גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסמך קורות חיים הוא כלי אסטרטגי לבחירה בין תפקידים

מה קובע את ערך השוק של עובדים, ומדוע הכישורים לא קשורים להזדמנויות שתקבלו?

קורות חיים / צילום: Shutterstock
קורות חיים / צילום: Shutterstock

בטור האחרון עסקתי בקריטריון החשוב ביותר לבחירה בין תפקידים אלטרנטיביים - כוחו של התפקיד כקפיצה לתפקיד הבא אחריו. המשמעות הפרקטית היא בחירה בתפקיד שמשביח את ערך המותג שלכם, או לפחות משמר אותו, כי המיתוג בשוק הוא שקובע את ערככם בשוק ואת ההזדמנויות שתקבלו או לא תקבלו, ולא כישוריכם.

תקרת המיתוג

איך בוחנים את כוחו של תפקיד כמקפצה לזה הבא אחריו? אחד הכלים היותר טובים לבחירה בין תפקידים הוא מסמך קורות החיים, שהוא כלי אסטרטגי לניהול קריירה לא פחות מי שהוא כלי למציאת עבודה.

ניקח לדוגמה מקרה פשוט יחסית, מנהל שעובד בחברה בינונית ועליו להחליט האם להיענות להצעת עבודה שקיבל מארגון דומה בגודלו. אם הוא מתקשה לפענח מה ההשפעה של התפקיד המוצע על ערך המותג שלו, הדבר הנכון לעשות הוא להכניס את המשרה לקורות החיים, כאילו הוא ממלא אותה כבר 3 שנים. עליו לכתוב לא רק את שם החברה, הגדרת התפקיד ותקופת ההעסקה (2021-2024), אלא גם את תכולת התפקיד, לרבות ההישגים אליהם יגיע במהלך התקופה.

בנוסף לאינפורמציה איכותית - סוגי מוצרים/שירותים, טריטוריות, לקוחות אסטרטגיים וכו', עליו לפרט גם אינפורמציה כמותית - גודל חברה, היקף מכירות, גידול במכירות/נתחי שוק, מספר כפופים וכו', ומשהושלמה המשימה זה הזמן להשוות בין מסמך קורות החיים העתידי שייצר לזה הנוכחי.

השאלה עליה צריך המנהל לענות: "איזה מהתפקידים ממצב אותי גבוה יותר", כאשר המשתנה העיקרי שמשפיע על המיצוב הוא ערך המותג של המעסיק (מיתוג המעסיק מעצב את תדמית העובד ומכתיב את תקרת המיתוג שלו בשוק העבודה). לכן אם החברה בה הוא עובד כעת ממוצבת גבוה משמעותית (מגזר, שוק, גודל וכו'), כנראה שההצעה פחות טובה ועדיף לדחותה, אלא אם המנהל נאלץ לעזוב (פוטר/עומדים לפטר אותו, החברה בקריסה, הבוס מתעמר בו וכד') ואין הזדמנות חלופית באופק.

הסיכוי להצליח ופוטנציאל הקידום

משתנה משמעותי נוסף שמשפיע על המיצוב ועל ערך המותג - מהות התפקיד וגודלו (בפרמטרים כמותיים), זאת להבדיל מהגדרת התפקיד ו/או השכר, שעלולים לפתות עובדים למהלך קריירה שגוי (הרחבה בטור מי שרודף אחרי כסף, בסוף יפסיד כסף).

שני משתנים נוספים שחשוב לבחון הם הסיכויים להצליח בתפקיד (ללא הצלחות מוכחות קשה יותר לזכות בתפקיד הבא), וכן פוטנציאל הקידום בארגון, אותו יש לבחון בנפרד ובכובד ראש, למרות המתאם הגבוה בינו לבין רמת המיתוג של המעסיק. בחינת פוטנציאל הקידום הכרחית למיזעור מצב של תקיעות תוך שנתיים-שלש, שהרי קידום אמיתי במעבר בין חברות הוא נדיר מאד.

ומה אם אין מספיק מידע על בסיסו אתם יכולים לכתוב בקורות חיים את תכולת התפקיד המוצע? סימן שאין לכם מספיק אינפורמציה לקבלת החלטה מושכלת, ואתם זקוקים לעוד מידע על התפקיד והחברה. כמובן שאתם לא נדרשים לנבא בדיוק מה יקרה בעתיד, ומה בדיוק תהיינה ההצלחות שלכם, אבל עליכם להכיר את המספרים ולהיות מסוגלים להעריך כיווני התפתחות כלשהם, גם אם בסופו של דבר הם יהיו שונים (למשל חדירה לשוק X ולא לשוק Y).

קודם אובייקטיבי, אחר כך סובייקטיבי

אותו העיקרון עובד כאשר נדרשים לברור בין מספר גדול יותר של אלטרנטיבות. מייצרים מסמכי קורות-חיים עתידיים כמספר התפקידים בניהם אתם מתלבטים ומשווים בין כולם, לרבות אל מול התפקיד הנוכחי. החוכמה היא להצליח להסתכל על המסמכים הללו ולבחון אותם בעיניים של מעסיקים פוטנציאליים שלא מכירים אתכם ואת הכישורים שלכם, אלא רק את הקריירה האובייקטיבית שלכם כפי שהיא משתקפת מקורות החיים, ובמנותק מהעדפותיכם האישיות.

ההתעלמות מנטיות הלב ומהעדפות שלכם היא לא משום שהן אינן חשובות להחלטה, להיפך. זה בסדר גמור להעדיף בסוף של דבר תפקיד שמעניין אתכם יותר, קרוב יותר לבית או עדיף עליכם מסיבה סבירה אחרת, למרות שהוא ממצב אתכם נמוך יותר מהאלטרנטיבות, ובלבד שבחנתם אותו אובייקטיבית ואתם יודעים מה מחיר ההחלטה.

לסיום, השימוש בקורות חיים לבחינת כוחו של התפקיד כמקפצה לתפקיד הבא אחריו רלוונטית באותה המידה לבחירה בין תפקידים שהוצעו לכם בתוך הארגון ולהצעות שקבלתם מחוצה לו, אם כי טעויות קריירה בתוך הארגון הרבה יותר קל לתקן מטעויות שנעשו במעבר בין ארגונים. זכרו, קריירה זה הפוך ממה שחשבתם. בהצלחה.

הכותבת היא מומחית לשוק העבודה

עוד כתבות

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון