גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה רמת החייל היא כבר לא בירת ההייטק ואיזה סוד התגלה בתשקיף של מאנדיי?

חברת הפינטק סאנביט, שהקימו ארבעה ישראלים בארה"ב, רוכבת על הטרנד של "קנה עכשיו, שלם אחר כך", כדי להגיע לסטטוס חד קרן • וגם האם האיחוד האירופי יעניק לישראל גישה לתוכנית המחשוב הקוונטי היוקרתית שלו? • סיכום השבוע שהיה בהייטק

הייטק / אילוסטרציה: שאטרסטוק
הייטק / אילוסטרציה: שאטרסטוק

שבוע טוב,

אפשר למצוא לא מעט הקבלות מטרידות בין תקופת הגאות הנוכחית לבין ימי בועת הדוט.קום: הערכות שווי נדיבות (בשוק הציבורי והפרטי), עניין שיא של משקיעים פרטיים חדשים בשוק ההון וכמות פסיכית של הנפקות חדשות, אלו רק חלק מהן. כמובן שיש גם הבדלים בין התקופות.

בכל מקרה הקבלה נוספת יכולה להיות הגיוס של קרנות גדולות על ידי פירמות הון סיכון ישראליות. אי שם בשנת 2000 גויסו שתי קרנות ענק בהייטק הישראלי - פיטנגו (אז פולריס) גייסה את הקרן השלישית שלה בהיקף של 500 מיליון דולר, שהייתה במשך שנים הגדולה בישראל; ו-JVP גייסה את הקרן הרביעית שלה בהיקף 427 מיליון דולר.

מאז התפוצצות הבועה ההיא, פירמות הון סיכון ישראליות הלכו על קרנות קטנות יותר של 200-300 מיליון דולר בתקווה למקסם את ההחזרים באופן ממוקד, לפחות עד לשנה האחרונה. אשתקד קרן מדעי החיים aMoon של מריוס נכט וד"ר יאיר שינדל סגרה קרן שנייה בהיקף של 750 מיליון דולר, שהפכה לקרן הבודדת הגדולה ביותר שגויסה בישראל.

במקביל JVP מגייסת 450 מיליון דולר לקרן ענק משלה להשקעות צמיחה. השבוע הצטרפה לרשימה הזאת קרן מקומית נוספת, 83North, שהודיעה על גיוס 550 מיליון דולר לקרן ענק חדשה משלה.

לקרנות הענק יש לא מעט היגיון בתנאי השוק הנוכחיים, בהם סיבובי ההשקעה גדלים וסטארט-אפים מגייסים יותר כסף בשלב יותר מוקדם. קרנות ענק דרושות גם כדי להתמודד בהצלחה על השקעות מול הכסף הגדול שמגיע מגופי השקעה סופר אגרסיביים דוגמת אינסייט פרטנרס, שלפי הערכות השקיעה בישראל מעל מיליארד דולר.

83North חייבים לציין היא פירמה חצי ישראלית וחצי אירופית, עם משרד בלונדון, ובהשוואה בינלאומית הקרן שלה לא נחשבת לגדולה מאוד. עם זאת לאורך השנים קרנות גדולות זכו למוניטין בעייתי בישראל, בעיקר בעקבות הקרן השלישית של פיטנגו.

הקרן השלישית של פיטנגו הייתה במשך שנים קרן מושמצת במיוחד לאור שורה ארוכה של חברות פורטפוליו שלה שנסגרו בימי התפוצצות הבועה ואחריה. דוגמה מפורסמת היא קיארו, שפיתחה נתבי-על לליבת המערכות של ספקי שירותי תקשורת והייתה שיאנית הגיוסים בהייטק הישראלי דאז עם השקעות של 224 מיליון דולר.

פיטנגו מחקה בסגירה ההיא השקעה של 10 מיליון דולר. אולם לאורך השנים הקרן השלישית רשמה גם לא מעט אקזיטים מאוחרים כמו זה של חברת הסייבר פורסקאוט, שנמכרה אשתקד ב-1.9 מיליארד דולר, ולפי פיטנגו הפכה בסופו של דבר לקרן רווחית.

אז האם חזרת הקרנות הגדולות הוא סימן טוב או רע?

סיכום השבוע עם שמונה דברים מעניינים שכתבנו עליהם.

לקבלת סיכום השבוע בהייטק במייל: הירשמו כאן

1. המלווים של העולם החדש

סקר שפרסם בנק אוף אמריקה בדצמבר האחרון העריך כי תעשיית "קנה עכשיו, שלם אחר כך" - Buy now pay later - צפויה לצמוח בארה"ב פי 10-15 עד 2025.

התעשייה מורכבת מחברות פינטק שמספקות אשראי צרכני אלטרנטיבי בנקודת המכירה, הפיזית או האינטרנטית, ללקוחות שמיצו את המסגרת הרגילה ועדיין רוצים לקנות. על רקע המומנטום הזה הפכה השבוע סאנביט, חברה אמריקאית שהקימו ארבעה יזמים ישראלים, לחד-קרן.

הייחוד של סאנביט הוא בכך שהיא מספקת אשראי עבור רכישות בסיסיות במיוחד ופחות סקסיות, כדוגמת תיקונים במוסך או טיפולי שיניים.

2. סטארט-אפ ישראלי אחד מול גוגל ואילון מאסק

התחום של עיבוד שפה טבעית (NLP) הוא אחד החמים והמעניינים בעולם הטכנולוגיה כיום. בתחום הזה פועלות כל ענקיות הטכנולוגיה, כמו גוגל ופייסבוק, וגם מי שנחשבת לשם הכי סקסי OpenAI, שאלון מאסק הוא אחד ממשקיעיה ושקיבלה מיליארד דולר ממיקרוספט כהשקעה.

הנציגות הישראלית המכובדת בקטגוריה היא הסטארט-אפ AI21 Labs, שמייסדיו המנוסים הם פרופ' יואב שוהם, אורי גושן ופרופ' אמנון שעשוע. AI21 Labs שיחרר כבר בשנה שעברה מוצר מרשים מאד בשם Wordtune, תוסף לדפדפן לשכתוב טקסטים, ובחברה מבטיחים שזאת רק ההתחלה. "יש לי הרבה כבוד והערכה למתחרים שלנו אבל אין לנו רגשי נחיתות", אומר שוהם.

3. הקרב על הקוואנטים

האם ישראל (וגם בריטניה ושווייץ) יורשו להשתתף באופן מלא בתוכנית הדגל למחקר ופיתוח של האיחוד האירופי? השאלה הזו עומדת בבסיס קרב פנים-אירופי שמתנהל בשבועות האחרונים בבריסל.

ישראל נהנתה עד כה מגישה בלתי מוגבלת לרוב חלקי תוכנית "הורייזון" של האיחוד, אך הנציבות האירופית הגישה באחרונה הצעה שכוללת אפשרות למנוע מישראל לקחת חלק באספקטים מסוימים בתוכנית כמו מחשוב קוונטי. שוויה הכולל של התוכנית האירופית עומד על 95.5 מיליארד אירו לשבע שנים והתקציב שיוקצה לנושא של מחשוב קוואנטי יעמוד לבדו על מיליארדי אירו.

4. רמת החייל אינה עונה

המלחמה האכזרית על עובדים מוכשרים בשוק ההייטק מחייבת את החברות להתקרב ככל האפשר לאזורי המגורים של הטאלנטים ולהישאר צמודות לתחבורה ציבורית טובה, כי המילניאלס לא מחזיקים רכב פרטי. התוצאה היא ירידה באטרקטיביות של רמת החייל הלא נגיש עבור סטארט-אפים וחברות הייטק.

המתחם רשם את הירידה החדה ביותר בדמי השכירות המבוקשים במחצית השנייה של 2020, שנפלו ל-72.5 שקל למטר. לעומת זאת במלכת ההייטק החדשה, אזור יגאל אלון וציר מנחם בגין, השכירות עומדת על 111 שקל למ"ר.

5. סייבר לרכב והעברות כספים

מיהם ששת הסטארט-אפים שגייסו השבוע יחד 242 מיליון דולר?

6. המצטרפים החדשים

שלושה סטארט-אפים ישראלים נוספים עושים את דרכם לוול סטריט - מאנדיי, ווקמי וסלברייט. השניים הראשונים בדרך המסורתית והשלישי בספאק.

7. מווירטואלי לריאלי

במקביל להנפקות הישראליות החדשות המתוכננות, התיאבון של המשקיעים בוול סטריט למניות חברות צמיחה טכנולוגיות נרגע, כשהם חוזרים לתחומים יותר מסורתיים.

8. באותיות הקטנות

חוץ מהנתונים הכספיים, חברת מאנדיי חשפה בתשקיף שהגישה לקראת ההנפקה כי נפלה קורבן למתקפת סייבר שחשפה את קוד המקור שלה.

עוד כתבות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים, ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

אבטחה פרטית / אילוסטרציה: Shutterstock

מאות אלפי דולרים בשנה: המנכ"לים שזוכים לאבטחה על חשבון החברה

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו