גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזינוק של גולדה ומי מדורת השבט החדשה: 10 דברים שלמדנו ממדד המותגים

מדורת השבט החדשה שומרת על חוזקה, הבריאות הפכה לאקוטית מתמיד, והאונליין הוא ללא ספק המלך ● 2021 הייתה השנה שבה כמעט הכול השתנה

1. מדורת השבט החדשה

כמו ב-2019, גם ב-2021 נטפליקס מתמקמת במקום הראשון במדד. ענקית המדיה הבינלאומית פיצחה את הנוסחה בכל העולם - וגם בישראל, לפחות לעת עתה. לצד ביקורת רבה שמוטחת בה, על כמות גדולה שבאה על חשבון איכות ואפילו על פגיעה ביצירה מקומית איכותית, אי אפשר להתווכח עם המספרים, לא של הצופים וגם לא של ההפקות. בשנה בה כולנו היינו סגורים בבית ושנים אחרי שמדורת השבט כבתה נטפליקס הציתה אותה מחדש עם אמילי בפריז, גמביט המלכה וברידג'רטון. שיקום מי שלא צפה.

וכך, בזמן שקשת רבה עם רשת והוט עם יס, בא הטירנוזאורוס רקס וטורף את כל הצפרדעים בביצה בשלוק אחד. האם היא תשמור על הכתר בשנה הבאה עם כניסתו של שירות הסטרימינג של דיסני לישראל? לפי הערכות, דיסני צפויה להגיע בתוך שנתיים למספר המנויים העולמי אשר לנטפליקס לקח כמעט עשור להגיע אליו. בקיצור, הכינו את הפופקורן: יהיה סוער!

2. העיקר הבריאות

קופת חולים כללית זינקה השנה למקום השני בצמרת המדד ועקפה בכך את הבנק הגדול בישראל, את מנוע החיפוש החזק בעולם ואת יצרנית הסלולר ומוצרי החשמל המובילה.

ואיזו עדות טובה יותר יש לכך שמה שהעסיק בשנה החולפת את הציבור הוא בראש וראשונה בריאותו. קופת חולים כללית, כקופה הגדולה ביותר ומובילת מבצעי החיסונים אמנם עבדה קשה במיוחד השנה אבל לפחות במקרה שלה, להערכתנו המאמץ ההירואי הזה השתלם. קופת חולים מכבי גם היא השתדרגה במעלה המדד בדיוק מאותן סיבות וממוקמת כעת במקום ה-20. אפילו קופת חולים מאוחדת התברגה לראשונה במדד בחסות הקורונה. דווקא חברת פייזר שפיתחה את החיסון שבו חוסן הציבור הישראלי, שזו לה אומנם הופעת הבכורה במדד, לא דורגה גבוה.

הסיבה העיקרית: היא זכתה לשיעורי אמון והערכה נמוכים יחסית בסקר שערך מכון הגל החדש. הציבור אולי חוסן בהמוניו, אבל ייתכן שהדי מאבק מתנגדי החיסונים בכל זאת השפיעו על הלך הרוח ואולי יותר מכך: סוגיות הפרטיות שהיו מעורבות במבצע החיסונים אולי גרמו לפגיעה באמון הצרכנים.

3. און ליין הוא המלך

כולם דיברו על הדיגיטציה הדוהרת והאצת האונליין בקורונה. המדד משקף את הדהירה הזו בכניסה של לא פחות מ-32 מותגים חדשים לדירוג. רבים מהם מותגי און ליין כמו ווייז, יד2, עלי אקספרס, יוטיוב, N12, זום, מוביט, בוקינג ועוד. המשמעות היא כמובן לא רק שנכנסו לדירוג 31 מותגים חדשים, אלא שאותה כמות מותגים ותיקים גם יצאה ממנו החוצה. כלומר כל מאזן הכוחות מתערער ומשתנה, ומה שנכון לרשימה זו נכון גם לחיים עצמם: יותר ויותר מותגי און ליין דוחקים מותגים ותיקים.

כך, למשל, בקטגוריית התחבורה מדורגת אפליקציית ווייז במקום הראשון לפני חברת התעופה אל על ששנים כיכבה בצמרת המדד וירדה השנה בלא פחות מ-27 מקומות. גם אפליקציית מוביט מדורגת בקטגוריה זו לפני אגד ורכבת ישראל. השינויים האלה כמובן קשורים במידה רבה גם לקורונה שהפכה את הטיסות והנסיעות בתחבורה הציבורית להרבה פחות מרכזיות בחיינו, אבל גם לכך שמותגים מהעולם הווירטואלי נאבקים במותגים מהעולם הריאלי ופעמים רבות מנצחים.

גם בקטגוריית הקמעונאות אפשר לראות אחרי סופר פארם, שעדיין מככבת בראש, מותגים וירטואליים כמו אמזון, עלי אקספרס ושופרסל און ליין, שדחקו הרבה מאוד רשתות גדולות ומוכרות. אפילו בקטגוריית הנדל"ן מנצחת יד2 את כל חברות הבנייה הותיקות. זו כמובן תחרות מוזרה, מאחר שהן לא בדיוק מתחרות על אותם משאבים של הקהל, מה שמוביל אותנו היישר למסקנה הבאה: הקטגוריות שהכרנו מיטשטשות, וקרובות להיעלם.

4. מותן של הקטגוריות

תגידו אתם: ביג ועזריאלי הן חברות נדל"ן או חברות קמעונאות ומסחר? סופר פארם היא רשת קמעונאית או שחקנית בתחום הבריאות? וולט ותן ביס (שלא התברגה בסוף במדד) שייכות לענף המסעדות או האפליקציות? סלקום ופרטנר מתחרות בתחום הסלולר או המדיה? והמותג רמי לוי? הוא שחקן בתחום רשתות המזון או ספק סלולר? אולי בכלל חברת נדל"ן? כל ההתלבטויות האלה היו חלק משמעותי מהכנת המדד השנה.

התופעה הזו כמובן היתה קיימת גם בשנים קודמות אבל נראה שהמזיגה והזליגה בין התחומים הופכת להיות נוכחת יותר ויותר. מותגים כבר מזמן לא משחקים רק בשדה אחד והם נעים ומתרחבים כל העת בין ענפים והגדרות.

5. לאן נעלם המותג שלי?

חדי העין יבחינו שמהמדד נעדרים השנה מותגים גדולים שכיכבו בו בשנים קודמות. אחד מהם, למשל, הוא פוקס, שקיבל השנה מעט מאוד אמון והערכה מהציבור בסקר הגל החדש. זה מפתיע מאוד לאור עוצמתה המסחרית והפיננסית של הרשת: היא עברה ברבעון הראשון של 2021 לרווח של 35 מיליון שקל, לעומת הפסד של 30 מיליון שקל בשנה שעברה, אתר טרמינל X שבבעלותה בדרך להנפקה, יחד עם שותף חדש: אנדרס הולך פובלסן, הבעלים של אתר אסוס הבריטי. אז מה קרה? ייתכן שהדבר קשור לכך שפוקס, אשר התחילה את דרכה כרשת מותגי בייסיק איבדה את הבידול ועמו את ההובלה בקטגוריה. ייתכן שגם התנהלות הרשת בזמן הקורונה שזכתה להרבה כותרות שליליות השפיעה על דעת הקהל, אבל כל אלה השערות בלבד, וממילא לפוקס יש חזקה במדד באמצעות מותגים שהיא משווקת ובהם נייקי ופוקס הום. אגב, גם אסם נסטלה, יצרנית המזון הענקית, מדורגת השנה במקום 45 בלבד אך זוכה לייצוג גבוה הרבה יותר במדד באמצעות המותג שלה, במבה (מקום 29 בדירוג).

כך גם חברת קשת שממוקמת רק במקום 67 אך מותגי החדשות שלה, N12 וחדשות 12, ממוקמים מעליה (60 ו־20 בהתאמה). ככל שהמותג קרוב יותר להיות מוצר קצה שנמצא בשימוש אצל הצרכנים, כך ערכו עולה בעיני הציבור, גם אם מאחוריו תאגידי ענק עשירים ומתוחכמים במיוחד. ואולי זה גם משהו שתאגידים מעין אלה צריכים לזכור בעת שהם עורכים תוכניות שיווקיות.

6. ביתי הוא מבצרי (והוא גם בית הקפה ומכון הכושר שלי)

כשמסתכלים על המדד של 2021 אי אפשר שלא לראות את הקורונה בכל פינה. לא רק שמותגי בריאות השתדרגו במעלה הדירוג, אלא שמותגים שבעבר לא הצליחו להכנס למדד או דורגו בו במקומות נמוכים, כעת עלו פלאים כי על המצח שלהם כתוב סגר ראשון, שני ושלישי.

ובמלים אחרות כל מה שקנינו בזמן שישבנו בבית: בגדי ספורט (אדידס ונייקי), קפה (נספרסו), מוצרי ניקיון (סנו), טיפוח הבית (טמבור) ומשלוחי מזון (וולט) וכמובן שיטת התשלום החביבה על הישראלים בשנה האחרונה: ביט שקפצה ב־23 מקומות מהדירוג של 2019, אם כי אפל פיי שרק נכנסה לשוק כבר מזנבת בה. בזהירות המתבקשת נאמר שאנחנו צופים שהיא תזנק מעלה מעלה במדד 2022 גם בלי קורונה בכלל, אבל כלל לא בטוח שביט - שצברה משתמשים רבים - תפגר מאחור.

7. תיירות וירטואלית

הקורונה לא רק חיזקה מותגים וקטגוריות, היא כמובן גם החלישה מאוד חלק מן המותגים השנה. ובעיקר בכל מה שקשור בתיירות, תרבות, נסיעות ותחבורה ציבורית. חברת אל על, למשל, שכיכבה בעבר בעשירייה הראשונה של המדד הידרדרה מטה. לצידה גם צנחו כמובן רשתות בתי המלון, חברות התעופה הזרות ומוסדות התרבות השונים.

בקטגוריה הזו מעניין בכל זאת לגלות כי אתר בוקינג הצליח להתברג במדד המותגים לראשונה השנה, בהתאם למגמת התחזקות מותגי האון ליין. אפשר להניח שזו רק ההתחלה ושיותר ויותר מותגי און ליין מהתחום הזה ייכנסו ויתברגו במדדים בשנים הקרובות.

8. הזהב של גולדה

אם אנחנו צריכים לבחור רק מותג אחד שהקפיצה שעשה השנה היא הכי מפתיעה והכי דרמטית, זה ככל הנראה יהיה המותג גולדה. רשת הגלידריות נכנסה לראשונה למדד וכבר כבשה את המקום ה־32. הרשת, שנדמה שצצה ב־2020 משום מקום כבר התפרשה במהירות מרשימה עם לא פחות מ-92 סניפים עד כה. הסיפור שלה נבנה מתחת לפני השטח כבר יותר מ־20 שנה, שבמהלכן הקימו שני אחים ואמם היחידנית חברה שפתחה מפעלים ומחלבות, וסיפקה גלידה לגלידריות אחרות. רק בשנים האחרונות הקימו את רשת הגלידריות המוכרת. ההצלחה שלהם לא רק שינתה את מפת המתחרות בענף, אלא נדמה שגם שינתה את הרגלי הצריכה של הישראלים, שהחלו לאכול גלידה גם בחורף בחסות גולדה.

אם בכל זאת תכריחו אותנו לבחור עוד מותג אחד שהשתדרג במיוחד השנה נבחר באלטשולר שחם, שעם רכישת פסגות ממקם את עצמו השנה כאחד המותגים החזקים ביותר בישראל, וזוכה לקפיצה של 15 מקומות בדירוג, למקום ה-11, רק מקום אחד אחרי מותג פיננסי ותיק ומבוסס מעט יותר, בנק הפועלים.

9. בדרך למטה

לצד המנצחות הגדולות השנה, יש גם מפסידות גדולות. את חברת פוקס כבר הזכרנו. אבל חברת ענק אחרת שהידרדרה השנה בדירוג היא קוקה קולה, שהגיעה למקום ה-27 בלבד. מדובר בלא פחות מדרמה. מותג קוקה קולה כיכב בראש מדד זה במשך עשור ברציפות בין 2003 ל־2012, וחזר שוב לראש הרשימה ב-2018. במדד האחרון שנערך ב-2019 הוא דורג שמיני.

איך אפשר להסביר את התהליך הזה? ייתכן שהטרנד הבריאותי הוא כבר לא רק טרנד, אלא מגמה אמיתית ובת קיימא. ראיה לכך הם המותגים שהתחזקו מאוד בקטגוריה הזו השנה: נספרסו ותמי 4, שני מותגים שמזוהים הרבה יותר עם בריאות.

10. ומה יהיה בשנה הבאה?

סביר להניח שהטשטוש בין התחומים יילך ויתעצם, שהמותגים המקומיים יצטרכו להילחם ביתר שאת מול ענקי המותגים הגלובליים ושהאון ליין יוסיף לכבוש עוד ועוד נתחים על חשבון המותגים הפיזיים. לאור כל אלה נראה שגם אנחנו נצטרך לשקול מחדש את שיטת הבדיקה הוותיקה של מדד המותגים ולחשוב כיצד אנחנו יכולים להתאים את המדידה ואת הבדיקה לעידן האג'ילי והכאוטי שבפנינו. אנחנו פתוחים לשמוע הצעות ורעיונות בנושא ונשמח לשמוע את דעתכם. מוזמנים לכתוב לנו למייל: madad2022@globes.co.il

11. עוד דבר שלמדנו, ואיננו במדד

מייקי דגן, עורך מדד המותגים 2021

בנסיעות עם ילדים מתפתחים להם לעתים משחקים משונים, וכשמדברים על ילד בן 11, חצי גיימר (כמו כולם בעצם) וחובב טכנולוגיה קצת יותר מהממוצע, הם לפעמים משונים עוד יותר. המשחק שלנו - ואני עומד להפוך כמה בכירים בתחום השיווק בחברה אחת למאושרים יותר, לאיזה דקה לפחות - נקרא "פלייטיקה".

הילד מתוחכם, אין ספק, אבל כללי המשחק עתיקים יותר מההיסטוריה של הרכב, וקדומים ממש ביחס להיסטוריה של הגיימינג. אנשים רבים מהדור העתיק שלי זוכרים אותו, נגיד, בתור "הראשון שרואה פולקסווגן חיפושית צועק" או משהו מעין זה.

ייתכן גם שפעם, אי שם בסוואנות של אפריקה, זה היה "הראשון שרואה אנטילופה". עכשיו זה הראשון שרואה פלייטיקה - הראשון שרואה שלט של פלייטיקה, אחד מרבים שמפוזרים עתה בתחנות האוטובוסים בתל אביב (וכנראה גם מחוצה לה) ובשלטי חוצות על נתיבי איילון, וגם זועק מהר, ראשון, "פלייטיקה", מנצח.

זו אנומליה משונה שבה במדינה קטנה בקצה המזרח התיכון, ענקית קז'ואל גיימינג מבצעת פרסום כה מסיבי - בפרט כשלוקחים בחשבון שלפלייטיקה כנראה אין עניין קלוש בהפצת משחקיה בישראל, שבה מספר הלקוחות הפוטנציאליים זניח עבורה.

ואם פלייטיקה הייתה לבד, לא הייתי נדרש לעניין. אבל מדובר בהחלט בתופעה. לטעמי, אולי ה־תופעה של המחצית הראשונה של 2021, שעליה גם הרחבנו בגיליון זה בכתבתו של אופיר דור על מיתוג מעסיק.

אם המותג הקלאסי, מסוגו של קוקה קולה, היה הדבר הראשון שעלה למודעות כשאמרו "מותג" במאה ה־20, הרי שהמאה ה־21 חוזה בעלייתם של מותגי הדיגיטל - ובמדד המותגים שבידיכם זה בא לביטוי באופן דרמטי - ועתה אנו רואים הסתעפות נוספת של מגמה זו: חברות B2B מובהקות כמו סימילרווב או monday.com משתמשות בפרסום חוצות - בין אם זה כדי להגיע ללקוחות בחו"ל במקרה של מאנדיי, או כמו המקרה של פלייטיקה או להבדיל סימילרווב, שעשתה קמפיין תודה לעובדיה לאחר הנפקתה - כדי להתחרות על כוח אדם מיומן.

הכסף הגדול של ההייטק זולג לפרסום ממקומות בלתי צפויים ולמטרות בלתי צפויות - מיתוג מעסיק, פיתוי עובדים, פרסום חוצות שרוצה, כמו הכותרת של הכתבה בעניין, להגיע למהנדס או לאמו, כדי ש(על דרך המטאפורה) כל אם יהודייה תגיד לבנה: "מאמאל'ה אולי תלך לעבוד בג'ייפרוג, שמעתי שהם משהו".

ומה ההוכחה הטובה יותר לטרנד הלא ייאמן הזה לעתים, כמו פרסומת טלוויזיה באישון לילה, לחברה עלומה מעין הציבור הכללי כמו אפלייד מטריאלס, גם הפעם תחת סעיף מיתוג מעסיק. נשבע שחששתי לרגע שאני הוזה, אבל לא - זה קרה שוב, ואי שם אחרי אחד ממשחקי היורו, ריצדה על המסך פרסומת לחברה, שבאופן לא מפתיע התברר שהיא נמצאת בתהליך גיוס של 200 עובדים נוספים. ולטובת הקורא התמה, להלן פרטים על השוק של אפלייד מטריאלס ועל משימתה, כדי להבהיר עד כמה מוזר לראות אותה מפרסמת בטלוויזיה - ואני מצטט מגלובס: "לקוחות החברה הן חברות לייצור שבבים, כמו אינטל או טאואר. אלה זקוקות... למערכות שיבדקו את פרוסות הסיליקון שהן מייצרות... אותן עיגולים מהם נגזרים השבבים מכילים טרנזיסטורים זעירים, בגודל ננומטרים ספורים, כמעט כמו גודל של אטום. הרווחים ביניהם קטנים אף יותר, ורוחבם מגיע לעיתים אף לננומטר בודד או פחות. חברות כמו אפלייד מייצרות ציוד בקרה שמסוגל 'לראות' את הטרנזיסטורים הקטנים ואת הרווחים הקטנים שביניהם".

ברוכים הבאים למאה ה־21, הדקו חגורות, יצאנו לדרך.

עוד כתבות

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

בודקים את המיתוס. נס פך השמן / צילום: Shutterstock

החשמונאים לא שמעו על פך שמן שהספיק לשמונה ימים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כולנו שרים את "כד קטן", אך למעשה הוא הפך לחלק מסיפורי החג רק כעבור מאות שנים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט: נאסד"'ק עלה ב-1.4%

נתוני האינפלציה בארה"ב לחודש נובמבר הפתיעו לטובה ועמדו על 2.7%, מה שהוביל לעליות בוול סטריט ● נעילה חיובית באירופה, הדאקס קפץ בכ-1.1% ● מחר צפוי להיות יום תנודתי במיוחד ● חברת הספנות הישראלית צים עומדת למכירה, אך MSC מכחישה שהיא הרוכשת ● הבנק המרכזי של האיחוד האירופי הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ל-3.75%

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

חשד: מנהלים בחברת יזמות הגישו תביעה כוזבת לקרן הפיצויים בסך 40 מיליון שקל

שני המנהלים טענו כי למבנה בת"א נגרמו נזקים בהיקף 40 מיליון שקל כתוצאה מהדף של טיל איראני שנפל באזור - אך מהחקירה עולה חשד כי מאז 2021 המבנה מוכר ע"י העירייה כלא ראוי למגורים ● השניים חשודים בקבלת דבר במרמה, לאחר שקיבלו מהמדינה כ-2 מיליון שקל על בסיס התביעה ● לבקשת החשודים, שמם נאסר בשלב זה לפרסום

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

לא מסתכלים על תוצאות בדיקות? החוקר שמגלה מתי אנחנו נמנעים ממידע

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס? / צילום: Shutterstock

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס?

כמה ערי בירה יש לרפובליקת דרום אפריקה, מה מקור השם שפעת ובאיזו סדרת אנימציה חיית המחמד נקראת Santa's Little Helper? ● הטריוויה השבועית

ניר וברית בן עמרם, בעלי בלונדי גריל צ'יז / צילום: משה ניסים

"רעדתי מפחד": בית הקפה שממציא את עצמו מחדש אחרי שנים סוערות

ברית וניר בן עמרם נאלצו לסגור את העסקים שלהם בקורונה, ותכננו לפתוח בית קפה בצפון ב-8 באוקטובר 2023 ● מאוחר יותר, כשפתחו בירושלים, החלה המלחמה עם איראן: "חיילים צוחקים איתי שפעם הבאה אשלח להם צו 8 מראש" ● ולמרות הכול, הם מצליחים להגשים את החלום שלהם: "אפשר לקנות אלף מאפים טעימים, אבל אנחנו רוצים לעורר באנשים זיכרונות"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

"פרויקט סאנרייז": היוזמה האמריקאית לשיקום עזה נחשפת

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארצות הברית מקדמת יוזמה לשיקום רצועת עזה ופיתוח תשתיות תחבורה, אנרגיה וטכנולוגיה מתקדמות בהשקעה מוערכת של יותר מ-112 מיליארד דולר לאורך עשור ● צבא ארה"ב פתח בגל תקיפות נרחב הלילה נגד יעדי ארגון דאעש ברחבי סוריה ● בכיר אמריקאי מסר שארה"ב עדכנה את ישראל מראש על התקיפות ● עדכונים שוטפים 

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

אביגדור קפלן / צילום: יונתן בלום

"אנחנו עם של בכיינים. רבים ממי שעוזבים היום, יחזרו": אביגדור קפלן מציג את הפתרונות לבעיות הכי בוערות בישראל

האיש שניהל את גופי הבריאות והביטוח מהגדולים במשק, החליט לחזור להיות סטודנט כדי להתמודד עם פצצה מתקתקת של החברה הישראלית: משבר הביטוח הסיעודי ● בראיון מיוחד הוא מנתח את הזינוק בעלויות המערכת ומציע רפורמה שתאחד את כלל תקציבי הטיפול תחת קורת גג אחת ● וגם: איך להישאר חיוני בגיל השלישי וכמה חשובה המלחמה בבדידות

זום גלובלי / צילום: AP

קרב אגרופים בפרלמנט הבולגרי ו"סדר חדש" בבוליביה

מנהל נאס"א הנבחר ובעל בריתו של אילון מאסק גורם לחשש בארה"ב ● בעקבות ירידה בילודה, בסין מטילים מס חדש על האוכלוסייה ● ובצד השני של העולם - ממשלת בוליביה מפסיקה לסבסד את הדלק אחרי 20 שנה ● זום גלובלי, מדור חדש 

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת  עשירי ישראל / צילום: AI

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת עשירי ישראל

בעשור האחרון קפץ שוויו של איש העסקים מיקי פדרמן מ-6 מיליארד שקל ל-35 מיליארד ● המלונאי שנכנס בעסקת מיזוג לתעשייה הביטחונית, כמעט במקרה, רכב על מרוץ החימוש הגלובלי - והתברג לצמרת הישראלים העשירים בעולם ● מיהו הטייקון המסתורי שמתעקש להישאר מתחת לרדאר?

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

הסופרת שהקימה מפעל של מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ-10 מיליון שקל ● מאירה ברנע-גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"

מרקו רוביו, מזכיר המדינה של ארה''ב / צילום: ap, Mark Schiefelbein

רוביו: "מקווים שהשיחות בין לבנון לישראל יביאו להתקדמות וימנעו עימות"

היום התקיים בנאקורה שבגבול בין ישראל ללבנון הסבב השני של שיחות בין המדינות תחת חסות ארה"ב ● בניגוד לדוח הקודם באוגוסט, הדוח הנוכחי של IPC קובע כי לא זוהה רעב באף אזור ברצועה ● מבצע "מאחורי הגב": המעורבות האיראנית – והמידע שסיפק הפעיל בחקירה אחרי שהובא לישראל לפני שנה ● צילם את נמל חיפה ובתי הזיקוק: שב"כ עצר אזרח בחשד לריגול עבור איראן ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ואורקל זינקו, נייקי נפלה ב-11%

אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● הדוח של נייקי: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● הבורסות באירופה ננעלו במגמה חיובית

בלי להיות כמעט באוויר: מי הגיעו לצמרת דירוג הזכורות והאהובות, ואיך זה קרה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לדיסקונט והאהובה ביותר לביטוח 9, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● סטטיק ושלישיית מה קשור מובילים את פרטנר למקום השני באהדה, וההשקעה הגדולה ביותר לפי נתוני יפעת שייכת ל–freesbe

גיא נתן / צילום: תומר שלום

בגיל 27 הוא מנהל קרן גידור ויש לו 100 אלף עוקבים: "אנחנו נוביל את התעשייה. הבמה כבר לא שמורה רק למוסדיים"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול, מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו", וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות, ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען כי שוק ה-AI הוא בועה, והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת

LEPAS. בהכנות להשקה באירופה / צילום: יח''צ

קמפיין הריכוזיות נושא פירות? קבוצת צ'רי הסינית בוחנת מינוי יבואן שלישי לשני מותגים חדשים שלה

על רקע הצעדים להגבלת הריכוזיות בענף הרכב, צ'רי בוחנת מינוי יבואן שלישי בישראל לשני מותגים חדשים ב־2026, בנוסף לקרסו מוטורס וכלמוביל ● סמארט משיקה בישראל את הקרוס־אובר החשמלי הגדול והיקר ביותר שלה עד כה ● BYD מתכננת להביא לאירופה - ובהמשך גם לישראל - את מכונית הסופר־מיני הראשונה עם הנעת פלאג־אין ● השבוע בענף הרכב