גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבחן בן 12 שנה הסתיים, וזה הציון: מה קרה לדמוקרטיה הישראלית בעידן נתניהו

ממצאים של המכון הישראלי לדמוקרטיה שמתפרסמים בגלובס חושפים כי במהלך 12 שנות הקדנציה של נתניהו שמרה ישראל על מקומה בעולם בדירוג ברוב המדדים העוסקים בשחיתות ובדמוקרטיה ● מה גרם לפגיעה העיקרית בחופש העיתונות, באיזה מדדים דווקא התקדמנו ומה אומרים החוקרים על האופן שבו תופסים הישראלים את הדמוקרטיה תחת נתניהו

בנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן, "הארץ"
בנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן, "הארץ"

אז מה שלומה של הדמוקרטיה הישראלית אחרי עידן נתניהו? האם 12 שנות שלטונו החלישו, חיזקו או שאולי לא הותירו חותם מיוחד בחוסנה של ישראל כמדינה דמוקרטית.

כדי לנסות ולענות על השאלה הזו ערכו במכון הישראלי לדמוקרטיה בדיקה פשוטה: החוקרים פרופ’ תמר הרמן וד"ר אור ענבי לקחו 15 מדדים בינלאומיים של מכוני מחקר מובילים שעוקבים אחר מצב הדמוקרטיה בעולם, והשוו את הניקוד שמקבלת בהם ישראל כיום לניקוד שקיבלה ב-2009 (תחילת כהונת נתניהו כראש ממשלה). ממצאי הבדיקה העלו כי בשבעה מדדים חלה ירידה בניקוד שישראל מקבלת, בארבעה חל שיפור ובארבעת הנותרים לא חל שינוי.

"תקופת שלטונו של נתניהו, שהייתה סוערת מאוד מבחינה פוליטית מבית, לא נרשמה כתקופת שפל עבור הדמוקרטיה הישראלית בהשוואה למדינות אחרות", קובעים החוקרים. "היא שמרה פחות או יותר על מקומה, למעלה מן האמצע ברוב המדדים". המסקנות האלה עשויות להפתיע רבים, בעיקר בשמאל ובמרכז הישראלי, שהתבטאו לאחרונה כי נתניהו "הרס את הדמוקרטיה".

עם זאת, הממצאים מעידים על סימני כרסום ונסיגה ברורים ומדאיגים במדדים מרכזיים כמו זכויות פוליטיות וחברתיות - הנסיגה במדדים אלה מיוחסת במפורש להתנהלותו של נתניהו בשנים האחרונות.

"למרות הקולות הרבים שהצביעו על היחלשותה של הדמוקרטיה הישראלית תחת הנהגת נתניהו, הרי שהדמוקרטיה הישראלית יציבה והוכיחה את חוזקתה", אומר לגלובס ד"ר ענבי, חוקר במרכז ויטרבי לחקר דעת קהל ומדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה. אלא שכאן מגיע ה"אבל" הגדול: "למעשה, רק במדד אחד ישראל נמצאת ברבעון העליון בין מדינות ה-OECD", מסביר ענבי. "ביתר המדדים מצבה גרוע בהרבה: בשישה ישראל ברבעון השלישי ובשמונה ברבעון התחתון".

 

מה קרה לחופש העיתונות

את הירידה החדה ביותר בניקוד רשמה ישראל במדד חופש העיתונות שמפרסם ארגון כתבים ללא גבולות. הירידה נרשמה אמנם בין השנים 2010 ל-2012, אלא שמאז ישראל תקועה במיקום מאד לא מחמיא בדירוג העולמי: 88 (נכון ל-2020) מבין 180 מדינות. ממה מושפע הניקוד הנמוך של ישראל? למשל מפרשת ענת קם שנחשפה ב-2011 ומעידה לדעת המדרגים על "עויינות מצד הממשלה וזרועותיה כלפי עיתונאים". בנוסף מציינים ב"עיתונאים ללא גבולות" את הקשיים שמערימים לטענתם שלטונות צה"ל על עיתונאים זרים בבואם לחדש אישורים לסיקור בשטחי יהודה ושומרון וברצועת עזה ופגיעות בזכויות של עיתונאים פלסטינים, בכללן ירי של צה"ל על מסקרי הפגנות ומעצרים מנהליים של עיתונאים פלסטינים.

ירידה מדאיגה נרשמה בשני מדדים מרכזיים שמפרסם Freedom House, גוף מחקר אמריקאי. מדובר במדד הזכויות הפוליטיות ומדד הזכויות האזרחיות שבוחנים האם מתקיימות במדינה בחירות הוגנות וחופשיות, אופוזיציה חזקה ומשפיעה, רמה נמוכה של שחיתות ושמירה על זכויות המיעוטים, חופש ביטוי, דת ועיתונות ועוד. בדירוג הזכויות הפוליטיות צנחה ישראל 20 מקומות בדירוג העולמי בין 2017 ל-2019. "ישראל איבדה שש נקודות בניקוד מ-2009, ירידה חריגה בעוצמתה עבור דמוקרטיה מבוססת", כותבים עורכי המדד ומטילים על נתניהו אחריות. "נטיותיו האנטי-דמוקרטיות קיבלו בולטות, לאור האיום על המשך שלטונו".

מעורבים יותר בפוליטיקה

הישגי ישראל במדד אחד מתוך ה-15 מעוררי השתאות: מדד "רמת המעורבות הפוליטית של האזרחים", שמפרסמת יחידת המחקר של השבועון הבריטי אקונומיסט בוחן פרמטרים כמו "שיעורי ההצבעה בבחירות, שיעור החברּות במפלגות, העניין של האזרחים בנעשה במדינה ורמת המעורבות הפוליטית שלהם, נכונותם של האזרחים להשתתף בהפגנות חוקיות והעידוד מצד רשויות המדינה להשתתפות פוליטית". במדד הזה רשמה ישראל עלייה מתמשכת לאורך השנים האחרונות שהביאה אותה למקום השני בעולם, אותו היא חולקת עם איסלנד, בריטניה, ניו-זילנד ופינלנד. באקונומיסט התפעלו במיוחד מכך ששיעורי ההצבעה בישראל לא ירדו במהלך 4 מערכות הבחירות שהתנהלו כאן בשנתיים האחרונות.

שיפור מעניין אחר נרשם במדד שלטון החוק. המדד הזה בודק בין היתר את היכולת לאכוף חוזים, את האמון במשטרה ובמערכת המשפט ואת הסיכון להיפגע מעבירה פלילית.
עוד מדד שבו התקדמה ישראל הוא הרגולציה. לנתניהו נזקף ללא ספק קרדיט על ההתקדמות של ישראל במדד הזה (מקום 28 בעולם) בזכות שורת מהלכים שיזם וקידם למאבק ברגולציה החונקת, ובמרכזם הקמת אגף למדיניות רגולציה במשרד ראש הממשלה.

יציבים במדד השחיתות

הקבוצה השלישית של המדדים היא של אלה שבהם לא נרשם שינוי כלשהו במהלך 12 שנות שלטונו של נתניהו. מבין המדדים האלה בולט למשל מדד השליטה בשחיתות. "מה שמדהים עם תפיסת השחיתות הוא שרבים מאיתנו מרגישים שקרה משהו בשנים האחרונות, אבל הארגון המרכזי בעולם, Transparency, לא רואה שיש כאן שינוי דרמטי", אומרת פרופ’ הרמן.

בסוף הכל ימין ושמאל

ישראל, נזכיר מסווגת בקבוצת "דמוקרטיות פגומות" במדד הדמוקרטיה הכללי של האקונומיסט. הציון שלה עלה אמנם מאז 2010 מ-7.48 ל-7.84 ב-2020, אך מדובר בציון ממוצע, שמושפע מאד מהציון החריג שישראל מקבלת במדד ההשתתפות.
במכון הישראלי לדמוקרטיה מפרסמים מדי שנה דוח שנתי על מצב הדמוקרטיה בישראל, באמצעות התבססות על סקרים. "המדד שלנו שבוחן את עמדות הציבור יותר תנודתי", אומר ד"ר ענבי.

 

הסקרים מעידים על פער ניכר בין תומכי ימין ותומכי שמאל ומרכז ברמת הדאגה לעתיד הדמוקרטיה. כך למשל בסקר שנערך באוקטובר האחרון השיבו 85.5% מהמשיבים שהגדירו עצמם מצביעי שמאל כי הם "מאוד מסכימים" או "די מסכימים" עם האמירה שהדמוקרטיה הישראלית נמצאת בסכנה חמורה. 71% ממצביעי המרכז ורק 39% ממצביעי הימין הסכימו עם אותה אמירה. "התחושה במרכז-שמאל היא של "אנחנו על פי תהום ואולי נפלנו פנימה", אומרת פרופ’ הרמן "בימין רמת החרדה נמוכה יותר, אבל יש תחושה של סכנה מכיוון מעורבות יתר של מערכת המשפט".

אז אפשר לומר שהממצאים של המדדים הבינלאומיים מאששים את התפיסה המקובלת בימין?
"הייתי מנסחת את זה הפוך. התחושות והפרשנויות שניתנו על-ידי המרכז שמאל, של תהליך הידרדרות מאסיבי - לא מקבלות אישוש בממצאים של המומחים מבחוץ".

עוד כתבות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית