גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא "רק בישראל": שיעור בהקמת קואליציות והמלכת ראשי ממשלה עם תמיכה זעירה

שלושה מנהיגים סובייטיים רצו להיפטר מגורבצ'וב. זה היה קל: הם פירקו את הארץ שבראשה עמד ● קואליציה של מפלגות קטנות קמה בסלובקיה כדי להיפטר מרה"מ סמכותני ● ובאיטליה, מנהיג מפלגה עם 3%, ואחריו מנהיג עם 9%, הקימו ממשלות לא רעות ● מבט היסטורי לא מחייב על אירועי היום

בוריס ילצין ומיכאיל גורבצ׳וב, 1991 / צילום: Reuters, Gennady Galperin
בוריס ילצין ומיכאיל גורבצ׳וב, 1991 / צילום: Reuters, Gennady Galperin

ממשלות של הפכים קמות מפעם לפעם, אפילו בדמוקרטיות פרלמנטריות מודרניות ומבוססות. שמאל וימין ישבו בדור האחרון בממשלות קואליציה בגרמניה, באיטליה, באוסטריה, בהולנד, ביוון. סקרי דעת הקהל מראים, שהם יחזרו ויתחלקו במושבי הקבינט בגרמניה, לאחר הבחירות הממשמשות ובאות בספטמבר, אולי אפילו מעמדת שוויון מספרי (של שמרנים ושל ירוקים).

קואליציה של חסרי חשק היא תוצאה סבירה של תיקו אלקטורלי. בגרמניה למשל היה צריך לגרור לפני ארבע שנים את השמאל המתון אל ממשלה עם הימין המתון נגד רצונו ונגד האינסטינקטים שלו. פשוט לא יכלה לקום ממשלה בלעדיו, ופחד עמוק מפני אי-יציבות חקוק בצופן הפוליטי הגנטי של הגרמנים. זה מזכיר להם את ימי ויימאר, בדרך אל הדיקטטורה.

ממשלות של הפכים נוטות לפחות לספק רוב מוצק וברור, מפני ששותפותיהן העיקריות הן המפלגות הגדולות ביותר. "קואליציה של חגבים" היא פיתוח ישראלי מקורי, או כמעט מקורי. אולי יום אחד "בנטיזם-לפידיזם" יהיה מונח בספרי מדע המדינה. הואיל וקשה למצוא לו אח ורע, הבה ננסה למצוא בני דודים, או קרובים רחוקים.

"מספיק! גמרנו עם הצאר!"

מתי ואיפה קמה קואליציה מסובכת, שמטרתה העיקרית אם לא היחידה הייתה להוציא לפנסיה את האיש שעמד בראש הממשלה הקודמת?

הדוגמא הקיצונית ביותר, אם גם לא בדיוק ממין הדמוקרטיה הפרלמנטרית, הייתה שותפות של שלושה מנהיגי רפובליקות סובייטיות בדצמבר 1991. הם פיזרו את ברית המועצות, בעיקר כדי להיפטר מנשיאה, מיכאיל גורבצ'וב. יש לנו עדות על התפרצות זעם של נשיא רוסיה, בוריס ילצין.

"כאשר המומחים יצאו מן החדר, ילצין נתן ביטוי לשנאתו לגורבצ'וב, אשר איבד לדבריו כל אמינות מבית ומחוץ… 'את גורבצ'וב חייבים לסלק. מספיק! גמרנו עם הצאר!'" (מתוך "האימפריה האחרונה; ימי ברית המועצות האחרונים", מאת ההסטוריון האוקראיני סרהי פלוחי)

גורבצ'וב סירב להסתלק. יומיים אחר כך, נשיאי רוסיה ואוקראינה ויושב ראש הפרלמנט של בלארוס הודיעו לעולם הנדהם, שברית המועצות חדלה להתקיים. ילצין נשא ונתן עם גורבצ'וב על תנאי פנסיה, והנשיא הראשון והאחרון של המדינה הסובייטית פינה את לשכתו בקרמלין.

זו הייתה אולי הפעם היחידה בהיסטוריה שבה מעצמה גדולה בוטלה, בין השאר כדי להיפטר מן העומד בראשה. ההמשך היה טראגי. ילצין, שכיהן שמונה שנים נוספות בנשיאות רוסיה, זכור ככישלון מצמרר. בעיני רוסים רבים, ביטול ברית המועצות, כמעט כלאחר יד, בפגישת רעים בבקתה ביער (בבלארוס), נחשב למעשה בגידה.

למצ'יאר הסלובקי "לא היו 61"

סלובקיה, עם כל הכבוד, אינה בדיוק הארץ שאליה ישראלים מתבוננים כדי למצוא השראה פוליטית. אבל באמצע שנות ה-90, הפוליטיקה הפנימית של סלובקיה העסיקה הרבה את אירופה. היה לה ראש ממשלה פופוליסטי סמכותני, שניהל אותה ביד קשה, הרחיק אותה מן המודל הדמוקרטי, והיה חשוד בקשרים מסועפים עם הפשע המאורגן, המקומי והרוסי.

שמו היה ולדימיר מצ'יאר. הוא חזר וניצח בבחירות, אבל גילה לבסוף ש"אין לו 61" (בסלובקיה צריך קצת יותר). הוא נמאס על המערכת הפוליטית במידה כזאת, שכמעט איש לא היה מוכן להקים איתו קואליציות. ברית של מפלגות קטנות בהרבה ממפלגתו, אשר הסכימו על די מעט, קמה פעמיים כדי להשאיר אותו בחוץ. אירופה הייתה מרוצה. הדיבוק יצא.

ראש ממשלת סלובקיה ולדימיר מצ׳יאר, 1998 / צילום: Reuters, STR New

באופוזיציה, מפלגתו של מצ'יאר התכווצה והלכה, עד שהתפרקה לבסוף, 16 שנה אחר כך. גמולה של סלובקיה היה כרטיס כניסה לאיחוד האירופי ולנאט"ו. עם מצ'יאר בראשה היא כנראה לא הייתה מצליחה להיכנס.

הבכירים המליכו את הזוטרים

ואיפה אפשר למצוא ממשלות קואליציה, שבראשן עומדת שותפת זוטרה? איפה אם לא באיטליה של שלהי המאה ה-20. היא הייתה מפורסמת במשברים הממשלתיים שלה. ב-50 השנה שלאחר התמוטטות הפשיזם, תוחלת החיים הממוצעת של ממשלותיה הייתה שנה או פחות. אחדות החזיקו מעמד רק שבועות או ימים. "הממשלה הרעה" הפכה לאופציה איטלקית רגילה.

ב-1981, גילויים מזעזעים במיוחד על שחיתות ("במיוחד", מפני ששחיתות נורמלית הייתה לחם חוקה של הרפובליקה האיטלקית) מוטטו את המונופול של המפלגה הנוצרית-דמוקרטית, שהרכיבה את כל ממשלות איטליה מאז סוף המלחמה וביטול המלוכה.

היא אמנם קיבלה 38% מן הקולות בבחירות לפרלמנט, והיו לה 262 מושבים (מתוך 630), אבל בראש הממשלה התייצב ג'ובאני ספדוליני, עיתונאי וסופר, שהיה מנהיג המפלגה הרפובליקאית הזעירה, עם 3% ו-16 מושבים. הוא כיהן שנה וחודשיים.

המלכת הזוטרים נעשתה נוסחת עבודה בשביל המפלגה הגדולה ביותר באיטליה. שנה אחת לאחר ספדוליני היא הסכימה שמנהיג של מפלגה קטנה אחרת, אם גם גדולה מזו של ספדוליני, ירכיב ממשלה. שמו היה בטינו קראקסי, והוא עמד בראש המפלגה הסוציאליסטית. ממשלתו האריכה ימים יותר מכל ממשלה איטלקית במחצית השנייה של המאה ה-20. היא הייתה אפילו לא רעה.

ראש ממשלת איטליה, בטינו קראקסי, 1993 / צילום: Reuters, STR New

הנוצרים-דמוקרטים לא ידעו, אבל פעמוני-אשכבתם כבר צילצלו. מה שמדעני מדינה קראו "הרפובליקה האיטלקית הראשונה" התמוטטה והלכה. היא נהרסה מחמת הצירוף של שחיתות מסיבית ושל שיטת בחירות, שהרבתה מפלגות והחלישה יציבות. חשדות של שחיתות דבקו בנשיאים, בראשי ממשלה, בחברי פרלמנט ובראשי ערים.

בפברואר 1992 התחיל "מבצע הידיים הנקיות", שבמרוצתו שופטים ותובעים לא פסחו על הפינות החשוכות ביותר. בספטמבר 1993, הוגשו תביעות נגד 2,600 בני אדם, בהם 325 חברי פרלמנט. התקוממות אלקטורלית (באמצעות משאל-עם, שאזרחים באיטליה מורשים ליזום) שמה קץ לשיטת הבחירות הקודמת. בן לילה, מפלגות היסטוריות חלפו מן העולם, כולל הנוצרים­-דמוקרטים.

ראש ממשלת איטליה ג'ובאני ספדוליני ומרגרט תאצ'ר, 1982 / צילום: Associated Press

ניסיון מעורר מחשבה

הניסיון האיטלקי אולי אינו ראוי לחיקוי בתור שכזה, אבל הוא מעורר מחשבה. דמוקרטיה פרלמנטרית עתירת מפלגות, שעמדה במשך שנים בסימן מאבק איתנים בין ימין לשמאל, ובין דתיים לחילוניים, ניסתה לצאת מן המשבר באמצעות העמדת מפלגות מיעוט קטנות בראש ממשלותיה. הסידור הזה כשלעצמו עבד לא רע כל זמן שהממשלות התקיימו (ארבע שנים ויותר בסך הכול), אבל מפלגות המיעוט החיו את חורבנה של המערכת הפוליטית, אולי מפני שהן הזכירו לבוחרים שאפשר גם בלי המפלגות הגדולות.

איטליה העניקה לתרבויות המערב את "האלגוריה של הממשלה הטובה ושל הממשלה הרעה" (בסדרת הפרסקו המפורסמת של הצייר בן המאה ה-14 אמברוג'יו לורנצטי בעיר סיינה). היא גם חזרה והזהירה אותנו במאה השנה האחרונות מפני התוצאות של ממשלות רעות. אולי כדאי להאזין.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים