גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המרכזים הלוגיסטיים הופכים "לזהב החדש" של תחום הנדל"ן המניב

הגידול באוכלוסייה, בקניות האונליין ובתנועת הסחורות מצריך אחסנה והפצה בהיקפים גדלים והולכים ● על הגידול בביקוש למרכזים לוגיסטיים מעידה גם שורה של עסקאות בתחום, האחרונה שבהן - השקעה צפויה של קרן התשתיות ג'נריישן בפעילות הלוגיסטיקה של פרידנזון לפי שווי של 120 מיליון שקל

מרכז לוגיסטי של אמות במודיעין / צילום: אתר החברה
מרכז לוגיסטי של אמות במודיעין / צילום: אתר החברה

תחום המרכזים הלוגיסטיים בישראל נמצא במגמת צמיחה, פועל יוצא של הגידול באוכלוסייה, ושל העלייה בקניות אונליין ובתנועת הסחורות. בד בבד, מגדילות חברות הנדל"ן המניב והתשתיות הנסחרות בבורסה את השקעותיהן בתחום.

בין היתר גרמה לכך החלטה של ענקית המסחר המקוון אמזון להיכנס לפעילות בישראל, ובהמשך משבר הקורונה, שהעלה דרמטית את היקפי המסחר המקוון, חידד את הצורך במקומות אחסון גדולים ומודרניים והוביל את הפעילות בתחום לנקודת רתיחה.

כפי שמציינת לדוגמה חברת הנדל"ן המניב אמות, שפעילות הלוגיסטיקה והתעשייה מהווה כבר כ-20% מפורטפוליו הנכסים שלה (17 נכסים), "בתחום הלוגיסטיקה נמשכו הביקושים הגבוהים לשטחי אחסנה, שאפיינו את שנת 2019, גם בשנת 2020". הללו, היא מוסיפה, "הושפעו ממגמת הגידול העקבי במסחר המקוון בשנים האחרונות, אשר מצריך אחסנה והפצה בהיקפים גדלים והולכים".

את הצמיחה בביקוש למרכזים לוגיסטיים ניתן לראות גם במחירי עסקאות שנחתמו על-ידי חברות ציבוריות בשנים האחרונות: חברת הנדל"ן המניב אמות רכשה את המרכז הלוגיסטי של טבע באזור התעשייה חבל מודיעין, תמורת כ-450 מיליון שקל, וסיכמה על הקמת מרכז לוגיסטי במודיעין לשופרסל, בהשקעה מוערכת של כ-330 מיליון שקל. חברת מגה אור מכרה נכס לוגיסטי במודיעין ליבואן הרכב רמי אונגר תמורת כ-470 מליון שקל, בעסקה שנחשבה כשיא מבחינת התשואה הנמוכה (כ-5%) שבה מומש הנכס.

בחודש מרץ האחרון הייתה זאת חברת ריט 1 שסיכמה על רכישת מרכז לוגיסטי בנאות חובב תמורת כ-80 מיליון שקל, ובאפריל חברת הכשרת הישוב שבשליטת עופר נמרודי השקיעה כ-65 מיליון שקל בהנפקת מניות שביצעה חברת המרכזים הלוגיסטיים שלה בפולין, MLP, שגייסה כ-105 מיליון שקל.

 

ג'נריישן תשקיע 70 מיליון שקל

כעת ניצב על הפרק שיתוף פעולה הנרקם בין חברת הלוגיסטיקה, ההובלה והשילוח הבורסאית, פרידנזון, ובין קרן ההשקעה בתשתיות ואנרגיה ג'נריישן קפיטל, שגם מניותיה נסחרות בבורסה.

השתיים חתמו על מזכר הבנות לא מחייב, שבמסגרתו תשקיע ג'נריישן כ-70 מיליון שקל תמורת מחצית (50%) מפעילות המתחמים הלוגיסטיים שבידי פרידנזון כיום (פרידנזון מרכזים לוגיסטיים), בעסקה המשקפת לפעילות זו (בניכוי חוב פיננסי הנע סביב כ-30 מיליון שקל) שווי של כ-120 מיליון שקל. 

לפי פרטי העסקה, את עיקר הסכום (יותר מ-50 מיליון שקל) תשקיע ג'נריישן לתוך החברה הבת של פרידנזון, מה שיסייע לשותפות להקים ולפתח מרכזים לוגיסטיים במתחמים הקיימים של פרידנזון, הממוקמים בסמיכות לנמלי הים באשדוד ובחיפה, "וכן לרכישת מתחמים חדשים ופיתוחם".

את יתרת הסכום בעסקה (כ-18 מיליון שקל) תשלם ג'נריישן לפרידנזון, הנושאת את שם בעלי השליטה בה - האחים דוד ורמי פרידנזון. לא מן הנמנע, כי בשלב מתקדם ובשל יותר של הפעילות, בעליה יפעלו להנפקתה בבורסה.

שיתוף הפעולה בין הצדדים, לפי העדכון בנושא, "יכלול פעילות אחסנה, ניהול, פיתוח, תפעול ואחזקה של מתחמים לוגיסטיים, כאשר פעילות החברה המשותפת תהא ביחס למתחמים קיימים, הממוקמים בעיקר בסמוך לנמלי ים בישראל (באשדוד ובחיפה), אשר נמצאים בהליכי תכנון ופיתוח ומשרתים את פעילות הנמלים, וכן מתחמים עתידיים אחרים".

נוסף לאחסנה, פרידנזון פועלת בתחומי ההובלה והשירותים הלוגיסטיים, השילוח הבינלאומי וכן התחבורה הירוקה, באמצעות הפעלת מערך השכרת אופניים בתל אביב (תל-אופן).

ג'נריישן, שיזמיה הם המנכ"ל ארז בלשה והיו"ר יוסי זינגר, משקיעה בתחומי התחבורה, תחנות כוח, אנרגיה מתחדשת, חלוקת גז טבעי ופעילות בתחומי המים, שפכים וסביבה, והיא נסחרת בשווי של כ-1.2 מיליארד שקל, אחרי שמנייתה התחזקה בקרוב ל-20% מתחילת השנה.

"יש לנו תוכניות פיתוח מאוד משמעותיות"

גידי אלטמן, יו"ר פרידנזון, אומר כי "התחום הלוגיסטי הוא בהחלט תחום מתפתח, באופן טבעי ומהרבה סיבות, ויש דרישה הולכת וגוברת למרכזים ולשירותים לוגיסטיים, כי הכלכלה צומחת, וצריך לאחסן חלק גדול מהסחורות שמיובאות מחו"ל, וכן יש גידול טבעי באוכלוסייה. נוכח הביקושים למרכזים לוגיסטיים, אנחנו מנצלים את המצב להכנסת שותף, והעסקה תאפשר לנו להתפתח באופן דרמטי בשנים הקרובות".

העסקה הנרקמת, שהשלמתה כפופה לבדיקות נאותות ולכמה תנאים מתלים, התגבשה חודשים ספורים לאחר שפרידנזון ביצעה שינוי בהחזקותיה באמצעות ספין אוף, עם הקמת חברה בת - פרידנזון מרכזים לוגיסטיים, שבה היא מחזיקה במלואה, המרכזת את כל נכסי מגזר האחסנה שלה.

פעילות זו, לפי פרידנזון , כוללת "שירותי אחסנה של מטעני הלקוחות בטרם העברתם לנמל המוצא, אחסנת ביניים למטענים בטרם העברתם ליעד הסופי בחו"ל וכן ניהול מלאי לקוחות טרם מסירת המטען ליעדו הסופי בישראל".

הפעילות מתבצעת משטחי אחסנה בהיקף מצרפי של קרוב ל-150 אלף מ"ר, שכאמור ממוקמים בסמוך לנמלי אשדוד וחיפה, והיא ייצרה לפרידנזון בשנה שעברה הכנסות של 46 מיליון שקל - עיקרן (43 מיליון שקל) מפעילותה באשדוד, והיתרה מחיפה, ורווח מגזרי של כ-3 מיליון שקל - כפול מ-2019. לקוחותיה של פרידנזון מגוונים, מתחומי המזון, נון פוד, תעשייה ועוד, וגם יש לה רישיון לעסוק בחומרים מסוכנים.

לדברי אלטמן, "יש לנו תוכניות פיתוח מאוד משמעותיות. פרידנזון מחזיקה במתחמים בחכירה מחברת נמלי ישראל (חנ"י), וגולת הכותרת שלנו היא באשדוד, שם אנחנו מחזיקים במתחם אסטרטגי וייחודי, של כ-100 דונם, שבו זכינו במרכז לפני כמה שנים ואשר בו עובר גם מסוף רכבת ויש לו גם שערים לכניסה לנמל, שכעת סגורים רוב הזמן.

"המתחם יושב במשבצת שאין כדוגמתה, וההערכה שלנו היא שעם פתיחת הנמל החדש באשדוד, השערים אצלנו ייפתחו יותר. אנחנו לקראת קבלת היתר לבנות בשטח באשדוד מרכז לוגיסטי חדש בהיקף של כ-10,000 מ"ר, ובהמשך נקים מרכז לוגיסטי בחיפה בהיקף דומה, ואחרי שנבנה המתחמים יניבו לנו הרבה יותר".

לראייתו, לפעילותה של פרידנזון בתחום יתרון, משום שהיא מציעה "וואן סטופ שופ" - "אנחנו מייבאים מוצרים מחו"ל, מאחסנים אותם וגם מובילים אותם, והמגמה של הרבה חברות היא להעביר את נושא הלוגיסטיקה לאאוטסורסינג ולחברות כמו פרידנזון, והיא תימשך ותתרחב".

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"