גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שידורים חוזרים של פרקי 2011: מרבית המלצות דוח טרכטנברג נותרו רק המלצות

מחירי הדיור רק עולים, על תחום התעסוקה בכלל אין מה לדבר ויוקר המחיה בישראל הוא מהגבוהים בעולם ● המלצות ועדת טרכטנברג היו אמורות להוביל לשינוי חברתי כלכלי, אבל מרבית הנושאים יושמו באופן חלקי ● ולמרות זאת יש גם בשורות חיוביות ● 10 שנים למחאה החברתית, פרויקט מיוחד

מנואל טרכטנברג / צילום: אוריה תדמור
מנואל טרכטנברג / צילום: אוריה תדמור

תמונת השוק בתקופה האחרונה - בה מחירי הדיור ממשיכים להמריא וגל העלאת מחירים של יצרניות ומשווקות מטביע את הצרכנים - מטרידה את הציבור ואף מתסיסה את השטח, אך בימי אלו, בין קורונה להקמת ממשלה חדשה, נדמה שכולם עסוקים בהישרדות ולא במאבק נגד עליות המחירים.

עשור אחורה, בספטמבר 2011, על רקע אותן תופעות של התייקרות מחירים, הוצתה המחאה החברתית הגדולה ביותר שנראתה כאן. ב-3 בספטמבר 2011 הגיעה המחאה הזאת לשיאה, כשמאות אלפים התכנסו בכיכר המדינה ומחו נגד יוקר המחיה בישראל. התשובה של ראש הממשלה דאז בנימין נתניהו, הייתה הקמתה של "ועדת טרכטנברג" המפורסמת, בראשות פרופ' מנואל טרכטנברג, שהגישה לממשלה כרך המלצות עב כרס שכלל מהלכים שאמורים היו להוביל לשינוי חברתי כלכלי עמוק בישראל.

 

ההמלצות עסקו בארבעה תחומים שעמדו בלב המחאה החברתית: דיור, יוקר המחייה ותחרותיות, שירותים חברתיים (בהם חינוך במרכז) ומיסוי. לאורך השנים, ניתנו החלטות ממשלה שאישרו רבות מההמלצות שעוגנו בחוק - אז איך יכול להיות שעשור קדימה יש לציבור תחושה של דז'ה וו?

התשובה העגומה היא שהמלצות מרכזיות בדוח, בנושאים הכואבים ביותר לכיס של הציבור, לא יושמו או יושמו באופן חלקי ולקוי. וכך, חווה היום הציבור שידור חוזר של הפרקים ששודרו במשק הישראלי טרום מחאת 2011.

 

דיור לא בר השגה

בתחום הדיור המליצה וועדת טרכטנברג על שורת שינויים דרמטיים, ובהם הגדלת היצע הדירות בתמהיל מגוון, ופיתוח הבנייה להשכרה לטווח ארוך, בפרט של דירות קטנות ובעיקר באזורי הביקוש המרכזיים וכן מציאת פתרונות זמינים לדיור בר השגה. בפועל לא קרה כמעט דבר.

לדברי רובי נתנזון, מנכ"ל מרכז מקרו בכלכלה מדינית, "מאז המחאה החברתית שוק הדיור נראה כמו רכבת הרים עם עליות ומורדות, והתוצאה הסופית היא קטסטרופה. זה התחיל במדיניות של יאיר לפיד בתקופתו כשר אוצר, לתת פטור ממע"מ, דבר שכשל לחלוטין, ואז הגיע השר משה כחלון עם ההבטחות של המסלול למשתכן ועוד שלל תכניות בתחום מיסוי הנדל"ן ושוק הדיור - שרובן לא הובילו לתוצאה המיוחלת. בשורה התחתונה מספר ימי העבודה שצריך כדי להשיג דירה הלך וגדל עם השנים והיצע הדירות לא גדל בהתאם לגידול האוכלוסייה, הבעיות המבניות של שוק הדיור נשארו אותן בעיות ואפילו נהיה גרוע יותר".

נתנזון מסביר כי "כל החלופות של יאיר לפיד וכחלון לא הלכו לכיוון של הגדלת היצע דירות, וגם הממשלה האחרונה לא פעלה בנושא. גם בנושא של דיור בר השגה לא עשו דבר מלבד איזה מבצע לכמה זוגות צעירים בתל אביב ובזה נגמר הסיפור. הרבה זוגות צעירים הרימו ידיים וויתרו על החלום לקנות דירה".

אוריה גפן-קליין, מנהלת תוכנית המוניטור במרכז להשמת האזרח, מוסיפה כי גם המלצות נוספות בנושא הדיור יושמו באופן חלקי בלבד. כך, גם ההמלצה של הוועדה כי יגובשו פתרונות למגזר הערבי, ובכלל זה סיוע בתכנון ובתשתיות. "תוכנית החומש 922 שהתקבלה ב-2015 כוללת פרק מפורט בנושא דיור ונמצאת בתהליכי ביצוע אך כרגע היישום הוא חלקי בלבד. יש חסמים בשטח. האריכו את תוכנית החומש עד 2021 וכשראו שלא הצליחו למצוא את התקציבים שהוגדרו להחלטה אז האריכו בעוד שנה, וכעת נעשית עבודת מטה כדי להניח את תוכנית העבודה ל-2023. מדובר בתוכנית של מיליארדים הכי גדולה שהייתה למגזר הערבי שלא יושמה באופן מלא".

עד מתי תוארך התוכנית עד ליישום? לא ברור.

נשיאת לשכת רואי החשבון, רו"ח איריס שטרק, מוסיפה כי "הרעיון המרכזי של וועדת טרכטנברג ליישם דיור להשכרה לטווח ארוך לא באמת קרם עור וגידים. קרה בזירה הזאת מעט מאוד. יש את חברת 'דירה להשכיר' של המדינה ויש פרויקטים שעודדו אותם באמצעות הטבות מס, אבל אין היצע אטרקטיבי לדיור להשכרה".

צעדת המיליון בתל אביב, ספטמבר 2011 / צילום: שאול דוד

יוקר המחיה מהגבוהים במדינות ה-OECD

בתחום יוקר המחייה המליצה הוועדה שלל המלצות, כאשר בין המרכזיות שבהן היה הגברת כח הממשלה להתמודד עם כח שוק, טיפול בשווקים מונופוליסטים והעצמת הכוח הצרכני כמשקל נגד. מה קרה בפועל? הפוך.

בדוח שפרסם לאחרונה מבקר המדינה צוין כי בעשור האחרון עלו מחירי המזון בהתמדה. מהדוח עלה כי בין הסיבות ליוקר המחיה ניתן למנות את הריכוזיות גבוהה בענף המזון, פעילות לוקה בחסר של רשות התחרות ושל הרשות להגנת הצרכן, היעדר מעקב מספק של גופים אלה אחר החוק לקידום התחרות בענף המזון, הפחתות מכסים לא יעילות ורגולציה מכבידה.

לדברי נתנזון, "דווקא עכשיו אנחנו רואים בכותרות ששטראוס, שופרסל וכל הרשתות הגדולות מודיעות על העלאת מחירים בגלל סיבות כאלה ואחרות וזה יגרום לירידה נוספת בכוח הקנייה ולשחיקת השכר של מעמד הביניים, ופה יש עוד פעם נקודה שלא רק שלא התממשה אלא הולכת להחמיר בצורה מאוד משמעותית. כל מחאות הקוטג' ומחאות יוקר המחיה התאדו לגמרי. אם שומרים על המונופולים ולא מחזירים את המחירים למקום שפוי אז הצרכנים יפגעו. מאז המלצות ועדת טרכטנברג המונופולים לא איבדו מכוחם".

רו"ח איריס שטרק מוסיפה כי "בהתאם להמלצות הוועדה, יבוא מקביל נפתח וגם חלק ניכר מהמכסים ירדו, אבל עדיין התחרותיות לא מספיק גדולה, השוק מאוד ריכוזי, לא טופלו השווקים שבהם יש כח מונופוליסטי, ולכן אנחנו לא נהנים מהפחתת מחירים".

המלצה נוספת שעלתה בדוח טרכטנברג ונגעה ישירות לכיס של הצרכן הייתה להגדיל את הסכום המאפשר רכישות מחו"ל דרך האינטרנט בפטור ממסים. הסכום עמד אז על 75 דולר, ונותר כך מאז ועד היום. רגע לפני הדרמות הפוליטיות של השנתיים האחרונות הייתה אפילו כוונה לבטל את הפטור ממס לחלוטין במסגרת תקציב 2020 (שכידוע לא יצא לפועל) - כוונה הפוכה לכוונת המשורר בדוח טרכטנברג.

אי עמידה ביעדי התעסוקה

בתחום התעסוקה הציגה הוועדה בדוח שורת צעדים להסרת חסמים, בין היתר לצורך שילוב נשים ערביות וגברים חרדים בתעסוקה. משלל הדוחות והחלטות הממשלה עולה כי הממשלה באמת התכוונה לקדם את הנושא, אך היישום לקה בחסר. לדברי גפן-קליין, "גובשה טיוטת החלטת ממשלה שמאמצת את דוח הועדה והמלצותיה, אך בשל היעדר תקציב המדינה הדבר תקוע. לפי הנתונים שהוצגו בדוח וועדת טרכטנברג עמד שיעור תעסוקת גברים חרדים אותה שנה על 42% - מחצית משיעור התעסוקה ב-OECD ומגברים בישראל. שיעור תעסוקת נשים ערביות עמד על 25% לעומת 74% אצל נשים יהודיות לא חרדיות".

לדברי גפן-קליין, "זרוע העבודה עסקה בנושא ונקבעו יעדי תעסוקה ולאחרונה פורסם דוח הוועדה לקידום התעסוקה לקראת 2030. המלצות הוועדה טרם עברו כהחלטת ממשלה בשל המצב הפוליטי, אבל הדוח מציג תמונת מצב לפיה שיעור התעסוקה של גברים חרדים נמצא רחוק מהיעד שהממשלה הציבה לעצמה לשנת 2020. היעד שהגדירו הוא 63% אבל לפי נתוני הלמ"ס נכון ל-2019 הוא עמד על 52%. יש התקדמות אבל לא מספיק. בתעסוקה של נשים ערביות נרשמה קפיצה חיובית בשנים האחרונות ל-38%".

בין אכזבה לכישלון היו גם הצלחות

בצד האכזבה וכישלון יישום רבות מהמלצות וועדת טרכטנברג, בולטים שני תחומים לחיוב בהיקף היישום שלהם, גם אם הוא חלקי: תחום החינוך והמס.

בתחום החינוך יושמו מספר המלצות מרכזיות, בהן ההמלצה לכונן חינוך חינם לגילאי 3 ומעלה. עם זאת מדובר בחצי הדרך כיוון שהוועדה המליצה גם על סבסוד הצהרונים להורים עובדים - וזה לא קרה. בקרוב אמורה להיות מיושמת תוכנית להפעלת מערך פיקוח על מסגרות הגיל הרך (0-3). כבר ב-2012 אישרה הממשלה את חוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות והחוק עצמו עבר ב-2018, אך בפועל החוק לא יושם עד כה, כיוון שלא הותקנו התקנות שיאפשרו את הפעלתו.

לאור ריבוי האירועים והפרסומים על התעללות בפעוטות בגנים בשנים האחרונות, והלחץ הציבורי להפעיל את החוק, הותקנו התקנות האמורות בינואר 2021, אך היישום בפועל יחול בספטמבר השנה וחלקו גם בשנה הבאה.

נושא איכות התקנות והיעילות שלהם עדיין שנוי במחלוקת, אך הן יוצאות לדרך בחלוף עשור להמלצות הוועדה.

בזירת המס אומצו לחוק המלצות וועדת טרכטנברג להעניק נקודות זיכוי להורים עובדים, ואף התרחבו (הוועדה המליצה על נקודות זיכוי עד גיל 3 ואלה ניתנו עד גיל 5).

עוד המליצה הוועדה על הגדלת הפרוגרסיביות של מערכת המס - ואכן יושם בישראל "מס הכנסה שלילי"; על גביית מס ייסף של 2% על הכנסות מהון ומעבודה של מעל ל-1 מיליון שקל לשנה ונקבע מס ייסף של 3% להכנסות מעל כ-650 אלף שקל; וגם מס רווחי הון ומס החברות עלו.

לדברי גפן-קליין, "75% מההמלצות על מערכת המס יושמו באופן מלא ורבע מהן יושמו באופן חלקי. לא היה סעיף שלא יושם בכלל מההמלצות האלה. ביחס לכללי של כל הדוח מערכת המס יושמה באופן יפה מאוד כי הדוח המלא היה פחות מ-50% יישום".

עוד כתבות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?