. למשל, כאשר מדובר בחברה ישראלית ששולטת פרקטית בקניין הרוחני, והשליטה והניהול בפועל של הקניין הרוחני לא מצויים בידי החברה הזרה".

ישנן מחלוקות חדשות המתנהלות בתקופה האחרונה בין רשות המסים למספר חברות במשק סביב השאלה בידי מי נמצא הקניין הרוחני - ספקית השירות הישראלית או החברה הזרה. כדי להכריע בשאלה הזאת, רשות המסים בוחנת את הסממנים שמעידים על כך שיתכן ונוצרה בעלות כלכלית על נכס בישראל. לדברי עו"ד שקל, "בין הסממנים נבדק מקורו של הקניין הרוחני, האם בחברה בישראל מתקיימות פעילויות נוספות מלבד פעילות המחקר והפיתוח, האם מרכז הפיתוח בישראל נוטל חלק מהסיכונים המשמעותיים בפעילות המחקר והפיתוח ועוד. אם מדובר בהקמת מרכז פיתוח חדש, ולא ברכישת חברה, קשה להאמין שבמיקרוסופט (חברה רב לאומית זרה, שהמטה שלה בחו"ל, ומממנת את הפעילות בחו"ל) חוששים מאוד מבעיה זו".

לדברי עו"ד נוימן, בעת הקמת מרכז מחקר ופיתוח כפי שמתכננת מיקרוסופט לעשות, "יש לוודא שבין מרכז הפיתוח לחברה הרב לאומית מתקיימים יחסים כאלו ששומרים על מעמדו המיסויי של המרכז כמרכז פיתוח כספק שירותים בקבוצה ובפרט שאין לו שליטה בביצועי העיצוב, השיפור, ההגנה, התחזוקה והמיצוי של הנכסים הבלתי מוחשיים (ובאנגלית -Design, Enhancement, Protection, Maintenance and Exploitation ("DEMPE לפי קווי ההנחיה של ה- OECD.

הקושי העיקרי מבחינת מערכת המס בישראל הוא העדר ודאות ביחס לכללים שבהם גם רשות המסים תראה בפעילות של המרכז כפעילות מרכז פיתוח שאינה מייצרת קניין רוחני (IP) עבור עצמה - חוסר הודאות הוביל את רשות המסים להוצאות שומות עתק למרכזי פיתוח של חברות רב לאומיות ומייצרות הרתעה לגופים שמבקשים להקים כאן את מרכזי הפיתוח ולדעתי מעבר למשיכת הקנין הרוחני לישראל כדאי לישראל למשוך אליה גם מרכזי פיתוח כאשר הקניין הרוחני נשאר בחו"ל".

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"