גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הזדמנות מצוינת להשקיע בערים חכמות": האנליזה שפספסה את קריסת אקסיליון

חברת הייעוץ פרוסט אנד סליבן העניקה בחודש אפריל מחיר יעד של 53 שקל למניית אקסיליון - גבוה ביותר מפי 10 מערכה הנוכחי, במסגרת פרויקט האנליזה של הבורסה בת"א ● גם אנליזה שמרנית יותר שפרסמה בשבוע שעבר פספסה בגדול ● הבורסה: "יעילות התוכנית הוכחה"

מניית חברת הטכנולוגיה אקסיליון  איבדה תוך יומיים קרוב ל-50% מערכה, והדגימה פעם נוספת את הסיכון הרב הטמון בהשקעה בחברת טכנולוגיה בעלת פעילות בוסרית, מהזן שמציף בשנה האחרונה את הבורסה בת"א.

אקסיליון תחבורה חכמה עוסקת בפיתוח מערכות מבוססות בינה מלאכותית (AI) המאפשרות "ניהול אופטימלי של תנועה בערים", ובכך מסייעות הן להפחתת זיהום והן לבטיחות התנועה.

 

החברה הצטרפה למסחר בבורסה באמצעות מיזוג לשלד בורסאי לקראת סיומה של 2020, ותוך זמן קצר הפכה לאחד מלהיטי הבורסה, עם תשואה דמיונית של יותר מ-2,000% תוך חודשים ספורים, שתודלקה בהייפ האדיר שנרשם סביב חברות הטכנולוגיה במהלך משבר הקורונה.

קפיצת הערך האדירה שלחה את אקסיליון לשווי מרשים של 1.3 מיליארד שקל, ואת מנייתה להיכלל בחלק ממדדי הדגל של הבורסה (ת"א 90) תוך חודשים ספורים מאז שהחלה להיסחר, כל זאת כשהיקפי פעילותה זעומים, עם הכנסות שנתיות של כמה מיליוני שקלים בודדים.

אולם באחרונה התהפך הגלגל והסנטימנט השלילי סביב אקסיליון הלך והתגבר, עם רצף של דיווחים שליליים. עם הירידות מהימים האחרונים השלימה מנייתה צלילה של קרוב ל-90% מתחילת השנה ומרמת השיא שלה, כך שהיא משקפת לחברה שווי נוכחי של כ-150 מיליון שקל בלבד.

תחזיות אופטימיות מדי מול תוצאות חלשות

לא רק המשקיעים הופתעו מצלילת המניה. זמן קצר טרם גל הירידות האחרון, ביום חמישי שעבר, העניקה חברת הייעוץ פרוסט אנד סאליבן, במסגרת פרויקט האנליזה של הבורסה בת"א, מחיר יעד של כ-16 שקל למניית אקסיליון - גבוה בכ-70% ממחיר השוק בעת פרסום האנליזה וגבוה פי 3 (כ-200%) מערכה הנוכחי (אחרי הקריסה), הנע סביב 5 שקלים.

מקרה זה חושף באופן מובהק את הניתוק הקיים פעמים רבות בין התחזיות האופטימיות שמוצגות ברבות מהאנליזות הנכללות במסגרת הפרויקט, שבמקרים רבים שמות דגש על הפוטנציאל הגלום בפעילות החברות המסוקרות, ועל התחזיות שהללו מציגות באשר לעתידן הוורוד. זאת כשבפועל מוצגות בינתיים תוצאות כספיות חלשות וקושי של החברות המסוקרות להוציא לפועל את תוכניותיהן העסקיות, מה שמוביל לא פעם לביצועים דלים של מניותיהן.

המקרה של אקסיליון בולט במיוחד, כשרק לפני כחודשיים, לקראת סוף חודש אפריל, פרסמה פרוסט אנד סאליבן התייחסות מעודכנת לעסקי החברה שבה העניקה למניה מחיר יעד של כ-53 שקל - גבוה ביותר מפי 10 מהמחיר הנוכחי, ושגם באותה עת היה גבוה בכ-180% ממחיר השוק.

אז ציינו בפרוסט אנד סאליבן כי הם מזהים בחברה "הזדמנות מצוינת עבור המבקשים להשקיע בערים חכמות ובנות-קיימא, ובמיוחד במרכיב עיקרי של ערים חכמות, העוסק בניהול זרימת התנועה בערים ובמדינות". כן ציינו כי אקסיליון נמצאת "לאחר שלב ההיתכנות הטכנולוגית ולפני שלב המכירות המשמעותיות של פרויקטים".

אלא שהמציאות טפחה על פניה של אקסיליון תוך זמן קצר, בין היתר עם ביטול שני פיילוטים שקיוותה לבצע בצרפת ובארה"ב, כשבתווך החברה החליטה לעצור מהלך של רישום מניותיה בנאסד"ק. ולנוכח מצבה, בימים האחרונים גם החליטו לעזוב אותה חלק גדול ממנהליה ואנשי המפתח שלה.

אלה כללו את הדירקטור דני ימין, לשעבר מנכ"ל מיקרוסופט ישראל, וכן את אילן וייצמן, סמנכ"ל טכנולוגיות ואחד מבעלי השליטה בחברה, ואת דני דניאל, סמנכ"ל בינה מלאכותית - האחרונים מוגדרים כשניים משלושה חברי צוות ההנהלה הבכירה, לצידו של אורן דרור, שותפו של וייצמן בהחזקות בחברה המכהן כמנכ"ל ויו"ר אקסיליון.

דני ימין / צילום: תמר מצפי

בשבוע שעבר, בפרוסט אנד סאליבן כבר היו מסויגים מעט יותר לגבי צמיחת עסקיה של אקסיליון, וציינו בעדכון שפרסמו בעניינה כי "אנו מזהים קושי גובר בסגירת עסקאות שכן כלל לקוחות החברה הם מוסדיים (בעיקרם עיריות, מדינות וכו'), ומחזור המכירה מולם ארוך יחסית".

עוד ציינו כי "לאור המציאות שנוצרה עקב התפרצות נגיף הקורונה, אותם לקוחות, בעיקר בשוק האמריקאי, ממקדים את משאביהם בנושאים הקשורים בבריאות ומלחמה בקורונה, ופחות בנושאים שהיו יותר על הפרק בעבר כמו תעבורה עירונית".

15 חברות מסוקרות בשלב השני ע"י פרוסט אנד סאליבן

פרויקט האנליזה של הבורסה, שהחל כבר בשנת 2016 וחודש ב-2019, כולל אספקת אנליזה לחברות מתחומי הטכנולוגיה והביומד על-ידי חברת המחקר פרוסט אנד סאליבן (שזכתה במכרז) במשך שנתיים, במטרה לחשוף ולהנגיש את פעילות אותן חברות, שבמקרים רבים אינה נהירה ומוכרת מספיק, למשקיעים המוסדיים ולציבור.

במסגרת הפרויקט מספקת פרוסט אנד סאליבן ניתוח על פעילות החברה המסוקרת, הכולל מחיר יעד למניותיה, ובמשך שנתיים מפרסמת לפחות שמונה ניתוחים (ארבעה כל שנה), ועדכון לניתוחים במקרה שבו החברה המסוקרת מפרסמת דיווח מהותי בקשר לעסקיה.

אחרי שבמסגרת השלב הראשון של הפרויקט סוקרו קרוב ל-30 חברות מתחומי הטכנולוגיה והביומד, על-ידי שתי חברות מחקר - אדיסון ופרוסט אנד סאליבן, השלב  הנוכחי כולל כ-15 חברות המסוקרות על-ידי פרוסט אנד סאליבן, אליהן עשויות להצטרף חברות נוספות לנוכח גל הנפקות הטכנולוגיה בת"א. אותן חברות מעבירות לבורסה עבור שירות האנליזה תשלום של כ-32-20 אלף דולר לשנה, והבורסה משלמת לחברת האנליזה.

המצדדים: גם חברות חדשות בבורסה מביעות עניין בפרויקט

בבורסה מציינים בעניין הפרויקט, כי "יעילות התוכנית הוכחה וברוב החברות המסוקרות חל גידול במחזורי המסחר, גדלו החזקות משקיעים מוסדיים, הן נחשפו לאלפי משקיעים בארץ ובעולם, וקיום אנליזות שוטפות על החברות סייעה להן בגיוסי הון בארץ ובחו"ל".

מול ביקורת הנמתחת לא פעם על הפרויקט, בשל הסקירות האופטימיות שהוא מנפק ביחס לביצועי החברות בפועל, היו פעילים בשוק שיצאו להגנתו, וציינו בין היתר כי האנליזה מספקת למשקיעים כלים לעקוב אחר החברה, בזכות הצגת וניתוח הפעילות המורכבת, הגם שהיא אינה מבטיחה שהחברה אמנם תצליח לממש את הפוטנציאל הגלום בה.

כן ציינו את העובדה כי פעילותן של רבות מהחברות המסוקרות מתאפיינת בסיכון גבוה יחסית, בשל הבוסריות ואופי הפעילות והתנודתיות הגבוהה המאפיינת את תחום הטכנולוגיה. ובשורה התחתונה, אמרו כי נתוני הפרויקט מוכיחים את יעילותו, עם סיוע בגיוסי הון, חשיפה למגוון רחב של משקיעים, עלייה במחזורי מסחר באותן מניות, ולראיה - גם חברות חדשות המגיעות כיום למסחר מביעות בו עניין.

אולם כאמור, אקסיליון אינה לבד, וישנן מניות נוספות המסוקרות במסגרת פרויקט האנליזה של הבורסה שמחירי היעד שניתנו להן גבוהים בעשרות אחוזים ממחיר השוק, לנוכח הירידות החדות שחוו. בין אלו ניתן למנות את מניות מיטק, אוגווינד, רובוגרופ ודי.אן.איי. בצד החיובי של הפרויקט, ניתן למנות את המניות שמאז החל סיקורן קפצו בשיעור תלת-ספרתי והתקרבו או הדביקו את מחיר היעד: אנלייט, פורסייט ואלוט.

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה