גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החיסון הרג מאות אנשים? בטענה המרעישה יש כמה חורים

קבוצת אקדמאים ואקדמאיות ממגוון תחומים מבקשת לטעון שהחיסון לקורונה לא הוריד את התמותה בישראל, אלא להיפך ● אף שהם צודקים בתביעתם לנתונים שקופים יותר ממשרד הבריאות, כמה מהטיעונים שלהם דורשים קריאה ביקורתית

חיסון לקורונה / צילום: Shutterstock
חיסון לקורונה / צילום: Shutterstock

האם משרד הבריאות מסתיר את האמת על השפעת החיסונים? דוח מפורט של "ועדת החקירה האזרחית", קבוצה עצמאית של אקדמאים ואקדמאיות ממגוון תחומים, גורס שהחיסון לא הוריד את התמותה מקורונה. להיפך: הוא הרג מאות ישראליות וישראלים. "מעולם לא היה חיסון שפגע בכל כך הרבה אנשים" - הם מסכמים במסמך שפרסמו החודש. המסקנה המרעישה הזאת מחייבת קריאה ביקורתית.

כדי להתמודד עם ההסתרה לכאורה של משרד הבריאות, בוועדה האזרחית פנו למקורות חלופיים: ניתוח סטטיסטי, דוגמאות מהעולם, וגם דיווחים עצמאיים שנאספו ברשתות החברתיות. לטענתם, המאגר שיצרו כולל לא רק תופעות לוואי קשות, אלא גם 288 מקרי מוות שהתרחשו סמוך למתן החיסון. במשרד הבריאות גורסים, מנגד, שעד היום לא נמצא קשר בין שום מקרה מוות ובין החיסון.

האם הממשלה מסתירה תמותה חריגה בקרב המתחסנים? את המאגר המלא של הוועדה האזרחית לא יכולנו לבדוק. הוא לא חשוף לציבור. הפרמקואפידמיולוג ד"ר עמיחי פרלמן, רוקח קליני וחבר עמותת "מדעת", טוען שהמתודולוגיה לוקה בחסר. "יש שם אוסף מקרים רפואיים שהתרחשו לאחר מתן החיסון", הוא אומר. מקרים כאלו מתרחשים גם לאחר מתן פלצבו, ואין בדוח הערכה של הסבירות הרפואית שהם קשורים לחיסון או אינדיקציה מספרית שמדובר במשהו חריג".

בעזרת פרלמן ואנשי "מדעת", שפרסמו לאחרונה תגובה לטענות הוועדה האזרחית, בדקנו כמה מהטיעונים הבולטים בדוח.

תמותה בישראל

"בעיצומו של מבצע החיסונים נרשמה בישראל עלייה של 22% בתמותה הכוללת לעומת הממוצע אשתקד. ינואר-פברואר 2021 היו הקטלניים ביותר בעשור האחרון".

המספרים כמעט נכונים. לפי רישומי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) נפטרו בינואר 4,256 תושבי ישראל, כ-800 יותר מאשר בינואר אשתקד. בפברואר נפטרו 3,380 תושבים - כ-250 יותר מאשר בפברואר אשתקד. לפי חשבוננו זו עלייה של 17.6% מהשנה הקודמת. האם המספרים מעידים שהחיסון הורג?

נעמה רותם, ראש תחום בריאות בלמ"ס, משועשעת מהרעיון. הסיבה פשוטה יותר, היא אומרת: ינואר ופברואר היו חודשי השיא בתמותה מהקורונה עצמה. לפי רישומי משרד הבריאות, מספר הקורבנות נסק בגל השלישי לעשרות רבות ביום. ביום השחור מכולם, 24 בינואר, מתו מקורונה 77 אנשים ונשים, שליש מהנפטרים בישראל באותו יום.

מבט בתרשים המצורף יאשר שהעליות והירידות בתמותה הכוללת שיקפו כמעט במדויק את התנודות בתמותה מקורונה, ומצד שני לא התאימו לשינוי במספר המתחסנים. ככל שמספר המחוסנים עלה, התמותה הכוללת ירדה. 

רותם מסבה את תשומת לבנו לכך שבניכוי המתים מקורונה, התמותה בתחילת 2021 הייתה דווקא נמוכה בהשוואה ל-2020, שבעצמה הייתה שנה מעוטת מתים. מכאן נובע שכדי לייחס את התמותה העודפת לחיסונים, צריך להניח שבנוסף להסתרת מאות קורבנות של החיסון - משרד הבריאות גם המציא מתים מקורונה. ועדת החקירה האזרחית לא העלתה טענה כזאת.

שימו לב שקצב התמותה עלה גם בזמן הגל השני של הקורונה, לפני שהוזרקה מנת חיסון אחת. בתחילת דצמבר דיווחו בלמ"ס כי 21% מהנפטרים בישראל באוקטובר היו קורבנות קורונה, וכי "סך התמותה מסוף מרץ עד סוף אוקטובר היה גבוה ב-10.4% מהתמותה הצפויה".

 

אין אישור לחיסון

"בתעמולה אגרסיבית נטען כי לחיסון יש אישור FDA, אף שבפועל ניתן היתר חירום זמני".

זו טענה ותיקה שדורשת הקשר. כפי שכתבנו בעבר, החיסון של פייזר שניתן בישראל באמת קיבל בארה"ב היתר בנוהל מיוחד, שנועד בין השאר לבלום מגיפה מתגלגלת. הדיונים שהתקיימו בעניין במינהל המזון והתרופות ( FDA ) לא הוסתרו, והם זכו לכיסוי תקשורתי גם בישראל.

אבל אישור חירום אין פירושו דילוג על אמצעי זהירות. "הנתונים ש- FDA דרש מפייזר לא מאוד רחוקים ממה שנדרש מאישור רגיל", אומר פרלמן. ההבדל המהותי הוא שאישור רגיל מצריך מעקב של לפחות חצי שנה אחרי המתחסנים, בעוד שאישור חירום ניתן לאחר 3-2 חודשי מעקב אחר קבוצות הניסוי. ההבדל הזה מאבד ממשמעותו עם הזמן: לאחרונה פייזר הודיעה שתעביר בקרוב ל- FDA נתונים מחצי שנת מעקב.

התוויות נגד

"בישראל כמעט לא הוגדרו התוויות נגד לחיסון, בניגוד להנחיות FDA בארה"ב".

"התוויות נגד" הן הוראות שקובעות את מי אסור לחסן. טענת הוועדה האזרחית היא שהמדיניות בישראל שאננה הרבה יותר מ-FDA בארה"ב. בפועל, התוויית הנגד של FDA לחיסון של פייזר (וגם לחיסונים של מודרנה וג'ונסון אנד ג'ונסון) כוללת הגבלה אחת: "אין לחסן בחיסון הקורונה של פייזר אדם עם היסטוריה ידועה של תגובה אלרגית קשה לאחד ממרכיבי החיסון". הוריית הנגד של משרד הבריאות כוללת אותו איסור בדיוק, ומוסיפה עוד כמה הנחיות, למשל לא לחסן מטופלים "שסובלים מתגובה למספר תרופות מוזרקות".

אכן, התוויות הנגד של CDC בארה"ב מפורטות יותר מאלו של FDA, ומספקות יותר מידע. אבל פרלמן מסביר כי גם בהן יש בשורה התחתונה רק שתי התוויות נגד: אלרגיה חמורה (אנפילקסיס) לחיסון או לאחד למרכיביו; ותגובה אלרגית מיידית או אלרגיה מאובחנת אליהם. בארה"ב לא מחמירים יותר.

ללא הסכמה מדעת

"החיסון בישראל ניתן ללא חתימה על טופס הסכמה מדעת ויידוע המתחסנים על תופעות לוואי, בניגוד למדינות כמו ארה"ב ואיטליה".

יש רגליים לטענה הזאת. ההנחיות של CDC, שנוגעות לכלל המתחסנים בארה"ב, מחייבות לתת למתחסנים דף מידע. אין דרישה גורפת להחתים את המתחסנים על טופס, אבל כמה מדינות בארה"ב הנהיגו נוהל כזה. בפלורידה למשל נדרשת חתימה על טופס הסכמה (Consent) שמאשר כי החותם יודע שהחיסון מאושר רק לשימוש חירום. גם באיטליה יש צורך בחתימה על טופס הסכמה (Consento).

אבל פרלמן אומר שהחובה הזו לא ייחודית לחיסון החדש לקורונה. CDC מורה לספק דפי מידע על כל חיסון, ובאיטליה גם חיסוני ילדים דורשים חתימה של ההורים על טופס הסכמה.

תמותה בארה"ב

"במערכת הדיווח האמריקאית VAERS דווחו 2,794 מקרי מוות לאחר החיסון".

מנגנונים לאיסוף מידע מהציבור על תופעות לוואי של תכשירים חדשים מקובלים בכמה מדינות. הם מאפשרים בין השאר לזהות השפעות נדירות יחסית, שלא תמיד יתגלו אפילו באוכלוסיית ניסוי גדולה. בארה"ב פועלת מערכת בשם VAERS באחריות משותפת של CDC ו- FDA. גורמים רפואיים והציבור הרחב יכולים להעביר אליה דיווחים בהתנדבות, ונתונים סטטיסטיים על המידע הגולמי שהתקבל - לפני שעבר אימות - מתפרסמים בפומבי.

כיוון שבישראל הנתונים הפומביים דלים יותר, ועדת החקירה האזרחית ביקשה להיתלות בנתונים מחו"ל על נזקי החיסון, בין השאר מ- VAERS. ואמנם, כפי שכתבנו בעבר, מספר המקרים של "מוות אחרי קבלת חיסון" שהוזנו ל- VAERS בזמן מבצע החיסון לקורונה גבוה במיוחד בהשוואה לשנים קודמות. 

אבל שימו לב: אלה דיווחי פטירה לא-מאומתים שכלל לא נבדק אם התרחשו כתוצאה מהחיסון. המומחים שניתחו את הדיווחים מטעם VAERS הגיעו למסקנה הפוכה: לא נמצא כלל שהחיסונים הורגים. לקפיצה במספר הדיווחים יש הסבר פשוט: בחיסוני הקורונה - בניגוד לרוב החיסונים האחרים - מוסדות הבריאות חייבים לדווח על כל פטירה לאחר ההתחסנות בלי קשר לסיבתה. באחוזים, גם המקרים האלה מהווים רק 0.0017% מכלל המתחסנים בארה"ב. לדברי פרלמן, "זה שיעור כל-כך נמוך שכנראה תמצא נתונים דומים גם בקבוצת הפלצבו".

תופעות לוואי

"לפי דוח של ממשלת בריטניה דווחו 46,309 מקרים של תופעות לוואי הקשורות לחיסון של פייזר, מתוכם 314 פטירות".

הדוח הזמין האחרון של ממשלת בריטניה על תופעות הלוואי בחיסוני הקורונה אכן מציין רבבות דיווחים על תופעות לוואי שהופיעו לאחר קבלת החיסון של פייזר, לרבות יותר מ-300 מקרי מוות. הוא מתבסס על מערכת מעקב ותיקה, דומה ל- VAERS בארה"ב. אבל הצגת המקרים האלה כ"תופעות הקשורות לחיסון" חוטאת למה שנאמר במסמך הבריטי.

מחברי הדוח מקפידים לציין: "אין לפרש את תופעות הלוואי החשודות שמתוארות בדוח זה כתופעות לוואי מוכחות של חיסוני קורונה". ראשית, מתחסנים מתבקשים לדווח על תופעות לוואי גם אם הם חושבים שאין להן שום קשר לחיסון. שנית, קשה להבחין בין בעיה שהייתה מתרחשת ממילא ובין תופעת לוואי של החיסון. גם עורכי הדוח הבריטי, כמו עמיתיהם בארה"ב, טוענים שניתוח הדיווחים מראה שאופיים "אינו חריג בחיסון חדש".

אם הדיווחים לא מעידים על קשר סיבתי לחיסון, מה הטעם לאסוף אותם? "מערכות דיווח כאלה מיועדות להציף שיש משהו חריג", מסביר פרלמן. הדיווחים על קרישי דם בחיסונים של אסטרהזניקה וג'ונסון אנד ג'ונסון, למשל, היו אמנם נדירים, אבל חריגים מספיק כדי להדליק נורה אדומה.

היעדר שקיפות

"הממשלה צריכה להסיר כל חיסיון וליצור מנגנונים שקופים ומבוקרים".

לטענה הזאת אנחנו מסכימים. הנתונים על מבצע החיסון בישראל לא מתפרסמים בפירוט ובתכיפות כמו בארה"ב ובבריטניה. גם פרלמן מסכים שמשרד הבריאות ראוי לביקורת בנוגע לשקיפות. אמנם מצגות מדיוני ועדות המעקב אחרי מבצע החיסון זמינים ברשת, אבל הם התפרסמו רק חמש פעמים, הפעם האחרונה לפני חודשיים. בארה"ב ובבריטניה העדכונים שבועיים. המידע גם לא מפורט דיו לצורכי מחקר, ואין הסבר על שיטות העבודה ודרך הסקת המסקנות.

למרות זאת, לדבריו, "לא צריך לקחת את זה למקום קונספירטיבי". בניגוד למערכות הדיווח הוותיקות בשתי המדינות האחרות, בישראל המעקב השיטתי אחרי בטיחות תרופות (פרמקוויג'ילנס) הוא תחום צעיר. הוא נולד בתחילת העשור הקודם, בעקבות פרשת האלטרוקסין - תרופה שגרסה חדשה שלה הביאה לעלייה בתלונות על תופעות לוואי. ועדת בדיקה שהקים משרד הבריאות המליצה להקים גוף ייעודי שיאסוף דיווחים על תופעות לוואי. המערכת הזאת פועלת היום, ולדברי פרלמן הניבה תוצאות גם לגבי החיסון לקורונה. בין השאר אותרו מקרים של דלקת הלב לאחר החיסון, שלא התגלו במקומות אחרים, והם נמצאים בבדיקה.

***

מוועדת החקירה האזרחית נמסרה התגובה הבאה:

"משמח מאוד שעיתון גלובס החליט להקדיש כתבה לדו"ח של ועדת החקירה האזרחית. אולם, למרבה הצער, במקום דיון ושיח ראויים והולמים בנושא הקריטי שבו עוסק הדו"ח, שעניינו דיני נפשות, בחר העיתון להקדיש כתבה שלמה לתקיפת הדו"ח ומחבריו, תוך שהוא מצפה לתגובה בסד זמנים צר של שעות ספורות.

"נציג מדעת מודה שאין שקיפות מצד משרד הבריאות, ושאין בישראל כלל מערכת לדיווח על תופעות לוואי, ואף על פי כן מבקר את עבודתנו. במקום להתמקד בעובדה בלתי נתפסת זו של העדר שקיפות מצד משרד הבריאות ובנתונים החמורים העולים מהשטח. אנו רואים בכך ניסיון לטייח את הדיון ולהסיט את תשומת הלב הציבורית מהשאלה המרכזית הקשה העולה מן הדו"ח שלנו, מעבר לנתונים החמורים המוצגים בו: כיצד ייתכן שבמבצע החיסונים הגדול וההמוני ביותר בהיסטוריה של מדינת ישראל, משרד הבריאות מועל בחובתו לנהל מעקב בקרה וניטור על תופעות הלוואי והתמותה? אנו פונים למשרד הבריאות לנהוג בשקיפות מלאה ולהציג לציבור את המידע הנמצא בידיו בנוגע לתופעות הלוואי של החיסון (שעל חלקן כבר דיווח באולפן שישי האחרון) ולבחון את הסיבה לתמותה המוגברת בתחילת השנה, במקביל למבצע החיסונים.

"בניגוד לנציגת הלמ"ס ונציג מדעת, הוועדה אינה משועשעת כלל מתמונת המצב המדאיגה באשר לנתוני התמותה והתחלואה עקב מתן תכשיר החיסון של פייזר, גם לא מהטעיית הציבור ע״י משרד הבריאות ומחוסר השקיפות שבה הוא מנהל את המידע. אנו מזמינים את הנ"ל לפגוש את מאות הנפגעים שפגשנו, את עשרות משפחות הנפטרים שאותם ראיינו, ואת כל אותם שחייהם לא ישובו עוד למה שהיו.

"דברי נציג מדעת המכנה את הדוח 'קונספירטיבי' הם בבחינת לשון הרע ואסורים על פי חוק. פרסומם ברבים, מעבר למה שכבר הופץ, מחמיר את העוולה. אנו ממליצים לו שלא לנקוט במילים מכפישות ומבזות שכאלה בהקשר עם עבודתנו.

"ככל שמערכת גלובס סקרנית ומעוניינת לרדת לחקר האמת והנתונים, היא מוזמנת ליצור קשר עם חברי הוועדה ולקבל בתוך 14 ימים תשובות מקיפות ומידע שקוף ומנומק אותו תידרש לפרסם במלואו. לא דנים ברצינות בכאלו עוולות במחטף".

עוד כתבות

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה