גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בג"ץ הבין בשלהי הקורונה שהממשלה מנצלת את כוחה לרעה"

ב-27 שנותיו כיועץ המשפטי באגודה לזכויות האזרח, עו"ד דן יקיר לא זוכר שנה עמוסה בעתירות רגישות ועקרוניות בבג"ץ כמו בשנת הקורונה ● בואכה התפרצות נוספת, הוא מדבר על הפער בישראל בין השיח על זכויות לבין המציאות

עו"ד דן יקיר / צילום: איל יצהר
עו"ד דן יקיר / צילום: איל יצהר

"כשאני משקיף לאחור על גיל 12, התקופה בה הגעתי להכרה שאני הומו, ואפילו כעורך דין בן 30 שהתחיל לעסוק בזכויות הלהט"ב - המצב השתנה באופן מהפכני. עדיין האפליה קיימת. קיומם של חוקים שמבטיחים שוויון לא אומר שיש גם שוויון בשטח. המאבק רחוק מלהסתיים, אבל הייתה התקדמות עצומה בזמן קצר יחסית" - כך אומר עו"ד דן יקיר, היועץ המשפטי של האגודה לזכויות האזרח קרוב ל-30 שנה, בראיון לגלובס.

את פעילותו המשפטית למען זכויות הקהילה החל כבר בשנת 1989 כאשר עבד כמתמחה באיגוד האמריקאי לחירויות אזרחיות בארה"ב בפרויקט זכויות להט"ב. הוא חזר לארץ והפך במהרה לאחד הפעילים המרכזיים במאבק הקהילה. יקיר היה זה שניסח, לבקשת אגודת הלהט"ב, את התיקון לחוק הראשון שהבטיח שיוויון הזדמנויות. הצעת החוק אושרה בצעד היסטורי והיוותה את הבסיס לבג"ץ נגד אל על שהגיש הדייל יונתן דנילוביץ שביקש לקבל זכויות שוות לבן זוגו וקבע תקדים להכרה בזכויות בני זוג מאותו המין.

במסגרת פעילותו באגודה, יקיר הגיש בין היתר את בג"ץ "קלפים פתוחים" מ-1997 שביטל החלטה של שר החינוך שלא לשדר תוכנית העוסקת בנוער להט"בי, את בג"ץ בנות הזוג ברנר-קדיש משנת 2000 בו הותר לבנות זוג לרשום אימוץ מחו"ל ופסק הדין פורץ הדרך בעניין נישואי טורונטו משנת 2006 שקבע כי יש לרשום בישראל בני זוג מאותו המין שנישאו בקנדה.

הדרך לשוויון ארוכה

באיזה תחומים עדיין קיימת אפליה?
"יש אפליה קשה בכל מה שנוגע להקמת משפחה והורות. בג"ץ קבע שחוק הפונדקאות לא חוקתי בכך שהוא מאפשר רק לזוגות שהם גבר ואישה להביא לעולם ילד בפונדקאות ונתן הזדמנות לכנסת לתקן את החוק - אבל היא עדיין לא פעלה. סוגיה נוספת היא אי ההכרה במשפחה של יותר משני הורים, בתי המשפט מסרבים להכיר בהורה שלישי. הגיע הזמן שתהיה התקדמות והמשפט ידביק את הפער עם ההתפתחויות החברתיות העדכניות".

מה הסיכוי להגיע לשיוויון מלא לקהילה?
"זו דרך ארוכה. אנחנו בדרך לשם אבל נשארה עבודה לא מעטה".
יקיר עובד באגודה לזכויות האזרח 31 שנים, מתוכן הוא משמש כיועץ המשפטי ב-27 השנים האחרונות.

עד כמה התקדמו זכויות האדם בישראל?
"יש פער גדול בין השיח לזכויות בפועל. יש הבנה ומודעות לחשיבות הזכויות החברתיות והכלכליות אבל הפערים החברתיים לא הצטמצמו", אומר יקיר.

באיזה תחום לא הצלחתם להוביל לשינוי?
"הכיבוש. כל עוד הוא מתמשך, אי אפשר לדבר על ישראל כמדינה שמכבדת זכויות אדם".
השבוע צפויה הכנסת להצביע על הארכת חוק איחוד משפחות, ששולל מתן אזרחות ישראלית או תושבות בישראל לפלסטינים תושבי יהודה ושומרון או עזה שנישאו לאזרחים ישראלים. "העתירות המרכזיות נגד חוק איחוד משפחות הייתה של האגודה לזכויות האזרח ושל עדאלה. שתי עתירות נדחו על חודו של קול. זה כתם שחור במורשת של בית המשפט העליון שחוק פוגעני וגזעני אושר כחוקתי. אני מקווה שהכנסת תשים לו קץ".

זכויות האדם בקורונה

יקיר מספר על גל של פניות לאגודה בנושא הקורונה. "הנושאים הרגילים פחות הטרידו את הציבור, הייתה מצוקה חברתית וסוציו-אקונומית שנבעה ממשבר הקורונה וההגבלות". עם סיומה של שנת הקורונה, כשהתפרצות נוספת בפתח, יקיר משרטט את השינוי שעבר בית המשפט העליון בשנת הקורונה העמוסה בעתירות לשמירת זכויות האזרח.

מדחיית העתירות שהוגשו בתחילת המגפה, ועד ההצלחה החלקית בעתירה נגד השימוש באיכוני השב"כ וקבלת העתירות נגד הגבלת ההפגנות וסגירת נתב"ג בפני אזרחי המדינה.

"רק בשלהי עידן הקורונה בג"ץ החל לעבור מהפך באופן שבו הסתכל על העתירות בנושא זכויות אדם. זה נבע משילוב של דעיכת המחלה ומבצע החיסונים המוצלח. אבל בשלב זה גם חדרה ההכרה שהממשלה מנצלת לרעה את הכוח שניתן לה והיא מרחיקה לכת. בג"ץ הרגיש חובה לשרטט לה קווים האדומים".

עם התפשטות המגפה במרץ 2020 נאלצה הממשלה להתמודד לראשונה עם משבר בריאותי עולמי שדרש מציאת פתרונות והטלת מגבלות תקדימיות על הציבור. "בעשורים האחרונים לא השתמשו בתקנות שעת חירום ופתאום הייתה עדנה בתקופת הקורונה, הממשלה התקינה תקנות יותר מאשר בכל שנות קיומה, כולל במלחמת יום הכיפורים. השתוללו עם המכשיר הזה", טוען יקיר.

המאבק באיכונים

בתחילת תקופת הקורונה דחה בג"ץ את העתירות שהוגשו על הפגיעה בפרט. אחת מדרכי ההתמודדות של הממשלה הייתה שימוש באיכוני השב"כ. במרץ 2020 הגישה האגודה עתירה נגד שימוש השב"כ באיכונים, מה שהוביל לכך שבג"ץ דרש מהממשלה להעביר את המהלך גם לאישור הכנסת ולדאוג שיחסה תחת פיקוח פרלמנטרי.

"בהתחלה התבססו על תקנות שעת חירום. בג"ץ הבין שיש שימוש חריג ללא שום פיקוח פרלמנטרי, ובצעד חסר תקדים הוציא צו ביניים מותנה לפיו אם התקנות לא יאושרו על-ידי הכנסת, ייאסר השימוש בהן", אומר יקיר.

המאבק בשימוש באיכונים נמשך שנה שלמה שבמהלכה הוגשו ארבע עתירות על-ידי האגודה. במרץ השנה עצר בג"ץ את השימוש הגורף באיכונים וקבע כי ניתן לעשות בהם שימוש רק עם חולה שלא משתף פעולה או חולה שמדווח על אפס מגעים. לבסוף פג תוקפה, וההוראה לא חודשה.

עתירה נוספת הייתה של ארבעה תושבי בני ברק נגד העוצר שהוטל בתקופת הפסח על העיר. בית המשפט העליון דחה את העתירה באפריל 2020, תוך שקבע כי האמצעי קשה אך מוצדק נוכח מצב החירום.

עדאלה והאגודה לזכויות האזרח הגישו עתירה בדרישה לבטל את "חוק הקורונה" שאפשר לממשלה להטיל מגבלות על הציבור מבלי להמתין לאישור הכנסת. בג"ץ החליט לא להתערב בחוק, אבל כן בתקנות מסוימות, כמו הגבלת ההפגנות וסגירת נתב"ג.

"אני לא זוכר שנה כל כך עמוסה בתיקים רגישים ועקרוניים שבג"ץ נאלץ לדון בהם. בנוסף למשבר הקורונה היה גם המשבר הפוליטי המתמשך". עתירה נוספת שנדונה בפברואר 2021 הייתה נגד החוק המאפשר העברת מידע על לא מחוסנים ממשרד הבריאות למשרדי החינוך והרווחה ולרשויות המקומיות. יקיר מתאר: "מעולם לא היה דיון כה חריף בעתירה חוקתית, השופטים לא הבינו איך העברת המידע תקדם את מטרת החוק. נציגי הממשלה נותרו ללא תשובות בדיון. הם הבינו שהחוק לא ניתן להגנה. לבסוף הם משכו זמן במשך שלושה חודשים עד שהחוק פקע".

הפרישות בעליון

כמי שמופיע מזה שלושה עשורים בפני שופטי בית המשפט העליון, יקיר אומר כי החלוקה בנוגע לגישות השופטים אינה דיכוטומית כפי שהיא נתפסת בציבור. "השופט נעם סולברג הוא לא מינוי של איילת שקד, אבל הוא שייך לשמרנים ונמצא בדעת המיעוט בתיקים החוקתיים החשובים. השופט דוד מינץ היה לא פעם בדעת מיעוט יחידה לפסול מועמדים בבחירות. לעומת זאת לשופט יוסף אלרון יש פסיקה מורכבת. הוא התמנה על תקן של שמרן אבל ישנם נושאים שבהם הוא לא נוהג כך", אומר יקיר.

כדוגמה להחלטות של אלרון הוא מפנה לפסקי הדין שלו בסוגיית החיפוש בטלפונים הסלולריים של עוזרי ראש הממשלה - עופר גולן ויונתן אוריך. "בשני הסבבים, אלרון צידד בהגנה על הזכות לפרטיות תוך ביקורת חריפה על המשטרה. בסיבוב השני הוא נשאר בדעת מיעוט לפסול את צווי החיפוש. זו עמדה המגינה על הזכות לפרטיות ועל העדפת זכויות חשודים, לעומת שופט שמרן התומך במשטרה".

מצד שני, על השופט יצחק עמית, שמתויג בצד הליברלי, יקיר אומר כי הוא דווקא מהשמרנים בתחום הפלילי ולאחרונה, בפסק הדין שניתן בערעור בפרשת רצח נועה אייל ז"ל הוא מתח ביקורת על "שיח הזכויות" בהליך הפלילי שמסיט את ההליך מהתכלית של בירור האמת. בשורה התחתונה - "זה לא שחור ולבן", הוא אומר.

בשנים הקרובות צפוי גל פרישות של שופטי העליון. "התיקון של גדעון סער המחייב רוב של שבעה בוועדה לבחירת שופטים משמש הפוך ממה שסער התכוון", אומר יקיר. "הוא רצה לשלול את הכוח מהשופטים שיחברו לנציגי הלשכה נגד הפוליטיקאים. היום התיקון שלו מגן דווקא על הצד הליברלי שוחר זכויות האדם כי בלי קולות השופטים לא ניתן למנות וחייבים להגיע להסכמות. אני מקווה שהמטוטלת לא תיטה באופן חד לטובת הצד השמרני, שפחות מגן על זכויות אדם ונוטה פחות להתערב במעשי הממשלה".

עו"ד דן יקיר
אישי: בן 62, מתגורר בתל אביב
מקצועי: היועץ המשפטי של האגודה לזכויות האזרח מזה 27 שנים, בעל תואר ראשון במשפטים מאוניברסיטת תל אביב ותואר שני בהתמחות בזכויות אדם בתוכנית של הקרן החדשה לישראל בוושינגטון. מתמחה בחופש הביטוי וההפגנה, זכויות להט"ב וזכויות אדם בשטחי יהודה ושומרון 
עוד משהו: לפני עשור הוא הפיק שני קונצרטים - האחד לציון 100 שנים למותו של המלחין גוסטב מאהלר והשני לציון 150 שנים להולדתו

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

7 פצועים מירי פצמ"רים מרפיח; גלנט: "סימנים שחמאס לא יילך למתווה"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • מטח כבד לצפון: 65 שיגורים לאצבע הגליל • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים בולטים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה