גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סלט אמריקאי: ספורט, עסקים, זכויות אזרח, פוליטיקה והרבה צעקות

ליגת הבייסבול מטילה חרם על מדינת ג'ורג'יה בגלל חוק, שצפוי לצמצם הצבעה של שחורים בבחירות ● טראמפ קורא לרפובליקאים להחרים את הליגה ואת "כל החברות השמאלניות" ● ג'ורג'יה מאיימת לשלול הטבות מס מחברת התעופה "דלתא" ● "השמאלניות" מאיימות להפסיק תרומות פוליטיות לרפובליקאים ● מאבק נולד

מוחים על מדרגות בית הנבחרים בג'ורג'יה נגד החוק שמגביל את ההצבעה, מרץ / צילום: Reuters, DUSTIN CHAMBERS
מוחים על מדרגות בית הנבחרים בג'ורג'יה נגד החוק שמגביל את ההצבעה, מרץ / צילום: Reuters, DUSTIN CHAMBERS

ליגת הבייסבול של ארה"ב (MLB) השליכה ביום ו' פצצה: היא לא תערוך השנה את משחק הגמר שלה באטלנטה, בירת מדינת ג'ורג'יה. "החרימו את הליגה!", הגיב הנשיא לשעבר דונלד טראמפ ממועדון הגולף הפרטי שלו בפלורידה.

בייסבול אמנם שוקע לאיטו, אבל עדיין נהנה מפופולריות ניכרת, שני רק לפוטבול בין ענפי הספורט העיקריים באמריקה. בליגת הבייסבול יש 30 קבוצות ששוויין הכולל מוערך ב־66 מיליארד דולר. משחק האול־סטאר הוא מאורע מיוחד במינו. על פי תקוות מארגניו הפעם הוא עומד להיות אחד האקטים הראשונים של ההשתחררות מעול הקורונה.

הסיבה ליציאה מאטלנטה: התנגדות הליגה לחוק בחירות חדש, שקיבלה האסיפה המחוקקת של ג'ורג'יה. הנשיא ג'ו ביידן משווה אותו עם החוקים הגזעניים של מדינות הדרום, ששללו למעשה את זכות ההצבעה מהשחורים במשך 90 שנה. הליגה התייעצה עם קבוצותיה ועם שחקניה, בהווה ובעבר, "ועם רבים אחרים". היא הגיעה למסקנה שהסתלקות מאטלנטה היא הדרך הטובה ביותר "להפגין את ערכינו".

"האם אתן מקשיבות?"

הדמוקרטים אומרים שהחוק הזה הוא מהלך נקמה של הרפובליקאים על תבוסתם בבחירות לאחר, שהשתתפות חסרת תקדים של מצביעים שחורים איפשרה את ניצחונם בג'ורג'יה (ובמקומות אחרים).

הנשיא ביידן בירך על הודעת הליגה. קודמו טראמפ קרא להחרים את הליגה, מפני שהיא "מפחדת מפני השמאל הדמוקרטי הקיצוני".

"החרימו את ליגת הבייסבול ואת כל החברות השמאלניות (הוא השתמש במושג האמריקאי woke, שהאקדמיה ללשון העברית עדיין מתאמצת למצוא לו תרגום עברי), המנסות לשבש בחירות חופשיות והוגנות", הוסיף טראמפ, וסיים, "האם אתן מקשיבות, קוקה קולה, דלתא וכל השאר!"

השתיים האלה, שבסיסן בג'ורג'יה, "וכל השאר", גינו את החוק, או לפחות הסתייגו ממנו. מנכ"ל דלתא הכריז, ש"כל הגיונו של החוק מיוסד על שקר - שהיו אי סדרים גדולי ממדים בבחירות בג'ורג'יה ב־2020... לרוע המזל, התירוץ הזה משמש שורה של מדינות בכול רחבי ארצנו, המנסות לחוקק חוקים דומים להגבלת זכויות האזרח".

הביקורת מצד דלתא, שאטלנטה היא נמל הבית של מטוסיה, עצבנה את הרפובליקאים במידה כזו, שבית הנבחרים של ג'ורג'יה הצביע ביום ד' שעבר לבטל את הקלות המס המוענקות לענקית התעופה. נראה מה יעשו הסנאט והמושל.

רפובליקאים בקונגרס בוושינגטון קראו ביום ו' לשלול מליגת הבייסבול את הפטור רב־השנים שהיא מקבלת מחקיקה אנטי־מונופוליסטית. סנאטור ימני אחד, מארק לי, ממדינת יוטה, צייץ: "הגיע הזמן שהממשלה הפדרלית תחדל להעניק זכויות־יתר לתאגידים ספציפיים ומועדפים - בייחוד אלה המענישים את מתנגדיהם הפוליטיים".

לא נתחיל ב־1619

משבר המערכת בארה"ב הוא כל כך עצום ממדים עד שאין לך קליפה שמתקלפת מבלי לגלות קליפה נוספת מתחתיה. הפוליטיקה, החברה, היחסים הבין־גזעיים, התרבות, המסחר והספורט מעורבים זה בזה כמעט ללא תקנה, ומאיימים על שלומה של אמריקה במידה שאפשר רק לנחש.

נקודת ההתחלה כל כך מוקדמת עד שה"ניו יורק טיימס" החליט לפני שנתיים להקדים ולייחס אותה לשנת 1619, שבה הגיעה אניית העבדים הראשונה לחופי צפון אמריקה. בשל קוצר היריעה אנחנו נימנע מלחזור כאן אל תחילת המאה ה־17, ונסתפק בינואר 2021, כאשר רוב צירי בית הנבחרים של המפלגה הרפובליקאית ניסו למנוע את אישור תוצאות הבחירות לנשיאות במליאת הקונגרס. את מוסיקת הרקע של ניסיונם סיפקה להקה של בריונים, מהם חמושים, שפרצו אל גבעת הקפיטול, הניסו את חברי הקונגרס אל מקלטים, ורצחו שוטר אחד.

הבחירות לא בוטלו, אף כי דונלד טראמפ מוסיף לטעון שהן זויפו "בגדול". המפלגה הרפובליקאית מוסיפה להתאבק בעפר רגליו. נציגיה באסיפות המחוקקות של מדינות הנמצאות בשליטתה (קצת יותר מחצי המדינות של ארה"ב) התחילו בערך 250 יוזמות חקיקה נפרדות.

מגמת החוקים היא לקצר את פרק הזמן הניתן להצבעה, אם בימים הקודמים לבחירות ואם ביום הבחירות עצמו; להקטין את מספר הבוחרים המורשים להצביע במה שישראלים מכנים קלפיות לנפקדים; ולהטיל חובת זיהוי על מצביעים, שעד כה לא נדרשו להציג מסמכי זיהוי.

בארה"ב אין תעודות זהות בתור שכאלה, ואנשים נוטים להשתמש ברישיונות הנהיגה שלהם לצורכי הזדהות; כמובן, לרבים אין רישיונות נהיגה. על פי 'האיחוד האמריקאי לזכויות האזרח' (ACLU), הדרישה להזדהות תפגע ללא יחס בשחורים, של־25% מהם אין מסמכים מזהים. אצל הלבנים השיעור הוא רק 8%.

יותר מדי מצביעים

הגאות במספר המצביעים השחורים בבחירות של השנה שעברה הניבה את שיעור ההשתתפות הגדול ביותר זה מאה שנה, כמעט 67%. ב־2016 וב־2012 השיעור עמד על סביבות 55%.

בג'ורג'יה הבחירות לנשיאות הוכרעו על חודם של קצת פחות מ־12 אלף קולות מתוך 7.23 מיליון. על פי סקרי היציאה, טראמפ זכה ב־69% מקולות הלבנים; ביידן זכה ב־88% מקולות השחורים. מספר המצביעים ב־2020 היה גדול ב־1.8 מיליון מזה של 2016.

בתחילת ינואר, ג'ורג'יה ערכה בחירות מיוחדות לסנאט. לתדהמת אמריקה, היא בחרה שני סנאטורים דמוקרטיים, יהודי ושחור. הפרשי ניצחונם היו גדולים אפילו מזה של ביידן.

ביידן היה מנצח גם בלי ג'ורג'יה, אבל הבחירות לסנאט בג'ורג'יה היו גורליות: הן העבירו את מלוא השליטה בקונגרס לידי הדמוקרטים. בלי ג'ורג'יה תכנית ההצלה לנפגעי הקורונה (1.9 טריליון דולר) ותכניתו המוצעת של ביידן לשיקום התשתית (2־3 טריליון דולר) לא היו מועמדות אפילו להצבעה.

מאחר שהרפובליקאים בג'ורג'יה מחזיקים הן בכהונת המושל והן בשני הבתים של האסיפה המחוקקת, הם היו חופשים ליזום ולאשר במהירות גדולה את ההגבלות על תהליך ההצבעה.

לפי מבקרי החוק, ההגבלות החדשות עומדות לפגוע בעיקר בשחורים. סניגורי החוק טוענים, שהביקורת עליו נעוצה באי־הבנה. ענייננו כאן אינו תוכנו של החוק, אלא תוצאות המחלוקת שהוא עורר: הצטרפותם של ענקי תעשיה למערכה נגדו.

תאגידים ועונשים

"קוקה קולה", שבסיסה בג'ורג'יה, הכריזה שההשתתפות בבחירות היא "זכות יסוד", החוק "אינו מתקבל על הדעת" והוא "צעד אחד אחורה". "הום דיפו" הכריזה ש"בחירות צריכות להיות נגישות, הוגנות ובטוחות". ענקית המשלוחים וההובלה UPS עומדת על זכותם של "כל בעלי זכות ההצבעה לעמוד בחובתם האזרחית".

מה יכולים הענקים האלה לעשות לג'ורג'יה? העונש האולטימטיבי יהיה כמובן להוציא את עסקיהם ממנה. אבל זה לא יקרה. עונש סביר יותר הוא להימנע מתרומות למועמדים של המפלגה הרפובליקאית. על תרומות קמות ונופלות מועמדויות.

תאגידים מסחריים הענישו בשנים האחרונות מדינות בשליטה רפובליקאית על חוקים ועל תקנות שנתפסו כמנוגדים לזכויות האזרח.

צפון קרוליינה, למשל, הגבילה ב־2016 את כניסת טראנסג'נדרים לשירותים ציבוריים של מיגדרם הביולוגי. תגובת עולם העסקים הדהימה את הרפובליקאים המקומיים. היא עמדה לעלות למדינה כמעט ארבעה מיליארד דולר באובדן הכנסות מהשקעות וממסים. שנה אחת אחר כך, הרפובליקאים נכנעו וביטלו את החוק. באמצע, המושל שחתם על החוק הובס בבחירות.

ספורט ועסקים לא נועדו להיות בפוליטיקה. הם הגיעו אליה, מפני שבאמריקה הקרועה לגזרים הכול טבוע בחותם פוליטי. וזו רק ההתחלה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בפתיחת המסחר בוול סטריט; טסלה מזנקת ביותר מ-10%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון