גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הביקוש העולמי לאבוקדו שולח את החקלאים הישראלים לגדל אותו ביעד מפתיע

חברת מהדרין תחכור עם שותף מקומי במרוקו כ-5,000 דונם לגידול הפרי, והשניים ישקיעו כ-30 מיליון שקל בפעילות ● מנכ"ל החברה, שאול שלח: "הביקוש והצריכה של האבוקדו בעולם במגמת עלייה, כי הוא נחשב 'סופר פוד', ואנשים מאוד אוהבים אותו בתור אוכל"

יבול אבוקדו / צילום: Shutterstock
יבול אבוקדו / צילום: Shutterstock

יודע חקלאי פיקח כי האבוקדו הפך בשנים האחרונות לאחד מהגידולים החקלאיים הרווחיים ביותר בישראל, ובהתאם קצב הנטיעות של עצי הפרי הירוק גדל משמעותית ברחבי הארץ בשנים האחרונות, על חשבון זני פרי רווחיים פחות (הדרים למשל).

 גם בחברת המטעים והנדל"ן  מהדרין, שהייתה מזוהה במשך שנים ארוכות עם פעילותה בתחום ההדרים, מזהים את הפוטנציאל הגלום בגידול אבוקדו. וכפי שהיא מציינת בדוחותיה הכספיים, החברה "כמעט וחדלה מנטיעות חדשות של פרדסים ונוטעת בעיקר זני אבוקדו".

סקירת הדוחות של מהדרין  ממחישה זאת, וממנה עולה כי בשנה האחרונה כ-60% מהיקף הנטיעות החדשות שלה היו של מטעי אבוקדו, בהיקף של כ-650 דונם, מתוך קצת יותר מ-1,050 דונם שנטעה בסך-הכול בשנת 2020. כך, שטחם הכולל של מטעי האבוקדו של מהדרין מגיע כבר לכ-7,500 דונם, קרוב ל-20% משטחי המטעים שיש לה בסך-הכול. האבוקדו הוא גם מרכיב מרכזי בהכנסותיה של מהדרין, ובשנה האחרונה היווה כ-30% מהמחזור, שהמרכיב העיקרי בו הוא עדיין מכירות הדרים (קרוב ל-50% מההכנסות).

 

 "זה יעשה טוב גם לחקלאות שלנו בישראל"

כעת החליטה מהדרין להרחיב את פעילות גידול האבוקדו שלה גם לחו"ל, ובמסגרת זו חתמה על הסכם במרוקו - מהלך שיוביל אותה לגדל לראשונה פירות מחוץ לישראל. במסגרת ההסכם, שנחתם מול חברה מרוקאית עימה יש כבר למהדרין שיתוף-פעולה, הצדדים יחכרו קרקע של לפחות 5,000 דונם במדינה, וישקיעו יחד בפעילות כ-30 מיליון שקל (כ-80 מיליון דירהם מרוקאי) בשלוש שנות הפעילות הראשונות.

תחילת הפעילות כפופה לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים להקמת
החברה המשותפת ולחכירת המטע מממשלת מרוקו. למיטב ידיעת מהדרין, שמחזיקה 51% במיזם, יכולת התפוקה המקסימלית של המטע צפויה להיות עד כ-10,000 טון אבוקדו בשנה. את האבוקדו שיצמח ישווקו מהדרין ושותפתה בעיקר לאירופה, בעוד שהפירות שלא יתאימו ליצוא יימכרו במרוקו.

שאול שלח, מנכ"ל מהדרין, הסביר כי "כדי לגדול, מהדרין צריכה להפוך לחברה שעיקר הפעילות שלה אמנם עדיין בישראל, אבל לייצר לעצמה מקורות פעילות נוספים ולגדל במקומות אחרים. זה יעשה טוב גם לחקלאות שלנו בישראל, כי כך נוכל לתת שירות טוב יותר כל השנה ללקוחות שלנו באירופה".

לדבריו, "מרוקו היא מדינה שיש בה תנאי גידול טובים, עם עלויות הרבה יותר נמוכות מאשר בישראל, והיא גם קצת יותר קרובה לשווקים העיקריים שלנו באירופה. המהלכים הבאים שלנו בחו"ל יהיו במדינות חצי הכדור הדרומי, שבהן מלבד עלויות נמוכות יותר גם נוכל לגדל פרי שההבשלה שלו היא בתקופות שבהן אין פרי בישראל". שלח מעריך כי על בסיס ההסכם הנוכחי שנחתם, הפעילות במרוקו תוכל להוות כרבע מהיקף פעילות האבוקדו של מהדרין.

מדוע הפך האבוקדו ל"להיט" מבין הפירות והירקות?

שלח: "הביקוש והצריכה של האבוקדו בעולם במגמת עלייה, כי הפרי נחשב 'סופר פוד', ואנשים מאוד אוהבים אותו בתור אוכל. באירופה, בארה"ב ובכל העולם רוצים אבוקדו, וגם בארץ הצריכה שלו גדלה.

"בתקופה הזו, גם אנחנו כמו אחרים מגדילים את שטחי האבוקדו, אבל זה ברור לכולם שבאיזשהו שלב ההיצע ידביק את הביקוש, כי יש נטיעות עצומות בכל העולם. היום כולם רוצים אבוקדו, אבל בשלב מסוים זה ישתנה. בחקלאות תמיד נוצר מצב שבו הביקושים מפסיקים לעלות, אבל ההיצע עוד ימשיך לגדול בגלל הנטיעות הגדולות. אז יום אחד יעקרו חלק ממה שנוטעים היום, משום שזה כבר לא יהיה כלכלי".

"במחירי מים ועבודה -  אנחנו הרבה יותר יקרים מהמתחרים" 

למרות הביקושים הגדלים לאבוקדו, בסיכומה של 2020 הציגה מהדרין שחיקה של 11% בהכנסותיה ממכירות הפרי הלוהט, שהסתכמו ב-351 מיליון שקל, מתוך היקף מכירות כולל שהתקרב ל-1.2 מיליארד שקל.

בעניין זה שלח אומר כי "ב-2020 התרחשו דברים חד-פעמיים שלא קשורים לביקוש. בעקבות הקורונה ביצענו את השינויים הנדרשים כדי שניפגע פחות, ובעוד המכירות ברשתות לצרכנים הפרטיים נמשכו, בשוק המוסדי, המכירות למסעדות וקייטרינג נחתכו. עכשיו הסתיימה עונה נוספת של אבוקדו וצמחנו בה מאוד, ונמשיך לגדול".

האבוקדו הוא הגידול הרווחי ביותר שלכם?

"האבוקדו הוא רווחי, ובחקלאות זה לא דבר טריוויאלי למצוא גידולים רווחיים. אבל גם באבוקדו יש שבועות מסוימים בעונה שבהם המחירים פתאום צונחים, והרבה פעמים נאלצים למכור את הסחורה במחיר נמוך יותר. אין משהו קבוע וחד-משמעי.

"בארץ יש תקופות שהמחירים עולים לרמות לא סבירות, אבל בעולם זה הרבה יותר מתון. באירופה יש כל השנה אבוקדו, ויש תקופות שבהן המחיר גבוה ואחרות בהן הוא נמוך, לפי ההיצע. בעונה הישראלית של האבוקדו, המחירים בשנה האחרונה היו קצת יותר גבוהים משנה שעברה".

לדברי שלח, "אנחנו החקלאי הכי גדול בישראל ויצואן החקלאות הגדול בישראל, אבל זה לא תחום פשוט להיות בו. אנחנו רוצים קודם כל שההדרים יהיו רווחיים, אבל זה קשה בארץ עם עלות המים הגבוהה מאוד. במרוקו מחיר המים הוא זניח לעומת המחיר בארץ, ועם זה אנחנו צריכים להתחרות. המים זה ההוצאה העיקרית, לצד עבודת אדם. בשני הדברים המרכזיים האלה אנחנו הרבה יותר יקרים מכל מי שמתחרה בנו".

הוא מוסיף כי "כרגע על הפרק עומדת גזרה פוטנציאלית של העלאת מחירי המים בישראל, ואם היא תצא לפועל הדבר עלול לפגוע אנושות בחקלאות ובייצור החקלאי. יש ירקות שהגזרה הזו תייקר אותם מאוד, והדבר יתגלגל לצרכן, וזה עלול להרוג חלק מהגידולים, הפרדסים והחקלאות. אם נרצה להמשיך להתקיים, אז סביר שנתח הפעילות שלנו בחו"ל יגדל. צריך להוריד את מחירי המים בישראל".

שחיקה בהכנסות וברווחים ב-2020

מהדרין, כאמור, עוסקת בעיקר בחקלאות וכן היא מספקת שירותי אחסון בצינון של פירות, ירקות ומוצרים נוספים. כן מחזיקה מהדרין בנכסים מניבים, בשטח של כ-44.5 אלף מ"ר, רובם הגדול בשימושה. מרבית מכירותיה מיועדות ליצוא, אולם יש לה גם פעילות משמעותית בישראל.

בסיכום 2020 הכנסות מהדרין נשחקו ב-9% והתקרבו ל-1.2 מיליארד שקל. בשורה התחתונה הרווח הנקי צלל ב-80% והתקרב ל-3 מיליון שקל, אחרי שב-2019 נהנתה בין היתר מעליית שווי נכסיה.

באותה שנה גם נרשמו שינויים בשליטה בחברה, בשל חוק הריכוזיות שאילץ את בעלות המניות הגדולות בה - קבוצת הביטוח הפניקס וחברת הנדל"ן נכסים ובניין - לחלק את החזקותיהן בה כדיבידנד בעין לבעלי המניות. כיום בעלת המניות הגדולה במהדרין היא דסק"ש, עם 44.5% מההון, ולצידה המשקיע בני ברון, המחזיק בכ-22% מהמניות.

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר למניה ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק כעת בכ-100 מיליארד דולר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה