גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חובה להגן על חופש העיתונות, אבל לא בחקיקה פלילית

מטרת הצעת החוק של ח"כ מרב מיכאלי להחמרה עם תוקפי עיתונאים היא ראויה, אבל הדרך הנכונה לטפל בתופעה הקשה היא באמצעות הסברה וחינוך • אם הרשויות רוצות להחמיר בענישה של תוקפי עיתונאים - יש להן כלים לעשות זאת כבר היום

תקיפת צוות תאגיד השידור בדרום תל אביב. קשה להיות מופתעים / צילום: יוטיוב
תקיפת צוות תאגיד השידור בדרום תל אביב. קשה להיות מופתעים / צילום: יוטיוב

בצל הדיווחים הרבים ושידורי החדשות השוטפים אודות המהומות בין ערבים ליהודים ברחבי הארץ, נרשמו בתקופה האחרונה מקרים רבים של אלימות פיזית ומילולית ושל איומים שהופנו כלפי עיתונאים בעת שניסו לבצע את עבודתם.

כך למשל, כתב תאגיד השידור "כאן", יואב זהבי, והצלם רולן נוביצקי הותקפו וספגו מכות כשצילמו כתבה בדרום תל אביב (כתב אישום הוגש נגד שני התוקפים), עיתונאית ערוץ 13 הוותיקה, אילה חסון, חטפה אבן בראשה בזמן שסיקרה את ההתרחשויות בלוד. הכתבות של חדשות 12, דנה ויס ורינה מצליח, קיבלו מכתבי איום קשים בשל דברים שאמרו בשידור, וגם עמיתיהם לחברת החדשות, יונית לוי וגיא פלג, נאלצים להסתובב עם מאבטחים בעקבות איומים שהחלו להיות מופנים אליהם בשל התבטאויותיהם בשידור. ואלה הן רק דוגמאות בולטות למתקפות על עיתונאים, כי יש עוד רבות.

דנה וייס / צילום: חדשות 12

מהמתקפות על עיתונאים קשה להיות מופתעים. בשנים האחרונות קידמו וטיפחו גורמים בשלטון, ובראשם ראש הממשלה בנימין נתניהו, את שנאת התקשורת ושנאת העיתונאים. כבר ב-2014 אמר נתניהו ש"התקשורת היא שמאלנית, הפרשנים לא מייצגים את העם ויש בה מונופול דעות". ומאז ההתבטאויות של רה"מ ומקורביו נגד עיתונאים בחלוף השנים רק החריפו והפכו אישיות.

ונתניהו כמובן אינו לבד. חלק ממקורביו ובני משפחתו מתבטאים בצורה חריפה אפילו יותר נגד חלק מהעיתונאים ופחות או יותר מסמנים אותם כאויבי המדינה, רק בשל העובדה שהם מבקרים אותם או מביעים עמדות שאינן תואמות את עמדותיהם. כאשר משווים את מצב חופש העיתונות בישראל למדינות אחרות למדים שהמצב הוא עגום למדי. במדד הבינלאומי של ארגון עיתונאים ללא גבולות משנת 2020, הגיעה ישראל למקום ה-88 בלבד.

"ניסיונות להלך אימים על עיתונאים"

על הרקע הזה, מבקשת יו"ר מפלגת העבודה, ח"כ מרב מיכאלי, להחיות הצעת חוק שכבר עלתה בעבר, שתכליתה לספק הגנה מיוחדת לעיתונאים. מיכאלי צייצה השבוע בחשבון הטוויטר שלה כי "במסגרת הטירוף והאלימות החמירה האלימות כלפי עיתונאיות ועיתונאים שסופגים מכות, השלכת חפצים, קללות ואיומים על חייהןם, אנחנו חייבות להגן עליהןם. הנחתי אתמול את הצעת החוק שלי להגנה על עיתונאים ואנשי צוות תקשורת.

התקשורת היא כלב השמירה של הדמוקרטיה, על שתיהן אנחנו נמשיך להילחם".
לפי הצעת החוק, ייעשה תיקון בחוק העונשין שיעגן באופן מפורש מדיניות ענישה (מחמירה) כלפי תקיפת עיתונאים בעת מילוי תפקידם. לפי ההצעה, סעיף (276 ב) שיתווסף לחוק יקבע שני מקרים שבהם תהיה מדיניות ענישה מחמירה של חמש שנות מאסר על תקיפת עיתונאי או איש צוות של עיתונאי. המקרה הראשון הוא כאשר התקיפה מתבצעת באמצעות נשק חם או קר שיכול להוות איום לחיי אותו עיתונאי. "גם ללא פגיעה חמורה בגופו של העיתונאי, עצם נשיאת ציוד שכזה על ידי התוקף מהווה נסיבה מחמירה שיש להתחשב בה בעת קביעת מתחם הענישה", נאמר בהצעת החוק.

המקרה השני הוא כאשר בוצעה התקיפה שאינה על רקע עיתונאי בלבד אלא גם בקשר לדעות פוליטיות משוערות של העיתונאי, רקעו הלאומי או המגדר שאליו הוא משתייך. "עיתונאים ממיעוטים פוליטיים חשופים באופן מוגבר לתקיפות אלימות ובתקיפות אלו יש סממן של פגיעה בכבוד האדם", נכתב.

בדברי ההסבר להצעת החוק של מיכאלי נאמר כי קיים צורך בהסדר חקיקתי מפורש שירחיב את ההגנה על עיתונאים. "הצעת חוק זו מבקשת לקדם הגנה על עיתונאים ועיתונאיות כך שיוכלו למלא את תפקידם ולקיים עיתונאות ותקשורת חופשית. תכליתו הנוספת של הוספת סימן זה הוא חיזוק ההרתעה כלפי אי-אלו ניסיונות להלך אימים על עיתונאים ואנשי תקשורת שפועלים לבצע את תפקידם ולדווח לציבור אודות מה שמתרחש".

חקיקה ספציפית עלולה אפילו להזיק


הכוונה של יו"ר מפלגת העבודה היא כמובן טובה וראויה. הגנה על עיתונות חופשית היא דבר הכרחי בחברה שחפצה להיות דמוקרטית. עיתונות חופשית היא חלק יסודי והכרחי של חברה ומדינה דמוקרטית. ואולם, לטעמי, אין שום צורך בחקיקה פלילית מיוחדת וספציפית כדי להגשים את המטרה הזאת. יתר על כן, חקיקה ספציפית כזו עלולה אפילו להזיק.

ראשית, בחוק העונשין יש גם היום די סעיפים שמאפשרים לרשויות החוק לנקוט יד קשה נגד מי שתוקף עיתונאים או מאיים עליהם. אם המשטרה או הפרקליטות רוצים לנקוט יד קשה, לזרז הליכים ולהעמיד לדין תוקפי עיתונאים יש להם די כלים לעשות זאת גם ללא חקיקה ספציפית ביחס לעיתונאים. ואם בתי המשפט רוצים להחמיר בענישה של תוקפי עיתונאים ולייחס חומרה מיוחדת להתנהגותם בשל החשש לפגיעה בעיתונות החופשית, הם יכולים לעשות זאת בשלב הטיעונים לעונש ולהחמיר בענישה גם היום.

בנוסף, במתן יחס מועדף לעיתונאים שמותקפים ביחס למותקפים שאינם עיתונאים עלול להיות אלמנט של הפליה לטובה של העיתונאים, שלא אמורים להיות מורמים מעם. חקיקה פלילית ספציפית נגד מי שתוקף או מאיים על עיתונאים עלולה לגרום בעקיפין גם לפגיעה בחופש הביטוי של מי שרוצה למתוח ביקורת עניינית על עיתונאים שהם עובדי ציבור. זאת בשעה שהביקורת נגד עובדי ציבור היא לחם חוקה של העיתונות.
ההגנה על העיתונות החופשית בישראל היא קריטית אבל היא לא צריכה להיעשות באמצעות חקיקה פלילית ספציפית שמגינה על עיתונאים בשל היותם עיתונאים. אם המדינה חפצה בתקשורת חופשית היא יכולה, למשל, להשתתף במימון האבטחה של דנה ויס, רינה מצליח, גיא פלג או יונית לוי.

איילה חסון / צילום: רונן פדידה

אבל דרך המלך בהגנה על העיתונות החופשית בארץ היא באמצעות הסברה וחינוך. ההכרה בחשיבות של תקשורת חופשית לדמוקרטיה צריכה להיות מוסכמה חברתית. במקום לנקוט חקיקה פלילית מיוחדת, צריכים נבחרי הציבור שלנו לצאת בפומבי ולהבהיר לציבור שתקיפה של עיתונאים היא מעשה לא לגיטימי גם כאשר הם מבקרים אותם. להסביר שפגיעה בעיתונות הישראלית היא פגיעה בחברה הישראלית. למרבה הצער, ציפייה כזו מחלק מנבחרי הציבור שלנו, ובראשם רה"מ, נראית היום כחלום באספמיה.

עוד כתבות

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א לאחר החלטת הריבית; מדד הבנקים קפץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3%, מדד ת"א 90 איבד מערכו כ-0.8% ● בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ● ירידות קלות בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

האנליסטים מתיישרים עם השוק: מניית התוכנה שמחיר היעד שלה נחתך ב־70%

הירידות החדות במניות התוכנה בעקבות החשש מהשפעות ה־AI - מובילות לשורה של הפחתות מחירי יעד, בהן של חברות מישראל, שעדיין גבוהים ממחיר השוק ● בג'פריס מסמנים את המניות המועדפות בתחום, ואילו בבנק אוף אמריקה מזהירים: הירידה במכפילים רק התחילה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הירידות בוול סטריט מתחזקות; מניות הסייבר והתוכנה נופלות

ה-S&P 500 יורד בכ-1% ● וול סטריט מגיבה היום לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● נובו נורדיסק צוללת בקרוב ל-15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין נסחר סביב 66 אלף דולר, לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● מחירי המתכות היקרות עולים ● הביטקוין יורד ומחירו נע סביב 65 אלף דולר

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

עלי ח'אמנאי, מנהיג איראן / צילום: ap

דיווח באיראן: "הכנו בנק מטרות, ונגיב במהירות לתקיפה"

בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה • יאיר לפיד לנתניהו במליאה בכנסת: "מה שיגדיר אותך בהיסטוריה זה ה-7 באוקטובר" ● סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ • נושאת המטוסים הגדולה בעולם, שהשתתפה בלכידת מדורו, מתקרבת לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

המניות שהפכו ללהיט, דווקא כי אין להן קשר לבינה מלאכותית

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק