גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחקיר המיליארדרים חושף: תרגיל המס המדהים של ג'ף בזוס

תחקיר של גוף העיתונאים העצמאי פרו־פבליקה מראה כי בעוד שעושרם של 25 האמריקאים העשירים ביותר התנפח במאות מיליארדי דולרים בשנים האחרונות, חלקם נמנעו מלשלם מסים על עושר זה ● מנגד, מומחי מס טוענים כי התחקיר מבלבל בין שני מושגים, הון והכנסה, ולכן מעוות את המציאות

ג'ף בזוס / צילום: Associated Press, Lefteris Pitarakis
ג'ף בזוס / צילום: Associated Press, Lefteris Pitarakis

מנכ"ל אמזון ג'ף בזוס, האיש העשיר בעולם כיום, לא שילם סנט אחד במס הכנסה פדרלי בשנים 2007 וב־2011; מייסד טסלה, אילון מאסק, האיש השני העשיר בעולם, שילם אפס מס הכנסה בשנת 2018; איש הפיננסיים, ג'ורג' סורוס, עבר שלוש שנים רצופות מבלי לשלם מס הכנסה; גם המיליארדר קארל אייקן הצליח לעשות זאת במשך שנתיים; מייקל בלומברג, מעשירי ארה"ב והעולם, שילם שיעור מס אפסי כמעט של 1.3% ב־2018; ואולי המעניין מביניהם הוא האורקל מאומהה, וורן באפט, שהתבטא בעבר על כך שהעשירים ביותר כמותו לא משלמים מספיק מס. באפט שילם שיעור של 0.1% מס בין 2014 ל־2018, "פחות מעשרה סנט על כל 100 דולר שהוא הרוויח באותן שנים", שבהן הונו גדל ב־24.3 מיליארד דולר.

מערכת המס של ארה"ב תוכננה כמערכת דיפרנציאלית, כך שהאזרחים העשירים ישלמו נתח גדול יותר מהכנסתם מאלה שיש להם פחות כסף. אבל תחקיר חדש שהוציא גוף העיתונאים החוקרים העצמאי פרו־פובליקה המבוסס על הדלפת מסמכים של נתוני מס ההכנסה של כמה מהאמריקאים העשירים ביותר, מעלה כי 25 האנשים העשירים ביותר בארה"ב משלמים "שיעור מס אמיתי" כמעט אפסי. יש לציין כי הדבר נעשה באופן חוקי ובהתאם לכללי תכנוני המס בארה"ב.

התחקיר, שפורסם אמש, מתבסס על "מאגר גדול" של נתוני רשות מס הכנסה (IRS), שהודלף לגוף העיתונאים ללא "תנאים או מסקנות", לדבריהם. בפרו־פובליקה מסרו שהם אימתו את הנתונים שבמסמכים מול מידע שזמין באופן ציבורי, כמו ממסמכים משפטיים וגילויים לרשויות הרגולציה וכן בדיקת המידע מול האנשים שהפרטים לגבי המיסים שלהם נחשפו.

הממצאים מגיעים בזמן קריטי בארה"ב שבה מתנהל דיון ציבורי על עושר ועל הגינות מערכת המס של ארה"ב. לפני המגפה, חוק קיצוצי המס והמשרות הוריד את שיעור המיסים לעשירים ולחברות ויצר דינמיקה שהביאה להאצה של גדילת פערי העושר באמריקה. הנשיא ביידן קרא להעלאת מיסים על העשירים על מנת שישתפו חלק מהונם עם משפחות עניות ומהמעמד הבינוני.

מתמקדים ב"שיעור המס האמיתי"

פרו־פובליקה מתמקדים במה שהם מכנים "שיעור המס האמיתי" - המס שהאמריקאים העשירים ביותר שילמו בשנה בהשוואה לצמיחה המוערכת בהון שלהם באותה תקופה. שיעור המס האמיתי שמשלם מעמד הביניים, לעומת זאת, גבוה הרבה יותר בגלל שהם צוברים פחות הון, טענו בפרו־פובליקה. לאנשים מעמד הביניים גם אין את האפשרות להקטין מיסים כמו העשירים דרך טכניקות כמו השקעות מפסידות או מחיקות.

נתון מדהים שעולה מהתחקיר מתייחס לכסף שבזוס קיבל עבור ילדיו מהמדינה. ב־2011, מנכ"ל אמזון דיווח שהפסיד כסף עקב כך שההשקעות שלו היו גדולות מההכנסות שלו. באותה שנה, הטבת מס לילדים בארה"ב, שנועדה להעניק למשפחות מהמעמד הבינוני תמיכה בטיפול בילדים - העניקה לכל ילד 1,000 דולר, כל עוד ההכנסה של בני הזוג, לאחר התאמות, לא עברה סכום של 110 אלף דולר.

ההכנסה המתואמת של בזוס ב־2011 הייתה כל כך נמוכה שהוא קיבל מהמדינה 4,000 דולר בהטבת מס על ארבעת ילדיו. הערך של הונו של בזוס באותה שנה הגיע ל־18 מיליארד דולר.

בכללי, בין השנים 2006 ל-2018 בזוס שילם 1.4 מיליארד דולר במיסים פדרליים אישיים על סכום של 6.5 מיליארד דולר עליו דיווח בהכנסות. זאת בעוד שעושרו גדל ב־127 מיליארד דולר באותה תקופה. לפי חישוב של פרופבליקה, זה משקף שיעור "מס אמיתי" של 1.1%.

13.6 מיליארד דולר מתוך 1.1 טריליון דולר

בזוס אינו לבד בכך ששיעור המס האמיתי שלו נמוך מאוד. מניתוח של נתוני פורבס, פרופבליקה מצאו כי בין 2014 עד 2018, 25 האנשים העשירים ביותר בארה"ב ראו את הונם גדל ב־401 מיליארד דולר לשווי מצרפי של 1.1 טריליון דולר, אבל שילמו רק 13.6 מיליארד דולר במס הכנסה פדרלי. הנתון מיתרגם לשיעור מס ריאלי של 3.4%, כתבו בפרו־פובליקה.

לשם השוואה, באותן שנים, וורן באפט שילם 23.7 מיליון דולר ודיווח על הכנסות מדווחות של 125 מיליון דולר. זאת בעוד שההון שלו צמח ב־24.3 מיליארד דולר. כלומר האורקל החביב מאומהה שילם 0.1% "מס אמיתי".

אלון מאסק שילם באותן שנים 455 מיליון דולר על הכנסה מדווחת של 1.52 מיליארד דולר בעוד שהון שלו גדל ב־14 מיליארד דולר, נתון שמשקף שיעור אמיתי של 3.27% "מס אמיתי".

מייקל בלומברג, שניסה את מזלו וניצל את הונו לא בהצלחה לפני כשנה כשניסה לרוץ לנשיאות ארה"ב, דווה בשנים 2018-2014 על 10 מיליארד דולר הכנסות, 44.5% מההון שהכניס, אך בשל תכנוני מס יצירתיים הוא שילם לבסוף כ־1.3% מס בלבד.

"סיפור המס הגדול של השנה"

"זה נראה כמו סיפור המס הגדול של השנה, אם לא של העשור", כתב הכלכלן מאוניברסיטת קליפורניה, ברקלי, גבריאל זוקמן בטוויטר על הכתבה. "מנתונים ציבוריים תמיד היה ברור שהמיליארדרים העשירים ביותר לא משלמים הרבה מס... אבל אפילו אני מופתע עד כמה שיעור המס האפקטיבי שלהם באמת נמוך".

זוקמן, הכלכלן העומד מאחורי הצעת המס לעשירים של הסנאטורית הדמוקרטית אליזבת ווארן, ידוע בגלל ניתוח של מערכת המס האמריקאית שגילה ש־400 האמריקאים העשירים ביותר משלמים מס כולל בסך כ־23% - או פחות מהמחצית התחתונה של משקי הבית האמריקאים, המשלמים שיעור מס כולל של 24%.

מנגד, כמה מומחי מס בארה"ב אומרים כי הניתוח של פרו-פבליקה מטעה ומבלבל בין מושגים שונים: הכנסה לעומת הון. מעצם טבעו מס ההכנסה גובה מס על הכנסה משכר וכן על הכנסה שהגיעה ממכירת מניות, דיבידנדים או השקעות אחרות שהתממשו, אך הוא אינו גובה מיסים על רווחים לא ממומשים או הערך "על הנייר" של נכסים של אדם כזה או אחר.

במסגרת התוכנית של ביידן, שיעור המס הגבוה יעלה ל־39.6% עבור אנשים המרוויחים מעל 400 אלף דולר לשנה בהכנסה הניתנת למיסוי - פחות מ־2% ממשקי הבית בארה"ב על פי ההערכות. הנשיא מציע כמעט להכפיל את שיעור המס שאמריקאים שמרוויחים שכר גבוה ישלמו על רווחים ממכירת מניות והשקעות אחרות. בנוסף, במסגרת ההצעות שלו, הון שעובר בירושה כבר לא יהיה פטור ממס.

התחקיר של פרופבליקה מצא כי בעוד שאנשים שמרוויחים בין 2 מיליון דולר ל־5 מיליון דולר בשנה משלמים 27.5% מס בממוצע - הגבוה ביותר מכל קבוצת משלמי המסים - כאשר מתמקדים בקבוצה שמרוויחה מעל 5 מיליון דולר אפשר לראות ששיעורי המס יורדים. כך ה־ 0.001% מהנישומים העליונים - כ־1,400 אנשים שדיווחו על הכנסות של מעל 69 מיליון דולר - שילמו שיעור מס בגובה 23%. 25 האנשים העשירים ביותר שילמו עוד פחות.

ברשות מס ההכנסה חוקרים את הדליפה

נציב מס הכנסה בארה"ב צ'רלס רטיג אמר שמס ההכנסה חוקר את דליפת המידע לפרו־פובליקה.

"אני יכול לאשר את קיומה של חקירה לגבי ההאשמות שמקור המידע בכתבה הזו הגיע מתוך שורות מס ההכנסה", אמר רטיג בתחילת שימוע של ועדת הכספים של הסנאט על תקציב רשות מס ההכנסה בארה"ב. "לאחר שקראו את המאמר, נעשו התקשרויות לאנשים הראויים, כפי שהייתם מצפים והחוקרים יחקרו".

בבסיס הדיונים האלה נמצאות שאלות לגבי הגינות מערכת המס של ארה"ב. לרוב העובדים המקבלים משכורת או שכר שעתי אין גישה לסוג הפרצות וטכניקות ההתחמקות ממס שעשירי המדינה מפעילים על מנת להוריד את נטל המס שלהם, לדוגמא.

לאמריקאים עשירים מגוון טכניקות להתחמקות ממיסים, כך דווח בתחקיר של פרו־פובליקה. הטכניקות האלה חוקיות, אבל התחקיר מעלה שאלות לגבי מידת ההוגנות שלהן.

עוד כתבות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

לפי שווי של 12 מיליארד דולר: הגיוס הענק של חברת הסייבר Wiz

חברת הסייבר הישראלית Wiz הודיעה היום על גיוס של מיליארד דולר, בהובלת קרן ההשקעות האמריקאית אנדריסן הורוביץ והקרנות Lightspeed Ventures Partners ו־Thrive Capital ● מאז הקמתה ב־2020, וויז מחזיקה בשיאי צמיחה בתעשייה

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה מעורבת בוול סטריט; דיסני צוללת בכ-10% לאחר הדוחות

הנאסד"ק יורד ב-0.1% ● מדד פוטסי הבריטי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"