גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השקל הדיגיטלי" של ישראל עולה שלב: איך זה יעבוד וכמה ריבית נשלם?

שלוש שנים לאחר שהמליצו שלא להנפיק שקל דיגיטלי, השינויים המהירים במערכת התשלומים הדיגיטלית, האיצו את בחינת ההנפקה מצד בנק ישראל ● עוד לא התקבלה החלטה סופית אם יונפק, אך לפי קווי התוכנית, נראה כי מועד ההנפקה לא רחוק

השקל הדיגיטלי / עיצוב: טלי בוגדנובסקי
השקל הדיגיטלי / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

ועדת ההיגוי של בנק ישראל, בראשות המשנה לנגיד אנדרו אביר, מגבירה את מאמציה לבחינה אפשרית של הנפקת מטבע דיגיטלי של הבנק המרכזי (Central Bank Digital Currency) - השקל הדיגיטלי.

הוועדה פרסמה היום (ג') קול קורא שמשרטט את מאפייניו של השקל הדיגיטלי העתידי, ומדגישה כי טרם הוחלט האם להנפיק את השקל הדיגיטלי. בכל מקרה, התוכנית הפעולה מהווה שינוי של 180 מעלות לעומת המלצות הבנק מלפני שלוש שנים שלא להנפיק מטבע דיגיטלי.

ב-2017 מינתה נגידת בנק ישראל בזמנו קרנית פלוג צוות לבחינה של מטבעות דיגיטליים, שפסל באותה עת את הנפקת המטבע הדיגיטלי "בעתיד הקרוב". עם זאת, בנק ישראל לא יכל להישאר אדיש לשינויים המשמעותיים בשוק התשלומים בישראל ובעולם (כמו למשל כניסת אפל פיי בשבוע שעבר). בבנק ישראל מכירים בשינויים ביחס של בנקים מרכזיים בעולם לאפשרות של הנפקת מטבע דיגיטלי, וכותבים כי כדי שאכן תצא לפועל ההנפקה שכזו, התועלת צריכה לעלות על העלויות והסיכונים הפוטנציאליים. 

בניגוד לביטקוין, שהוא ומטבעות כדוגמתו לא משויכים למדינה מסוימת, וחלקם מתאפיינים בכך שאין גורם מרכזי שמנהל אותם, מאחורי השקל הדיגיטלי יש כתובת - בנק ישראל. ישנם גם קווי דמיון בין מטבעות קריפטו לבין השקל הדיגיטלי, אם יונפק, כמו היכולת לבצע את התשלום באופן מיידי מבלי שהמעורבות של צד שלישי תעכב את סופיות התשלום.

בבנק ישראל מתייחסים לתנודתיות הגבוהה שמאפיינת את המטבעות הדיגיטליים, שהופכת אותם ללא מתאימים לבצע את אחד מתפקידיו הבסיסיים של הכסף כאמצעי תשלום. בבנק ישראל כותבים כי השקל דיגיטלי יהיה תמיד ניתן להמרה ביחס של 1:1 למזומן או שקל בחשבון הבנק - מה שצפוי לספק את היציבות והוודאות הכלכלית שמספק כסף המונפק על ידי הבנק.

בניגוד לקריפטו: הפרטיות לא תישמר

מבחינתה הפרטיות בנק ישראל לא יאפשר פרטיות מוחלטת בניגוד לשימוש במטבעות כמו הביטקוין, וזאת על מנת לעמוד בהלימה עם כללי איסור הלבנת הון וכדי לא לפגוע במאמצי הממשלה לגבות מסים. עם זאת, תיתכן פרטיות מסויימת מול ספקי תשלום וגורמים מסחריים, כך מסבירים בבנק ישראל.

על פי המודל השקל הדיגיטלי יישא ריבית אפס, אך תישמר האפשרות הטכנולוגית לשנות זאת בעתיד. ככל שהשקל הדיגיטלי אמור לשמש כאמצעי תשלום, ולא כאמצעי לחיסכון ושמירת ערך, אין היגיון בכך שיישא ריבית, כך מסבירים בבנק ישראל. ומה יקרה כאשר המדיניות המוניטרית תחזור לסביבת ריבית חיובית? הרי שבמידה והשקל הדיגיטלי יישא ריבית הדבר עשוי להגביר את הזליגה של חסכונות הציבור מפיקדונות בנקאיים וייאלץ את הבנקים לאתר מקורות יקרים יותר לצורך מתן אשראי. ועדת ההיגוי מצאה כי נכון שהשקל הדיגיטלי יישא ריבית אפס, ולא ישמש ככלי מוניטרי.

בבנק ישראל מציינים כי אפשרות זו עשויה להיות דיפרנציאלית, למשל שהיא תחול רק מעל יתרת החזקה מסוימת של לקוח, או רק ללקוחות מסוימים (כמו גופים פיננסיים או משקיעים זרים, בשונה ממשקי בית). עלות הביצוע תשלום תהיה אפסית או זניחה, כך שהמודל של ספקי התשלום יתבסס על הצעת שירותים נוספים.

הגישה המסתמנת, כמקובל בקרב בנקים מרכזיים בעולם, היא שהבנק המרכזי לא יספק את המטבעות הדיגיטליים ישירות לציבור, אלא באמצעות גופים מהמגזר הפרטי, כמו בנקים, חברות כרטיסי אשראי, חברות פינטק, טכנולוגיה או פיננסים בינלאומיות ומקומיות להן היכולת לנהל את הממשקים הדרושים מול מיליוני משקי בית.

יתמוך במעבר לכלכלה הדיגיטלית ובמאבק בכלכלה השחורה

הנפקת המטבע כרוכה בסיכונים, ובראש ובראשונה, לערער את יציבותה של המערכת הפיננסית. הרי אם הציבור יאמץ את השקל הדיגיטלי בהתלהבות רבה, זה עלול להביא להמרה של פיקדונות העו"ש בשקל דיגיטלי, מה שעלול לייצר בעיה, שכן צמצום הפיקדונות עו"ש יביא לצמצום האפשרות למתן אשראי על ידי הבנקים.

באירופה, למשל, הבנק המרכזי שבחן את הנפקת המטבע הדיגיטלי טען כי בסביבת הריבית השלילית ייתכן שיהיה צורך להטיל ריבית שלילית על האירו הדיגיטלי כדי למנוע זליגה מהפיקדונות מהבנקים המסחריים למטבע הדיגיטלי ופגיעה אפשרית בתמסורת המדיניות המוניטרית.

בדומה לכך, בבנק ישראל מזהירים כי הסיכון העיקרי הוא הסיכון לפגיעה בתיווך הפיננסי, ומעלים את האפשרות שהבנקים יאלצו לייקר את האשראי בשל הירידה בהיצע המקורות. עוד הזהירו כי בתרחיש קיצון של חשש ליציבותו של בנק כזה או אחר, היכולת "לברוח" בקלות יחסית אל השקל הדיגיטלי עלולה להאיץ את המשבר.

נקודה נוספת שיש לשים אליה לב מתייחסת לסיכוני סייבר ופרטיות, וגם לסיכונים למוניטין של הבנק המרכזי. לכן יחכו לראות בבנק ישראל את ההחלטות שיתקבלו בבנקים מרכזיים אחרים בנושא.

מנגד, בצד היתרונות, מטבע דיגיטלי מבית היוצר של בנק ישראל, ובכל בנק מרכזי שייבחר להנפיק, צפוי ליצור אלטרנטיבה נוספת לאמצעי התשלום בעידן הדיגיטלי - מה שעשוי להפחית את העלות מביצוע פעולות תשלום, ויתמוך בכניסת שחקנים חדשים למערך התשלומים, (מה שכבר קורה בפועל, ראו הבנק הדיגיטלי). בנוסף, במידה והציבור יאמץ גם מטבעות כאלו של בנקים מרכזיים אחרים, כך יפחת הסיכון ליציבות הפיננסית ולריבונות המוניטרית. 

יתרון נוסף, לפי בנק ישראל, הוא היכולת לספק תשתית מתאימה לכלכלה הדיגיטלית בעתיד, כזו שתוכל להיות הבסיס שעליו יפותחו תשלומים חכמים בעולם ה'אינטרנט של הדברים' (IOT) ועוד. יתרון נוסף, לפי בנק ישראל, הוא היכולת להבטיח את היתירות של מערך התשלומים ותפקודו התקין בעת חירום או תקלה, שכן מערך שכזה ייבנה כתשתית נפרדת, שאינה תלויה, או תלויה באופן מוגבל, במערכות התשלומים הקיימות.

עוד מציינים בבנק ישראל בצד היתרונות, כי המשק יוכל להפיק תועלת "לא מבוטלת" מכך שהעלות של תשלומים בשוק בינלאומי תפחת, היעילות והמיידיות שלהם תגבר, ואי הוודאות והסיכון שבביצוע התשלום יפחתו. עוד כותבים בבנק בצד היתרונות כי המטבע הדיגיטלי כן יסייע לשמור על רמה מסוימת של פרטיות; ולתמוך במדיניות הממשלה לצמצום השימוש במזומן ולמאבק ב"כלכלה השחורה".

מבחינת הטכנולוגיה, המודל של בנק ישראל לא קובע בשלב זה האם המערכת תתבסס על טכנולוגיות DLT, או על טכנולוגיות של רישום מרכזי, אך מגדיר שבנק ישראל כן יעמיד את התשתית הבסיסית שתאפשר למגזר הפרטי לפתח על גבה יישומים חדשניים. בנוסף, תתאפשר המרה מלאה ומיידית בין שקל דיגיטלי לאמצעי התשלום הקיימים, והמערכת תתמוך בהמרה למט"ח וממט"ח.

בבנק ישראל מעריכים כי השקל הדיגיטלי יצטרך לשמש את המשק הישראלי בעשורים הבאים, שעשויים לכלול התפתחויות שמוקדם בכדי לחזות, ולכן על המערכת להיבנות באופן שיתאים למערכות בעתיד. אפשר יהיה להשתמש בשקל הדיגיטלי לא רק באמצעות טלפונים ניידים, אלא במגוון אמצעים, כולל "אמצעים פשוטים", ויתאפשר תשלום גם במצב בלתי מקוון. ייתכן שממשק התשלום יפעל באופן דומה לאלו של אפליקציות התשלומים הסלולריות, כאשר תתאפשר המרה מיידית ממזומן לדיגיטל לבין פיקדונות עו"ש, וניתן יהיה לטעון את הארנק השקלי בהעברה בנקאית, כרטיסי חיובי ומארנק דיגיטלי אחר.

בשורה התחתונה, המאפיינים של המטבע הדיגיטלי עשויים להשתנות, ואין וודאות שאכן המטבע יונפק. לפי בנק ישראל, לא מן הנמנע שאת היתרונות של המטבע הדיגיטלי ניתן יהיה להשיג עם מערכת התשלומים הקיימת. אך אפשר להעריך שאת המגמה עשויים לקבוע הבנקים המקבילים בעולם גם יחד, ואז לבנק ישראל תהיה תוכנית סדורה, שעוד פתוחה להצעות ייעול מצד הגורמים הרלוונטיים, שאותה אפשר יהיה לשלוף מהמגרה.

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

"מקווה להגיע בשנה הבאה": האמירות, התחזיות והמחליף. כך נראתה האסיפה השנתית של משקיע העל

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר ה'תאוויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים