גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על חוף הים בג'סר א זרקא תיבנה השכונה הכי משתלמת של מחיר למשתכן: כמה תעלה דירה ומי (כנראה) יישאר בחוץ?

תוכנית חדשה לבניית מאות יחידות דיור ביישוב ג’סר א זרקא, על חוף הים, כוללת אמנם דירות מוזלות במסגרת מחיר למשתכן, אולם רוב הדירות יימכרו במחירי שוק חופשי, ורוב הסיכויים שיהפכו לבתי נופש ליהודים

הדמיית התוכנית בין קיסריה לג'סר א זרקא / הדמיה: LUMO  ורד שמאי
הדמיית התוכנית בין קיסריה לג'סר א זרקא / הדמיה: LUMO ורד שמאי

בשבוע שעבר פתח משרד הבינוי והשיכון אפשרות להירשם להגרלה נוספת של תוכנית מחיר למשתכן בפרויקט "טורקיז - צפון מערב קיסריה". הזכאים יכולים להירשם להגרלה לרכוש דירה בשטח 140 מ"ר, במרחק של כמה מאות מטרים מחוף הים ומבתי שכונת היוקרה של קיסריה, במחיר של כמיליון שקל בלבד.

מדובר בעצם בהרחבה של הכפר הערבי ג’סר א זרקא, אחד הכפרים הערבים הכי עניים ומוכי הפשע בישראל. השכונה החדשה נועדה לסייע בפתרון מצוקת הדיור החמורה ביישוב, אולם הסיכוי שהתושבים יוכלו להרשות לעצמם לקנות דירה בשכונה החדשה, במסגרת מחיר למשתכן או בשוק החופשי, זעום.

היחס בין הדירות של תוכנית מחיר למשתכן לשוק החופשי הוא בערך 30%-70%, ולמכרזי מחיר למשתכן רשאים להגיש מועמדות כל זכאי משרד השיכון. האמצעי שנוקט משרד הבינוי והשיכון כדי להבטיח את אפשרות הקנייה של תושבי ג’סר א זרקא הוא הקצאה של חלק מהדירות לבני המקום.

"מי שיש לו כסף לא נשאר כאן"

שיח מוראד עמאש, ראש מועצת ג’סר א זרקא, מסתייג מאופן שיווק הדירות בפרויקט החדש. הוא העדיף שכל דירות מחיר למשתכן תהיינה שמורות לבני המקום, אך זה לא קרה. "ג’סר א זרקא נמצאת במצור. כבר שנים רבות שהיישוב לא גדל. השטח שלו נשאר 1,500 דונמים שמתוכם כ-300 הם שטחי מדינה. התושבים רוצים קורת גג. אין לנו אזור תעסוקה, מלאכה, מסחר. היישוב סגור ונעול, כאילו יישוב מת. אנחנו נמצאים במצוקת דיור קשה מאוד, שמשפיעה על התושבים. מי שיש לו כסף לא נשאר ביישוב. ג’סר הוא לא פצצה מתקתקת, אלא כזו שהתפוצצה.

ראש המועצה ג'סר א-זרקא עמאש מוראד / צילום: איל יצהר

"באה המדינה ואמרה שהיא רוצה לתכנן במערב ג’סר, לצד הים. התוכנית הזאת רצה כבר 20 שנה וכל פעם היא נגנזת. הסכמנו לתוכנית כי רצינו לראות איך המדינה תנצל את עתודת הקרקע האחרונה לטובת היישוב. קיווינו שאם היא תשלב תיירות היא תוכל לעזור לתושבים לחיות בכבוד. אבל, אחרי פרסום המכרזים ראינו שתושבי ג’סר לא יכולים לרכוש דירה שם".

אין אנשים מג’סר שיכלו להרשות לעצמם לקנות שם דירות?
"לפי מה שרשום אצלי יש לנו 500 אנשים ללא קורת גג. כמה כבר קנו שם? מה התועלת של היישוב מתוכנית גרנדיוזית כזו שתביא זרים מבחוץ? זה שאנשים נרשמו להגרלה לא אומר שיהיה להם כסף לרכוש דירה".

"קשה לראות אנשים שיגורו שם דרך קבע"

לירן צ’צ’יק, אדריכל חברת גשם החזקות שתכננה ומקימה את הפרויקט, אומר: "זו תב"ע שהתחילו להריץ אותה לפני קרוב ל-10 שנים, התוכנית הייתה אמורה לתת מענה לג’סר א זרקא, שאין לה עתודות להתפתחות והיא כלואה בין הים, כביש החוף, קיבוץ מעגן מיכאל וקיסריה, בדרום. לתב"ע הזו יש ארבעה שלבים. ב-2019 הייתה הגרלה של שלב א’, כעת מתקיים שלב ב’. ובהמשך ימומשו שלבים ג’ וד’ שיציעו גם תיירות ומסחר זעיר".
התוכנית על כל שלביה מציעה בנייה של 520 דירות. גשם החזקות זכו במכרז לשלבים א’ וב’, סך של 168 יח"ד".

מה עם המחירים?
"אנחנו מוכרים את הדירות של מחיר למשתכן במחיר של 7,000 שקל למ"ר. אתה יכול לקנות דירת שישה חדרים עם גינה, במחיר של כ-1.15 מיליון שקל. זה הזוי. 200 מטר בקו אווירי, בקיסריה, עולה פי חמישה".

צ’צ’יק אינו יכול לומר בכמה כסף נמכרות דירות בשוק החופשי, אך מעריך שדירת פנטהאוז בשטח 200 מ"ר תעלה 3.5 מיליון שקל.

האדריכל לירן צ'ציק, חברת גשם / צילום: ADD  גיא איזיק

לא מעט יהודים רוכשים דירות בפרויקט. איך תיראה השכונה?
"אף אחד לא יודע. אם אתה מסתכל בראיית מקרו, 15 או 20 שנים קדימה. בסופו של דבר לא יכול להיות שהפער למחיר למ"ר, בין קיסריה לג’סר, יישאר בצורה קיצונית כל כך. יבוא היום שהפער הזה לא יחזיק מים. התוכנית מייעדת את היישוב לתיירות ליד החוף הבתולי, אחד היפים בארץ, ואני מעריך שזו תהיה עיירת נופש ליד קיסריה".

והאם יש ביקוש מצד תושבי ג'סר א זרקא?
"עברו כבר חודשיים אבל לא הגיעו מתעניינים. אני גם לא יודע כמה מתוך אלה שהגרילו דירות במחיר למשתכן יוכלו לממש את הזכייה. גם להוציא יותר ממיליון שקל, זו לא הוצאה מבוטלת. אני לא יודע כמה אנשים בג’סר יוכלו להרשות לעצמם. בסופו של דבר, אחרי כמה סבבים של הגרלות אתה יכול לפתוח את השיווק לכל מי שיש לו תעודת זכאי, לאו דווקא בן המקום".

סרטון התדמית של גשם החזקות מכוון בעיקר לאנשים שיש להם כסף. מי קהל היעד שלכם?
"אנחנו משווקים דירות במרחק מאה מטר מהים. אתה לא יכול לתת מחיר של דירת שיכון בנהריה. אתה צריך לקחת את זה לפלח שוק שיכול להרשות לעצמו".

ומי זה פלח השוק הזה?
"מי שיכול לקנות דירה כזאת ולא לגור בה, וזה מה שיקרה שם בשנים הראשונות, חייב שיהיה לו כסף".

זה יישוב עני. איזה שירותים מוניציפליים הוא יוכל להציע?
"תוכנית הבינוי מציעה שצ"פים, מוסדות חינוך. אני מעריך שחלק מהדיירים יהיו ממחיר למשתכן וחלק משקיעים".

אז למה שלא יגורו שם?
"קשה לראות אנשים גרים שם דרך קבע, יהודים או תושבי חוץ, שגרים שם כמקום המגורים הראשי שלהם. אני לא רואה משפחה מבית חנן או ממעגן מיכאל עוברת לגור בג’סר. אם מסתכלים על התוכנית, מבינים שמדובר בדירות להשקעה, דירות נופש של אנשים שיש להם 2-3 מיליון שקל לדירה שאפשר לבוא אליה 3-4 פעמים בשנה".

ג'סר א זרקא: כ-15 אלף תושבים • אשכול 2 מתוך 10 בדירוג הסוציו-אקונומי של הלמ"ס • זהו אחד היישובים הצפופים בארץ: יותר מ-9,000 נפש לקמ"ר (באור עקיבא הסמוכה הצפיפות היא כ-3,200 נפש לקמ"ר) 

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין