גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בירת ההייטק החדשה? מיליון מ"ר לתעסוקה מתוכננים בירושלים

בבירה צפויים להיבנות בשנים הקרובות מאות אלפי מטרים של שטחי משרדים, תעשייה ומלאכה: השאלה אם יהיו עובדים שימלאו אותם ● ראש העירייה משה ליאון: "יש פה אינסוף כוח אדם פנוי, ארנונה נמוכה וחוק עידוד השקעות הון"

גשר המיתרים בכניסה לירושלים. תוכנית  הדגל היא "שער העיר" / צילום: Shutterstock
גשר המיתרים בכניסה לירושלים. תוכנית הדגל היא "שער העיר" / צילום: Shutterstock

ירושלים, בירת ישראל, לא מיצתה את הפוטנציאל שלה בכל מה שקשור לשטחי תעסוקה. ההיגיון הוא פשוט: בעיר מתגוררת 10% מאוכלוסיית המדינה בשעה שיש בה רק 7% מהעסקים. יש בה כמיליון תושבים, עשרה מוסדות להשכלה גבוהה, משרדי ממשלה, חברות הייטק, רכבת כבדה, רכבת קלה, ובכל זאת, היא לא נחשבת ליעד מבוקש בקרב עסקים.

על פי נתונים של מכון גיאוקרטוגרפיה, בעיר ירושלים יש 3 מיליון מ"ר לתעסוקה, מהם 1.94 מיליון מ"ר משרדים, שירותים ומסחר, והיתר לתעשייה ומלאכה. שוק התעסוקה בירושלים הוא שוק מקומי יחסית, לצד כמה תאגידים טכנולוגיים בינלאומיים ומאות סטארט־אפים.

באזורי התעסוקה בירושלים מועסקים כ-343 אלף איש, ש-75% מהם חיים בעיר. עד המחצית השנייה של העשור ניתן להצביע על כ-1.1 מיליון מ"ר בשלבי תכנון. מהם ימומשו כ-400 אלף מ"ר.

התעסוקה המודרנית בירושלים מרוכזת במוקדי התעסוקה בהר חוצבים, במרכז העיר, בקריית הממשלה בגבעת שאול ובתלפיות - בשני האזורים האחרונים גובשה תוכנית אב להעצמת סקטור המשרדים ושילוב מגורים. בנוסף, ישנם גנים טכנולוגיים במלחה ובגבעת רם ופארק ביומד בעין כרם. בצידו המערבי של קמפוס גבעת רם נבנה פארק הייטק - הוג’יטק, וקיימת תוכנית נוספת לפיתוח פארק טכנולוגי בפסגת זאב.

מנכ"ל אינטל פט גלסינגר (מימין) ואמנון שעשוע, בבניין החדש שנבנה למובילאיי בהר חוצבים בירושלים / צילום: דוברות אינטל

תוכנית הדגל של ירושלים היא "שער העיר", שמציעה פיתוח רובע עירוני עסקי בכניסה המערבית של העיר, בין בנייני האומה לתחנה המרכזית. הפרויקט מתפרס על פני כ-220 דונם, וכולל כ-24 בניינים בייעודי תעסוקה, מלונאות, מוסדות תרבות, מסחר. הפרויקט ייהנה מנגישות הכוללת את התחנה המרכזית, רכבת ישראל ושלושה קווי הרכבת הקלה. עד כה נמצאים בשלבי תכנון שונים שלושה פרויקטים: מתחם בליליוס, שערי צדק ומתחם K.

בתקופה האחרונה אושרו גם תוכניות לפיתוח אזורי תעסוקה במזרח העיר: 90 אלף מ"ר של שטחי תעסוקה, תעשייה קלה ומלאכה ומסחר בשכונת אום טובא, 210 אלף מ"ר במשולש עטרות ו-90 אלף מ"ר בעיסאווייה.

מי יעבוד בכל אזורי התעסוקה הללו?

נועם כהן, מנהל המחלקה הכלכלית של מכון גיאוקרטוגרפיה, סבור שיצירת שטחי תעסוקה נוספים אינה מספיקה: "בירושלים ייבנו בשנים הקרובות כמיליון מ"ר של שטחי תעסוקה ומשרדים. זה מספר גבוה לכל הדעות ובטח ביחס לעיר שבה הבנייה לשימושים אלו עד לשנת 2018 הייתה מוגבלת מאוד.

 

"עם זאת, יש שלושה סימנים מעוררי תקווה לשינוי, בהם שניים שמונעים על ידי המגזר הציבורי: כניסה דרמטית של קבוצות יזמיות משמעותיות בתחום התעסוקה לעיר, הקמת רובע שער העיר שהמימוש שלו כבר החל, וכן המשך מעבר של משרדי ממשלה לבירה. הדיור הממשלתי נכון להיום הוא שחקן מוביל מבחינת הביקוש בירושלים והוא מהווה קהל מטרה חשוב של היזמים אבל הוא לא מספיק, והם צריכים לעודד צמיחה אורגנית של עסקים מהעיר ולמשוך עוגנים נוספים במגזר ההייטק והשירותים העסקיים (בתמיכת תוכניות ממשלתיות).

"לדעתי, יש צורך בנוכחות והתערבות של עיריית ירושלים והרשות לפיתוח ירושלים במינוף ובשימור עתודת מועסקים אקדמאיים שיהוו את כוח העבודה הנדרש ואת הטאלנטים, שאותם התאגידים כיום מאתרים בעיקר בתל אביב ובסביבתה.

"למעורבות אגרסיבית של העירייה, הרל"י וגורמי אקדמיה וממשל בשיתוף עם היזמים, תהיה השפעה מכרעת על הצלחת האכלוס של השטחים המתוכננים בעיר בכל מוקדי התעסוקה שיוכלו להצעיד את העיר להיות גורם משמעותי בשוק התעסוקה בישראל".

ראש העירייה: "נהיה בירת ההייטק"

משה ליאון, ראש העיר ירושלים: "החזון שלי הוא פשוט - חיזוק ירושלים על ידי בניית כמה שיותר יחידות דיור. הבנייה של הרכבת הקלה נותנת לנו אפשרות לבנות הרבה יחידות דיור. לא נשארו הרבה שטחים פתוחים בירושלים ולכן הרוב מבוסס על התחדשות עירונית. על מנת שיבואו זוגות צעירים לירושלים אנחנו חייבים לבנות מיליוני מ"ר של תעסוקה. בימים אלה נבנים מיליון מ"ר בכל רחבי העיר. המטרה שלנו היא להביא לפה הייטק, כי אני רוצה להיות בירת ההייטק של מדינת ישראל. אני מאמין שגם תעסוקה, גם דיור, וגם מערכת חינוך, שהיא באחת הרמות הגבוהות בארץ, יביאו את ירושלים לרמות שלא הכרנו".

משה ליאון / צילום: Associated Press, Francois Mori

לליאון חשוב להדגיש שהרצון להגדיל את היקף המבנים לתעסוקה בעיר לא נובע אך ורק מהשאיפה להגדיל את ההכנסות מארנונה: "ההבדל בין ירושלים לבין מרכז הארץ הוא שבירושלים באמת חסרים מיליוני מטרים של תעסוקה. הכוונה היא לא להגיע לרמה של מרכז הארץ, אלא להגיע לאחוז סביר".

משרדי הממשלה בחלקם מתעלמים בינתיים מהחוק שלפיו הם צריכים לשבת בירושלים.
"הבעיה של החזרת משרדי הממשלה לירושלים היא שלחלק פשוט אין איפה להיות, ולכן השטח שאנחנו בונים הוא כלום לעומת מה שאנחנו צריכים לבנות. אני לא עושה את זה רק בגלל הארנונה, אלא משום שהעיר חייבת לספק מקומות עבודה איכותיים, שלא יהיו מבוססים על תיירות או משרדי ממשלה".

איזה יתרון יחסי יש לכם על אירפורט סיטי, מודיעין או בית שמש? למה שחברות הייטק יעברו לירושלים?
"בניגוד למקומות האלה, בירושלים יש את חוק עידוד השקעות הון. חברות הייטק משלמות פה 50% מס ממה שמשולם במקום אחר. יש לנו יתרון יחסי ענק בכל מה שקשור להייטק. בנוסף לכך, הארנונה שלנו נמוכה הרבה יותר כשמדובר בתעשיית הייטק. וחוץ מזה, זה מתפתח. מהר חוצבים יצאו חברות כמו מובילאיי ואחרות".

יש טענה שאולי יהיו שטחי תעסוקה, אבל יש מחסור בכוח אדם מקצועי.
"אל תדאג. מי שאומר את זה לא מכיר את ירושלים. זאת שטחיות נוראית. יש פה אינסוף כוח אדם פנוי. ירושלים זה לא רק תושבי העיר, אלא המטרופולין, כולל גוש עציון ויישובי יהודה ושומרון".

מצוקת התחבורה: לפזר את שטחי התעסוקה

האדריכל ומתכנן הערים הוותיק גדי עירון מבקר את מדיניות פיזור שטחי התעסוקה בעיר: "בכל שכונות הלווין של העיר, רמות, גילה, פסגת זאב, שגודלן בסדר גודל עיר בינונית בישראל, אין תעסוקה. זה גורם לכך שהשכונות האלה מתות בשעות הלילה, ושאנשים צריכים לקום בבוקר ולנסוע לעבוד במקומות אחרים. כל תושב בעיר מבזבז מינימום שעה על הגעה לעבודה. ככל שממקדים ומרכזים את התעסוקה במקום אחד זה מגדיל את פקקי התנועה.

"נכון שירושלים מקדמת פריסה של רכבות קלות, אבל אלה לא יספקו את הדרישה של מרבית המועסקים. לא יקרה כלום אם יפרקו את אזור התעסוקה שמתכננים בכניסה לעיר לאזורי משנה".

הצד הפלסטיני: מה עם מגורים

אדריכלית שרי קרוניש, רכזת תחום ירושלים המזרחית בעמותת במקום, טוענת שמדיניות העירייה ביחס לתושבי העיר הערבים מפלה ואינה הגיונית: "בשנים האחרונות מקודמות תוכניות רבות לאזורי תעסוקה בירושלים המזרחית. כך בעיסאווייה, אום טובא, לאורך הכביש האמריקאי, במע"ר המזרחי ועוד.

"כמובן שיש צורך לשפר את נושא התעסוקה בשכונות הפלסטיניות של ירושלים, אבל עיריית ירושלים נותנת את המענה למחסור בשטחי השכונות, על חשבון שטחי מגורים, ומנגד לא עוסקים גם בפתרונות של מצוקת הדיור.

"השאלה שנשאלת ברחוב הפלסטיני וגם אנחנו שואלים היא למי זה מיועד? אם במקביל לא נעשים מאמצים לפתרון סוגיית הדיור, אז שטחי התעסוקה העצומים, שעכשיו מקדמים במסלולים מהירים, יישארו ריקים".

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה