גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביל ומלינדה גייטס מתגרשים ללא הסכם ממון ועם 130 מיליארד דולר

ביל ומלינדה גייטס הודיעו על גירושים לאחר 27 שנות נישואים בציוץ בטוויטר ● מעבר לחלוקת הנכסים המשותפים המוערכים ביותר מ-130 מיליארד דולר, השאלה הגדולה צפויה להיות סביב הקרן הפילנתרופית שלהם, שמאז הקמתה תרמה עשרות מיליארדי דולרים

ביל ומלינדה גייטס. לא ברור כיצד יתחלק ההון בין השניים / צילום: Reuters
ביל ומלינדה גייטס. לא ברור כיצד יתחלק ההון בין השניים / צילום: Reuters

אחרי 27 שנים ביחד, ביל ומלינדה גייטס הודיעו בטוויטר כי החליטו להתגרש מאחר והם אינם מאמינים שיוכלו "לצמוח יחד כזוג בשלב הבא של החיים". על פי מסמכי בקשת הגירושים שהוגשו לבית המשפט, עולה כי לשניים אין הסכם ממון. גייטס הוא האדם הרביעי בעושרו בעולם על פי רשימת "פורבס" עם שווי של 130 מיליארד דולר.

בעוד שעדיין לא ברור כיצד יתחלק ההון המשותף של בני הזוג, נראה כי ברשימה הבאה של המיליארדרים לשנת 2021, גייטס צפוי למצוא עצמו במקום נמוך בהרבה עקב חלוקת הכסף הצפויה. לגירושים צפויים להיות השלכות מרחיקות לכת בתחומי רבים שבהם בני הזוג פעילים - מפילנתרופיה ועד השקעות.

ביל גייטס מחזיק 1.37% בלבד ממניות מיקרוסופט בשווי של 26 מיליארד דולר. שאר הונו מושקע בחברות אחרות ובהן ברקשייר האת'וואי, קטרפילר, וולמארט ואחרות. באחרונה הוא מכר מניות של אפל, עליבאבא, אמזון, אובר ואלפבית. שנת 2020 הייתה מוצלחת במיוחד בשביל גייטס, לאחר שבמהלכה ההון שלו התנפח בכ-33%, מ-90 מיליארד דולר במרץ אשתקד ל-130 מיליארד כיום.

הכסף "הגדול" של גייטס מגיע מ"קסקייד אינווסטמנט (Cascade Investment), חברת אחזקות שהקים לפני כ-26 שנים בשנת 1995, המעסיקה כמאה איש, ומושקעת בנדל"ן, מלונות (ארבע העונות וריטץ קרלטון לדוגמה), חברות רכבת, סוכנויות רכב (אוטו-ניישן), ביונד מיט, חברת האנרגיה גרעינית "טרהפאוור", חברות משקאות, מיקרוסופט כמובן ועוד.

"הגירושים של בני הזוג ישפיעו הרבה מעבר לחיי המשפחה שלהם. הם ישפיעו על עולמות העסקים, החינוך, הבריאות הציבורית, החברה האזרחית, הפילנתרופיה ועוד", אמר לרויטרס אנאנד ג'רידהארדס, מחבר הספר "הזוכים לוקחים הכול". לדבריו, ההשלכות של פרידה של שני אנשים, הן כה משמעותיות "בגלל שהחברה שלנו עשתה את הטעות הקולוסאלית ואפשרה לאנשים פרטיים לקבל החלטות שממשלות צריכות לקבל".

דברים שרואים משם, לא רואים מכאן

דברים שרואים משם לא רואים מכאן. בראיונות משותפים ובתמונות יח"צ שפורסמו בשנים האחרונות, קשה לזהות בדיעבד ובטח באותם ימים, את ההכרזה על הפרידה שהגיעה בטוויטר. בראיון עמו מלפני חודשיים וחצי בעיתון וול סטריט ג'ורנל, אמר גייטס כי ההחלטה הכי טובה שהוא קיבל היום עד היום "הייתה להתחתן. כלומר, להקים את מיקרוסופט עבד יפה, אבל אני אשים את זה במקום שני", הוא אמר. במקביל, באחרונה, מלינדה הוסיפה את שם המשפחה הקודם שלה, פרנץ', לשמה ברוב האתרים והרשתות החברתיות בהם היא פעילה.

"לאחר הרבה מחשבה והרבה עבודה על מערכת היחסים שלנו, קיבלנו החלטה לסיים את הנישואין", נכתב בהצהרה משותפת שפורסמה בחשבון הטוויטר של גייטס. "במהלך 27 השנים האחרונות גידלנו שלושה ילדים מדהימים ובנינו קרן שפועלת בכל רחבי העולם כדי לאפשר לכל האנשים לנהל חיים בריאים ופרודוקטיביים.

"אנו ממשיכים לחלוק באותה אמונה במשימה הזו ונמשיך בעבודתנו יחד בקרן, אך איננו מאמינים שנוכל לצמוח יחד כזוג בשלב הבא של חיינו".

ההכרזה המפתיעה מעלה שאלות לגבי ההון של גייטס. עדיין לא ברור כיצד הזוג יחלק את נכסיו. ביל גייטס, על פי עדותו, הוא אדם מאוד מחושב, גם כשזה נוגע לענייני רגש, מתברר. כדי לשכנע את מלינדה להתחתן הוא עשה רשימה של יתרונות וחסרונות על לוח לבן. לכן, יש המעריכים כי גם הסכם הגירושים יתבצע באופן מחושב ו"נקי", אם הוא עדיין לא נכתב. הפיצול יהיה ככל הנראה אחד מהסכמי הגירושים הגדולים בהיסטוריה.

הדברים מסתבכים או הופכים פשוטים יותר תלוי בנקודת המבט, כשלוקחים בחשבון את העובדה שוושינגטון, שבה מתגוררת משפחת גייטס, היא מדינת "רכוש קהילתי" (community property state). כלומר, כל הנכסים שנרכשו על ידי אחד הצדדים במהלך הנישואין נחשבים כ"משותפים" ובדרך כלל מתחלקים באופן שווה במהלך גירושין בהיעדר הסכם ממון שנחתם לפני הנישואים. על פי החלוקה כזו מלינדה וביל יהיו שווים 65.25 מיליארד דולר, כל אחד.

אולם על פי החוק המקומי, הזוגות יכולים להסכים על חלוקה "צודקת" יותר מבחינתם, ולחלק ההון באופן שאינו חצי-חצי. על פי דיווח ברויטרס משלישי, בעתירת הגירושים, שהוגשה לבית המשפט ביום שני, ביקש הזוג "לפרק את הנישואין שלנו" ולחלק את הרכוש המשותף, האינטרסים העסקיים וההתחייבויות "כמפורט בחוזה הפרידה שלנו". ההסכם המדובר בין השניים לא פורסם ברבים. בינתיים.

הכירו במסיבת עיתונאים של החברה

ביל גייטס (65), הידוע בעיקר כמייסד משותף של מיקרוסופט, התחתן בשנת 1994 עם מלינדה גייטס (56), מנהלת בכירה במיקרוסופט לשעבר ואחראית על התוכן האינטראקטיבי בה, שגויסה לחברה בסוף שנות השמונים. השניים הכירו במסיבת עיתונאים של החברה והתחתנו באי בהוואי שגייטס שכר לצורך החתונה. עם לידת בתם הבכורה, ג'ניפר קת'רין, ב-1996, מלינדה גייטס פרשה מעבודתה במיקרוסופט. בהמשך נולדו בן ובת נוספים.

המשפחה גרה בפרבר אקסקלוסיבי של וושינגטון, בבית גדול על גבעה המשקיפה על אגם וושינגטון ששוויו נאמד באחרונה בכ-148 מיליון דולר. הבית מעוצב בסגנון מודרני, עם מערכות אלקטרוניות מתקדמות והוא כולל ספרייה ענקית עם חדר קריאה מקומר בסגנון המאה ה-18. אורחים שמגיעים לבית מקבלים מיקרוצ'יפ ששולח אותות מכל רחבי הבית, ויכול לשנות את הטמפרטורה ותנאים נוספים בחדר בהתאם לדרישת האורח.

אחת התהיות שעולות בהקשר של הסכם הגירושים שעתיד לבוא נוגע לקרן "ביל ומלינדה גייטס" שהשניים הקימו בשנת 2000 כגלגול של קרן קודמת שהקים ביל ב-1994 על שם אביו, וויליאם ה. גייטס. הקרן הוציאה מאז הקמתה ב-2000 למעלה מ-50 מיליארד דולר ובני הזוג תרמו באופן אישי 35.8 מיליארד דולר במניות של מיקרוסופט. במהלך שנת הקורונה, הקרן השקיעה לפחות 1.75 מיליארד דולר במאבק נגד המגפה. עיקר המימון הועבר לייצור ורכישת ציוד רפואי.

בהודעה לתקשורת שהקרן הוציאה זמן קצר לאחר הודעת השניים על פרידתם, נכתב כי "לא מתוכננים שינויים בתפקידים שלהם או בארגון עצמו. הם ימשיכו לעבוד במשותף ויעצבו ויאשרו את אסטרטגיות הפעולה של הקרן, ויתווכו לעולם את נושאי הליבה והפעילות של הקרן וכן יקבעו את הכיוון הכללי של הקרן". למרות זאת, הגירושים עשויים להשפיע על הסכום שכל אחד מהם תורם באופן אישי, או במשותף, לקרן גייטס.

הפרופסור למדע המדינה, רוב רייך מסטנפורד, צוטט בניו יורק טיימס אומר כי "קרן גייטס היא הקרן הפילנתרופית החשובה והמשפיעה בעולם כיום. לגירושים יהיו השלכות עצומות על פעילות הקרן בעולם".

התחייבו לתרום יותר מחצי מההון לפני מותם

השניים התחייבו במסגרת "התחייבות הנתינה" שיזם גייטס עם חברו וורן באפט, לתרום לפני מותם את רוב הונם (למעלה מ-50%).

מלינדה הקימה קרן משל עצמה Pivotal Ventures, שבו היא משקיעה כספים בעיקר למען "העצמת נשים". לא מן הנמנע שכשיעבור לרשותה הון כתוצאה מהגירושים, שיהיה רק שלה, היא תשקיע הרבה יותר בקרן הזו. בהתייחס למעורבות שלה בפעילות פילנתרופית בשני העשורים האחרונים, אפשר בהחלט לדמיין מצב שבו היא הופכת לדמות אף יותר משמעותית בתרומות לגופים פרוגרסיביים נוספים, שמשקפים את נקודת מבטה, כפי שהיא שבאה לידי ביטוי באמירות שלה באחרונה.

הזוג הם לא המתגרשים הראשונים בצמרת טבלת העשירים של פורבס. במרץ 2019, נפרדו ג'ף בזוס ומקנזי סקוט. חודשיים לאחר מכן נודע כי סקוט תקבל רבע מהמניות של אמזון, בשווי של 35 מיליארד דולר. אלא שמאז השווי של אמזון זינק, וכיום על פי פורבס, ההון של סקוט התנפח ל-53 מיליארד דולר, וזאת אחרי שכבר תרמה כמה מיליארדים רק בשנה האחרונה למאות גופים שונים.

קרן ענקית ומניות: הנכסים של בני הזוג

● הונם של הזוג גייטס מוערך ב-130.5 מיליארד דולר, על פי פורבס
● הזוג הקים את קרן הצדקה הפרטית הגדולה בעולם, שלה הון של 49.8 מיליארד דולר
● הקרן התחייבה לתת 1.75 מיליארד דולר כדי להילחם בנגיף הקורונה
● הזוג גייטס תרם מניות מיקרוסופט בשווי 35.8 מיליארד דולר לקרן
● ביל גייטס מחזיק כיום 1.37% ממניות מיקרוסופט ושוויין מוערך בכ-26 מיליארד דולר

עוד כתבות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית