גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשרת את הנצח או את הרגע? הדרמה של מיעוט לאומי

מנצור עבאס אינו הראשון ● ציבורים שמצאו עצמם במדינת לאום לא-להם מבלי שזזו אף מילימטר כבר התחבטו בשאלה, ולרוב לא מצאו תשובה

הרב אברהם מרדכי אלתר, האדמו"ר מגור (במרכז) / צילום: ויקיפדיה
הרב אברהם מרדכי אלתר, האדמו"ר מגור (במרכז) / צילום: ויקיפדיה

האם מנצור עבאס ואיימן עודה צריכים לשתף פעולה עם המיעוט השמאלי-ליברלי מקרב הלאום הדומיננטי, או שעליהם לחתור לשותפות מעשית עם הרוב של הרוב?

אין צורך להתקנא במיעוטים לאומיים, בייחוד כאשר הם שייכים לרוב אזורי עוין; ובייחוד כאשר הם עצמם נהנו ממעמד של רוב עד זה לא כבר.

התלבטויותיו הפומביות של עבאס היו יכולות לעורר אמפתיה מצד שורה של מיעוטים שמצאו עצמם במדינת הלאום של מישהו אחר מבלי שזזו מילימטר אחד ממקומות מושבם. מישהו הזיז את הגבול הבינלאומי אם מפני שחשב את הגבול החדש לצודק יותר, או מפני שהצדק לא מילא אצלו תפקיד.

אני מטעים כאן את האמפתיה. אפשר להבין ללבו של מישהו מבלי לקבל את ההיגיון של מעשיו, או את התוצאות של ציפיותיו. למען האמת, זה פחות או יותר מה שנבע מנאומו ה"היסטורי" של עבאס אל יהודי ישראל. הוא הציע פשרה מעשית, לא ויתור על מאוויי הקבוצה שהוא מייצג. היהודים המאזינים לו חופשיים להעריך את הפרגמטיות שלו, או לדחות אותה כעורמה טקטית.

הכבוד והקיום

עצם המונח "מיעוט לאומי" הוא חדש למדי ובעצם לא התאזרח ביחסים הבינלאומיים אלא לפני מאה שנה, כאשר גבולות אירופה חזרו ושורטטו, קיסרויות רב-לאומיות פוזרו וקבוצות אתניות מצאו את עצמן במדינות לאום לא-להן. אמנוֹת להגנת מיעוטים נכפו הר כגיגית על מדינות הלאום החדשות. הלאומים הדומיננטיים גמרו אומר לקרוע את האמנות לגזרים. מעבר לגבול, קבוצות לאומיות לא חדלו לרקום מזימות להחזיר את פזורותיהן הלא-טבעיות הביתה.

בררתם של המיעוטים-שלא-כדרך-הטבע הייתה מכאיבה: מציות לכללי המשחק שנאכפו עליהם השתמעה הסכמה למעמד של נחיתות; הפרת כללי המשחק התיישבה עם צורכי הנצח, אבל העמידה בספק את יכולתם לשרת צרכים חומריים וקבוצתיים מיידיים.
השאלה הייתה אם לריב לשם הכבוד, או לשתף פעולה לשם הקיום. רוב המיעוטים פסחו על שתי הסעיפים. מלחמת העולם השנייה יישבה את ספקותיהם. היא חיסלה את המיעוטים הלאומיים (יהודים), או העבירה אותם אל רשות אחרת (אוקראינים), או אפשרה את גירושם ההמוני (גרמנים).

ספק אם התנהגות שונה של המיעוטים הייתה משנה את מר גורלם. אבל מרכז/מזרח אירופה של הזמן ההוא היה מעבדת ניסויים יוצאת מגדר הרגיל בשביל מיעוטים לאומיים באשר הם. יש כל כך הרבה מה ללמוד.

מחוספס, חסר טקט וחסר חן

הטור הזה השתעשע במרוצת השנים בהשוואות בין המיעוט הערבי בישראל למיעוט היהודי בפולין. באמצע פברואר כתבנו כאן שלרע"ם יש בעצם "סבתא פולנייה", ושמה אגודת ישראל. מה שקורה בארץ מאז הבחירות מחזק את תוקפה של האנלוגיה (שהיא בהכרח לא מדויקת, ונוגעת לדמיון הדינמיקות, לא למקבילים עובדתיים).

גדולי התורה של אגודת ישראל בפולין התלבטו. הם נתנו תחילה את ידם ל"רשימה משותפת" (כן, כך היא נקראה בעיתוני הזמן ההוא) של כל הפלגים היהודיים בפוליטיקה הפולנית. היהודים היו בערך 10% של האוכלוסייה. בזכות שיתוף הפעולה, מן השמאל הציוני הרדיקלי, עבור בימין הכלכלי וגמור בחרדים, היהודים הצליחו לזכות בייצוג הגדול ביותר באיזשהו פרלמנט באיזשהו מקום עד שקמה מדינת ישראל.

הייצוג היהודי המוגדל סינוור את הלאומנים הפולניים. הם יצקו קיתונות של שנאה לא-פרלמנטרית על ראשי הצירים והסנאטורים היהודיים. הם חשדו בלויאליות שלהם, וחשבו אותם לאיום על טוהר האומה הפולנית.

את הסיעה היהודית הגדולה בסיים, הבית התחתון של הפרלמנט הפולני, הנהיג יצחק גרינבוים, מי שנעשה בהמשך שר הפנים הראשון של מדינת ישראל. הוא חשב את פולין המודרנית לאנטישמית מן היסוד. הוא ראה את ייסורי היהודים, חזה בפוגרומים של מלחמת העצמאות הפולנית, האזין לזוהמה האנטישמית בפרלמנט, וגמר אומר להשיב מלחמה שערה. הוא היה מחוספס, חסר טקט וחסר חן.

היהודים כלשון מאזניים

אף כי הייתה להם נציגות גדולה בפרלמנט, היהודים לא היו "לשון מאזניים", אלא פעם אחת ויחידה, שהייתה גורלית מאוד. ב-1922 הם העניקו רוב למועמדותו של מדען ליברלי לכהונת נשיא הרפובליקה. הלאומנים כינו אותו מיד "הנשיא של היהודים", אולי כפי שהציונות הדתית תקרא לנפתלי בנט אם יהיה ראש ממשלה בתמיכת המיעוט הלאומי השנוא ("של הערבים"). "הנשיא של היהודים" נרצח חמישה ימים לאחר השבעתו. הלאומנים גמרו אומר לצמצם את הייצוג היהודי. מאותו היום ואילך, מעמד היהודים בפולין הידרדר והלך.

הצלחתם האלקטורלית לא שירתה את צורכיהם החומריים של היהודים, שרובם היו עניים מרודים, או סמוכים אל עוני מרוד, וכל טלטלה כלכלית קלה איימה להטביעם.
ב-1927, גדולי התורה החליטו להוציא את אגודת ישראל מן הרשימה המשותפת. היא הצטרפה אל "הגוש הלא-פוליטי" שתמך במשטר. נציגי האגודה לא היו לשון מאזניים, אבל נוכחותם במחנה הממשלה העניקה להם טובות הנאה מינוריות. הם נשארו במחנה הזה עד שהטנקים הגרמניים הופיעו בוורשה, בספטמבר 1939.

ממי צריכים מנצור עבאס ואיימן עודה ללמוד? מיצחק גרינבוים, או מיצחק מאיר לוין (המנהיג הפרלמנטרי האחרון של האגודה בפולין)? האם הם צריכים לשתף פעולה עם המיעוט השמאלי-ליברלי מקרב הלאום הדומיננטי, או שהם צריכים לחתור לשותפות מעשית עם הרוב של הרוב?

אני מתקשה לחשוב על דילמה גדולה מזו בשביל באי כוחו של מיעוט, המתקשה לקבל את עצם מיעוטיותו. אני מניח שפיכחון מחייב בדיוק מה שעשה עבאס: פילג את נציגות עמו, כדי שהביצים הלאומיות יונחו ביותר מסל אחד. הכול חייבים בזהירות, יהודים וערבים. כבדהו וחשדהו הוא המוטו של כל מדינת לאום עתירת מיעוטים, הלוא כן.

עוד כתבות

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

המדד הביטחוני החדש בבורסת ת"א לא מצליח להתרומם, ואיפה בכל זאת יש הזדמנות?

פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א מציג ירידות של כמעט 5% ● המו"מ להסכם בין אוקראינה לרוסיה, וסיום המלחמה בעזה, מעיבים לאחרונה על ביצועי המניות שכיכבו בשלוש השנים האחרונות ● האם בבורסה הצטרפו לחגיגה מאוחר מדי?

מגן אור, מערכת קרן הלייזר הישראלית / צילום: דוברות משרד הביטחון

ישראל לא לבד: המדינה האירופית שמתקרבת למערכת לייזר להגנה

למרות הביקורת על ישראל, נורבגיה רוכשת את טנקי ליאופרד החדשים שמצוידים במערכת מעיל רוח של רפאל ● שמונה חברות דיפנס-טק ישראליות הציגו בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה באסיה ● בריטניה קידמה חוזה לפיתוח מערכת דראגון פייר ● רוסיה החלה להשתמש בדגם איראני מתקדם של חימוש משוטט ● וגם: אוקראינה ויוון חותמות על הסכם לייצור כשב"מים משותף ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

זום גלובלי / צילום: Reuters

אסון בהונג קונג, מהפכה צבאית באפריקה ועוד חדשות מהעולם

הונג קונג מתמודדת עם השריפה הגדולה ביותר בעשרות שנים ● גינאה־ביסאו תחת עוצר בעקבות מהפכה צבאית ● ובאיטליה - חוק חדש מגדיר רצח נשים כעבירה נפרדת • זום גלובלי, מדור חדש

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

מה שחק את הרווח של רמי לוי, ואלטשולר ממשיך לאבד לקוחות

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● התחזקות השקל וירידה בתיק ני"ע פגעו ברווח של רמי לוי ● אלטשולר שחם איבד 150 אלף לקוחות מתחילת השנה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה חיובית בתל אביב; דוראל זינקה ב-17%, אל על ושופרסל נפלו

ת"א 35 הוסיף 0.5% ות"א 90 עלה ב-0.9%  ● אל על נפלה על רקע ההתקדמות להקמת בסיס ווייזאייר בישראל ● דוראל זינקה לאחר הדוחות, ושופרסל נפלה ● אנבידיה עלתה במסחר אתמול, ואלפאבית ירדה, אך עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● וגם: האנליסט שצופה לאורקל אפסייד של 90%

ד''ר זואי צ'אנס / צילום: איאין כריסטמן

"קודם כול תגידו לא": ד"ר זואי צ'אנס רוצה ללמד אותנו איך להשפיע על אחרים

כמומחית לשיווק וחוקרת של קבלת החלטות, צ'אנס הבינה שמערכות יחסים יותר אפקטיביות מטיעונים כשמנסים לשכנע אחרים ● הקורס שלה באוניברסיטת ייל כבר הפך לאחד המבוקשים בקרב מנהלים וקובעי מדיניות ● בראיון לגלובס, עם יציאת רב המכר שלה "התנין והשופט" בעברית, היא מסבירה איך כל אחד יכול לחולל שינוי

מוצרי סוגת בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנפקת סוגת מתקרבת: תגייס 300 מיליון שקל, לפי שווי של 850 מיליון שקל

חברת המזון, שבשליטת פורטיסימו, ממשיכה לקדם את הנפקתה שצפויה לצאת לדרך עד סוף השנה ● הנהלת סוגת, בראשות המנכ"ל גיא פרופר, תחזיק מניות בהיקף של כ-28 מיליון שקל

יו''ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן / צילום: Associated Press, Jade Gao

הכלכלה הפלסטינית ביהודה ושומרון ספגה פגיעה אנושה - ויש ריקושטים גם בישראל

בעקבות המלחמה, יהודה ושומרון חווה צניחה כלכלית חסרת תקדים: עסקים נסגרים ו־43% מתקשים לרכוש מזון ● ברמאללה מנסים למתוח את התקציב - אך עדיין משלמים משכורות למחבלים ● במקביל, חמאס והג'יהאד האסלאמי מנצלים את המשבר לחיזוק זרועות ארגוני הטרור

בני זוג חויבו להחזיר מיליונים למאהב / צילום: Shutterstock

המאהב דרש מאישה ובעלה להשיב לו מיליוני שקלים. מה קבע בית המשפט?

לאחרונה דן בית משפט בתביעה חריגה, במסגרתה אדם תבע את המאהבת שלו ואת בעלה ודרש מהם להשיב לו כספים שהעביר להם לאורך השנים בהם ניהל עימה רומן ● בית המשפט בחן האם מדובר בהלוואות עסקיות או במתנות שניתנו כחלק ממערכת היחסים - מה נפסק?

מנכ''ל שיכון ובינוי, עמית בירמן

דוחות שיכון ובינוי: מספר העסקאות של מכירות דירות צנח, אך הרווח זינק

למרות צניחה חדה במכירות הדירות, שיכון ובינוי מציגה זינוק ברווח הנקי - שהגיע ל־55 מיליון שקל ברבעון ו־325 מיליון שקל מתחילת השנה ● העלייה מיוחסת בעיקר לצמיחה במגזרי התשתיות והנדל”ן בחו”ל ● בחברה מעריכים כי אי־הוודאות בענף תתמתן ותחזיר את הביקושים ב־2026

עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד / צילום: זוהר שטרית, עמית פרבר דניאל לילה סטיילינג

דוח ראשון למחלבות גד לאחר ההנפקה: עלייה במכירות לצד ירידה ברווחים

מחלבות גד החלה להסחר בבורסה בת"א בספטמבר 2025 ● המכירות ברבעון השלישי גדלו בכ-4.2% והסתכמו בכ-185 מיליון שקל, אולם הרווח הגולמי ירד והסתכם בכ-49.7 מיליון שקל, ואילו הרווח הנקי הסתכם ב-11.3 מיליון שקל לעומת כ-13 מיליון שקל ברבעון השלישי אשתקד

המאבק על ביטוחי הרכבים עולה מדרגה / צילום: Shutterstock

האולטימטום והתגובה החריפה: המאבק על ביטוחי הרכבים עולה מדרגה

מניות הביטוח צנחו בחדות אחרי שהמפקח דרש משמונה חברות בענף לעדכן עד פברואר את התעריפים שהן גובות על ביטוח מקיף וביטוח צד ג' ● בחברות זועמים, וטוענים כי המחירים ממילא יורדים, אבל גורמים בענף מסבירים כי האיום מצד הרגולטור עשוי להוריד אותם עוד יותר

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: דוברות משרד הביטחון

דיווחים בגרמניה: מערכת החץ תתחיל לפעול כבר בשבוע הבא

ע"פ דיווחים בכלי התקשורת הגרמנית, מערכת החץ 3, שנרכשה מהתעשייה האווירית במחיר של 3.5 מיליארד אירו, תחל לפעול באופן חלקי כבר בשבוע הבא ● "המערכת תאפשר הגנה של 360 מעלות, מה שיבטיח להגן על תושבי גרמניה והתשתיות שלה מפני התקפות בטילים ארוכי טווח", נכתב בהודעה לעיתונות של חיל האוויר הגרמני

בועז ביסמוט, יו''ר ועדת חוץ וביטחון / צילום: ראובן קסטרו- פול וואלה

ביסמוט חשף את הטיוטה לחוק הפטור מגיוס: "יוצאים לדרך"

במסגרת השינויים בהצעה - תבוטל הדרישה למכסה של לוחמים קרביים, ושירות אזרחי-ביטחוני יוכר כחלק מהמכסה ● בנט תקף: "החוק הכי אנטי-ציוני בתולדות המדינה, לא ניתן לזה לעבור" ● גם איזנקוט ביקר בחריפות: "הממשלה בוחרת בהחלשת הצבא. ההצעה - תעודת עניות לפוליטיקה הישראלית"

מימין לשמאל: ערן בילסקי, יוני אושרוב, אבי אייל ורן אחיטוב / צילום: Entrée Capital

בתוך חצי שנה: אנטרי קפיטל גייסה 300 מיליון דולר לקרנות AI ודיפטק

קרן ההון סיכון אנטרי קפיטל גייסה 300 מיליון דולר להשקעה בסטארט-אפים בתחומי הבינה המלאכותית, דיפ-טק וקריפטו ● הודעת הגיוס אינה מסגירה את זהות המשקיעים, אך לגלובס נודע כי ביניהם גם גופים מוסדיים ישראלים וזרים ● הקרן המוצלחת ביותר של אנטרי השיגה למשקיעים תשואה של פי 30.2

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

"תפסיקו להדליף ואני אענה": החקירה הנגדית של ח"כ דוד ביטן יצאה לדרך

במהלך החקירה הנגדית ניסתה התובעת להראות שוב ושוב כי ח"כ דוד ביטן התחמק מלמסור תשובות מלאות על אף שידע אותן ● ביטן, שמואשם בקבלת שוחד לצד עבירות של הלבנת הון והפרת אמונים, טען כי חשש מהדלפות וכי הוא "לא יכול לזכור את כל הפרטים ב-12 שעות חקירה" ● וגם: איך הוא מפרש את המילה "שטינקר"?

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה ברשת שופרסל / צילום: יונתן בלום

דוחות שופרסל: המכירות בחנויות זהות נפלו בחדות

הכנסות רשת המזון הסתכמו ב-3.7 מיליארד שקל ברבעון השלישי, ירידה של 9% בתוך שנה ● הרווח הנקי של שופרסל ירד ברבעון השלישי ב-36% ל-168 מיליון שקל, אך בנטרול מכירת ההחזקה בפייבוקס ברבעון המקביל אשתקד, הרווח הנקי עלה בכ-4.5%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

הבנקים הגדולים בארה"ב מעריכים: מה יקרה ל-S&P 500 בשנה הבאה?

בנקי השקעות בארה"ב ובעולם מפרסמים את תחזיותיהם העדכניות למדד הדגל האמריקאי - ורבות מהן חיוביות באופן ניכר ● בג'יי. פי. מורגן מאמינים כי ייתכן שה-S&P 500 יחצה את רף 8,000 הנקודות - מה שישקף עבורו אפסייד של מעל 17% ● מנגד, בבנק אוף אמריקה צופים "תשואות צנועות" ומזהירים מפני "כיס אוויר" בתחום ה-AI

שלומי ויוסי אמיר, בעלי השליטה בשופרסל / צילום: יונתן בלום

נתון אחד מעלה את השאלה: האם הלקוחות נוטשים את שופרסל בגלל העלאות המחירים

מניית רשת המזון צנחה ב–7% לאחר שדיווחה על רבעון שלישי רצוף של ירידה במכירות בחנויות זהות ● גם אצל המתחרות ניכרה חולשה, אך בשוק חוששים שהמצב בשופרסל קשה יותר ונובע ממהלכי ההתייעלות והעלאות המחירים: "המשך הירידה בהכנסות עלול לקרב הרשת להפסד"

בעיית הפקקים הולכת ומחמירה, והציבור צמא לפתרונות / אילוסטרציה: Shutterstock, bibiphoto

לפני עשור הוחלט להאיץ את מיזמי התחבורה. מה קרה בפועל?

בעיית הפקקים הולכת ומחמירה, והציבור צמא לפתרונות ● כמעט עשור אחרי שהממשלה החליטה על האצת מיזמי הענק בתחום התחבורה, איפה הם עומדים כיום? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח - בשיתוף 15 דקות, ארגון צרכני תחבורה ציבורית בישראל - עוקב אחרי ההשקעה בפיתוח התחבורה הציבורית במטרופולינים