גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השיח השתנה, אבל המחאה החברתית לא הביאה לשינוי רדיקלי"

איה שושן נחתה בין האוהלים בשדרות רוטשילד היישר מהמחאה החברתית בספרד ● עשור אחרי, כחוקרת אקדמית, ההשוואה בין המחאות מאפשרת לה להבין מה השתבש: התרבות הארגונית, הזינוק לפוליטיקה, והכישלון בייצור פלטפורמה רחבה ● 10 שנים למחאה החברתית, פרויקט מיוחד

איה שושן / צילום: איל יצהר
איה שושן / צילום: איל יצהר

איה שושן אוהבת לחזור אל אחת הסיסמאות שראתה במחאה החברתית. כלומר, במחאה החברתית בספרד, בכיכר פוארטה דל סול במדריד. "אנחנו הולכים לאט כי אנחנו הולכים רחוק". בסיסמא הזאת, היא אומרת, יש "ניגוד מוחלט" למנטאליות שראתה בשדרות רוטשילד של 2011. "הייתה פה מין ריצת אמוק. 'צריך לראות הישגים, לחסום את הווד"לים, להילחם עם טרכטנברג'. לא היה פנאי להגיד 'שנייה, בוא נבנה משהו, בוא נבנה מנגנון, בוא נבנה פלטפורמה, תשתית'. זה כשל רציני".

בקיץ 2011, שושן נחתה בישראל היישר אל מחאת האוהלים, אחרי תואר ראשון במדעי המדינה בארה"ב, ולימודי יחסים בינלאומיים בספרד. את מה שראתה באספות העממיות של מחאת ה-15 במאי במדריד, היא ניסתה להביא למחאת ה-14 ביולי בארץ. שושן אירגנה את אסיפת רוטשילד, והייתה לפעילה בולטת במחאה.

עשור מאוחר יותר, המחאה עדיין מלווה אותה, אם כי עכשיו מזווית אקדמית. כיום שושן רגע לפני סיום כתיבת דוקטורט במחלקה לפוליטיקה וממשל באוניברסיטת בן גוריון. והמחקר שלה עוסק במחאה, או ליתר דיוק, באופן שבו היא התארגנה. וההשוואה בינה לבין זו שבספרד מובילה אותה לחשוב שהדברים היו יכולים להיראות אחרת.

 

"המחאה הישראלית רצתה הנהגה"

המחאה בישראל הייתה שונה ממחאות אחרות בקיץ הלוהט של 2011, מסבירה שושן בראיון לגלובס. רוב המחאות המקבילות במערב היו מחאות "רוחביות", בלי מנהיגות שמתייצבת מול התקשורת. זה גם התאים למסר של המחאה במקומות אחרים, שהייתה "מין מרד נגד הדמוקרטיה הייצוגית הליברלית", כהגדרתה.

"במחאה אצלנו", היא ממשיכה, "אמנם היה מרכיב של רצון שאזרחים ייקחו חלק יותר משמעותי בקבלת ההחלטות. אבל זה לא היה ה-נושא של המחאה. זה לא התבטא בדרישות שלה כלפי חוץ, ולא בהתארגנות הפנימית שלה". כמעט מהרגע הראשון, למחאה היו מנהיגים תקשורתיים, שהפכו לפרצופים מוכרים.

המחאה החברתית במדריד. "אנחנו הולכים לאט כי אנחנו הולכים רחוק" / צילום: ויקיפדיה

"גם בתוך המחאה עצמה, כשהמאהלים דרשו שההנהגה תשתף אותם", שושן מספרת, "הפיתרון היה שנציגים של המאהלים ישתתפו בקבלת ההחלטות של ההנהגה. כלומר, פיתרון ייצוגי. ואילו בספרד הייתה כבר תרבות ארגונית של אקטיביסטים, והמון ידע סביב הנושא. אין פנים להתארגנות, אין פנים למחאה".

למה דווקא בישראל התגבשה במהירות הנהגה תקשורתית למחאה? שושן מדברת על תרבות ארגונית שהגיעה ממקומות אחרים. למשל, מהצבא ומתנועות הנוער. "יש לי מאמר עם ציטוטים של מרואיינים שאמרו 'זה כמו מלחמה, צריך גנרל', 'אנחנו רק מילאנו פקודות', 'לא רצינו למלא פקודות'. המון בשפה הזאת".

ובזמנו רצית לראות פה את המודל הספרדי?
"אני ניסיתי להוביל משהו שדומה למודל הספרדי. הקמתי את האסיפה של רוטשילד, ועזרתי להקים את האספות הארציות ולקשר בין המאהלים. אבל הרגשתי שזה נבלע בתרבות הישראלית שרוצה הנהגה, והיררכיה, ובהירות מי מחליט. כן רוצים דמוקרטיה. אבל דמוקרטיה נציגותית זה סבבה, זה מספיק".

"לא ניסו לשנות את השיטה"

איך כל זה השפיע על גורל המחאה?
"פה נכנסים לשאלה המורכבת של מה יצא מהמחאה, מה אפשר לייחס לה, ומה לדברים אחרים", אומרת שושן. "התרבות הרוחבית של ההתארגנות בספרד איפשרה הרבה יותר יוזמות שהמשיכו גם אחריה. בישראל המחאה כמחאה מתה איפשהו ב-2012, ובספרד אלה היו השנתיים הכי סוערות. היו המון מחאות והפגנות.

"בארץ הייתה מין תחושה ש'אוקי, סתיו ושמולי נכנסו למפלגת העבודה, דפני פרשה, וזהו'. היו יוזמות כמו המשמר האזרחי והבר קיימא - אבל לא הייתה זהות של מחאה שכולנו הרגשנו חלק ממנה ושממשיכה גם אחרי. בספרד אנשים הרגישו שהמחאה שלהם. היו שם בעיות ארגוניות, אבל אף אחד לא ניכס את המחאה, לפחות לא בשנים הראשונות".

מאחורי הכניסה של איציק שמולי וסתיו שפיר למסגרת קיימת (העבודה), היא אומרת, עמדה תפיסה אינדיבידואליסטית, כאילו "הם, עם הכוח שצברו במחאה כבני אדם יחידים יוכלו להיכנס למפלגה ולעשות שינוי נורא גדול. אף אחד היום לא חושב שזה הצליח". ואילו את כניסת לפיד לפוליטיקה עם המסגרת הריכוזית של 'יש עתיד', ועם עמדות נאו ליברליות כהגדרתה, שושן מתארת כניכוס של המחאה, שזעזע אותה.

בספרד העניינים עבדו אחרת. בהתחלה היה בחוגי המחאה טאבו על כניסה לפוליטיקה, במחשבה שהשינוי צריך לבוא מבחוץ. "ואז היו שלוש שנים של מאבקים חוץ פרלמנטריים מאוד חזקים ועוצמתיים", שלא הביאו להישגים. בהמשך הגיע שלב הכניסה לפוליטיקה, באמצעות הקמת מסגרת חדשה. "מה שהכי הצליח זה 'פודמוס' ברמה הארצית" - מפלגה שלימים, אומרת שושן, הפכה לפלטפורמה מאוד ריכוזית וכבר לא מייצגת את המחאה - "ושתי התארגנויות ברמה המקומית, שלקחו את ראשות העיר במדריד ובברצלונה".

"בישראל לא היה אפילו ניסיון להתארגנות רחבה של כל הכוחות שהרכיבו את המחאה ולהקמת פלטפורמה שתשנה לא רק את המדיניות הכלכלית, אלא גם את כללי השיטה". ועם זאת, היא מודה, קשה לומר אם יוזמה כזאת הייתה מצליחה - מאחר וגוש הימין בישראל גדל לאורך שנים, ואילו העמדות הכלכליות של המחאה היו עמדות שמאל.

"הקול הרדיקלי לא התממש"

אבל האם העמדות הכלכליות של המחאה אכן היו עמדות שמאל? יש מי שטוען שלב המחאה היה יוקר המחיה והרצון בהורדת מחירים, כלומר אג'נדה נאו ליברלית למדי. "אני לא מתווכחת עם הניתוח הזה", אומרת שושן אחרי שתיקה ארוכה. "בזמנו חשבתי שגם המאבק לצדק חברתי, וגם המאבק לדמוקרטיה אמיתית יותר, יכולים לשאוב כוח משיח שהוא יותר צרכני. למשל לתקוף את השלטון על השחיתות, אבל להגיד שהשחיתות זה לא רק בן אדם אחד או שניים, אלא 'הון-שלטון-עולם תחתון'. צעקו את זה ברחובות".

איה שושן ב־2011 / צילום: עידן זליקוביץ',

"אני חשבתי שאפשר לקחת את האלמנטים המאוד רחבים בחברה הישראלית, שבאמת מבינים שמשהו פה לא בסדר במערכת הכלכלית וגם במערכת הפוליטית, ולעשות להם רדיקליזציה לדרישות עומק - של איך נראה ההסכם הכלכלי בין המדינה שלנו לאזרחים. בדיעבד, הקול היותר רדיקלי הזה לא מימש את עצמו, לא במערכת הפוליטית ואולי לא בציבוריות הישראלית. אולי לא החכמנו, לא הצלחנו, או שלא היה לנו את הניסיון והידע, להקים את הפלטפורמות שיחזיקו את הדבר הזה".

'רדיקלי' זה די תואר גנאי בשיח בישראל.
"רדיקלי בסופו של דבר מגיע מלשון 'שורש'. כשאתה רוצה לעשות שינוי רדיקלי, אתה רוצה לעשות שינוי מהשורש. לעשות מחאת צרכנים שהצליחה להוריד את המחיר של הקוטג' משישה שקלים לחמישה שקלים לחצי שנה, זה שינוי, אבל לא מהשורש".

"השינוי הוא הקרקע למאבקים הבאים"

"ובכל זאת, אומרת שושן לסיכום, "אני כן חושבת שהשיח השתנה. הייתה ממש הערצה של הניאו-ליברליזם לפני המחאה. הטייקונים היו דמויות הערצה, הם הופיעו על השערים של העמודים הראשיים. כל מי שדיברת איתו חשב שהפרטה זה הדבר הכי טוב בעולם, שאיגודי עובדים זה דבר נוראי. אנשים שנאו את ההסתדרות. התלוננו על מערכת הבריאות - אבל הפיתרון היה להפריט אותה. התלוננו על מערכת החינוך - הפיתרון היה להפריט אותה. תקן אותי אם אני טועה, אבל הטרנדים האלה נעצרו אם לא אפילו התהפכו. אנשים מעריכים מערכת ציבורית, גם רפואה וגם חינוך. מגוננים עליה. אני כן חושבת שהיה שינוי. זה לא שינוי מהשורש, אבל הוא כן קרקע שעליה אפשר לעשות הרבה מאבקים".

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, והיא אחראית על המל"ט מדגם בייראקטר TB2, שנמכר ב-33 מדינות ● בשנת 2023 הכריזה נשיאות התעשיות הביטחוניות כי בייקאר היא שיאנית היצוא בטורקיה, בסך 1.8 מיליארד דולר ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?