גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שתפס גל על הקורונה צבי מרום מסמן יעד נוסף: "הגיע זמן לממשלת הייטק במקום גנרלים"

מייסד ומנכ"ל חברת באטמ, ששילשה את שווייה על רקע פיתוח מוצרים לטיפול במגפה: "אנשי ההייטק רוצים להיות מעורבים יותר מבעבר באופן שבו המדינה מתנהלת. ככל שההייטק הופך יותר ויותר למנוע של הכלכלה הישראלית, ברור שהמצטיינים משתייכים לשם"

צבי מרום, מנכ"ל ומייסד באטמ / צילום: שלומי יוסף
צבי מרום, מנכ"ל ומייסד באטמ / צילום: שלומי יוסף

בישראל כבר עברנו למשבר הבא, אבל בעולם הקורונה היא עדיין "עסק טוב", והיא צפויה להמשיך להיות כזו בשנים הקרובות. חברת הטכנולוגיה באטמ , שהוסיפה לפורטפוליו המוצרים שלה אשתקד, במהירות מרשימה, מגוון מוצרים לקורונה, ממכשירי הנשמה ועד ערכות בדיקה, אומנם נסחרת היום במחיר הנמוך בכ-37% מזה שבו נסחרה בקיץ 2020, לפני שהגיעו החיסונים, אבל עדיין מדובר בזינוק של 200% כמעט לעומת השווי במרץ 2000, עם פרוץ המשבר. בשווי שוק של 1.8 מיליארד שקל באטמ היא עדיין מהמרוויחות הגדולות של הקורונה.

לאחרונה הודיעה באטמ כי התקשרה עם רשויות הבריאות באיטליה, כדי לספק שני סוגים של בדיקות מהירות: בדיקת רוק בביצוע עצמי על-ידי הנבדק ובדיקת אנטיגן מהירה במיוחד (8-15 דקות). הבדיקות ישמשו לביצוע סקרי תחלואה בבתי ספר ובבתי אבות, אך גם את נבחרת איטליה לאולימפיאדה ביפן, שם יידרשו בוודאי בדיקות קורונה תדירות.

באטמ פועלת בתחומים של רשתות תקשורת וסייבר ומכשור רפואי. הפעילות של החברה בתחום הקורונה הובילה בשנת 2020 לגידול של 49% בהכנסותיה, לסכום של 183 מיליון דולר ולרווח נקי של כ-10 מיליון דולר, לעומת כ-4 מיליון דולר בשנה שקדמה לה.

מייסד ומנכ"ל החברה, צבי מרום, אמר בעבר כי באטמ לא בהכרח מכוונת להרוויח מהמגפה, אלא להביא פתרון שיאפשר לה ולכלל התעשייה לחזור לפעול. בסופו של דבר - היא הרוויחה לא רע בכלל, ושוב הוכח כי מרום, תעשיין בעל חושים חדים, יודע להתאים את עצמו לטרנד ולייצר ממנו ביזנס תוך זמן קצר (רווחי יותר או פחות).

כעת באטמ רוצה לקחת את פעילותה בתחום אבחון המחלות הנשימתיות הלאה. לקראת חורף 2021-2022 היא מתכננת לשווק בדיקות שמאפשרות להבדיל בין קורונה, שפעת - שצפויה לעשות קאמבק אחרי הורדת המסיכות, ומחלות נשימתיות אחרות. לאחרונה הודיעה החברה על השלמת פיתוח ערכה לאבחון שחפת.

במקביל, היא ממשיכה בפיתוח המוצרים שלה בתחום סילוק אשפה ביולוגית ובתחום רשתות התקשורת. החברה מצליחה זה כעשור לנהל את שתי הפעילויות, רשתות תקשורת ומכשור ואבחון רפואי, בלי התנגשות ביניהן.

לחברה תוכניות נוספות סביב הקורונה, לטווח ארוך. היא שוקדת על פיתוח בדיקה של הקשר בין ביטוי של גנים מסוימים הקשורים למערכת הלב וכלי הדם. "החשש", אומר מרום, "הוא שחלק ממי שחלו בקורונה לא יודעים שהם זכו כך בפגיעה ארוכת-טווח בלב, ולא יודעים שהם צריכים לשמור על עצמם".

מרום מתכוון לבדוק באותה צורה גם את מי שקיבלו חיסונים, אשר היה חשש כי גם הם, במקרים מאוד נדירים, פוגעים בלב או במערכת הקרישה. בדיקה כזו, אם אכן יסתבר שהיא בעלת ערך רפואי, יכולה להפוך את הקורונה משוק זמני לשוק ארוך-טווח.

"את בנט אני כבר לא משייך להייטק"

אבל למרום, שבעבר העסיק בבאטמ את ראש הממשלה בנימין נתניהו, יש עוד נושא שחשוב לו לדבר עליו: הערכתו כי את הגנרלים בפוליטיקה המקומית עשויים להחליף בשנים הקרובות אנשי הייטק.

"גם כשהייתי יו"ר איגוד ההייטק, ראיתי שיש יותר ויותר אכפתיות לגבי כלל המדינה. אנשי ההייטק רוצים להיות מעורבים יותר מבעבר באופן שבו המדינה מתנהלת. עד מלחמת ששת הימים, רוב המנהיגים היו עולים שבאו מחו"ל עם השכלה וללא עבר צבאי. המלחמה העלתה את קרנם של אנשי הצבא, ואכן הצבא משך אליו באותו הזמן את הכישרונות הכי גדולים.

"ככל שההייטק הופך יותר ויותר למנוע של הכלכלה הישראלית, ברור שהמצטיינים משתייכים לשם. ומי מביניהם שאכפת לו, ויש לו גם יכולות מנהיגות, די ברור שיימשך למוקדי ההשפעה. ניר ברקת, יזהר שי, אראל מרגלית לדוגמה".

נפתלי בנט?
"את בנט אני כבר לא משייך להייטק, הוא פוליטיקאי מקצועי".

מה מאפיין את כניסת אנשי ההייטק לפוליטיקה?
"אלה אנשים משכילים עם יכולות, שמאמינים במריטוקרטיה. זו הבעיה העיקרית בשירות הציבורי שלנו, הנתק בין תפקידים ובין האנשים שיכולים לבצע אותם".

האם אנשי ההייטק יודעים להבין באמת את הצרכים של כלל המגזרים במדינה? זה מגזר שיש בו דומיננטיות של ציבורים מסוימים - גברים, יהודים אשכנזים, לא מהפריפריה.
"להגיד שההייטק מייצג רק חלק קטן מהעם, זה שטויות. הוא פתוח לכל המגזרים. הרבה אנשים למדו את התחום בצבא, ומצאו לעצמם מקצוע לחיים. המפתח הוא בחינוך, ואנשי ההייטק רוצים להשפיע על מערכת החינוך, אם כי יש לה כושר התנגדות גדול. קשה מאוד לשנות אותה.

"בתקופת הקורונה מעל 100 מפעלי תעשייה והייטק נרתמו כדי להעביר שיעורים לתיכונים, וזה לא נעשה לצורך פרסום. לא קרה שפניתי למנכ"ל של חברה טכנולוגית וביקשתי ממנו שיירתם לפעילות ואמרו לי לא. האם זה מספיק? לא. אבל אפשר להתניע תהליכים".

 

"המדינה שלנו היא מאוד מתוקנת"

הערכים האלה של תחום ההייטק - השכלה, כסף, חוקים ברורים של מדינה מתוקנת - לפעמים נראה שיש ערכים אחרים חזקים יותר. ערכי זהות ומסורת, למשל, דברים שחשובים לאנשים יותר מחברה מתפקדת ועשירה, ממדינה מפותחת.

אתה מדבר על מריטוקרטיה, מדינה שמעריכה את ההצטיינות, אבל האם הסולם שעל פיו נמדדת ההצטיינות זהה עבור כולם? יש מי שיגידו שמנהלים מההייטק מקדמים את שמירת הסדר הקיים - בכסות של מריטוקרטיה.
"מריטוקרטיה זה לאו דווקא לקדם יכולות שמובילות לרווח בכסף, אלא השכלה, יכולות ביצועיות, וכל מה שצריך כדי להנהיג. הקריטריון שתקבעי כחשוב למדינה, הוא זה שאנשים בשלטון יקדמו אם יש להם יכולת ואם יש להם מוטיבציה לדאוג למדינה ולא לעצמם.

"כל מה שאני אומר הוא שמגזר ההייטק משך אנשים ברמה גבוהה עם השכלה גבוהה ועם פחות נטייה לקטטות. צריך למשוך גם למגזר הציבורי. אבל האווירה במגזר הציבורי מרחיקה אותם".

מרום מוסיף: "את אומרת שיש מי שלא רוצים פה מדינה מתוקנת? המדינה שלנו היא מאוד מתוקנת עם בעיות ספציפיות שאפשר לטפל בהן. יש מדינות הרבה יותר מקולקלות. אפילו ארה"ב הגדולה, אפילו גרמניה, ה'מתוקנות' שלהן קיימת בראש של אנשים. לישראל יש בעיות אבל הן בנות-תיקון. צריך לתקן אותן ולא להשוות למדינות אחרות".

ממשלה מעולם ההייטק הייתה מנהלת את משבר הקורונה טוב יותר? ומה לגבי המשבר הנוכחי?
"משבר הקורונה לא נוהל היטב. לגבי החיסונים לבדם נעשתה עבודה טובה באופן יוצא דופן. את הפעילות לפיתוח חיסון במכון הביולוגי היה צריך להאיץ, ואולי עוד אפשר. יש להם גם נוגדנים מצוינים, באיכות יוצאת דופן לעומת כל דבר אחר שנתקלנו בו.

"אגב, אני אמנם פרו חיסון אבל נגד חיסון לילדים כרגע, כי עקרון יסוד ברפואה הוא 'קודם כל אל תזיק'. מציע לא להיחפז בעניין הזה. אם יסתבר שהקורונה שבה להתפשט בקרב ילדים והיא מסכנת אותם, אני אשמח כמובן לעדכן את דעתי בהתאם לעובדות החדשות. בינתיים, נראה לי נכון הרבה יותר לבדוק בתי ספר ולעצור התפרצויות, במקום לחסן".

אולי כי אתה משווק בדיקות?
"נו באמת. פרנסתי בשפע, לא מזה פרנסתי. אני חי במדינה הזו".

לגבי הטיפול במשבר הביטחוני הוא פחות נחרץ. "אני לא יודע אם אנשי ההייטק היו יכולים לטפל בזה אחרת. אבל אני בטוח שיש דרך לטפל בקבוצות של פרחחים, בלי להרוס את המרקם החברתי".

כשאנשי ההייטק ילכו לטפל בצורכי המדינה, מציע מרום לבנות בארץ את אומת הביומד. "יהודים הם קודם כל רופאים". והבעיה של העתיד? "חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. גם בתחום הזה באטמ רוצה להיות שחקנית משמעותית".

באטמ

הוקמה בשנת 1992 ופועלת בתחום של רשתות תקשורת, סייבר ומכשור רפואי ● נסחרת בשווי שוק של 1.8 מיליארד שקל ● תוצאותיה בשנת 2020: הכנסות של 183 מיליון דולר, רווח של 10 מיליון דולר

עוד כתבות

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס