גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיעור האבטלה באפריל עלה ל-5%; גורם באוצר: "לא תהיה תמיכה נוספת בעסקים"

לפי נתוני הלמ"ס, שיעור האבטלה הרחב עדיין מעל ל-10%, בעוד שדמי האבטלה יקוצצו ביום רביעי הקרוב, ומודל החל"ת יסתיים כמתוכנן ב-20 ביוני ● גורם באוצר: "המשק מתאושש, יש חזרה לשגרה, ולכן אין הצדקה להמשך התמיכה. כל הנתונים מעידים על כך"

לשכת התעסוקה / צילום: כדיה לוי
לשכת התעסוקה / צילום: כדיה לוי

שיעור האבטלה בחודש אפריל עלה ל-5%, לעומת 4.7% בחודש הקודם - כך פרסמה היום (ב') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

ביום רביעי הקרוב יופחת שיעור הזכאות לדמי אבטלה ב-10% בשל ירידת שיעור האבטלה מתחת ל-10% בחודש מרץ האחרון. ההפחתה תבוא לידי ביטוי בתשלום שיועבר ב-12 ליוני הקרוב.

לפי החוק, אם נתוני אחוז האבטלה יורדים מתחת ל-7.5%, אז 30 יום לאחר מכן תשלומי האבטלה מסתיימים. בהתאם לכך, מודל החל"ת יופסק ב-20 ביוני כמתוכנן. אחוז המועסקים שנעדרו זמנית מעבודתם כל השבוע בשל סיבות הקשורות בקורונה יחד עם שיעור הבלתי מועסקים הגיע ל-7.9% במחצית השניה של חודש אפריל. עם זאת, בסיכומו של חודש אפריל יש כ-450 אלף מחוסרי עבודה (10.6% מכוח העבודה), בהם מובטלים שפוטרו או התפטרו, עובדים שבחל"ת ואלו שאין להם עבודה וגם לא מחפשים מכל מיני סיבות.

לעומת שיעור האבטלה הרחב שעומד מעל ל-10%, מספר המשרות הפנויות במשק באפריל עלה ב-10% ל-130 אלף איש לעומת פחות מ-100 אלף ערב הקורונה. תופעה דומה נצפית בהרבה מדינות מפותחות - מעסיקים שלא מוצאים ידיים עובדות.

מאין נובע הפער בין שיעור האבטלה הרחב הגבוה לבין הקושי לאייש משרות? הסקטור העסקי לא מצליח לאייש תפקידים רבים בשל חוק החל"ת אשר מהווה תמריץ שלילי לעובדים בחל"ת לחזור לעבודה. תופעה דומה בארה"ב הביאה ללחץ לעליית שכר וסביר להניח שתתקיים תופעה דומה בישראל אם כי באופן מוגבל, זאת עד לביטול או צמצום החוק. כמו כן, יכול להיות שנוצרה אי התאמה בין העובדים שהתייתרו בתקופת הקורונה לעבודות הנדרשות ואולי סדר העדיפויות של העובדים השתנה.

"לא תהיה תמיכה נוספת בעסקים"

"לא תהיה תמיכה נוספת בעסקים עם תום תוכנית הסיוע למשק בסוף יוני. אין כל הצדקה לכך. המשק חזר לשגרה והנתונים של המשק טובים" - כך אומר לגלובס גורם במשרד האוצר. לדבריו, "ההצדקה לתמיכה במשק היו המגבלות והסגרים שהוטלו, אך מזה מספר חודשים אין מגבלות על המשק, המשק מתאושש, יש חזרה לשגרה, ולכן אין הצדקה להמשך התמיכה. כל הנתונים מעידים על כך".

הדברים נאמרים על רקע סיומה של תוכנית הסיוע למשק בעוד כחודש, ובמסגרת זו ביטול מודל החל"ת וכן הפסקת המענקים לעסקים.

באוצר התקיימו בשבועות האחרונים דיונים רבים על מה צריך לעשות בהמשך, והאם צריך להמשיך לתמוך בשוק התעסוקה ובעסקים.

גורמי המקצוע באוצר תמימי דעים מזה תקופה על כך שאין שום הצדקה להמשך מודל החל"ת הגורף ויש ליישם תוכנית לסיוע דיפרנציאלי, נקודתי, לתמיכה בעובדים שלא יוכלו להשתלב חזרה בשוק העבודה.

עם זאת, נתוני האבטלה המתפרסמים היום מחזקים במשרד האוצר את העמדה כי אין שום צורך במודל חל"ת חדש, מעודכן או אפילו דיפרנציאלי, ויש לחזור למנגנוני הטיפול הקבועים בחוק שכוללים השמה, הכשרות, חתימות שבועיות בלשכת התעסוקה ומגבלת תשלומים לפי זכאות. לדברי גורם באוצר, יתכנו הארכות או איפוס ימי הזכאות עבור חלק מהעובדים שניצלו את מלוא ימי הזכאות, על פי פרמטרים ובדיקות אינדיבידואליות, אך לא יהיה מודל חל"ת גורף לכלל העובדים או מודל שיבחן זכאות על פי ענפים שנפגעו יותר ועובדיהם טרם חזרו לעבודה.

"המשק חזר לעבוד ב-99%"

באשר למענקים, העמדה אפילו יותר נחרצת באוצר, כאשר הגישה היא לא להאריך את המענקים הניתנים לעסקים, ולא ליישם מודלים חדשים לתמיכה בהם. הסיבה היא החזרה של מרבית המשק לשגרה ונתוני האשראי והמע"מ שמעידים על התאוששות.

מנגד, שר האוצר ישראל כ"ץ, שנמצא בשיאה של הדרמה הפוליטית סביב השאלה מי יקים את הממשלה הבאה, ממשיך לשדר כי בכוונת המשרד בראשותו לסייע לכל מי שזקוק לסיוע, גם לאחר ה-1 ביולי. גישת השר היא שהמשק ימשיך להיבחן והמדינה תמשיך לתמוך במי שצריך - גם באמצעות תשלומי אבטלה.

גישתם של אנשי המקצוע במשרד היא כאמור שהנתונים כבר מדברים בעד עצמם, ומלמדים שאין שום צורך בהמשך סיוע. "המשק חזר לעבוד ב-99%", אומר גורם באוצר.

מנתונים שנאספו על פעילות העסקים על ידי פרופ' אסף אברהמי, מנכ"ל חשבשבת, מבתי התוכנה הגדולים בישראל, המספק שירותי תוכנה ל-95% מהעסקים הקטנים והבינוניים בישראל, עולה כי אכן רוב המשק חזר לשגרה. לדבריו, "מהנתונים בהחלט ניתן להיווכח כי קצב החזרה לשגרה של העסקים הקטנים והבינוניים היה מהיר מאוד, שכן אנחנו רואים עלייה של עשרות אחוזים בשימוש במערכת שלנו על-ידי עסקים קטנים ובינוניים ברחבי הארץ. למשל רואים זינוק חד בפעילות של רבים מהעוסקים בתחום התיירות, שנמחק כמעט לגמרי בתקופת הקורונה ועכשיו חוזר לחיים ובגדול. ניתן לראות דפוסים דומים של חזרה לשגרה גם בענפים כמו מזון, תעשיה ומסחר. למשל, סיטונאים רבים שסיפקו סחורות לתיירות פנים, ובגלל הסגרים עבודתם הושבתה כמעט לחלוטין, התחילו לספק את המוצרים בקצב מוגבר עם תום הסגרים, וכך הם עברו באופן חד מ-0 ל-70% תפוקה והצפי שזה רק ילך ויגבר".

על הרקע הזה מסביר הגורם באוצר, כי "תמיד יהיה מי שיישאר בקשיים בגלל הירידה בביקושים, כמו חלק מענף התיירות, אבל המדינה לא תומכת במצב של ירידה בביקושים. הדד ליין שנקבע הוא הדד ליין הנכון לסיוע הסיוע לאור החזרה לשגרה".

"ניתוק וזלזול בחיי אדם"

הדברים הללו שיוצאים מהדרג המקצועי באוצר מעוררים זעם בקרב חלק מראשי ארגוני העסקים. לדברי נשיא לה"ב, עו"ד רועי כהן, "העובדה שעד כה לא מתקיים דיון אמיתי בניסיון לעזור לענפים שנשארו מאחור במשבר הקורונה היא תעודת עניות למשרד האוצר, ולכל הפקידים שלא מפנימים שיש מקצועות שמשבר הקורונה עדיין מכה בהם".

לדברי כהן, "לשלוח ב-1 ביולי מאות משרדי נסיעות, עם למעלה מ-10,000 עובדים אל הלא-נודע בלי מנגנון חל"ת ייעודי, בלי מענקים להישרדות אותם עסקים, בלי לתת מענה לאיך ישלמו את ההודעה המוקדמת לעובדים כשאין להם מחזור פעילות - זה פשוט ניתוק וזלזול בחיי אדם".

לדברי יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, צריך להבחין בין מודל החל"ת לבין הסיוע לעסקים. לדבריו, "בעוד שהגיעה השעה שמדיניות החל"ת תשתנה במיידי. במצב המשק כיום היא מעכבת תעסוקה וצמיחה וגורמת לנזקים משמעותיים לכלכלה, ומהווה חסם משמעותי לפתיחה מלאה של המשק וקטליזטור לכלכלה שחורה. מנגד, ישנם עדיין מספר מועט של ענפים, כדוגמת ענף התיירות הנכנסת, שעדיין אין צפי וודאי לחזרתו לפעילות, ועל המדינה להמשיך ולתמוך בו. במידה והמדינה תפקיר אותם לגורלם כולנו נשלם על כך מחיר יקר".

גם לדברי רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי חשבון ומי שהייתה בהידברות עם האוצר לטובת העסקים לאורך השנה החולפת, המדינה חייבת להמשיך לתמוך בענפים שעדיין סובלים מהמשבר. "בענפים בהם יש חזרה לפעילות מלאה, יש הצדקה שלא להאריך את המענקים המסתיימים בחודש יוני הקרוב, ואילו ענפים שעדין סגורים באופן מלא - חייבים לסייע להם ולשמר את קיומם בעתיד. יש לקבוע מענקים מותאמים ו/או שילובם של העוסקים בענף בהכשרה לתעסוקה חליפית לזמן ביניים, בתחומים בהם חסר כוח אדם".

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית