גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעומק האדמה: לא תאמינו מה מסתתר בתוך התחנות של הרכבת הקלה של גוש דן

אם כבר חופרים עשרות מטרים מתחת לאדמה, ובונים קירות בטון בעובי של מטר, אז רק מתבקש להפוך את התחנות למקלטים • בשלב הבא, בפיקוד העורף מקווים שגם 110 תחנות המטרו ישמשו כמקלטים

העבודות להקמת תחנת אהרונוביץ' בבני ברק, מתחת לציר ז'בוטינסקי, בשבוע שעבר / צילום: איל יצהר
העבודות להקמת תחנת אהרונוביץ' בבני ברק, מתחת לציר ז'בוטינסקי, בשבוע שעבר / צילום: איל יצהר

"התשתיות זה הענף הכי מושלם למהנדסים היום - כשהרכבת תיסע זו תהיה חוויה עצומה. חלק מהטו דו ליסט שלי זה לעשות היסטוריה בישראל, וזה זה. זה משהו שלא היה פה לפני ואני גאה בעצמי שאני עושה את זה".

הדוברת היא נופר פרימוביץ'־מכבי, בת 34, מהנדסת במקצועה, מנהלת פרויקט תחנת אהרונוביץ' של הקו האדום של הרכבת הקלה, מטעם חברת דניה סיבוס. עיניה נוצצות כשהיא מדברת על התחנה.

נופר פרימוביץ'־מכבי, מנהלת פרויקט תחנת אהרונוביץ' של הרכבת הקלה, דניה סיבוס / צילום: איל יצהר

"אלה עבודות מאוד מורכבות ברמה ההנדסית. זה עושה כאבי בטן. אני כל הזמן חושבת. אם אני מתעוררת באמצע הלילה אז מתגנבת מחשבה ומשאירה אותי ערה, כי זה המון אחריות. את מוצאת את עצמך בהרבה מצבים ואומרת "אמא'לה. זה מפחיד שאם תעשי משהו לא בסדר או טעות הכי קטנה ברמה האנושית יכולה לגרום למחדל הנדסי וזה מפחיד".

תחנת אהרונוביץ' היא תחנה תת־ קרקעית, שבנויה כולה מתחת לציר ז'בוטינסקי ההומה בבני ברק. שלד התחנה כבר גמור וכרגע מכסים אותה כדי שאפשר יהיה לסלול מעליה את הכביש ולהחזיר את תנועת המכוניות לסדרה.

אחד האתגרים ההנדסיים המיוחדים שעמדו בפני פרימוביץ'־מכבי - ובפני מנהלי הפרויקטים של התחנות האחרות - היה שכל אחת מעשר התחנות התת-קרקעיות של הקו האדום (היתר הן מעל לקרקע) - היא גם מקלט לשעת חירום. אם כבר חופרים 30-20 מטר מתחת לאדמה, ובונים קירות בטון בעובי של מטר, יש בזה היגיון.

"התכנון של התחנות התת-קרקעיות תוכנן מלכתחילה כך שיוכלו לשמש כמקלט למקרה חירום. כל התחנה בנויה מקופסה חיצונית וקופסה פנימית, מבטון מזוין בעובי די גדול, ויש דלתות הדף שסוגרות את הפתחים במקרה שיצטרכו", אומר קרן זוהר, המשנה למנכ"ל נת"ע, המקימה את הפרויקט.

קרן זוהר, משנה למנכ"ל נת"ע / צילום: נת"ע

"התחנות יכולות לשמש כמקלט גם מפני טילים קונבנציונליים וגם לטילים כימיים וגזים, ויש מערכת סינון - הכול יכול להיאטם".

למי מיועדים המקלטים הללו?
זוהר: "לכל אחת מהתחנות יוכלו להיכנס אלפי אנשים. קודם כול הנוסעים מהרכבת עצמה, ואחר כך לפי השיקולים של כוחות הביטחון - מי שצריך. אין ציפייה שכל העיר תגיע למקום כזה - יש לחלק מהאנשים ממ"דים בבתים ויש מקלטים ציבוריים. אבל העומקים של התחנות הם כ-30 מטר מתחת לאדמה ולכן אז אין היגיון שלא להשתמש בזה, בטח במדינה כמו שלנו".

דלת של 5.5 טון, שננעלת ברמת המ"מ

התחנות אמנם נחפרו לעומק ממילא, והקירות עבים ממילא, אבל תהליך ההפיכה של תחנה למקלט אינו פשוט כלל.

זוהר: "המיקלוט צריך להיות ברמת הסנטימטר לעומת המסילה. יש אלמנטים בביצוע שרק תוך כדי ניסוי וטעייה הצלחנו לפתור אותם כי לא תמיד התכנון תואם את המציאות בשטח".

פרימוביץ'-מכבי מציינת: "לתחנה היו דרישות מוכתבות מפיקוד העורף - מהו קו המקלט, מה אמור להיות בתוכו ומה מחוץ לו. המקלט חייב להיות קופסה סגורה מבחינת הברזל בקירות וגם מבחינת האטימות. יש דלתות הדף שיוצרות קפסולה סגורה, וגם מעברים בסיסיים כמו צנרת חשמל חייבים לעבור בתוך אלמנט מיוחד שנבחן ואושר שלא יעביר איזשהי זליגה של גזים לתוך המקלט.

"זה מוסיף עוד שכבה של מורכבות לרמת הביצוע. למשל, הדלתות שסוגרות את המנהרות הן דלתות שכל אחת מהן שוקלת 5.5 טון. רק לשנע אותן למקום היה סיפור. מייצרים אותן בארץ, והן עוברות בדיקה מאוד קפדנית, ואישורים של פיקוד העורף. זה לא סתם דלת - יש לכל אחת משקוף מיוחד, ויש בדלת מקום מיוחד למסילות של הרכבת הקלה, וגם המסילה צריכה להיאטם - יש גומיות וסגירה מיוחדת שמתלבשת על זה.

דלת ההדף בקומת הנסיעה בקו האדום. "גם המסילה צריכה להיאטם" / צילום: איל יצהר

"רמת הדיוק צריכה להיות מילימטרית. אנחנו, קבלני השלד, לא רגילים לדבר במילימטרים", היא צוחקת. "התקן אפילו לא מדבר על דיוק מילימטרי בבנייה קונבנציונלית. פה רמת הדיוק היא במילימטרים בגלל האטימות.

"יש פה שלושה מפלסים שכל אחד מהם יודע לתפקד כמקלט. הכול מאוד קפדני ומדויק, ההתאמה לאדריכלות חייבת להיות בול. להביא גובה של דלת בלי שאפשר להזיז את הריצוף, זה מטורף. אני שבע שנים בתחום ונחשפתי לזה פעם ראשונה פה, ובכל שנותיי כמהנדסת אני לא מאמינה שהייתי נחשפת לדבר כזה".

בדניה סיבוס היא עובדת שלוש שנים וחצי. "התחלתי כמנהלת ביצוע וקודמתי למנהלת פרויקט בחודש שמיני. יצאתי לחופשת לידה וחזרתי לאתר המופלא הזה. אני מתה לקחת את הבן שלי לנסיעת מבחן".

גם זוהר, בן 45 ומהנדס במקצועו, שש שנים בנת"ע - שותף להתלהבות: "אני עושה מגה פרויקטים כבר 20 שנה - כביש 431, עוקף קריות, כביש 531 - וזה הפרויקט הכי מורכב שנתקלתי בו. יש בו כל כך הרבה שכבות שצריך לתאם, שזה שונה מאוד מכל פרויקט תחבורתי אחר.

מעל המנהרות / צילום: כדיה לוי

"תחנת אהרונוביץ' היא כביכול התחנה הכי פשוטה ברכבת הקלה, אבל חצי ממנה מתחת למי תהום, ומאוד קשה לאטום גודל כזה של תחנה. נוסף לכך, יש הרבה בעיות של תשתיות. יש כבישים מעלינו, יש הרבה תשתיות שלא היו ידועות ונתקלנו בהן אף שזה מופיע בתוכניות שהן במקום אחר".

בעולם בונים תחנות כאלה כבר עשרות שנים, וגם שם זה באזורים צפופים, ויש תשתיות למטה.
"ככל שמתקדמים עם הזמן יש יותר מערכות שצריך להכניס - קרוב ל-40 מערכות בכל תחנה. זה הרבה יותר מורכב ממה שאנחנו מכירים מחו"ל, כי מערכות משתנות, מתעדכנות כל הזמן ואנחנו לוקחים את הדברים הכי חדשים. זו פעם ראשונה שעושים את זה בארץ, ולכן יש לזה מחיר".

מתי באמת ייסע הקו האדום?
"אנחנו עושים מאמצי-על מסביב לשעון כדי שייסע בסוף 2022. אבל הניסיון שנצבר אצל הישראלים, גם חברת הניהול וגם החברות הקבלניות, ישמש אותנו בעתיד".

פיקוד העורף: "לצמצם פערי מיגון"

בפיקוד העורף אומרים כי אמנם תפיסת העבודה שלהם היא שהמיגון מוטב שיהיה ברמה הדירתית, אבל כיוון שלפחות בעשורים הקרובים לא יהיה מיגון בכל דירה בארץ, הם מנסים להשתמש במה שיש ולצמצם את פערי המיגון היכן שאפשר.

רמ"ח מיגון בפיקוד העורף, אל"ם דודו עבאדא, מסביר את הרקע: "במדינת ישראל קיימים פערי מיגון רבים הן בבניית מגורים והן בבנייה ציבורית מוסדית, לאור העובדה שבנייה לפני 1992 לא חויבה במיגון.

"לכן, משימתנו המרכזית היא צמצום פערי מיגון בכמה צירי פעולה: האחד הוא פרויקטלי כפי שנעשה במיגון פרטי וציבורי בעוטף עזה ובשנים האחרונות במיגון פרטי וציבורי בגבול הצפון.

"השני זה בציר המו"פ (מחקר ופיתוח), שמטרתו הרחבת היצע פתרונות המיגון בעניין זה. לאחרונה אושרו כמה שיטות זולות ומהירות הקמה לשיפורי מיגון אשר ניתן לעשות בהן שימוש בבנייה ישנה.

"בציר השלישי, מחלקת מיגון עובדת בשיתוף עם משרדי הממשלה ועם מינהל התכנון לפישוט וייעול תהליכי הרגולציה וכן להפחתת הנטל הכרוך בהקמת המיגון.

"ציר נוסף הוא השתלבות בפרויקטים ציבוריים במיקומים רלוונטיים לטובת מיגון.
כך למשל הוקמו מקלטים בתחנות הקו האדום ברכבת הקלה, בחניון הבימה, ואנו נשאף למקד פרויקטים אלו במקומות שבהם פערי המיגון הם משמעותיים כדוגמת גוש דן".

אל"מ עבאדא מציין כי לבנייה של מקלטים ציבוריים יש כמה עקרונות יסוד. "העיקרון הראשון הוא ניצול התווך התת-קרקעי תוך מיצוי משאבים אופטימליים של תכנון ובנייה. העיקרון השני הוא עיקרון של דו-תכליתיות - ישנה עדיפות למקלוט ציבורי שנעשה בו שימוש יומיומי אשר לרוב משפר את רמת התחזוקה".

התפיסה שלכם בעשורים האחרונים הייתה של מיגון אישי, דירתי או קומתי, בהנחה שזמן ההתרעה קצר.
"באופן עקרוני אנחנו לא מעודדים התמגנות במקלטים המוניים, והחזון הוא של מיגון פרטי דירתי לכל אזרח.

"עם זאת, תהליך התחדשות העירונית הוא ממושך ולכן נדרשים פתרונות נוספים לפערי המיגון הקיימים היום, ושעתידים ללוות אותנו בשנים הקרובות. נוסף לכך, המקלטים הללו יאפשרו מיגון לעוברי אורח, לשהייה במיגון לטווח קצר ולמגוון שירותים חיוניים לאזרח".

מה לגבי תחנות המטרו המתוכננות? האם תבקשו שגם ייבנו כמקלטים?
"ברצוננו לקדם מענה מיגוני מיטבי ופרויקטים נוספים ובכלל זה בתחנות המטרו. המטרה היא ללמוד מהניסיון שנצבר בקו האדום, ולצמצם משמעותית את עלויות מרכיבי המיגון, וגם לאפשר את המשך התנועה הרציפה של הרכבת".

בנת"ע, אגב, מספרים, כי למטרו, שעודו בשלבי תכנון, כבר מבוצעים קידוחי גישוש כדי לבדוק מה מצב מי התהום ותשתיות שטמונות בקרקע - צעד ראשון בדרך לביצוע.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים