גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הביקוש העולמי לאבוקדו שולח את החקלאים הישראלים לגדל אותו ביעד מפתיע

חברת מהדרין תחכור עם שותף מקומי במרוקו כ-5,000 דונם לגידול הפרי, והשניים ישקיעו כ-30 מיליון שקל בפעילות ● מנכ"ל החברה, שאול שלח: "הביקוש והצריכה של האבוקדו בעולם במגמת עלייה, כי הוא נחשב 'סופר פוד', ואנשים מאוד אוהבים אותו בתור אוכל"

יבול אבוקדו / צילום: Shutterstock
יבול אבוקדו / צילום: Shutterstock

יודע חקלאי פיקח כי האבוקדו הפך בשנים האחרונות לאחד מהגידולים החקלאיים הרווחיים ביותר בישראל, ובהתאם קצב הנטיעות של עצי הפרי הירוק גדל משמעותית ברחבי הארץ בשנים האחרונות, על חשבון זני פרי רווחיים פחות (הדרים למשל).

גם בחברת המטעים והנדל"ן מהדרין, שהייתה מזוהה במשך שנים ארוכות עם פעילותה בתחום ההדרים, מזהים את הפוטנציאל הגלום בגידול אבוקדו. וכפי שהיא מציינת בדוחותיה הכספיים, החברה "כמעט וחדלה מנטיעות חדשות של פרדסים ונוטעת בעיקר זני אבוקדו".

סקירת הדוחות של מהדרין ממחישה זאת, וממנה עולה כי בשנה האחרונה כ-60% מהיקף הנטיעות החדשות שלה היו של מטעי אבוקדו, בהיקף של כ-650 דונם, מתוך קצת יותר מ-1,050 דונם שנטעה בסך-הכול בשנת 2020. כך, שטחם הכולל של מטעי האבוקדו של מהדרין מגיע כבר לכ-7,500 דונם, קרוב ל-20% משטחי המטעים שיש לה בסך-הכול. האבוקדו הוא גם מרכיב מרכזי בהכנסותיה של מהדרין, ובשנה האחרונה היווה כ-30% מהמחזור, שהמרכיב העיקרי בו הוא עדיין מכירות הדרים (קרוב ל-50% מההכנסות).

 

"זה יעשה טוב גם לחקלאות שלנו בישראל"

כעת החליטה מהדרין להרחיב את פעילות גידול האבוקדו שלה גם לחו"ל, ובמסגרת זו חתמה על הסכם במרוקו - מהלך שיוביל אותה לגדל לראשונה פירות מחוץ לישראל. במסגרת ההסכם, שנחתם מול חברה מרוקאית עימה יש כבר למהדרין שיתוף-פעולה, הצדדים יחכרו קרקע של לפחות 5,000 דונם במדינה, וישקיעו יחד בפעילות כ-30 מיליון שקל (כ-80 מיליון דירהם מרוקאי) בשלוש שנות הפעילות הראשונות.

תחילת הפעילות כפופה לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים להקמת
החברה המשותפת ולחכירת המטע מממשלת מרוקו. למיטב ידיעת מהדרין, שמחזיקה 51% במיזם, יכולת התפוקה המקסימלית של המטע צפויה להיות עד כ-10,000 טון אבוקדו בשנה. את האבוקדו שיצמח ישווקו מהדרין ושותפתה בעיקר לאירופה, בעוד שהפירות שלא יתאימו ליצוא יימכרו במרוקו.

שאול שלח, מנכ"ל מהדרין, הסביר כי "כדי לגדול, מהדרין צריכה להפוך לחברה שעיקר הפעילות שלה אמנם עדיין בישראל, אבל לייצר לעצמה מקורות פעילות נוספים ולגדל במקומות אחרים. זה יעשה טוב גם לחקלאות שלנו בישראל, כי כך נוכל לתת שירות טוב יותר כל השנה ללקוחות שלנו באירופה".

לדבריו, "מרוקו היא מדינה שיש בה תנאי גידול טובים, עם עלויות הרבה יותר נמוכות מאשר בישראל, והיא גם קצת יותר קרובה לשווקים העיקריים שלנו באירופה. המהלכים הבאים שלנו בחו"ל יהיו במדינות חצי הכדור הדרומי, שבהן מלבד עלויות נמוכות יותר גם נוכל לגדל פרי שההבשלה שלו היא בתקופות שבהן אין פרי בישראל". שלח מעריך כי על בסיס ההסכם הנוכחי שנחתם, הפעילות במרוקו תוכל להוות כרבע מהיקף פעילות האבוקדו של מהדרין.

מדוע הפך האבוקדו ל"להיט" מבין הפירות והירקות?

שלח: "הביקוש והצריכה של האבוקדו בעולם במגמת עלייה, כי הפרי נחשב 'סופר פוד', ואנשים מאוד אוהבים אותו בתור אוכל. באירופה, בארה"ב ובכל העולם רוצים אבוקדו, וגם בארץ הצריכה שלו גדלה.

"בתקופה הזו, גם אנחנו כמו אחרים מגדילים את שטחי האבוקדו, אבל זה ברור לכולם שבאיזשהו שלב ההיצע ידביק את הביקוש, כי יש נטיעות עצומות בכל העולם. היום כולם רוצים אבוקדו, אבל בשלב מסוים זה ישתנה. בחקלאות תמיד נוצר מצב שבו הביקושים מפסיקים לעלות, אבל ההיצע עוד ימשיך לגדול בגלל הנטיעות הגדולות. אז יום אחד יעקרו חלק ממה שנוטעים היום, משום שזה כבר לא יהיה כלכלי".

"במחירי מים ועבודה - אנחנו הרבה יותר יקרים מהמתחרים"

למרות הביקושים הגדלים לאבוקדו, בסיכומה של 2020 הציגה מהדרין שחיקה של 11% בהכנסותיה ממכירות הפרי הלוהט, שהסתכמו ב-351 מיליון שקל, מתוך היקף מכירות כולל שהתקרב ל-1.2 מיליארד שקל.

בעניין זה שלח אומר כי "ב-2020 התרחשו דברים חד-פעמיים שלא קשורים לביקוש. בעקבות הקורונה ביצענו את השינויים הנדרשים כדי שניפגע פחות, ובעוד המכירות ברשתות לצרכנים הפרטיים נמשכו, בשוק המוסדי, המכירות למסעדות וקייטרינג נחתכו. עכשיו הסתיימה עונה נוספת של אבוקדו וצמחנו בה מאוד, ונמשיך לגדול".

האבוקדו הוא הגידול הרווחי ביותר שלכם?

"האבוקדו הוא רווחי, ובחקלאות זה לא דבר טריוויאלי למצוא גידולים רווחיים. אבל גם באבוקדו יש שבועות מסוימים בעונה שבהם המחירים פתאום צונחים, והרבה פעמים נאלצים למכור את הסחורה במחיר נמוך יותר. אין משהו קבוע וחד-משמעי.

"בארץ יש תקופות שהמחירים עולים לרמות לא סבירות, אבל בעולם זה הרבה יותר מתון. באירופה יש כל השנה אבוקדו, ויש תקופות שבהן המחיר גבוה ואחרות בהן הוא נמוך, לפי ההיצע. בעונה הישראלית של האבוקדו, המחירים בשנה האחרונה היו קצת יותר גבוהים משנה שעברה".

לדברי שלח, "אנחנו החקלאי הכי גדול בישראל ויצואן החקלאות הגדול בישראל, אבל זה לא תחום פשוט להיות בו. אנחנו רוצים קודם כל שההדרים יהיו רווחיים, אבל זה קשה בארץ עם עלות המים הגבוהה מאוד. במרוקו מחיר המים הוא זניח לעומת המחיר בארץ, ועם זה אנחנו צריכים להתחרות. המים זה ההוצאה העיקרית, לצד עבודת אדם. בשני הדברים המרכזיים האלה אנחנו הרבה יותר יקרים מכל מי שמתחרה בנו".

הוא מוסיף כי "כרגע על הפרק עומדת גזרה פוטנציאלית של העלאת מחירי המים בישראל, ואם היא תצא לפועל הדבר עלול לפגוע אנושות בחקלאות ובייצור החקלאי. יש ירקות שהגזרה הזו תייקר אותם מאוד, והדבר יתגלגל לצרכן, וזה עלול להרוג חלק מהגידולים, הפרדסים והחקלאות. אם נרצה להמשיך להתקיים, אז סביר שנתח הפעילות שלנו בחו"ל יגדל. צריך להוריד את מחירי המים בישראל".

שחיקה בהכנסות וברווחים ב-2020

מהדרין, כאמור, עוסקת בעיקר בחקלאות וכן היא מספקת שירותי אחסון בצינון של פירות, ירקות ומוצרים נוספים. כן מחזיקה מהדרין בנכסים מניבים, בשטח של כ-44.5 אלף מ"ר, רובם הגדול בשימושה. מרבית מכירותיה מיועדות ליצוא, אולם יש לה גם פעילות משמעותית בישראל.

בסיכום 2020 הכנסות מהדרין נשחקו ב-9% והתקרבו ל-1.2 מיליארד שקל. בשורה התחתונה הרווח הנקי צלל ב-80% והתקרב ל-3 מיליון שקל, אחרי שב-2019 נהנתה בין היתר מעליית שווי נכסיה.

באותה שנה גם נרשמו שינויים בשליטה בחברה, בשל חוק הריכוזיות שאילץ את בעלות המניות הגדולות בה - קבוצת הביטוח הפניקס וחברת הנדל"ן נכסים ובניין - לחלק את החזקותיהן בה כדיבידנד בעין לבעלי המניות. כיום בעלת המניות הגדולה במהדרין היא דסק"ש, עם 44.5% מההון, ולצידה המשקיע בני ברון, המחזיק בכ-22% מהמניות.

עוד כתבות

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מציב דד ליין לאיראן: "תגלו ב-10 הימים הקרובים"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי