גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אז מה לבקש בפעם הבאה שאתם אצל הקצב? אנטריקוט? סינטה? תתקדמו

כמו סצנת היין, הקפה ושמן הזית, גם תעשיית הבשר עברה תהליך שדרוג והשבחה. אז בפעם הבאה שאתם אצל הקצב או במסעדת בשרים - אל תסתפקו בנתחים שכבר אכלתם ● 5 נתחים שכדאי להכיר

פלאט איירון סטייק / צילום: Shutterstock
פלאט איירון סטייק / צילום: Shutterstock

עד תחילת העשור השני של שנות האלפיים, שמות נתחי הבשר באטליזים ובמרכולים נשמעו פחות או יותר כמו הגרלת הלוטו בטלוויזיה, רק בלי עירית ענבי. בעוד שהשחקנית הקריאה את שמות המספרים הזוכים בבית הפיס שבתל אביב - הקצב נקב בשמותיהם של חלקי הבקר בקצביה או בעמדת הבשר בסופר.

עשור מאוחר יותר, וסצנת הבשר הישראלית הפכה למאגר בלתי נדלה של מושגים ושמות. בדיוק כמו סצנת היין, הקפה ואפילו שמן זית - תעשיית הבשר עברה תהליך פרימיומיזציה ושיום (Naming) שמצריך ידע באנטומיה ובמבנה שרירים שלא היה מבייש אורתופד.

לא רק שסטייק העין של סוף המאה ה-20 שינה את שמו לאנטרקוט - אלא שכיום יש מספר דו-ספרתי של חיתוכים ושמות במסעדות הבשר והקצביות המובילות של נתח זה. וזה עוד לפני שנשאלתם אם אתם רוצים את הנתח עם עצם או בלעדיה (עם, בטח שעם!) ואם אתם יודעים שמדובר בזן פרה ואגיו - כמו אלו המפורסמות מקובה שביפן - או הולשטיין הנחשבת גם היא.

כך מפארים היום את התפריטים חיתוכי בשר ונתחים עם שמות כמו ספיידר, דלמוניקו וואסיו לצד דנבר, פלאט איירון, קאובוי וטומהוק ואפילו לוקום, שמככב בקצביות בצפון. במילים אחרות: אם חשבתם שאתם מבינים עניין כי אתם מבקשים אצל הקצב שייטל, נתח קצבים או פיקאניה - ברכות, אתם בומרים עם ידע שעדכני ל-2015.

מקורה של החשיפה בישראל לנתחי הבקר עם השמות המפונפנים שבוויטרינות ומקררי המתיישנים הוא בשני אפיקים. האחד הוא עושר המידע הוויזואלי שמגיע מהיוטיוב, הטיקטוק והאינסטגרם. ידע מקומי - ולא משנה אם זה מדליוני פילה באיסטנבול או סטייק בחמאה רותחת בניו יורק - הופך כיום, ובאופן ויראלי - לנחלת כלל העולם בין לילה.

כך אושיית הבשר הטורקית נוסרט גקצ'ה (Salt Bae), הבחור השזוף במשקפי השמש השחורים שזורה מלח על נתחי בשר אימתניים - הגיע תוך שנים ספורות מאנונימיות למצב שבו הוא מתחזק חשבון אינסטגרם עם יותר מ-35 מיליון עוקבים. רשת המסעדות שלו מתפרסת על פני שלוש יבשות, מדובאי עד לוס אנג'לס, והכניסה ללקסיקון העולמי שלל נתחים בהשראת המטבח הטורקי. לוקום למשל - שהוא בעצם פילה טלה פרוס למדליונים רוחביים.

האפיק השני, שקדם לאינסטגרם, הוא בולמוס הנסיעות בשנות הטרום הקורונה. תיירות קולינריה וביקורים במסעדות מומלצות וביעדים חדשים (ובמקרה של הבשר - גם של קצבים, כמו דריו צ'קיני האיטלקי) חשפו פודיז לעושר של מושגים שלא היו מוכרים להם קודם לכן. את מקומו של האנטרקוט הפריזאי החליף, במיוחד בעבור מי שנסע לטיול לדרום אמריקה ולברזיל נתח פיקאניה הזול, שהפך למותג של ממש בארץ. מחירו בשנים אלו עלה בהתאם לביקוש.

מי שביקר במסעדות כמו פיטר לוגר או סמית' וולנסקי שבמנהטן - חזר וחיפש את הנתחים שטעם שם גם במסעדות הבשר של העיר הלבנה. מסעדת הדסון היא הבולטת בתחום זה. שם השף מתן אברהמס חולש על מבחר נתחים שמשתנה בהתאם להיצע היומי. לצדה מככבות "מקום של בשר" הקלאסית, "m25" המצוינת בניצוחו של השף יונתן בורוביץ' ומסעדת איציק הגדול - שהפכה בשנים האחרונות ממסעדת בשרים מסורתית למותג פרימיום מקומי.

באיטליזים מקדמים נתחים כאלה - וכן בקר מזנים איכותיים של ואגיו והולשטיין - קצביות ברחבי הארץ כמו מיטמרקט, אהרוני, זלמן, ידע הבשרים, מושבוצ, איוו, דלישס והיד עוד נטויה. להיצע נוספו לאחרונה גם נתחי בופאלו ממשק כהנוב במושב רם און, שמציעים את החוויה הבאה למי שכבר ניסה הכול.

קאובוי וטומהוק, נתחי השופוני האמריקאיים, החלו לצבור אהדה במסעדות בשר בתל אביב וגם באלו הפופולריות בגליל וברמת הגולן, והגיעו גם לגריל הביתי. מדובר בנתחי אנטרקוט מסיביים לשני סועדים ומעלה, שבהם מושארת צלע מגולפת שמקנה לו מראה שמזכיר את כלי הנשק האינדיאני. במילים אחרות: נבוט של סטייק, עם תג מחיר מפולפל.

קאובוי וטומהוק. נתחי השופוני האמריקאיים / צילום: Shutterstock

הכנה: מנגל מסיבי ביתי בצלייה הפוכה (קודם חום נמוך ואז צריבה בחום גבוה) או צלייה קלאסית בחום גבוה אבל לא לוהט. 

פלאט איירון סטייק, קצת יותר קדימה מאנטריקוט. נתח שבאופן אישי הוא מהאהובים עליי מבין אלו המצוינים כאן, של הגל החדש של הסטייקים. פלאט איירון הוא חלק משורטט, שמקורו בחלק מנתח הכתף. לאחר הגילוף הוא נפרס אנכית לסיבים ונצלה כסטייק, יחסית רך ובעל טעם מודגש. מחירו משתלם יחסית. גם במסעדות וגם באיטליזים שבהם אפשר למצוא אותו.

הכנה: כסטייקים בינוניים בעוביים, בדרגת מדיום ומטה, בזמן צלייה קצר ובחום גבוה יחסית (אבל לא לוהט). 

דנבר קאט, או בשמו הלועזי: דנבר סטייק. נתח שמקורו בסוף נתח האונטריב, בואך לטריטוריית האנטרקוט. למרות ששמו מרמז אחרת - לדנבר קאט אין קשר לעיר שבהרי הרוקי שבקולורדו. זהו נתח ששווק לראשונה רק לפני 12 שנים ונוצר באוניברסיטת נברסקה, ממרכזי בשר הפרימיום בארה"ב, לבקשתה של מועצת הבשר האמריקאית, לצורך קידום נתחים פחות מבוקשים של הפרה.השם נבחר מסיבה אחת ויחידה: כי הוא מצלצל טוב באוזניים. סיפור אמיתי.

דנבר קאט או בשמו הלועזי: דנבר סטייק / צילום: Shutterstock

מי שהתפרסם בזכות נתח הדנבר המפורסם שלו הוא השף מתן אברהמס מהדסון - שאגב, אחרי שנים ברמת החייל, גם פותח מסעדה חדשה של הדסון במרכז תל אביב. חשוב לציין שדנבר קאט, גם אם מיושן, עסיסי בטעמיו ומצריך לעיסה נמרצת יחסית. אם חיפשתם תחליף של פילה, המשיכו לאחד הנתחים הבאים.

הכנה: את הנתח צולים בחום גבוה במיוחד, של גריל או של מחבת לוהט, יותר מנתח האנטרקוט, למשל - וזאת כדי להמיס את השומן שמשובץ בין סיבי הנתח. אתגר של מיומנות לבשלנים ביתיים וגם מסעדות.

סקירט נתח קצבים, שמו המפונפן של חלקו הדק של נתח הקצבים הוותיק. שריר הסרעפת מחולק לנתח עבה ולנתח דק, שנראה כמו שמלת קפלים - זהו הסקירט מיודענו. נתח עתיר טעמי חלקי פנים, לעיס יחסית ובמחיר שלרוב עומד על פחות מ-100 שקלים לקילו.

סקירט. נתח קצבים / צילום: Shutterstock

הכנה: סקירט נפרס, כמו האיירון, אנכית לסיבים ועובר צלייה מהירה וקצרה מאוד עד לדרגת מדיום רייר. 

 פלנאק, השריר החיצוני. פלאנק, כמו שיודעים שוכני חדר הכושר, הוא השריר החיצוני של הבטן, נתח עגול ויחסית רזה וחלק מהפאלדה (שמשמש לבשר טחון על פי רוב). בטעם מזכירים נתחי הפלאנק - יש מהם שניים - נתח קצבים, שכן גם הם, כמו הסרעפת, מגיעים משרירים פעילים יחסית (בשונה מפילה למשל).

פלנאק. השריר החיצוני / צילום: Shutterstock

הכנה: את הפלאנק צולים זמן קצר, ונהנים.

מתכון

צ'ימיצ'ורי
מתכון של רועי ירושלמי

מקור שמו של מטבל הבשר הלאומי של ארגנטינה הוא ככל הנראה בשפה הבאסקית, כפי שהמצלול רומז, וכן העובדה שיש מילה כמעט זהה בשפה זו, שמשמעה מיש-מש. תיעוד ראשון של המנה אפשר למצוא במאה ה-19, תקופה בה אכן היה אפשר למצוא בכל רחבי ארגנטינה מהגרים שהגיע מחבל הארץ שבצפון-מזרח ספרד. למרות שבארץ נהוג למצוא צ'ימיצ'ורי עם כוסברה ואפילו בזיליקום, בארגנטינה המתכון כולל רק פטרוזיליה ואורגנו.

שימו לב: לצורך הכנת המתכון רצוי להשתמש ולטחון את כל המרכיבים במעבד מזון. משקיענים, רומנטיקנים ופראיירים מוזמנים לקצוץ את העלים ידנית - או במכתש ועלי (חה!). במידה ועושים כן - קוצצים את הפטרוזיליה דק, כותשים את השום ומערבבים עם שאר המרכיבים.

מרכיבים לצנצנת של 300 מ"ל (נו, בינונית):
1/4 כוס עלי פטרוזיליה
3 כפות חומץ יין אדום
4 שיני שום
2 כפות אורגנו - רצוי טרי, אפשר מיובש
מלח ופלפל גרוס גס מאד - בנדיבות ולפי הטעם
1/2 כוס שמן - ניטרלי או שמן זית לאנינים
1 כפית פלפל צ'ילי שאטה גרוס
1/2 גמבה קצוצה דק - לא חובה

הכנה: מעבירים את כל המרכיבים מלבד הגמבה למג'ימיקס. טוחנים בפולסים עד לקבלת ממרח במרקס גס ולא-אחיד. זה לא פירה ולא מחית. מוסיפים גמבה ומערבבים. מעבירים לצנצנת. מגישים לצד בשר. שומרים, אם נשאר, במקרר.

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק