גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההזדמנות של פרקש-הכהן לשנות את ההייטק הישראלי

אחת ההחלטות הראשונות של הממשלה היא להרחיב את הסמכויות של שרת המדע והטכנולוגיה אורית פרקש-הכהן, ולהעביר למשרדה את רשות החדשנות ● אפשר להעריך שהפעולות הללו הן פוליטיות ברובן, אך ראוי לשאול האם השילוב הזה אמור להיות טבעי - או שמא המעבר יכול לפגוע ברשות?

שרת המדע והטכנולוגיה, אורית פרקש-הכהן / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין
שרת המדע והטכנולוגיה, אורית פרקש-הכהן / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

שיעור העובדים בהייטק מכלל המועסקים במשק עלה מ-8.65% בשנת 2018 לכ-10% היום, כך על פי רשות החדשנות. במקביל, ממשלת בנט-לפיד שהוקמה השבוע, שמה דגש על הנושא הזה ומעוניינת להגדיל את המספר ל-15% עד 2026.

יו"ר רשות החדשנות ד"ר עמי אפלבום אומר שזהו יעד אפשרי,  אבל צריך לעבוד עבורו: "רוצים מדינה מתקדמת שנהנית מפירות ההייטק הצומחים בה? צריך לעבוד. תקציב פעילות רשות החדשנות הוא אמצעי לבצע זאת באופן המהיר, האיכותי והמשפיע".

על הזינוק בשכר של עובדי ההייטק

אחת ההחלטות הראשונות של הממשלה בנושא, היא להרחיב את הסמכויות של שרת המדע והטכנולוגיה אורית פרקש-הכהן, ולהעביר למשרדה את הרשות, שהייתה עד כה במשרד הכלכלה.

אפשר להעריך שהפעולות הללו הן פוליטיות ברובן, אך ראוי לשאול האם השילוב הזה אמור להיות טבעי - או שמא המעבר יכול לפגוע ברשות?

רשות החדשנות הוקמה ב-1965 במשרד התעשייה והמסחר והיא תאגיד סטטוטורי. כלומר יש לה אוטונומיה והיא מחזיקה בסמכויות רבות. במקביל, היא נמצאת תחת משרד ממשלתי.

מהות הרשות כיום היא לקדם את תעשיית החדשנות. הרשות אמורה לזהות כשלי שוק ולהשיק תכניות לחיזוק המשק. למעשה, היא בעיקר עוסקת במחקר יישומי ויש לה תוכניות המשכיות.

זו הסיבה המרכזית לחיבור הטבעי בין רשות החדשנות למשרד הכלכלה והתעשייה, מכיוון שהעיסוק המרכזי של הרשות הוא בתעשייה, להבדיל מהבית החדש שלה. רשות החדשנות מצידה פועלת בצורה אוטונומית עם סמכויות בתחומה. אפשר להעריך שהרשות תרצה לשמר את החופש שלה.

משרד המדע והטכנולוגיה, שהוקם ב-1982, מתעסק בעיקר בקידום מחקר מדעי והוא פועל "לשיפור תשתיות הידע והמחקר במדינה". בין הגופים תחת המשרד, נמצאת סוכנות החלל הישראלית, שמקדמת את מחקר החלל ופרויקטים בנושא. למעשה, משרד המדע והטכנולוגיה תומך ומקדם את המחקר הראשוני ופחות מתעסק בתעשייה ממש.

למרות ההבדלים נראה שנקלעה לידי פרקש-הכהן הזדמנות מעניינת. למנות שרה ייעודית שתהיה אחראית על התחום, זו הדרך של הממשלה לייחס חשיבות רבה יותר לנושא על מנת לייצר מנוע צמיחה בשוק מתפתח - בטח אחרי משבר הקורונה.

כשההייטק הישראלי אחראי על כרבע מהמסים במדינה ושוק ההייטק אחראי ל-43% מהייצוא בישראל, אין פלא שזה תחום שמקבל דגש רב יותר - ואף שרה ייעודית.

השרה נמצאת בתפקידה רק מספר ימים, כך שאין הכרזות גדולות שיצאו ממנה, אך בטקס חילופי השרים, פרקש-הכהן דיברה על כך שהתחום צריך לקבל בולטות בתקציב. תקציב רשות החדשנות ב-2019 היה 1.7 מיליארד שקל, שיעבור איתו למשרד החדש. תקציב משרד המדע והטכנולוגיה עמד על 486 מיליון שקל.

המשימה של השרה פרקש-הכהן תהיה לזהות את התהליכים בשוק ולראות מה המגמות החדשות, ומה הדרישות מצד השוק - כדי לחזק את הרשות ואת העבודה שלה.

השרה אומרת לגלובס כי העברת הרשות הוא "תהליך מקצועי, מתבקש ומבורך שהיה צריך להיעשות מזמן. הגיע הזמן שתחום המדע והחדשנות - יופקדו בידי שר אחד שמחויב לטיפוח התחום על מאפייניו הייחודיים ומחויב לשימור והעצמת מעמדה הטכנולוגי המוביל של ישראל, כך גם מקובל בעולם.

המדע והמחקר הם הבסיס ליצירת טכנולוגיות יישומיות ותעשיית ההייטק ושזורים זה בזה", כך פרקש-הכהן. בנוסף היא מתחייבת לפעול שתחום המדע וההייטק יעמדו "במרכז תוכנית התקציב הקרובה כראוי לאחד ממנועי הצמיחה העיקריים של המשק הישראלי", לדבריה.

אין ספק שהזיזו את הגבינה ולא בטוח שזה בהכרח הצעד הנכון, אבל יש כאן פוטנציאל אדיר. אם משרד המדע והטכנולוגיה יארח כמו שצריך את רשות החדשנות וישתף איתו פעולה, לצד התוויית מדיניות ברורה בנושא, קמה לה הזדמנות טובה במיוחד ליצור את האקוסיסטם הטוב ביותר בישראל - משלב מימון המחקר התיאורטי בתחומי המדע והטכנולוגיה, ועד לעידוד המשק ויצירת מנועי צמיחה חזקים בתעשייה. 

עוד כתבות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

זה לא מחיר חריג, אבל ב-200 אלף שקל, יש לרכב הזה תחרות לא קלה

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; בארה"ב לא יתקיים מסחר היום

מדד ניקיי נחלש ב-0.3%, מדד שנגחאי מוסיף 0.4%, מדד שנזן עולה ב-0.1% וההנג סנג מאבד 0.7% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט ● מחירה של חבית מסוג ברנט יורד ב-0.3% ל-68.6 דולר

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה