גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההזדמנות של פרקש-הכהן לשנות את ההייטק הישראלי

אחת ההחלטות הראשונות של הממשלה היא להרחיב את הסמכויות של שרת המדע והטכנולוגיה אורית פרקש-הכהן, ולהעביר למשרדה את רשות החדשנות ● אפשר להעריך שהפעולות הללו הן פוליטיות ברובן, אך ראוי לשאול האם השילוב הזה אמור להיות טבעי - או שמא המעבר יכול לפגוע ברשות?

שרת המדע והטכנולוגיה, אורית פרקש-הכהן / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין
שרת המדע והטכנולוגיה, אורית פרקש-הכהן / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

שיעור העובדים בהייטק מכלל המועסקים במשק עלה מ-8.65% בשנת 2018 לכ-10% היום, כך על פי רשות החדשנות. במקביל, ממשלת בנט-לפיד שהוקמה השבוע, שמה דגש על הנושא הזה ומעוניינת להגדיל את המספר ל-15% עד 2026.

יו"ר רשות החדשנות ד"ר עמי אפלבום אומר שזהו יעד אפשרי,  אבל צריך לעבוד עבורו: "רוצים מדינה מתקדמת שנהנית מפירות ההייטק הצומחים בה? צריך לעבוד. תקציב פעילות רשות החדשנות הוא אמצעי לבצע זאת באופן המהיר, האיכותי והמשפיע".

על הזינוק בשכר של עובדי ההייטק

אחת ההחלטות הראשונות של הממשלה בנושא, היא להרחיב את הסמכויות של שרת המדע והטכנולוגיה אורית פרקש-הכהן, ולהעביר למשרדה את הרשות, שהייתה עד כה במשרד הכלכלה.

אפשר להעריך שהפעולות הללו הן פוליטיות ברובן, אך ראוי לשאול האם השילוב הזה אמור להיות טבעי - או שמא המעבר יכול לפגוע ברשות?

רשות החדשנות הוקמה ב-1965 במשרד התעשייה והמסחר והיא תאגיד סטטוטורי. כלומר יש לה אוטונומיה והיא מחזיקה בסמכויות רבות. במקביל, היא נמצאת תחת משרד ממשלתי.

מהות הרשות כיום היא לקדם את תעשיית החדשנות. הרשות אמורה לזהות כשלי שוק ולהשיק תכניות לחיזוק המשק. למעשה, היא בעיקר עוסקת במחקר יישומי ויש לה תוכניות המשכיות.

זו הסיבה המרכזית לחיבור הטבעי בין רשות החדשנות למשרד הכלכלה והתעשייה, מכיוון שהעיסוק המרכזי של הרשות הוא בתעשייה, להבדיל מהבית החדש שלה. רשות החדשנות מצידה פועלת בצורה אוטונומית עם סמכויות בתחומה. אפשר להעריך שהרשות תרצה לשמר את החופש שלה.

משרד המדע והטכנולוגיה, שהוקם ב-1982, מתעסק בעיקר בקידום מחקר מדעי והוא פועל "לשיפור תשתיות הידע והמחקר במדינה". בין הגופים תחת המשרד, נמצאת סוכנות החלל הישראלית, שמקדמת את מחקר החלל ופרויקטים בנושא. למעשה, משרד המדע והטכנולוגיה תומך ומקדם את המחקר הראשוני ופחות מתעסק בתעשייה ממש.

למרות ההבדלים נראה שנקלעה לידי פרקש-הכהן הזדמנות מעניינת. למנות שרה ייעודית שתהיה אחראית על התחום, זו הדרך של הממשלה לייחס חשיבות רבה יותר לנושא על מנת לייצר מנוע צמיחה בשוק מתפתח - בטח אחרי משבר הקורונה.

כשההייטק הישראלי אחראי על כרבע מהמסים במדינה ושוק ההייטק אחראי ל-43% מהייצוא בישראל, אין פלא שזה תחום שמקבל דגש רב יותר - ואף שרה ייעודית.

השרה נמצאת בתפקידה רק מספר ימים, כך שאין הכרזות גדולות שיצאו ממנה, אך בטקס חילופי השרים, פרקש-הכהן דיברה על כך שהתחום צריך לקבל בולטות בתקציב. תקציב רשות החדשנות ב-2019 היה 1.7 מיליארד שקל, שיעבור איתו למשרד החדש. תקציב משרד המדע והטכנולוגיה עמד על 486 מיליון שקל.

המשימה של השרה פרקש-הכהן תהיה לזהות את התהליכים בשוק ולראות מה המגמות החדשות, ומה הדרישות מצד השוק - כדי לחזק את הרשות ואת העבודה שלה.

השרה אומרת לגלובס כי העברת הרשות הוא "תהליך מקצועי, מתבקש ומבורך שהיה צריך להיעשות מזמן. הגיע הזמן שתחום המדע והחדשנות - יופקדו בידי שר אחד שמחויב לטיפוח התחום על מאפייניו הייחודיים ומחויב לשימור והעצמת מעמדה הטכנולוגי המוביל של ישראל, כך גם מקובל בעולם.

המדע והמחקר הם הבסיס ליצירת טכנולוגיות יישומיות ותעשיית ההייטק ושזורים זה בזה", כך פרקש-הכהן. בנוסף היא מתחייבת לפעול שתחום המדע וההייטק יעמדו "במרכז תוכנית התקציב הקרובה כראוי לאחד ממנועי הצמיחה העיקריים של המשק הישראלי", לדבריה.

אין ספק שהזיזו את הגבינה ולא בטוח שזה בהכרח הצעד הנכון, אבל יש כאן פוטנציאל אדיר. אם משרד המדע והטכנולוגיה יארח כמו שצריך את רשות החדשנות וישתף איתו פעולה, לצד התוויית מדיניות ברורה בנושא, קמה לה הזדמנות טובה במיוחד ליצור את האקוסיסטם הטוב ביותר בישראל - משלב מימון המחקר התיאורטי בתחומי המדע והטכנולוגיה, ועד לעידוד המשק ויצירת מנועי צמיחה חזקים בתעשייה. 

עוד כתבות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר, אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר משופרסל התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת-הלב של רשות ניירות ערך?

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, בהיקף 25 מיליון שקל, עובר לראובני-פרידן

ב-12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס ● זהו התקציב הראשון בעידן המנכ"לים החדשים בראובני-פרידן, שירי הייסר ואסף גריס

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור