גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאזדה, מובילאיי ועכשיו ורידיס: כך שילש גיל אגמון את שווייה של דלק רכב

למרות שנים קשות שבהן רשם הפסדים "על הנייר" כתוצאה מרכישת יבואנית הרכב מידי יצחק תשובה ב-2010, הצליח אגמון להשביח אותה באופן ניכר ● בהנפקה הקרובה של החברה הבת ורידיס מתכננת דלק רכב למכור מניות בכחצי מיליארד שקל - מה שיכול להסביר תשואה של 250% במניית החברה בשנה האחרונה

גיל אגמון / צילום: איל יצהר
גיל אגמון / צילום: איל יצהר

הכוכבים בהחלט הסתדרו בשנה האחרונה לגיל אגמון, בעל השליטה בחברת דלק רכב. צליחת משבר הקורונה בעסקי הרכב המסורתיים של החברה, ההשקעות המבשילות בחברות טכנולוגיה מתחום האוטוטק (שצפויות להניב רווחים משמעותיים כפי שכבר הראתה דלק רכב בעבר) וההנפקה המתוכננת של חברת התשתיות ורידיס שבשליטתה, הובילו לאחרונה את מניית דלק רכב לרמת שיא חדשה. לאחר קפיצה של כ-250% בשנה האחרונה, נסק שווי החברה לכ-4 מיליארד שקל, והוא משקף להחזקותיו בחברה של אגמון עצמו שווי של כ-1.8 מיליארד שקל.

● אובדן הדומיננטיות של מאזדה ופורד - כבר לא "דלק רכב וכל השאר"

נכון להיום מסכם אגמון כמעט 11 שנה כבעל השליטה בדלק רכב, מאז שרכש באוקטובר 2010 נתח של כ-22% ממניות החברה מידי קבוצת דלק של יצחק תשובה, בהשקעה של כ-1 מיליארד שקל - עסקה שנעשתה במימון בנקאי מלא ובפרמיה של כ-20% על מחיר השוק במועד שבו נחתמה.

עד לרכישת השליטה שימש אגמון כמנכ"ל דלק רכב, ונחשב לגורם מרכזי בהצלחתה הפנומנלית, עם המותג היפני מאזדה שכבש את כבישי הארץ. השנים הראשונות שלאחר הרכישה היו מאתגרות עבור אגמון, עם סנטימנט שלילי בפעילות ובמחיר המניה, ששיקף לו הפסד "על הנייר" של מאות מיליוני שקלים ואילץ אותו לפנות לבנקים המממנים לקבלת הקלות זמניות, לאחר שלא עמד בכמה מאמות המידה הפיננסיות שעליהן התחייב.

בהמשך הגלגל התהפך, והצמיחה המחודשת בפעילות תורגמה לעלייה במחיר המניה, שאפשרה לאגמון להרחיב את הפעילות. בסיכומו של דבר הניבה מניית דלק רכב תשואה מתואמת של כ-200% מאז הרכישה של אגמון, תוך שהחברה חילקה למשקיעים דיבידנדים בהיקף מצטבר של כ-4 מיליארד שקל. חלקו של אגמון עמד על כ-1.5 מיליארד שקל מהדיבידנדים הללו, בהתאם להחזקותיו במניות החברה.

החזקות אלה עומדות מאז סוף 2019 על 45% מההון, לאחר שרכש מקבוצת דלק כ-7.5% נוספים מההון תמורת כ-135 מיליון שקל, לפי מחיר של קצת יותר מ-19 שקל למניה - פרמיה של כ-20% באותה עת, הנמוך ביותר מ-50% מערכה הנוכחי.

פוזיציות מט"ח והשקעות בטכנולוגיה

אחד הגורמים המרכזיים בסיפור ההצלחה של דלק רכב הוא יכולתה לשלב בין עסקי יבוא הרכב המסורתיים ובין ההשקעות שהניבו לה בשנים קודמות רווחי הון משמעותיים. אם בעבר הניבו לה פוזיציות מט"ח הקשורות לפעילותה, או השקעה בחברת הטכנולוגיה מובילאיי, רווחים שמנים, הרי שכעת היא צופה כאמור לרווח נוסף, בהיקף של מאות מיליוני שקלים, מהנפקתה המתוכננת של החברה הבת ורידיס, העוסקת בתחומי איכות הסביבה, התפלת מים ואנרגיה.

הנפקתה של ורידיס מתוכננת להתבצע בזמן הקרוב, בטווח שווי של כ-3.8-4.2 מיליארד שקל - פי ארבעה כמעט מהשווי שבו רכשה אותה דלק רכב לפני כשלוש שנים. היקף ההנפקה המתוכנן עומד על כ-1 מיליארד שקל, כ-800 מיליון שקל מהסכום בהצעת מכר של בעליה - דלק רכב, המחזיקה בכ-70% מהמניות, קרן תש"י (כ-20%) והראל (כ-10%). זאת נוסף על כ-200 מיליון שקל שיגויסו לתוך החברה המונפקת.

כך, עם תמורה צפויה של יותר מחצי מיליארד שקל ממכירת נתח ממניותיה בורידיס, במקרה שההנפקה תצא לפועל, צפויה דלק רכב ליהנות מרווח הון משמעותי, לאחר שרכשה את השליטה בחברה ביולי 2018 תמורת כ-1 מיליארד שקל "בלבד".

 

רווחים גבוהים מרווחי המתחרות

במהלך שנות השליטה של אגמון בדלק רכב, שפעילות הליבה שלה היא יבוא מכוניות מאזדה ופורד לישראל, הציגה החברה כמגמה רווחים גבוהים ביחס למתחרותיה הבורסאיות, בסכומים המצטברים בדרך כלל לכמה מאות מיליוני שקלים בשנה.

מלבד הפעילות השוטפת, אחד הסעיפים המשפיעים בדוחות הכספיים בצורה ניכרת על רווחיה של דלק רכב הוא השינויים בסעיפי המימון שלה, ששניים מהפרמטרים המרכזיים בהם הם שערו של הין היפני (המטבע שבו נרכשות מכוניות מאזדה) ביחס לשקל, ושווי ההשקעות הפיננסיות שמבצעת החברה.

באשר להשפעות המטבע היפני, ב-2013 לדוגמה בלטה ההשפעה החיובית שלו, אז דיווחה דלק רכב בסיכום שנתי על הכנסות מימון נטו של כ-260 מיליון שקל, שיותר מ-200 מיליון שקל מתוכן נרשמו בעקבות שחיקת התחייבויות במט"ח בהשפעת היחלשות הין ביחס לשקל. בשנים אחרות הסב שער הין דווקא עלייה בהוצאות המימון של דלק רכב, ופגע ברווחים.

בתחום ההשקעות, בשנת 2014, בעקבות שערוך ומימוש השקעתה בחברת הרכב האוטונומי מובילאיי, נוצרו לדלק רכב הכנסות מימון נטו של כ-450 מיליון שקל בשנה - וההשקעה הניבה לה בסך הכול בתוך שנתיים (2014-2015) רווח כולל לפני מס של יותר מ-480 מיליון שקל.

לאחרונה התברר כי מובילאיי לא הייתה השקעתה היחידה של דלק רכב בתחום הטכנולוגיה לרכב. בדוחות לסיכום שנת 2020 הציגה דלק רכב חלק מפוטנציאל הרווח מהשקעתה בחברת אינוויז (Innoviz) המפתחת חיישני לייזר לתחום הרכב, ואשר השלימה באחרונה את מיזוגה לחברת SPAC (חברה ללא פעילות שהוקמה למטרת רכישה).

אחרי שבסיכום שנתי נהנתה דלק רכב מעליית ערך ההשקעה באינוויז של קרוב ל-60 מיליון שקל, היא צפויה, ככל הידוע, ליהנות בעקבות השלמת ההנפקה לספאק מרווח של כ-150 מיליון שקל על השקעה זו.

התרומה של השליטה בחברת אדום

עם פרסום תוצאותיה השנתיות ל-2020, דיווחה דלק רכב כי הסגרים והגבלות התנועה בתקופת משבר הקורונה הובילו לשחיקה של כ-15% בכמות המכוניות שנמכרו בסיכום שנתי, לכ-13,550, אולם לגבי יתר פעילויותיה הוסיפה, כי "לא ניכרת השפעה לרעה".

בסך הכול, בסיכום שנתי הרווח הנקי של דלק רכב נחלש ב-11% ל-311 מיליון שקל למרות שהשורה התפעולית נותרה ללא שינוי, וזאת בהשפעת צמצום בהכנסות המימון שרשמה ביחס לאלה של 2019.

בפילוח רווחיה של דלק רכב למגזרים, בולט השיפור בתוצאות ורידיס. ואכן, טיוטת התשקיף שפרסמה החברה הבת לקראת הנפקתה חושפת זינוק של יותר מפי שניים בסך רווחיה אשתקד, לסכום של 248 מיליון שקל, בעיקר בזכות עלייה לשליטה בחברת אדום - המספקת שירותי תפעול ותחזוקה למתקן ההתפלה באשקלון.

ורידיס, יחד עם קרן ההשקעה בתשתיות קיסטון מחזיקה בחברת VID שהקימה ומפעילה את מתקן התפלת המים באשקלון. במהלך השנה שעברה, קיסטון רכשה מחברת IDE את החזקותיה (50%) ב-VID תמורת כ-250 מיליון שקל, ואילו ורידיס רכשה באותו מועד את מניות IDE במפעילת המתקן - חברת אדום, תמורת קצת יותר מ-100 מיליון שקל.

בשורת ההכנסות, העלייה לשליטה בחברת אדום סייעה לורידיס לסכם את 2020 גם עם שיפור של 7% בסך הכנסותיה, שהגיעו ל-886 מיליון שקל והושפעו לטובה גם מצמיחת פעילות איסוף פסולת ומפעלי מיון.

בפילוח רווחיה למגזרים, שיפור של 18% ברווחי מגזר איכות הסביבה, שהגיעו ל-126 מיליון שקל, מיוחס צמיחה והתייעלות, ושיפור בפעילות שירותי מיזוג אוויר וביו גז סייע לרווחי מגזר האנרגיה לשמור על יציבות, ברמה של 30 מיליון שקל. מנגד נרשמה השפעה שלילית מירידה בחלקה של ורידיס ברווחי תחנת הכוח רותם.

בפעילות התפלת המים, בהשפעת העלייה לשליטה באדום, קפצו רווחי המגזר כמעט פי שישה והגיעו ל-144 מיליון שקל.

הגלגולים של ורידיס

ורידיס, שנוסדה בשנת 1993, הייתה בידיה של חברת ואוליה העולמית עד שנת 2015, אז היא נמכרה לידי קרן ההשקעות הבינלאומית אוקטרי. בשנת 2017 נכנסה תש"י לשותפות בורידיס, עם רכישת 20% מהחברה, וב-2018 נמכרה השליטה בה לדלק רכב, אז נכנסה גם קבוצת הראל לשותפות בהחזקות.

ורידיס מחלקת את פעילותה לשלושה תחומים - איכות סביבה, שבו היא אוספת, ממיינת ומטפלת בפסולת מסוגים שונים; התפלת מים, באמצעות החזקה של 50% במתקן ההתפלה באשקלון וב-100% במפעיל המתקן; ותחום האנרגיה, בהפעלה והחזקה של תחנות כוח ופרויקטים, במרכזם החזקה של 20% מתחנת הכוח רותם. בסך הכול היא מעסיקה כ-820 עובדים.

את הנפקתה מובילות חברות החיתום של פועלים אי.בי.אי, דיסקונט קפיטל ומנורה מבטחים.

עוד כתבות

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: היכולות של כלי המלחמה היקר ביותר בעולם

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

טראמפ רוצה דולר חלש, ובנק ישראל לא צפוי להתערב / צילום: Shutterstock

כטריליון שקל עדיין חשופים לנפילת המט"ח. מומחים: הגנה מפני תרחישי קיצון גאו-פוליטיים

ניתוח נתוני בנק ישראל חושף כי למרות מגמת ההיחלשות של הדולר, כטריליון שקל מחסכונות הציבור עדיין חשופים לתנודות מט"ח ● בשוק מסבירים שחשיפה מאוזנת עשויה לשמש "כרית הגנה" מפני תרחישי קיצון גאו־פוליטיים שעלולים להפוך את המגמה בשווקים

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבוצה של החברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל הצלחנו להכות את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים: "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● כוחות צה"ל זיהו הלילה מספר אזרחים ישראלים שחצו את גדר הגבול לתוך שטח סוריה ● מעטפה חשודה התקבלה במשרד רה"מ נתניהו. מאגף הביטחון והחירום נמסר: "לא נשקפה סכנה למי מהעובדים" ● עדכונים שוטפים

ירידת ערך בשוק המשומשות / צילום: Shutterstock

עד 15% בחודש וחצי: מחירי הרכבים המשומשים נחתכים

הורדת המחירים החדה בדגמים החדשים דוחקת מטה גם את ערך המכוניות המשומשות ● בין הסיבות: התחזקות השקל, הצפת המותגים מסין וחיסול מלאי "אפס קילומטר" ● כך השחיקה המואצת במחירוני המשומשות עלולה להקפיא את השוק כולו

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת באירופה; בוול סטריט לא התקיים מסחר בשל יום חג

הדאקס ירד בכ-0.4% ● הצמיחה הנמוכה של כלכלת יפן מגבירה את הסבירות שראש ממשלת יפן תקדם את תוכניותיה להמרצת הכלכלה ● הניקיי עלה ב-0.2%, רוב הבורסות באסיה סגורות לרגל חג ראש השנה ● היום לא התקיים מסחר בוול סטריט, לרגל יום הנשיאים

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

אילוסטרציה: Shutterstock

הכלכלה הישראלית צמחה ב-3.1% בשנה שעברה - מעל הצפי

מדובר בהפתעה חיובית: הנתון גבוה מכל התחזיות המרכזיות העדכניות מהחודשים האחרונים, שעמדו על 2.8%-2.9% ● התוצר לנפש עלה ב-1.7%, לאחר שנתיים רצופות של ירידה

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי "פייננשל טיימס" חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה