גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מנהלים עובדים בעתות מלחמה? רמז: לא מספיק להסתכל על החוק היבש

בהתמודדות במצבי קיצון מורכבים כמו מלחמה, אי אפשר להישען רק על תוכניות עבודה או חוות דעת משפטיות, אלא בעיקר על רצון טוב ושכל ישר. מדריך שפוי לימים משוגעים

מדריך שפוי לימים משוגעים / צילום: Shutterstock
מדריך שפוי לימים משוגעים / צילום: Shutterstock

הבוקר נסעתי בכביש מאחורי אוטובוס עליו היה כתוב בגדול: "יש לנו עורף חזק". מדינת ישראל למודת מלחמות אולם המצבים ההזויים הללו, שבהם המלחמה איננה גורפת אלא מהווה סוג של מצב חירום גורמים לזה שאין באמת תכניות עבודה רלוונטיות.

תכניות עבודה רלוונטיות הן כאלה שלוקחות בחשבון טילים בדרום (אנשים נשארים בבית ולא מגיעים להשתלמויות או ישיבות, שלא לדבר על עבודה), שהאדם הכי מרכזי בפרויקט מגויס בצו 8 ולא ברור מתי הוא חוזר, שהיחסים בין יהודים לערבים ישראלים בארגונים מעורבים אינם פשוטים לנוכח המצב ועלולים להעכיר את אווירת העבודה, שלא לדבר על פגיעה בפרודוקטיביות. להלן יובאו מספר התייחסויות בנוגע לתופעות הלוואי של כל אלה, ומעט רעיונות כיצד ניתן למזער את השפעתן השלילית.

במלחמה כמו במלחמה

בארגון לקוח זימנו אותי לדיון (זומי כמובן) האם יש לחברה זכות, חוקית או מוסרית, לשלוח מועסקים למקום בו יש חשש ריאלי לנפילת טילים. ההחלטה העקרונית הייתה כי אין להם זכות לחייב עובדים לנסיעה כזו, אולם במידה והם מוכנים, הם ייסעו ויפוצו על כך במתכונת דומה למתכונת שבת. העובדים נסעו, רק כדי לגלות לאחר הגעתם שהמפעל הלקוח סגור ואיש לא טרח לעדכן את הספק בנדון.

מעבר לאכזבה ולתסכול מסתתרת עובדה: במלחמה כמו במלחמה. איש לא יכול לתכנן ולא יודע מה יקרה. בערב שקדם לנסיעה סוכם כי הכול כשורה, אולם במהלך הלילה, עם נפילת הטילים ברחבי הארץ בוטלו הלימודים בבתי הספר, וכתוצאה מכך נסגר המפעל. בלהט האירועים איש לא חשב לעדכן את הספק האמיץ שהגיע כמתוכנן.

המשמעות הארגונית היא ימים ארוכים בהם הפעילות משובשת, ואנו נדרשים לעלות עוד שלב בחוסן הנדרש במשחקי אי הוודאות. לא ניתן לתכנן שום דבר. מערכות הייצור לא מייצרות, ישיבות תכנון מתבטלות או נדחות, ואי הוודאות גורמת לנזק מצטבר שלא ברור היכן הוא מתחיל והיכן הוא נגמר: כסף, תכניות טווח קצר, התחייבויות ללקוחות, תכניות טווח ארוך, התחייבויות לבנקים, מלאי מת ועוד.

אז מה עושים? ראשית, מרפים. מוותרים. הימים אינם ימים כתיקונם. חברות המספקות שירותים ומוצרים מאזורים אחרים בארץ חייבות להפנים כי זהו המצב, עד יעבור זעם. אין מה לכעוס, אין מה להתעצבן. לעומת זאת מומלץ:

● לקבע מדיניות מראש בנוגע לחוזים שמתעכבים או מתבטלים.

● לקיים ישיבות בוקר קבועות על מנת להסתנכרן בנוגע למצב.

● לקבוע מראש פרוצדורות למצבי חירום.

● לתקשר בכל בוקר בצורה מסודרת, לכלל חלקי הארגון על המתרחש.

● להציע סיוע למועסקים, פיזי ומנטלי.

● לשדר שקט, אמון, אמונה, אמפטיה וביטחון.

גם גיוס של עובדים בצו 8 אינו פשוט, לא לארגון ולא לעובד. הנקראים לצו עוזבים שגרה, משפחות, ילדים, תחביבים וקריירה, ומסכנים את חייהם, פשוטו כמשמעו. נכון, לעיתים נגרמים עיכובים בפרויקטים, הפסדי הכנסה, צרות עם לקוחות ופיגורים בלוחות זמנים כי גל, תומר או מרב הוקפצו למילואים. גם לבני ובנות הזוג של הנ"ל המצב לא קל.

מה עושים? מעבירים מסר בארגון שאנחנו בעדם. לא רק שלא מדברים על פיטורים או קיצוץ בשכר אלא "נותנים גב". נותנים להולכים - ולנשארים, הרגשה שהאנשים האלה עושים משהו חשוב. לא מעבירים מסר (וראיתי כאלה) שבגלל ירדן "נדפקות התוצאות של הרבעון". מתקשרים לוודא מה שלומו (תתפלאו, גם לחיילי המילואים יש טלפון סלולרי), ואם אנחנו יכולים לעזור במשהו. מבינים שלעובדת שבן זוגה גויס, גם אם היא מנהלת בכירה, יש אילוצים בבית.

עובדים ביחד, אבל לא פשוט

סיפרה לי מנהלת משאבי אנוש מארגון שבו עובדים שכם אל שכם ערבים ויהודים כי נקראה לסוגיה תרבותית עדינה ומורכבת: העובדים הערבים בארגון הודיעו שהם מתכוונים לקיים במהלך יום העבודה דקת דומייה לאות הזדהות עם ההרוגים והפצועים בעזה.

בארגון אחר קבוצה של מנהלים (מעורבת - יהודים, ערבים נוצרים וערבים מוסלמים) נכנסה למשבר אמון צוותי ולמערבולת של רגשות ובעיות תפקוד. התקבלה במשאבי אנוש תלונה על ראש צוות מוסלמית שהתבטאה בפייסבוק בחריפות נגד "הטבח בעזה" כולל השוואת חיילי צה"ל לנאצים. עמוד הפייסבוק הוא רכוש פרטי ואין לארגונים חזקה על הנאמר בהם על-ידי עובדיהם.

מה עושים? בארגון שבו הודיעו העובדים הערבים כי יקומו לדקה דומייה, התארגנו העובדים היהודים לדקת דומייה מקבילה לאות הזדהות עם תושבי הדרום המופגזים. ניסיון שלא לאפשר לערבים לקום לדקה כזו היה עלול להוביל לסחרור רגשי, תביעות משפטיות ופגיעה רצינית בתפוקה.

המצב המורכב איננו יכול להישען רק על חוות דעת משפטיות בנוגע לכללי מותר ואסור על פי חוק ואין פתרונות קסמים. בכל ארגון יש לתת את הדעת על הפתרון הנכון לטווח הקצר תוך מודעות להשלכות הפתרון על הטווח הארוך.

המנהלת הערבייה אשר התבטאה בחריפות בפייסבוק נקראה לשיחה בה הוסבר לה הנזק שהיא גורמת לעצמה ולאנשי צוותה. הפיתוי באותו ארגון היה לפטר אותה, אולם בסופו של דבר בחרו לנהל דיאלוג בנושא מחויבות ניהולית לצוות ולתרבות הארגונית שאותה היא מייצגת. הובהרו לה חריפות הפגיעה בחברי הצוות שלה והצורך לנהוג בתבונה וברגישות כאשר את מנהלת.

אף שאין לאיש זכות להתערב במעשיה ובדבריה בזמנה החופשי, היא הבינה שעליה לכבד את כולם ולהשמיע את דעותיה בפורומים צנועים יותר, כדי שלא לחבל בקיום השברירי בלאו הכי של הארגון שבו היא מנהלת.

באותו ארגון החליטו גם לחלק לעובדים שמגיעים פיזית מיני מתוקים, כדי להעביר את המסר שכולנו עוברים קושי עצום וביחד ננצח. את הסכסוך הישראלי-ערבי לא יפתרו שם, אולם מסר ההידברות והפינוק המשותף מאותת מהי התרבות הרצויה והמוערכת ומה תפיסת ההנהלה את הימים האלה.

אחת העוצמות המסורתיות שלנו היא התגייסות העורף. ארגונים הם כוח. אם נילחם על שגרה המכילה מעט יותר רגישות, תקשורת, פירגון וטוב לב, אז הרווחנו משהו ש(אולי) יחזיק אותנו באופן יותר נעים גם בימים הטובים שיבואו, והם יבואו. גם בעזרתנו. 

משימה אחת בשבוע: בחרו שלושה אנשים אצלכם בארגון, שאינכם בקשר קבוע איתם, רצוי לפחות אחד מקבוצה אתנית או מגזרית אחרת, ושאלו אותם מה שלומם בימים אלו. ללא שיפוטיות, ללא ביקורת וללא גלישה לדיון פוליטי. הקשיבו באמת, הקשבה אמיתית ואנושית מהלב.


ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן ,NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה