גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כדי להגיע לעוד הישגים, צריך לפתח תרבות ספורט

הספורט הישראלי מקבל מהמדינה כמיליארד שקל בשנה - 0.2% בלבד מסך התקציב, פחות מכל מדינה באיחוד האירופי ● אין פלא שהוא נכנס לקיפאון הישגי כל כך ארוך (אולי למעט בג’ודו), שגם ביום העצמאות ה־73 נראה רחוק מאוד מסיום

מכבי תל אביב אלופת אירופה, 1977 / צילום: סער יעקב-לע"מ
מכבי תל אביב אלופת אירופה, 1977 / צילום: סער יעקב-לע"מ

אם שואלים ישראלי מהם רגעי הספורט הגדולים ביותר בתולדות המדינה, אפשר כנראה לזקק את התשובה לכמה אירועים בודדים - ההופעה של נבחרת ישראל במונדיאל מקסיקו ב-1970, הזכייה של נבחרת ישראל בכדורסל במקום השני באליפות אירופה בטורינו ב-1979, הזכייה של מכבי תל אביב בגביע אירופה בבלגרד ב-1977, המדלייה האולימפית הראשונה של יעל ארד בברצלונה 1992, והזהב של גל פרידמן באולימפיאדת אתונה 2004.

כולם אירועים שהולכים וצוברים אבק. הדור שכבר משתחרר היום מהצבא לא חווה אף אחד מהם בחייו. מה קרה שהספורט הישראלי נכנס לקיפאון הישגי כל כך ארוך (אם מתעלמים לרגע ממדליות בג'ודו, עם כל הכבוד לג'ודו), שגם ביום העצמאות ה-73 נראה רחוק מאוד מסיום?

נבחרת ישראל במונדיאל מקסיקו, 1970 / צילום: Associated Press, RAOUL FORNEZZA,

לא משקיעים בתשתיות

לספורט במדינת ישראל אין מקום. קודם כל אין לו מקום תקציבי - תקציב הממשלה למשרד הספורט עומד על כמיליארד שקל בשנה. במלים אחרות, מדינת ישראל משקיעה מתוך התקציב הכולל שלה 0.2% בלבד בספורט - פחות מכל מדינה באיחוד האירופי. לשם השוואה, ההוצאה הממשלתית הממוצעת באיחוד האירופי על ספורט ונופש עמדה ב-2018 על 0.8% מסך התקציב.

במדינות מסוימות ספורט משמעותי הרבה יותר. בהונגריה, למשל, ההוצאה הממשלתית על ספורט עומדת על 2.1% מסך ההוצאה הממשלתית. מחוץ למדינות האיחוד ישנן מדינות שמשקיעות עוד יותר - איסלנד משקיעה 3.7% מההוצאה הממשלתית שלה על ספורט ונופש. מצד שני, בריטניה שנחשבת למדינת ספורט נפלאה, מקדישה לעניין רק 0.4% מההוצאה שלה.

בכל מקרה, הכסף הזה לא מצליח לייצר לא תשתיות ולא ספורטאים - רק 112 אלף ספורטאים תחרותיים יש היום בישראל, שיעור נמוך מאוד ביחס למדינות ה-OECD. בתוך התמונה הסטטיסטית קיימים עיוותים נוספים: מתוך סך העוסקים בספורט תחרותי בישראל, כמחצית עושים זאת בשני ענפים, כדורסל וכדורגל. בנוסף, היחס בין ספורטאים לספורטאיות בישראל עומד על 1:5, ולמרות לא מעט תוכניות לשינוי הפערים הללו, הם נשמרים כבר כמעט עשור.

הבעיה השנייה בישראל היא תשתיות ספורט. אמנם יש בעשור האחרון שיפור משמעותי בעקבות הכספים שמוקצים מקרן המתקנים, אבל החוסר הוא עצום, והרשויות אינן מצליחות לסגור את הפער בין התקן הנדרש למתקני ספורט.

המלצות מינהל התכנון ומשרד הפנים מדברות על תקן מתקני ספורט, על מנת לאפשר שירות מינימלי לתושבים. בפועל, הפערים בין התקן לבין המציאות הם עצומים - בריכות שחייה חסרות בכמויות אדירות, כך גם מגרשי טניס, אולמות ספורט, מגרשי כדורגל ולמעשה הכול. אם כבר יש אולם ספורט, הוא משמש לעתים מספר ענפים במקביל באותה יחידת אימון.

הרשויות המקומיות מקבלות מקרן המתקנים זכאות למימון שלעתים מגיעה ל-75% משווי הבנייה של המתקן, אולם גם אז הן לא ממהרות לממש אותה. מבדיקת גלובס עולה שבקרן המתקנים קיימת רשימה של 258 מגרשי כדורגל שהרשויות זכאיות למימון חלקי עבורם, אבל שיעור המימוש עומד על קצת פחות מחצי (כ-120 מגרשים). בגזרת אולמות הספורט ישנם 680 אולמות שעבורם זכאיות הרשויות למימון חלקי, אבל הזכאות ליותר מ-200 אולמות לא מומשה.

כל עוד לא יישרו קו בישראל, או לפחות יתקרבו ליישור קו בנושא מתקני הספורט - אי אפשר לדבר על הרחבת העיסוק בספורט בישראל. עם הגידול הטבעי של האוכלוסייה (בין 2010 ל-2017 אוכלוסיית ישראל גדלה ב-12% - יותר מפי 3 ממוצע ה-OECD), המגבלה של שטחים ציבוריים ברשויות, והעובדה שמתקן ספורט באופן טבעי יושב על שטח יחסית גדול - אנחנו עוד עלולים להתגעגע למצב של 2021 מבחינת תשתיות ספורט.

יעל ארד זוכה במדליה אולימפית, 1992 / צילום: Reuters, Phil O'Brien

הכול מתחיל בחינוך

בואו נעזוב לרגע כסף ותשתיות, ונדבר על תרבות ספורט. עוד לפני כסף, מדינת ישראל לא חושבת שספורט חשוב, והיא מבהירה את זה היטב בסדרי העדיפויות שלה. אם ניגש לבתי הספר, ישראל היא אחת המדינות שמקצה הכי הרבה שעות לימוד של מקצועות חובה בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים מכל מדינות ה-OECD.

בשנת 2019 עמד ממוצע שעות הלימוד בחטיבת הביניים במקצועות החובה הנבחרים בישראל על 984 שעות בשנה, לעומת 919 שעות בממוצע במדינות ה-OECD. כמה שעות ספורט מתוך זה? במדינות ה-OECD מספר שעות החינוך הגופני השנתיות עמד על 71, לעומת 55 שעות בישראל.

 

ביסודי המצב לא יותר טוב - גם כאן ממוצע ה-OECD לחינוך גופני עומד על 75 שעות שנתיות, לעומת 57 שעות שנתיות בישראל. וגם כאן זה קורה למרות שכמות השעות שתלמיד בישראל מבלה בבית הספר במסגרת לימודי חובה, גבוהה בהרבה. לשם השוואה, בסלובניה תלמיד ביסודי לומד 98 שעות חינוך גופני בשנה, שיעור שמתקרב לסך שעות המתמטיקה שלו. עניין של סדרי עדיפויות.

כשהבסיס התרבותי רעוע, קשה לתקן גם בהמשך. מדוח שפורסם ב-2018 ובחן את פעילות הספורט העממית במדינות ה-OECD, עולה שלישראלים יש דברים אחרים לעשות מאשר פעילות ספורטיבית. בעוד ש-62.9% מהנשים במדינות ה-OECD עמדו בהמלצות ארגון הבריאות העולמי לביצוע פעילות גופנית יומיומית, בישראל עמד שיעור הנשים על 37.8% - המקום האחרון מבין כל המדינות.

גם בקרב גברים מדובר בשיעורים הנמוכים ביותר ביחס למדינות ה-OECD. רק 39.2% מהגברים בישראל עמדו בפעילות הגופנית המומלצת, לעומת ממוצע של 70.5% במדינות ה-OECD.

גל פרידמן ומדליית הזהב באתונה, 2004 / צילום: Reuters

מה הפתרון, ואיך לא נמשיך לבכות על מצב הספורט גם ביום העצמאות ה-100? בסופו של דבר, יש פה יותר מדי גורמים שתלויים אחד בשני. ברור שללא מתקנים אין היכן לעשות ספורט גם אם רוצים, ובאין מספיק שטחים ברשויות המקומיות, אין איפה לבנות מתקנים. אבל אם צריך משהו אחד קטן שיתחיל להניע את המהפכה, זה יהיה שינוי תרבות הספורט בישראל.

כרגע צריך פשוט להסתכל החוצה, מעבר לים, ולנסות להבין מהי תרבות ספורט ואיך בונים אותה. זה לא יקרה בגלל מדליה בג'ודו או שער של ערן זהבי בליגה ההולנדית.

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך