גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

75% מהישראלים מוכנים לשלם יותר על מוצרי סחר הוגן, אך רבים לא מכירים אותם

בשנים האחרונות נרשמת דרישה גוברת בקרב הצרכנים בעולם למוצרי סחר הוגן, כלומר כאלה שיוצרו בתנאי עבודה הולמים תוך שמירה על הסביבה ● לרגל יום הסחר ההוגן בחן גלובס בשיתוף גיאוקרטוגרפיה עד כמה הישראלים מודעים לנושא ● הממצאים מצביעים על מציאות עגומה

חקלאי חותך קקאו בחוף השנהב. במדינות רבות פועלי קטיף מוחזקים בתנאי עבדות / צילום: Reuters
חקלאי חותך קקאו בחוף השנהב. במדינות רבות פועלי קטיף מוחזקים בתנאי עבדות / צילום: Reuters

בחודש פברואר האחרון פנו לבית המשפט שמונה ילדים, ילידי חוף השנהב, ופתחו בהליכים נגד חברות השוקולד הגדולות בעולם. בתביעה, שהוגשה בוושינגטון, הואשמו נסטלה, הרשי, מארס ומותגים פופולריים אחרים בכך שבשרשרת האספקה של מוצריהם הועסקו אותם ילדים כעבדים במטעי הקקאו. לפי התביעה, הילדים אולצו לעבוד ללא שכר, וכעת הם תובעים פיצויים בגין עבודות כפייה, עשיית עושר באופן בלתי צודק, פיקוח רשלני וגרימת מצוקה רגשית מכוונת.

זו הפעם הראשונה שתביעה ייצוגית מהסוג הזה מוגשת נגד תעשיית הקקאו לבית משפט בארה"ב. היא מצטרפת לתביעה דומה נוספת שהוגשה רק בשנה שעברה - אפל, גוגל, דל וטסלה נתבעות בגין אחריות להעסקה עקיפה של ילדים בתנאי עבדות, ואף מוות של חלקם, במכרות הקובלט בקונגו. לטענת התביעה, החברות כורות באמצעות חברות עקיפות קובלט עבור מוצריהן.

 

בשנים האחרונות גוברת המודעות לאחריות הישירה של חברות גדולות לרכיבי המוצרים שהן משווקות. לכן, ישנה דרישה גוברת בקרב הצרכנים בעולם למוצרי סחר הוגן. מדובר במוצרים שלאורך כל שרשרת הייצור והאספקה שלהם ניתנה תמורה הוגנת, נשמרו תנאי עבודה הולמים, זכויות אדם ושוויון מגדרי, לעיתים תוך יצירת הזדמנויות ועצמאות ליצרנים מעוטי יכולת, והייתה הקפדה על סטנדרטים גבוהים של שמירה על הסביבה.

מוכנים לשלם יותר

עד כמה הצרכנים בארץ מודעים לנושא? לרגל יום הסחר ההוגן, שחל ב-6 במאי, ערכנו בגלובס סקר בשיתוף קבוצת גיאוקרטוגרפיה, כדי לבדוק את הנכונות של הצרכנים לתעדף מוצרי סחר הוגן, ולבחון מה מונע מהם לרכוש מוצרי סחר הוגן, והאם היו מוכנים לשלם יותר עבור מוצרים אלה.

הממצא הבולט ביותר מבטא את הקושי האמיתי של הישראלים בנושא: 48% מהמשיבים לסקר אינם יודעים להבחין מהם מוצרי סחר הוגן. 27% לא יודעים היכן ניתן להשיג את המוצרים הללו, ל-16% נוח עם המוצרים המוכרים להם, 14% השיבו שאין להם עניין בנושא, 14% השיבו שהמחיר מרתיע אותם, ו-10% השיבו שזמינות המוצרים הללו נמוכה. רק 4% מהמשיבים לסקר העידו שהם מקפידים לרכוש מוצרי סחר הוגן.

האם הישראלים מוכנים לשלם יותר עבור מוצרים שיוצרו ללא ניצול של בני אדם ועבדות ילדים, תוך הקפדה על שיפור תנאי העבודה של העובדים ושמירה על הסביבה בתהליכי הייצור? 75% מהמשיבים מוכנים לשלם פרמיה גבוהה יותר על כך. 25% השיבו כי הם אינם מוכנים לשלם יותר על מוצרי סחר הוגן, אך 10% השיבו שהם מוכנים לשלם "כמה שצריך". מבין המסכימים לשלם, 8% מסכימים לשלם 20% יותר, 30% מוכנים לשלם 10% יותר, ו-27% מוכנים לשלם עד 5% יותר.

מהן הסיבות שיגרמו לצרכנים לרכוש מוצרי סחר הוגן? 45.5% מהמשיבים יעדיפו מוצרים הוגנים כדי לא לתמוך בעבדות ילדים, 44% באם איכות המוצר גבוהה יותר, 36% כדי לספק פרנסה ראויה לעובדות המוחלשות בישראל, 31.4% כדי להבטיח שהייצור לא יפגע בסביבה, 17.5% חשים אחריות לאנשים המייצרים את המוצרים, ו-17% מעוניינים להבטיח שוויון מגדרי בהליך הייצור. 13% לא יעדיפו את המוצרים בשל אף אחת מהסיבות הללו.

יש אלטרנטיבה

למרות שהישראלים מוכנים לשלם יותר, והיו רוצים לדעת יותר על 'מאחורי הקלעים' של המוצרים שהם רוכשים, בישראל אין אף לא מותג אחד של סחר הוגן, ולציבור עצמו קשה לעקוב אחרי שרשרת האספקה ולזהות את המוצרים ההוגנים על המדף. "מכירות סחר הוגן בעולם בעשור האחרון גדלו פי 1000%. זה נתון מדהים, ואפשר גם לראות את זה כשמסתובבים בסופרמרקט בבריטניה, בגרמניה או אפילו בארה"ב. המותג של הסופר בדרך כלל יהיה סחר הוגן, ויהיה לך מבחר של מאות אפשרויות", אומר רז פרוגל, רכז בקואליציית סחר הוגן ישראל.

"בארץ, זה לא קיים. יש היום המון ספקים של חומרי גלם בעלי אישור סחר הוגן, אך השגת אישור סחר הוגן עבור ספק של החברה היא תהליך ארוך. מה שהחברות בארץ צריכות לעשות זה להציב יעדים, כמו שעושים בכל העולם . למשל, לומר: 'עד 2025 כל הקקאו שלנו מסחר הוגן'. כיום אין לאף חברה ישראלית אפילו יעדים בתחום".

הציבור בישראל, כך לפי הסקר, לא מכיר את האלטרנטיבה, ולא יודע לזהות את המוצרים ההוגנים. לפי פרוגל, "הציבור מודע לכך שהרבה מהמוצרים שהוא קונה מיוצרים תוך ניצול של עובדות במזרח או ילדים באפריקה, אבל לא מכיר את זה שיש מוצרים שהם לא כאלו. אנחנו כבר שנתיים עושים הסברה על סחר הוגן, ואף אחד לא אמר לנו 'זה לא מעניין אותי', אלא 'איפה ניתן למצוא מוצרים כאלו'. לכן, אנחנו מצפים שבאיחור אופנתי, כ-20 שנים אחרי אירופה, גם הציבור הישראלי יתעורר ויבין שיש אלטרנטיבה לצרכנות שכרוכה בניצול בני אדם ובניצול הסביבה".

מהי הדרך לשינוי? לפי פרוגל, זה הזמן לדרוש מהיצרנים לבצע שינוי מהותי בליבת העסק, כך שהצרכנים לא ייאלצו לממן מכיסם עוולות כלפי האדם והטבע. "קחו לדוגמה חברת תה ישראלית. האם היא מספקת מידע לגבי מקור התה שלה, מה תנאי ההעסקה של המגדלים והאם יש לספקים אישור סחר הוגן? לא. היא מרשה לעצמה לנהוג כך, כי הציבור לא מפנה אליה מספיק שאלות. אנחנו מזמינים את כולם לשלוח מיילים, להתקשר וגם לשאול בחנות מתחת לבית 'האם יש מוצרי סחר הוגן?', ו'מה התנאים שבהם מיוצרים המוצרים שלכם?'".

סודות התעשייה

בינתיים, ייתכן שהשינוי יגיע מהזירה הבינלאומית. בשנים האחרונות מאמצים תאגידים גדולים עקרונות של סחר הוגן כחלק אינטגרלי מפעילותם, כאשר העקרונות האלו מהווים חלק ממדיניות ESG - אחריות חברתית, סביבתית ותאגידית, הכוללת גם סחר הוגן.

עסקים המאמצים מדיניות ESG מכירים בכך שלצד יצירת הרווחים יש להם אחריות לקדם ערכים חברתיים וסביבתיים. תוך עשור הגיע שיעור החברות הגדולות שמנהיגות מדיניות ESG לכ-90% מחברות ה-500 P&S, לעומת 20% בלבד בשנת 2011.

ומה בישראל? לפי חן הרצוג, כלכלן ראשי ושותף ב-BDO, "ישראל עדיין מפגרת בהשוואה למדינות המערב באימוץ מדיניות תאגידית של ESG. יחד עם זאת, בתקופה האחרונה ניכרת מגמה של גידול בהיקף החברות המאמצות מדיניות זו, ולפי אומדני BDO שיעורן צפוי לגדול השנה לכ-20%, לעומת 14% בלבד בשנה שעברה".

הדרך עוד ארוכה, אך ייתכן כי ניצני מודעות ושינוי מתחילים להראות בשטח. במסגרת שיתוף פעולה עם הארגון לקידום סחר הוגן בישראל, תסמן רשת טיב טעם מוצרי סחר הוגן בבולטות, כדי לאפשר לצרכנים לתמוך בהם. כך יסומנו, בין היתר, מוצרי מותג התה פוקה, כל הגלידות של בן&ג'ריס, מוצרי מילקה ו-VEGO, והשוקולדים של טוני שוקולונלי (TONYS) - שמאחוריהם יש סיפור מעניין.

העיתונאי ההולנדי טֶאוּן ואן דה קוֹאוּקֶן נחשף בשנת 2003 לסודות המושתקים של תעשיית הקקאו. כשהבין שחברות השוקולד הפופולריות רוכשות את חומרי הגלם שלהן ממדינות שבהן פועלי הקטיף מוחזקים בתנאי עבדות, ולעתים מדובר בילדים, הוא אכל 17 חפיסות שוקולד ותבע את עצמו בבית משפט, בתואנה שהפר זכויות אדם.

למרות שבבית המשפט סירבו לקבל את תביעתו, הוא קיווה לעורר את תעשיית השוקולד, ולגרום לאיזושהי חברה לייצר מותג של סחר הוגן. הוא אף פנה לחברת נסטלה, שמימנה באותו זמן את הסרט צ'רלי והשוקולדה, אך לא נענה.

ב-2005, כשהרגיש בודד במערכה, החליט ואן דה קואוקן לייסד מותג שוקולד הוגן משלו, ולקרוא לו טוני שוקולונלי. אחד המאפיינים הבולטים של המותג הוא שטבלת השוקולד איננה מחולקת לריבועים שווים וזהים בגודלם. הסיבה: כדי להזכיר לצרכן שאין שוויון בתעשיית השוקולד, ושהרווחים ממנה אינם מחולקים באופן שוויוני בין המעורבים בשרשרת ייצור.

בטוני שוקולונלי משלמים לחוות הגידול 20% יותר ממחירי הקקאו הרשמיים, ומפרישים 1% מההכנסות לקרן לחיזוק קהילת מגדלי הקקאו. כיום מדובר במותג פופולרי בעולם, שרק לאחרונה הודיע על הקמת מפעל שוקולד חדש, והעלאת כושר הייצור.

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים