גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סביבת העבודה עושה את ההבדל: כך הפכו מתחמי התעסוקה ל"שכונות" יוקרה ירוקות

התפיסה הרווחת כיום היא שמקום עבודה צריך לספק סביבה שמתייחסת כמכלול לצרכים של העובדים. הדרך לשם עוברת בקמפוסים מושקעים בהם שטחים ירוקים, אזורי הסעדה ובילוי ודגש על Well Being באמצעות בנייה ירוקה בתקן גבוה ● "באופן חד משמעי, חברות מצליחות לגייס יותר טאלנטים כשהן שמות דגש על סביבה ירוקה"

קמפוס אמות בחולון, תכנון בר-קיימא לרווחת העובדים / צילום: viewpoint
קמפוס אמות בחולון, תכנון בר-קיימא לרווחת העובדים / צילום: viewpoint

הכתבה בשיתוף אמות

בעשור האחרון מקומות העבודה הפכו להרבה יותר מ"המקום" שעובדים בו. במקום שבו בני אדם מבלים בשגרה כשמונה וחצי עד תשע שעות בממוצע ביום, רובם מצפים למצוא מעטפת שלמה העונה על צרכיהם - מהסעדה, רווחה וכושר ולא פחות חשוב - סביבת עבודה בריאה וירוקה. ארגונים משקיעים כסף רב בטכנולוגיות חדשות וירוקות שמאפשרות לייצר לעובדים סביבה נעימה, מפרה וירוקה, התורמת לפרודוקטיביות.

"יש כיום גישה חדשה בנוגע לתפקיד של בניינים בכלל, ובנייני משרדים בפרט", מסביר אדריכל חן שליטא, מנכ"ל אלפא פרויקטים ירוקים, חברה המתמקדת בפרויקטי בנייה ירוקה וסוגיית משבר האקלים. "כיום מסתכלים לא רק על הנראות האדריכלית של הבניין; הדרישות של חברות ועובדים השתנו". אדריכל פרופ' משה צור, מנכ"ל חברת מ. צור אדריכלים, מרחיב בנושא ומסביר כי יש מספר מישורים שעליהם שמים דגש בתכנון מגדלי משרדים. "השטח של בניין המשרדים מאוד חשוב. מקומות עבודה שבנויים כמו קמפוסים, עם שטחים ירוקים, אפשרות לעבוד בחוץ, ואפילו לבלות, הם מצרך נדרש שתורם לשביעות רצון העובדים ולפריון גבוה יותר".

נקודה מהותית נוספת בעיני צור נוגעת לחדשנות הטכנולוגית בתחום הבנייה הירוקה. "אלמנטים כמו זגוגיות 'דאבל סקין' (מערכת המורכבת מקיר מסך כפול ומאפשרת הצללה), צלונים שמונעים סינוור ומגדילים את האור הטבעי ותחלופה של אוויר צח - מאוד חשובים, גם מבחינה אקולוגית סביבתית וגם כגורם נוסף שמשפיע על בריאות ורווחת העובדים וכמובן על שביעות הרצון שלהם".

בימים אלה מושלמת הקמתו של מבנה משרדים חדש בחולון, "קמפוס אמות", אשר תוכנן ע"י צור ושליטא מתוך מחשבה על הגורמים שנמנו מעלה. המבנה כולל שטח של 60 אלף מ"ר משרדים. אבל לא רק - עובדי הקמפוס נהנים גם מכ-6,000 מ"ר של שטחים ירוקים, גינות, מדשאות, עצים, בריכות נוי ופינות ישיבה, 3,000 מ"ר של מרפסות ו-1,000 מ"ר של שטחי לובי מרווחים. "עובדים יכולים לרדת לפארק ולקיים פגישות עבודה, לשבת אחד עם השני בלובי או בכל מקום אחר", מסביר צור. לצד אלו, קיימים בקמפוס גם שטחים גדולים של מסחר ופנאי, בתי קפה, ברים וגם חדר כושר פנימי, מתקני כושר חיצוניים ומלתחות. בכך, ממלא הקמפוס אחר שלושה עקרונות של סביבת עבודה חדשנית, שממוקדת בצרכי העובדים - בנייה ירוקה, שטחי רווחה של בילוי ופנאי וקומות גדולות במיוחד.

השקעה בשטחים ירוקים לצד אזורי מסחר ופנאי / צילום: viewpoint

הקמפוס זכה לדירוג "PLATINUM" - הדירוג הגבוה ביותר של תקן LEED

בשנים האחרונות הולך וגדל הידע המחקרי שמחזק את הטענה שבנייה ירוקה של סביבת עבודה תורמת לארגונים ולעובדים בכל המישורים. מחקר שנערך על ידי קבוצת חוקרים מאוסטרליה, הונג קונג וסין, ופורסם בכתב העת "Habitat International" בשנת 2018, הצביע על כך שעובדים בבנייני משרדים ירוקים יותר שבעי רצון מאחרים. המחקר, שניתח נתונים מעשרות מחקרים קודמים, הצביע על כך שמדובר במגמה עולמית. עובדים בסביבת עבודה ירוקה הם בעלי שביעות רצון גבוהה יותר לעומת אחרים, מדווחים על נכונות גדולה יותר להמשיך לעבוד במקום שנים רבות ולוקחים פחות ימי מחלה. הנתון האחרון, שמתקשר עם בריאות ורווחת העובדים, גם מתורגם כלכלית לרווח לחברות, שההוצאות שלהן פוחתות. כמו כן לפי שליטא, סביבת עבודה ירוקה תורמת גם בגיוס עובדים: "הדרך של חברות גדולות למשוך טאלנטים לעבודה אינה רק דרך תלוש המשכורת, אלא גם בערך המוסף של סביבה ירוקה. באופן חד משמעי, חברות מצליחות לגייס יותר טאלנטים כשהן שמות דגש על הערך הזה".

חדשני חסכוני בעל ערך מוסף לעובד - לפרטים על קמפוס אמות חולון הקליקו כאן>>

הוא מוסיף כי אמות היא חלוצה ישראלית בתחום המדובר, כשהקמפוס בחולון זכה לדירוג פלטינום הגבוה ביותר לתקן LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) לבנייה ירוקה. "הדירוג מעיד על הצטיינות בקטגוריות שונות של תכנון בר קיימא, מהפחתת צריכת האנרגיה בבניין, דרך איכות האוויר, חדשנות טכנולוגית ועוד".

כדוגמה הוא מביא את מערכת זגוגיות ה"דאבל סקין" בבניין: "החלונות מורכבים מחומרים שמחזירים חלק גדול מהקרינה, אבל עדיין מאפשרים חדירה של אור יום פנימה; האור נכנס ומאיר את החדר, אבל הקרינה והחום לא - וכך שומרים על טמפרטורה נוחה".

מבט ללובי, אפשר לעבוד בחוץ ולא רק בעמדה האישית / צילום: viewpoint

במבנה הותקן גם צלון מיוחד, בעל סיבי אלומיניום, שעוקב אחרי תנועת השמש וכך חוסם את מרבית הקרינה, תוך כדי שהוא מאפשר אור יום מקסימלי. כמו כן, המערכת שומרת על תחלופת אוויר צח גבוהה, "פי כמה וכמה מהדרישות שקיימות כיום בתקן", מדגיש שליטא.

כל מה שעובד צריך במקום אחד

אם בתחילת העשור הקודם, מתחמי עבודה שכללו חדרי כושר, פאבים, מקלחות ומסלול ריצה היו שייכים בעיקר לתאגידי ענק, כיום המגמה הזאת הרבה יותר רווחת. "עובדים שיש להם יותר זמן לפנאי, ולהשקיע בעצמם - הם, כאמור, יותר פרודוקטיביים בסופו של דבר. הם מספיקים יותר בעבודה", קובע צור.

הוא מוסיף כי "תאגידים בינלאומיים, בעיקר מצפון אמריקה, שמחפשים מקומות לעובדים מחוץ לארץ המוצא, מעוניינים בדירוג ה-LEED הכי גבוה. בנוסף, הם מעוניינים במקום עבודה המספק את התנאים הטובים ביותר לעובדים. סוגיית הרווחה, השטחים הנוספים, והאפשרות למצוא את רוב מה שהעובד צריך ביומיום - מאוכל ועד כושר, בתוך הקמפוס, מבלי הצורך לצאת החוצה - היא מרכיב חשוב מאוד בהחלטה על המיקום האופטימלי לעובדים".

פחות שימוש במעלית, יותר קירבה אחד לשני

עוד ייחוד בקמפוס אמות בחולון נוגע לגודל הקומות שבבניין. שטח כל קומה נע בין 2,600 ל-3,600 מ"ר. זאת כתוצאה מעתודת קרקע גדולה במיוחד שאיפשרה לבנות מבנה רחב, בעל קומות גדולות.

כתוצאה מכך, חברות בעלות מספר רב של עובדים ששוכרות במקום - לא חייבות להתפרס על מספר קומות. " יש יותר קשר בין העובדים מאחר וכולם נמצאים באותה קומה", מסביר צור. "התכנון פשוט טוב יותר", הוא מדגיש.

שליטא מסכם ואומר כי "אנחנו מנסים ומצליחים, להראות ליזמים שיש עתיד בבנייה ירוקה; שזה דבר מתבקש ולא רק עניין סביבתי, אלא תורם גם לחברות ולעובדים". צור, שתכנן את הבניין הראשון בישראל שזכה לתקן LEED פלטינום, גם כן עבור אמות: מגדל אמות אטריום ברמת גן, - מסכים עימו ומוסיף: "זו מגמה שרק מתעצמת. ארגונים מעוניינים להעניק ערך רב ותנאים מיטביים לעובדים ולכן גם שוכרים משרדים במקומות שמאפשרים ומציעים זאת".

קמפוס אמות חולון - חווית העבודה מהמשרד משתנה - לפרטים הקליקו כאן>>

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-16%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הצהרת משפחות מירן וסיגל בכיכר החטופים / צילום: Paulina Patimer

בתו של קית' פרצה בבכי: "אל תמות שם במנהרות"

משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי