גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשרת את הנצח או את הרגע? הדרמה של מיעוט לאומי

מנצור עבאס אינו הראשון ● ציבורים שמצאו עצמם במדינת לאום לא-להם מבלי שזזו אף מילימטר כבר התחבטו בשאלה, ולרוב לא מצאו תשובה

הרב אברהם מרדכי אלתר, האדמו"ר מגור (במרכז) / צילום: ויקיפדיה
הרב אברהם מרדכי אלתר, האדמו"ר מגור (במרכז) / צילום: ויקיפדיה

האם מנצור עבאס ואיימן עודה צריכים לשתף פעולה עם המיעוט השמאלי-ליברלי מקרב הלאום הדומיננטי, או שעליהם לחתור לשותפות מעשית עם הרוב של הרוב?

אין צורך להתקנא במיעוטים לאומיים, בייחוד כאשר הם שייכים לרוב אזורי עוין; ובייחוד כאשר הם עצמם נהנו ממעמד של רוב עד זה לא כבר.

התלבטויותיו הפומביות של עבאס היו יכולות לעורר אמפתיה מצד שורה של מיעוטים שמצאו עצמם במדינת הלאום של מישהו אחר מבלי שזזו מילימטר אחד ממקומות מושבם. מישהו הזיז את הגבול הבינלאומי אם מפני שחשב את הגבול החדש לצודק יותר, או מפני שהצדק לא מילא אצלו תפקיד.

אני מטעים כאן את האמפתיה. אפשר להבין ללבו של מישהו מבלי לקבל את ההיגיון של מעשיו, או את התוצאות של ציפיותיו. למען האמת, זה פחות או יותר מה שנבע מנאומו ה"היסטורי" של עבאס אל יהודי ישראל. הוא הציע פשרה מעשית, לא ויתור על מאוויי הקבוצה שהוא מייצג. היהודים המאזינים לו חופשיים להעריך את הפרגמטיות שלו, או לדחות אותה כעורמה טקטית.

הכבוד והקיום

עצם המונח "מיעוט לאומי" הוא חדש למדי ובעצם לא התאזרח ביחסים הבינלאומיים אלא לפני מאה שנה, כאשר גבולות אירופה חזרו ושורטטו, קיסרויות רב-לאומיות פוזרו וקבוצות אתניות מצאו את עצמן במדינות לאום לא-להן. אמנוֹת להגנת מיעוטים נכפו הר כגיגית על מדינות הלאום החדשות. הלאומים הדומיננטיים גמרו אומר לקרוע את האמנות לגזרים. מעבר לגבול, קבוצות לאומיות לא חדלו לרקום מזימות להחזיר את פזורותיהן הלא-טבעיות הביתה.

בררתם של המיעוטים-שלא-כדרך-הטבע הייתה מכאיבה: מציות לכללי המשחק שנאכפו עליהם השתמעה הסכמה למעמד של נחיתות; הפרת כללי המשחק התיישבה עם צורכי הנצח, אבל העמידה בספק את יכולתם לשרת צרכים חומריים וקבוצתיים מיידיים.
השאלה הייתה אם לריב לשם הכבוד, או לשתף פעולה לשם הקיום. רוב המיעוטים פסחו על שתי הסעיפים. מלחמת העולם השנייה יישבה את ספקותיהם. היא חיסלה את המיעוטים הלאומיים (יהודים), או העבירה אותם אל רשות אחרת (אוקראינים), או אפשרה את גירושם ההמוני (גרמנים).

ספק אם התנהגות שונה של המיעוטים הייתה משנה את מר גורלם. אבל מרכז/מזרח אירופה של הזמן ההוא היה מעבדת ניסויים יוצאת מגדר הרגיל בשביל מיעוטים לאומיים באשר הם. יש כל כך הרבה מה ללמוד.

מחוספס, חסר טקט וחסר חן

הטור הזה השתעשע במרוצת השנים בהשוואות בין המיעוט הערבי בישראל למיעוט היהודי בפולין. באמצע פברואר כתבנו כאן שלרע"ם יש בעצם "סבתא פולנייה", ושמה אגודת ישראל. מה שקורה בארץ מאז הבחירות מחזק את תוקפה של האנלוגיה (שהיא בהכרח לא מדויקת, ונוגעת לדמיון הדינמיקות, לא למקבילים עובדתיים).

גדולי התורה של אגודת ישראל בפולין התלבטו. הם נתנו תחילה את ידם ל"רשימה משותפת" (כן, כך היא נקראה בעיתוני הזמן ההוא) של כל הפלגים היהודיים בפוליטיקה הפולנית. היהודים היו בערך 10% של האוכלוסייה. בזכות שיתוף הפעולה, מן השמאל הציוני הרדיקלי, עבור בימין הכלכלי וגמור בחרדים, היהודים הצליחו לזכות בייצוג הגדול ביותר באיזשהו פרלמנט באיזשהו מקום עד שקמה מדינת ישראל.

הייצוג היהודי המוגדל סינוור את הלאומנים הפולניים. הם יצקו קיתונות של שנאה לא-פרלמנטרית על ראשי הצירים והסנאטורים היהודיים. הם חשדו בלויאליות שלהם, וחשבו אותם לאיום על טוהר האומה הפולנית.

את הסיעה היהודית הגדולה בסיים, הבית התחתון של הפרלמנט הפולני, הנהיג יצחק גרינבוים, מי שנעשה בהמשך שר הפנים הראשון של מדינת ישראל. הוא חשב את פולין המודרנית לאנטישמית מן היסוד. הוא ראה את ייסורי היהודים, חזה בפוגרומים של מלחמת העצמאות הפולנית, האזין לזוהמה האנטישמית בפרלמנט, וגמר אומר להשיב מלחמה שערה. הוא היה מחוספס, חסר טקט וחסר חן.

היהודים כלשון מאזניים

אף כי הייתה להם נציגות גדולה בפרלמנט, היהודים לא היו "לשון מאזניים", אלא פעם אחת ויחידה, שהייתה גורלית מאוד. ב-1922 הם העניקו רוב למועמדותו של מדען ליברלי לכהונת נשיא הרפובליקה. הלאומנים כינו אותו מיד "הנשיא של היהודים", אולי כפי שהציונות הדתית תקרא לנפתלי בנט אם יהיה ראש ממשלה בתמיכת המיעוט הלאומי השנוא ("של הערבים"). "הנשיא של היהודים" נרצח חמישה ימים לאחר השבעתו. הלאומנים גמרו אומר לצמצם את הייצוג היהודי. מאותו היום ואילך, מעמד היהודים בפולין הידרדר והלך.

הצלחתם האלקטורלית לא שירתה את צורכיהם החומריים של היהודים, שרובם היו עניים מרודים, או סמוכים אל עוני מרוד, וכל טלטלה כלכלית קלה איימה להטביעם.
ב-1927, גדולי התורה החליטו להוציא את אגודת ישראל מן הרשימה המשותפת. היא הצטרפה אל "הגוש הלא-פוליטי" שתמך במשטר. נציגי האגודה לא היו לשון מאזניים, אבל נוכחותם במחנה הממשלה העניקה להם טובות הנאה מינוריות. הם נשארו במחנה הזה עד שהטנקים הגרמניים הופיעו בוורשה, בספטמבר 1939.

ממי צריכים מנצור עבאס ואיימן עודה ללמוד? מיצחק גרינבוים, או מיצחק מאיר לוין (המנהיג הפרלמנטרי האחרון של האגודה בפולין)? האם הם צריכים לשתף פעולה עם המיעוט השמאלי-ליברלי מקרב הלאום הדומיננטי, או שהם צריכים לחתור לשותפות מעשית עם הרוב של הרוב?

אני מתקשה לחשוב על דילמה גדולה מזו בשביל באי כוחו של מיעוט, המתקשה לקבל את עצם מיעוטיותו. אני מניח שפיכחון מחייב בדיוק מה שעשה עבאס: פילג את נציגות עמו, כדי שהביצים הלאומיות יונחו ביותר מסל אחד. הכול חייבים בזהירות, יהודים וערבים. כבדהו וחשדהו הוא המוטו של כל מדינת לאום עתירת מיעוטים, הלוא כן.

עוד כתבות

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם פרופ' יוסי מן / צילום: גלעד קוולרציק

למה יורש העצר הסעודי כל כך פוחד מנורמליזציה עם ישראל?

שיחה עם פרופ' יוסי מן, מומחה למפרץ הערבי מאוניברסיטת בר אילן ● על הצפי לכינון היחסים עם סעודיה, הכיוון המתון שאליו היא הולכת, השינויים שחווה הכלכלה והתפקיד הבא שלה בעזה ● היום שאחרי במזרח התיכון, כתבה שלישית בסדרה

כסף בקיר. עם טינר בן דוד / צילום: יח''צ

המשקיע שהתחיל עם 150 אלף שקל ומחזיק כיום תיק נכסים בארץ ובארה"ב

טינר בן דוד התחיל את מסע ההשקעות שלו בגיל 23 עם דירה קטנה בשדרות, המשיך לכמה בתים בקליבלנד ומשם לדירה עם בעיית רישום בגבעתיים ● בראיון לגלובס הוא מספר על הדרך ונותן טיפים למשקיעים מתחילים

מגרש ריק ברחוב איינשטיין בת''א / צילום: איל יצהר

אחרי 25 שנה: המס שבדרך חזרה לשוק הנדל״ן. כל הפרטים

המס יטיל חובת תשלום על קרקע פנויה, עבור הגדלת הכנסות המדינה ● עם זאת, מומחים מזהירים כי העיוותים מהעבר עלולים לחזור, בעוד חברות נדל"ן צפויות להעדיף לשלם ולא לשמש קרקעות ● גלובס עושה סדר

אמבולנסים בדרך לאוניברסיטת בראון לאחר אירוע הירי / צילום: ap, Mark Stockwell

ארה"ב: הרוגים ופצועים באירוע ירי המוני באוניברסיטת בראון היוקרתית

לפחות 2 הרוגים ועוד 8 פצועים במצב קשה מאוד אך יציב, בתקרית שעדיין מתנהלת • הסטודנטים הונחו להסתגר בכיתות נעולות ולהשאיר טלפונים על שקט • מפקד המשטרה המקומית: "מנהלים מרדף אחר גבר לבוש בשחור" • גורמים רשמיים טענו שהיורה נתפס - וחזרו בהם לאחר מכן

קולקציית החורף של יוניקלו, בייג'ינג / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA

סוף עונה: תעשיית האופנה מתמודדת עם מציאות אקלימית חדשה של קיץ שלא נגמר

חורפים קצרים וקייצים ארוכים מייתרים את החלפת הארונות המסורתית ומאלצים את עולם האופנה לחשוב מחדש ● מותגים ישראליים ובינלאומיים מגיבים באימוץ קולקציות רב־עונתיות גמישות, המורכבות מפריטים על־זמניים ● במקביל, הצרכן לומד שקנייה בזול עולה ביוקר: "כל הרשתות המהירות מרעילות אותנו, לא רק שיין"

העסקה נסגרה: אלביט עקפה את טורקיה, ותספק נשק לפרו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: פרו תרכוש שלוש מערכות ארטילריה של אלביט בהיקף של 60 מיליון דולר, ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל האשים את חמאס בפשעי מלחמה, ושיתוף הפעולה הצרפתי-אמריקאי שיכול לפרק את חיזבאללה מנשקו ● כותרות העיתונים בעולם

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

המרוץ על צים מתחמם: ענקית התובלה MSC הגישה הצעת רכש

לאחר שבגלובס נחשף כי הוגשה לצים הצעת רכישה מחברת התובלה הפג לויד, הצעה נוספת התקבלה ככל הידוע גם מחברת התובלה הגדולה יותר, MSC ● גם מארסק הוזכרה כמתעניינת ● דירקטוריון צים: "נבחנות מספר הצעות מחברות מובילות"

בודקים את המיתוס. על היוונים וחנוכה / צילום: אייל פישר

בחנוכה הבסנו את היוונים? זו לא הייתה ממש תבוסה, ואלה לא היו ממש יוונים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: אנטיוכוס בכלל לא מלך ביוון, והממלכה שלו לא הסתלקה בגלל החשמונאים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ביטול פיטורי היועמ"שית: "פסק הדין של בג"ץ היה צפוי ומתבקש"

בג"ץ ביטל היום בפסק דין דרמטי את החלטת הממשלה להדיח את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה וכן את החלטת הממשלה ששינתה את המנגנון להפסקת כהונתה ● פרופ' יניב רוזנאי: "פסק הדין נכון ומוצדק" ● עו"ד רז נזרי: "לא בכדי גם השופטים שמוגדרים שמרנים הצטרפו לפסק הדין; שמרנות אין משמעה הפקרות"

''סיח''. הפופ-אפ יהפוך למסעדה קבועה / צילום: נדב יהלומי

"קולינריה היא היום הדרך להביא אנשים לשטחי מסחר, ויזמי הנדל"ן מבינים את זה"

"רביעיית פלורנטין" היה מתחם עירוני תל אביבי שלא התרומם, עד שאנשי JTLV החליטו להפוך אותו לאתר עלייה לרגל קולינרי ● הם הציעו לאנשים עם סיפור טוב ואוכל טוב נכס לתקופה קצובה ללא שכ"ד, ומעטפת יח"צ ● עסקי האוכל ניערו את המוניטין: "אוכל זה משהו שאנשים מוכנים לנסוע בשבילו"

אילוסטרציה: shutterstock

שתי המניות שמדאיגות את וול סטריט, ואיך זה ישפיע היום על ת"א?

לאחר שבוע שיא נוסף בבורסה בתל אביב, המסחר צפוי להיפתח היום בצל סגירה מעורבת בוול סטריט ● בעוד דאו ג'ונס ו-S&P 500 עלו לשיאים חדשים, נאסד"ק נחלש עקב האכזבה מדוחות אורקל וירידה במניות ה-AI • מניות דואליות, ובראשן טאואר, נובה וקמטק, יחזרו למסחר בת"א עם פערי ארביטראז' שליליים • ברקע: חדשות מהזירה הגיאופוליטית ופרסום מדד המחירים לצרכן

ראאד סעד, מס' 2 בחמאס

האזהרה הדחופה של חמאס למחבלים אחרי חיסול סעד

שני לוחמים במילואים נפצעו קל בפיצוץ מטען בדרום רצועת עזה ● גורם ביטחוני אמר כי גוברת ההערכה שראאד סעד, מספר 2 בחמאס, חוסל בתקיפה במערב העיר עזה ● ברויטרס דווח כי בשלהי כהונת ביידן, גורמי מודיעין אמריקאים השעו זמנית חלק משיתוף המודיעין עם ישראל, בשל חשש בנוגע להתנהלותה במלחמה ברצועת עזה ● עדכונים שוטפים 

אילון מאסק / צילום: Associated Press, Matt Rourke

בסיס בירח והגדלת קצב הטיסות: SpaceX מאשרת שתצא להנפקת ענק

חברת החלל של אילון מאסק מכרה מניות למשקיעים קיימים לפי שווי של 800 מיליארד דולר, ומאותתת על הנפקה ב-2026 לפי שווי ענק של 1.5 טריליון דולר ● לפי דיווחים, ההנפקה מיועדת לממן תוכניות ארוכות טווח להקמת בסיס על הירח

מערכת החיסון נלחמת חזרה / צילום: Shutterstock

מערכת החיסון נלחמת חזרה: 3 מחקרים שיעזרו למנוע את מחלות העתיד

פרופ' יפעת מרבל, שנבחרה השבוע על ידי כתב העת Nature לאחת המשפיעות במדע, גילתה אוצר של אנטיביוטיקות פוטנציאליות ומתקדמת לשלב הבא במחקר ● פרופ' פמלה ביורקמן, כלת פרס וולף, עובדת על חיסון אחד למחלות שעוד לא נולדו ● ופרופ' רון דיסקין מכין מלכודות משוכללות לווירוסים ● כשהמגפה הבאה אורבת בפינה ומחקרי חיסונים מקוצצים, שלושה חוקרים נותנים סיבה לאופטימיות

אילוסטרציה: Shutterstock

עשור לאחר ההרשעה: לירז אברג’ל תשלם כ-62 מיליון שקל לרשות המסים

10 שנים אחרי הטלת כפל המס במסגרת פרשיית סחר לא חוקי בזהב והוצאת חשבוניות פיקטיביות, בית המשפט המחוזי דחה את טענותיה של לירז אברג'ל לאי-ידיעה וחייב אותה לשלם לרשות המסים כ-62 מיליון שקל

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

הקשיש מת? משרד המשפטים: הזכויות בפרויקט פינוי בינוי שיעברו בירושה

המשנה ליועמ"שית, עו"ד כרמית יוליס, פרסמה חוות-דעת העוסקת בסוגיית העברת התמורות הייחודיות המוקנות לבעלי דירות קשישים, במסגרת עסקאות התחדשות עירונית ליורשיהם ● בין היתר נקבע כי קבלת התמורות הייחודיות של הקשיש תיחשב כנכס מנכסי העיזבון שעובר בירושה ליורשיו

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

כך הפך השקל לאחד המטבעות החזקים מול הדולר - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

למרות אי־הוודאות הביטחונית, השקל התחזק מתחילת 2025 בכ־11% ● גורמים בשוק קרנות הנאמנות מעריכים כי בקרוב צפויה עלייה רוחבית בדמי הניהול ● האנליסט שרואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● וגם: אלו התחזיות של מנהלי בתי ההשקעות הגדולים

ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה (יחסית) / צילום: יח''צ

מלחמת המחירים בין הסיניות מסלימה: ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה

קבוצת סמלת השיקה היום את הקרוס-אובר החשמלי המשפחתי החדש B10 של המותג ליפמוטור, במחיר "שובר סגמנט" של כ-139 אלף שקל לגרסת הבסיס ● המותג GEELY השיק בסוף השבוע האחרון את הקרוס אובר החדש STARRAY ומחירו מתחיל מ-169 אלף שקל

מיכל עבאדי-בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

עבאדי-בויאנג'ו חוזרת לצמרת האוצר, ומינוי פרוזנפר כנראה יוכשר

מיכל עבאדי־בויאנג'ו חוזרת לתפקיד החשבת הכללית באוצר º זאת, במסגרת מהלך שיאפשר לשר האוצר להשלים גם את מינויו של מהרן פרוזנפר לממונה על התקציבים לאחר שנפסל

חנויות רחוב / אילוסטרציה: כדיה לוי

נציגי חנויות הרחוב לשר ברקת: הרחבת הפטור ממע"מ תחסל אותנו

במסגרת המאבק נגד הגדלת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, 20 בעלי עסקים קטנים ובינוניים נפגשו הבוקר עם שר הכלכלה ניר ברקת ● "אם תקדמו את החוק, אתם מחסלים אותנו ומפקירים את הרחוב לטייקונים", טענו הנציגים בפני השר, שמתנגד אף הוא למהלך שמוביל האוצר ● נשיא איגוד לשכות המסחר: "המהלך מוצג כהקלה ביוקר המחיה, אך בפועל עושה ההפך"