גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה ענקית טק ששווה 1.65 טריליון דולר צריכה לפתוח חנות פיזית במנהטן?

בשבוע שעבר השיקה גוגל את חנות הריטייל הראשונה שלה • מאחורי המהלך נמצאת, כך נראה, ההבנה שהחגיגה של רווחי הענק בפרסום צפויה להיעצר, וגם הרצון לשנות את הסנטימנט הציבורי השלילי • לפעמים, להיות שחקנית קטנה בשוק זה רעיון לא רע

חנות גוגל החדשה במנהטן / צילום: משה רדמן
חנות גוגל החדשה במנהטן / צילום: משה רדמן

רצה הגורל, ובדיוק בזמן שהותי במנהטן גוגל פתחה את חנות הריטייל הראשונה שלה אי פעם. החנות הזו, שבשכונת צ'לסי, היא כל מה שריטייל צריך להיות: חכמה, נעימה, מתקדמת וחווייתית. אבל למה בעצם שגוגל, אשר רוב העסק שלה הוא מוצרים דיגיטליים - שירותי וידאו, מנוע חיפוש, שירות מיילים או שירותי תרגום - תפתח חנות פיזית? או במילים אחרות: מה לחברת ענק ששווי השוק שלה הוא 1.65 טריליון דולר ולחנות ריטייל במנהטן? מה זה יתרום לה?

ראשית, כמה מילים על גוגל - אחת מארבע חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם, והעסק המרכזי שלה הוא שירותי פרסום. את מערך הפרסום הענק והנרחב שלה היא הצליחה לייצר באמצעות רשת של שירותים חינמיים שהיא מספקת לנו המשתמשים, וכך היא גורמת לנו להשקיע הרבה זמן מסך במוצרים הדיגיטליים שלה.

בזמן הזה אנחנו מנדבים לה הרבה מאוד פיסות של דאטה - מה אנחנו מחפשים (Google Search), מה אנחנו רואים (YouTube), מה אנחנו מתרגמים (Google Translate), לאן אנחנו הולכים (Google Maps ו-Waze), עם מי ואיך אנחנו מתקשרים (Gmail), איך אנחנו מפעילים את הטלפון שלנו (Android), איפה אנחנו משלמים ועל מה (Google Pay), איפה אנחנו גולשים (Google Chrome), מה קורה בנכסים הדיגיטליים שלנו (Google Analytics) ועוד ועוד.

היישומים שונים, אבל השיטה די דומה - חינם תמורת זמן מסך ו/או דאטה (בדרך כלל גם וגם). בנוסף לפעילות הפרסום, גוגל מנסה בשנים האחרונות להיכנס גם לתחום החומרה, עם פתרונות כמו סוויטת המוצרים לבית של Google Nest (עד לא מזמן נקראה Google Home), עם הטלפון Pixel (לאחרונה השיקה את Pixel 5), עם Chromebook (לפטופים שגוגל מוציאה בשיתוף פעולה עם יצרניות כמו סמסונג ואחרות), ועם Stadia (קונסולת משחקים.

החברה גם משקיעה לא מעט משאבים בפיתוח פתרונות עומק, בשווקים כמו רכב אוטונומי (באמצעות Waymo), אינטרנט לכל העולם (באמצעות Loon), מגוון פעילויות בעולמות האנרגיה הירוקה (Malta, Makani ואחרים).

חנות גוגל החדשה במנהטן / צילום: משה רדמן

להתמודד עם המכשולים

בימים אלה נמצאת גוגל - כמו ענקיות טק אמריקאיות אחרות - תחת הליכי בירור של הקונגרס האמריקאי ושל רגולטורים ברחבי העולם בנוגע לטענתם לשימוש בכוח מונופוליסטי, דיכוי תחרות והתחמקות מתשלומי מס (כל מדינה/רשות חוקרת אותה על דברים אחרים, חלקן על שלושת הדברים הללו יחד).

להערכתי, בחברה מבינים כמה דברים, שהובילו אותם למהלך הנוכחי. ראשית, החגיגה של רווחי הענק בפרסום צפויה להיעצר. גוגל עדיין תרוויח באפיק הזה עשרות מיליארדי דולרים בשנה, אבל היא כבר בפוקוס של כל הרשויות העולמיות, נושא הפרטיות צובר תאוצה, שחקניות אחרות מנצלות את הקשיים שמערימים על שימוש ב-Cookies, ולכן לאורך זמן התחום הזה לא יכול לצמוח באותו קצב.

לגוגל גם יש בעיה עם הסנטימנט הציבורי. פוליטיקאים בארה"ב ובמערב אירופה (ולא רק הם) מציירים את חברות הטק הגדולות כ"בעייתיות". אומנם גוגל לא חוטפת אש כמו פייסבוק, אבל בשנים האחרונות גם שמה מוזכר בהקשר הזה.

חנות גוגל החדשה במנהטן / צילום: משה רדמן

ככל שהחברה תיכנס ליותר שווקים חדשים שבהם היא אינה מונופול או כמעט מונופול (כמו בשוק החיפוש או הווידיאו סטרימינג), כך יהיה לה קל יותר לטעון בעתיד שהיא שחקנית קטנה בהרבה שווקים שבהם היא פעילה. זו יכולה להיות סיבה מצוינת מצדם להיכנס לתחום הקונסולות, למשל, שנשלט היום באופן כמעט בלעדי על ידי סוני ומיקרוסופט, או לתחום הטלפונים, שנשלט על ידי אפל, סמסונג ו-Huawei.

בלון הניסוי

חנות הריטייל של גוגל נותנת מענה לכל הגורמים הללו יחד. היא מאפשרת לה לייצר אינטראקציה חווייתית יותר עם צרכנים - כלומר לא דרך מוצר דיגיטלי, אלא דרך מגע עם אנשים. היא גם נותנת לה תשתית להרחיב את פעילות החומרה שלה, והיא מאפשרת לה להכריז על עצמה כ"שחקנית קטנה בשוק הריטייל", כחלק ממערך ההגנה נגד ה-Antitrust .

ברור שחנות אחת במנהטן לא תעשה את העבודה, אבל בהחלט יכול להיות שגוגל הפריחה כאן בלון ניסוי, שאם יצליח - ילווה בפריסה של עוד עשרות חנויות ברחבי ארה"ב ואולי אחר כך בעולם.

חנות גוגל החדשה במנהטן / צילום: משה רדמן

לדעתי, כדאי להם ללכת על זה ומהר - העלות יחסית זניחה, האינטראקציה יכולה להגיע למאות אלפי ומיליוני לקוחות בשנה, וזה גם ערוץ הפצה למוצרים שלהם, כולל אפשרות למתן שירות. נכון שגוגל כבר היום פעילה כ"חנות בתוך חנות" בהרבה מאוד נקודות בעולם, כמו בסט ביי ואחרות, אבל זה לא דומה אפילו מבחינת החוויה והשליטה שלה על האינטראקציה.

בין אפל לנייקי

אז איך נראית החנות עצמה? מדובר במעין שילוב בין חנות של אפל לחנות של נייקי. מצד אחד, מאוד הייטקי ומתקדם, ומצד שני ניסיון לשוות אווירה חמימה, ביתית ונעימה. כל זה מתחבר היטב עם האסטרטגיה המוצרית של גוגל ומוצרי ה-Nest שלה. ‪ אין ספק שאם המטרה של גוגל הייתה לייצר אווירה של קן, היא הצליחה.

החנות מחולקת למספר חלקים. חלק אחד הוא של מוצרים ושירות לקוחות - סטנד שירות מזמין, והרבה סטנדים של מוצרים. חלק אחר הוא מהם רק של ישיבה, ללא מכירה - כלומר אפשר לשבת עם הלפטופ או סתם לנוח. והחלק השלישי מורכב מחדרי התנסות במוצרים, ועמדות תצוגה חווייתיות יותר - מעין קוביות שהמוצר נמצא בתוכן, וממול יש מראה חכמה.

חנות גוגל החדשה במנהטן / צילום: Reuters, Guerin Charles/ABACA

כך, ניתן להיכנס ולשחק ב-Stadia, לבקר בחדר חושך שמדגים את איכות צילום הלילה של Pixel 5, לדבר עם גוגל טרנסלייט ולקבל את העוצמות של המוצר בצורה מאוד ויזואלית, לדבר עם הרמקול של Google Nest. ואם כבר מדברים על קן, בגוגל לא שכחו גם לשים אזור קטן עם משחקים לילדים - ותפזורת ממותגת של Google Search.

החנות קטנה בהרבה מחנויות הדגל של אפל ונייקי במנהטן - הגיוני בהתחשב בכך שלגוגל אין כל כך הרבה מוצרים להציע - אבל לגמרי עושה את העבודה, ועומדת בכל מדדי הביצוע. כל זה אומר שאם גוגל תחליט לפרוס מאות חנויות ברחבי העולם, היא תוכל לעשות זאת יחסית מהר. השאלה היא רק אם זו אכן הסנונית ראשונה, או שגוגל תעצור כאן.

הכותב הוא מנכ"ל ובעלים של חברת השיווק הדיגיטלי mihi.market ויוצר הפודקאסט והניוזלטר "Digital. Tech. Business" 

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק