גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזיגזג של פיני רובין בפרשת שיכון ובינוי: להמליץ לשלם, להעלות ספק ולהכחיש שוחד

עו"ד פיני רובין, המייצג את שיכון ובינוי בפרשת השוחד, המליץ לחברה לשלם 6 מיליון שקל לעובד שתבע אותה והעלה טענות לשוחד, זאת למרות שאמר כי עדותו "לא מחזיקה מים" לפני פרוץ החקירה - כך עולה ממסמכים שהגיעו לגלובס ● בהמשך אמר כי עדות התובע השאירה ספקות שניתן שוחד

עו"ד פיני רובין / צילום: יונתן בלום
עו"ד פיני רובין / צילום: יונתן בלום

בשבועיים האחרונים פרסם גלובס תמלילים וחומרים בנוגע למעורבות בכירי שיכון ובינוי לשעבר בפרשת השוחד של החברה באפריקה. החברה גילתה לכל המאוחר על החשדות נגדה חמישה חודשים לפני פרוץ החקירה הגלויה. זאת, בעקבות תביעה שהגיש עובד החברה נגדה לבית הדין לעבודה.

מאז הגשת התביעה, פרקליט הצמרת, עו"ד פיני רובין, ליווה את החברה באופן אינטנסיבי. מסמכים שהגיעו לידי גלובס מעלים תהיות ופערים לא מוסברים בנוגע להתנהלותו של עו"ד רובין, ראש משרד גורניצקי, במסגרת הייצוג של שיכון ובינוי, שנמשך עד ימים אלה.

ב-16 ביולי 2017 הגיש מנהל הכספים לשעבר של שיכון ובינוי-קניה, שי סקף, תביעה בגובה 5.9 מיליון שקל נגד שיכון ובינוי. לטענתו, החברה התעמרה בו על רקע סירובו לשתף פעולה עם תרבות השוחד שלה באפריקה. התביעה הוגשה לבית הדין לעבודה תוך התנעת הליך גישור חשאי ולא לוותה בפרסום תקשורתי. למעשה, רק ביום הפיכת החקירה לגלויה, ב-20 בפברואר 2018, נודע לציבור עניין התביעה.

עם קבלת התביעה נכנסה שיכון ובינוי מיד לדריכות רבה. בדירקטוריון החברה ובפורומים נוספים, כגון ועדת ההיגוי שהוקמה ב-10 באוגוסט, נוהלו ישיבות רבות וחשאיות על הטענות, ועו"ד רובין הוזעק מיד לסייע לחברה.

עד כדי כך הנושא היה רגיש ונפיץ מבחינת החברה, שניתן לפרשה קוד סתמי לשימוש פנימי - "פרויקט סרנגנטי". זאת, כדי להקשות על הבנת פרוטוקול הדירקטוריון למקרה שהוא יגיע לידיים הלא נכונות. לדברי היועץ המשפטי של שיכון ובינוי, עו"ד חזי קטן, בחקירתו באזהרה, העילה לשם הקוד הייתה לשמור על סודיות, "אפילו בדברים הטכניים אם יש מצגת בנושא, אז זה השם". אפילו קבוצת הוואטסאפ שעסקה בתביעה, כונתה "סרנגנטי".

מעבר לכך, חלק מהפרוטוקולים שעסקו בתביעה, הושחרו כליל באופן תקדימי. עו"ד קטן, שכתב את הפרוטוקול, טען בחקירתו כי הוא לא יודע מי היה הגורם המשחיר.

"אין חובת דיווח"

ב-24 באוגוסט 2017 בשעה 13:30, אמר רובין במסגרת ישיבה שהתקיימה במשרדו עם המבקרים החיצוניים של החברה ובכירים בחברה כי לדעתו עולה מתחקור ראשוני ש"העניין לא מחזיק מים, גם בהיבט שהתובע בעייתי בעדותו", כך על-פי תרשומת של השיחה שערך משרד BDO המבקר את החברה. במסגרת הגישור עם סקף, משרדו של רובין האזין וצפה בחומרים שלו. "היה לא נעים לשמוע או לראות", אמר. לדברי רובין, סקף כנראה עבד על השגת החומרים במשך שנתיים ושלוש.

באותו יום התקיימה שיחת ועידה של המבקרים החיצוניים של החברה. בתרשומת מוזכרת "אמירה של עורך דין (גורניצקי) שמבדיקותיו עד עכשיו לא עלה שקרה אירוע שוחד". חצי שעה לאחר מכן, על-פי התרשומת, עו"ד קטן מצטרף לשיחה וכועס על המחשבה שיש צורך בגילוי לרשויות.

באותו יום התקיימה ישיבה נוספת בדירקטוריון החברה, שאליה זומנו רובין ועו"ד דוד ליבאי. האחרון פרס בפני משתתפי הישיבה את חוות-דעתו, שלפיה אין חובת דיווח של החברה למשטרה אולם ייתכן שישנה חובה על-פי דיני ניירות ערך.

רובין אמר בישיבה כי החברה תדרוש במסגרת הגישור עם סקף הבהרה כי אין מדובר בתשלום דמי שתיקה, והוא לא יחויב לשתוק בכל מקרה, והתשלום יהיה אך ורק בגין דיני עבודה וללא קשר לטענותיו לשחיתות.

על-פי התרשומת, רובין מסר חוות-דעת שההסתברות שהטענות של סקף נכונות אינה גבוהה מאוד. על בסיס המצג הזה, ניתנה חוות-דעת של עו"ד אברמי וול שאם כך, אין חובת דיווח. בתרשומת נכתב כי רובין אמר "אין חובת דיווח - לא לפי תקנות דוחות תקופתיים ולא לפי דיווחים מיידיים".

בתרשומת שהגיעה לידי גלובס, נכתב כי "גם עורכי הדין ממשרד גורניצקי עדכנו ביום 24/8/2017 ושוב באמצעות החברה ביום 28/8/2017 כי הבדיקות בשלבים מקדמיים ונכון למועד העדכון אין ראיות התומכות בהאשמות התובע... מצגי החברה ועורכי הדין כי בשלב זה הבדיקה הפנימית שהם עורכים הינה בשלב ראשוני ונעשית רק לצורך משנה זהירות".

בישיבה מה-28 לאוגוסט 2017, אמר עמית שגב, המשנה למנכ"ל שיכון ובינוי דאז בעניין חובת הגילוי כי הוא "לא רוצה מיילים בנושא. נדבר בטלפון". מספר ימים לאחר מכן, ב-30 באוגוסט, התקיים דיון נוסף בדירקטוריון בנוגע ל"פרויקט סרנגנטי".

הדיון עסק בשאלה אם יש חובת דיווח של החברה לרשות ניירות ערך. עו"ד אברמי וול ממשרד פישר-בכר-חן-וול-אוריון מסר את חוות-דעתו כי אין חובת דיווח, זאת מאחר שאין מדובר במידע מהותי בשל ההסתברות הנמוכה של נכונות הדברים. זאת, בהתבסס על הממצאים העובדתיים של רובין.

כדי לפתור את המשבר, ניהלו רובין וסקף ניהלו גישור חשאי אצל השופטת בדימוס הילה גרסטל. היא הבהירה כי היא לא מוכנה לגשר בין הצדדים אלא אם החברה תדווח על העניין לרשויות. רובין טען כי הגורם הרלוונטי לדיווח היא התביעה השווייצרית ולא המשטרה הישראלית. זאת, כיוון שהחברה הבת שפועלת באפריקה מאוגדת בשווייץ. רובין עדכן את התובע השווייצרי שיש חשד להתנהלות לא תקינה בחברה, והבטיח להציג בפניו את הממצאים של חקירה בלתי תלויה עד סוף הרבעון הראשון של 2018.

"נשארו ספקות"

החברה הכחישה בתוקף את טענות סקף. לטענת החברה ובכיריה, סקף הוא שקרן, רמאי, זייפן ואף גנב חצי מיליון דולר מהחברה. לאור זאת, מעניינת התרשומת שהגיעה לידי "גלובס".

בנובמבר 2017 אמר רובין כי החומרים של סקף שבמשרדו ראו ושמעו "לא היו מהנים והיו אפילו מענים", וכי הוא צופה שהפשרה תסתיים בתשלום של 1-4 מיליון שקל. בתרשומת אחרת מינואר 2018, עדכן רובין אודות הגישור. "לא בלתי סביר שייסגר סביב ה-5-6 מיליון, אם ייסגר... הוא רוצה גם סוג של מכתב המלצה, גובש נוסח מסויג". כלומר, רובין מעדכן כי סביר שהחברה תשלם לסקף סכום הגבוה ממה שהוא תבע ואף תעניק לו מכתב המלצה. זאת, למרות הקביעה הקודמת של רובין שהתובע בעייתי בעדותו ושהעניין לא מחזיק מים, ולמרות טענות החברה נגד סקף.

רובין, באותה פגישה, הסביר את הנימוק לתשלום. "שווה תשלום כדי לא להשאיר חרב מתהפכת מעל ראשנו.. הכל אני מספר תחת חיסיון וסודיות... במשפט הוא היה מקבל הרבה פחות ממה שהוא רוצה", אמר.

בפגישה אמר רובין, "אנחנו קיימנו תשאולים כמה ימים לאחר הצגת הטענות. התשובות היו שלא היה מעולם, שהתובע זייפן ורמאי... מצד שני, העובדה שהוא רמאי ושקרן, אינה בהכרח הוכחה שמה שהוא אומר, אינו נכון. הרושם של המתשאלים היה טוב. ואלמלא חזינו, שמענו וראינו מה שהתובע הראה לנו אך לא השאיר לנו, היינו רגועים. אבל מה ששמענו, ראינו וכו' השאיר אצלנו ספקות". אולם למרות שמשרדו של רובין חזה בחומרים של סקף המוכיחים לכאורה את תרבות השוחד, לא בוצע דיווח על-ידי החברה לרשות ניירות ערך על החשדות החמורים.

ב-12 בפברואר 2018, שבוע לפני תחילת החקירה הגלויה של המשטרה ורשות ניירות ערך, מתקיימת תרשומת פנימית שנערכת על-ידי המשרד המבקר של החברה. בתרשומת עדיין מצוין כי "טענת החברה: לא היה ולא נברא, וגם אם כן זה לא מהותי, ולכן אין גילוי. אין היסטוריה בעבר לשחיתות ואין תביעה על רקע זה".

האם החברה אכן האמינה שלא היה ולא נברא? ובכן, יובל דגים נכנס לתפקידו כמנכ"ל שיכון ובינוי באוקטובר 2017. על-פי עדות שהתקבלה במשטרה, בינואר 2018 דגים קידם פרויקט למכירת החברה הבת שפועלת באפריקה לאחר שהתוודע לתביעה של סקף. עודד סתר, לשעבר בכיר בשיכון ובינוי, סיפר בעדותו במשטרה כי "יובל אמר שהראו לו בבואו לקבל את התפקיד, הוא ידע שיש את התביעה של שי (סקף) באפריקה, ושהוא קיבל החלטה ששם הוא לא עובד כמנהל".

לאחר שהתפוצצה הפרשה, וכאשר אחד מרואי החשבון שעסק בביקורת של החברה הזכיר בחקירתו את חוות-הדעת של רובין כטענת הגנה, השיב לו חוקר רשות ניירות ערך: "איך אמר לי פעם מישהו? בשביל כסף נותנים כל חוות-דעת".

ניגוד עניינים

תמיהה נוספת שעולה מתוך החומרים היא מדוע עו"ד רובין איפשר ליועץ המשפטי של שיכון ובינוי עו"ד קטן להמשיך לרכז את העיסוק בתביעה ובטענות לשוחד. זאת, חרף העובדה כי בתביעה של סקף נטען כי עו"ד קטן הוא האחד האנשים שגיבה את תרבות השוחד השורשית וחובקת העולם של שיכון ובינוי. הטענות הקשות נגד קטן עצמו לכאורה העמידו אותו במצב של ניגוד עניינים מובנה. כזכור, בחודש שעבר החליטה הפרקליטות להעמיד את קטן לדין בכפוף לשימוע.

חוקרי רשות ניירות ערך שטיפלו בתיק סברו כי קיים חשד להתנהלות לא תקינה מצד עו"ד רובין אולם בסופו של דבר הוחלט שלא לבדוק את העניין בשל המורכבות הראייתית, הצורך להתגבר על חיסיון עו"ד-לקוח והחשיבות להתמקד בליבת התיק ולא להתפזר לכיוונים רבים מדי.

מעו"ד רובין נמסר בתגובה: "בהינתן שהנושאים הנ"ל הם כולם חסויים תחת חסיון עו"ד-לקוח, לא יהיה זה נכון להתייחס אליהם".

עוד כתבות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות