גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שתי גישות שונות והרבה מיליארדים על הפרק: מי יממן את ההשקעה הממשלתית בתשתיות?

הממשלה נכנסת ללחץ זמנים לקראת אישור תקציב המדינה ל-2021-2022, ועל הפרק - מחלוקת על השקעות הענק הנחוצות בתשתיות ● באוצר מתעקשים שהמימון יבוא מהמגזר הפרטי ובכך לצמצם את יחס החוב תוצר של ישראל ● בבנק ישראל ממליצים מעורבות ממשלתית מלאה, ושהחובות יחכו

ליברמן, ירון, גרינברג וגרדוס / צילום: איל יצהר, בר אל, דוברות משרד האוצר, דוברות בנק ישראל
ליברמן, ירון, גרינברג וגרדוס / צילום: איל יצהר, בר אל, דוברות משרד האוצר, דוברות בנק ישראל

תקציב המדינה לשנים 2021-2022 הוא לא הנושא העיקרי שמעסיק כיום את שר האוצר אביגדור ליברמן. הוא הנושא היחידי שבו מוכן ליברמן לעסוק.

ממשלת בנט-לפיד מבקשת לאשר תקציב בתוך 145 יום - אבל כדי שתספיק לסיים את ההליך בסביבות חודש נובמבר, חייבים לקבל כבר היום את ההחלטות החשובות ביותר - מה יהיה גודל התקציב, אלו צעדים יש לנקוט כדי להגדיל הכנסות ולצמצם הוצאות ומה יהיה גודל הסכום שהמדינה תידרש לממן באמצעות הלוואות. 

באחד הימים הקרובים יגיע שר האוצר אביגדור ליברמן לישיבה אצל ראש הממשלה נפתלי בנט שבה יתקבלו ההכרעות האלה. בנוכחות בכירי משרדו, המנכ"ל רם בלניקוב, הכלכלנית הראשית שירה גרינברג, החשב הכללי יהלי רוטנברג, ואנשי אגף התקציבים בראשות המ"מ יוגב גרדוס, יציג ליברמן את עיקרי תקציב המדינה 2021-2022 ואת הרפורמות. אבל הנושא שמעורר את המאבק הגדול ביותר כיום בין הכלכלנים הוא מה יהיה יעד הגירעון.

מחיר השמרנות של האוצר עלול להיות דשדוש ברמת החיים של כולנו | פרשנות

תשתיות שמשוועות להשקעות 

אחד הנושאים המרכזיים שבמחלוקת הוא נושא ההשקעה בתשתיות. כל הצדדים מסכימים שיש צורך להגדיל משמעותית את היקפי ההשקעה הממשלתית בתשתיות משום שמדובר בהשקעה שמגדילה צמיחה ואת התוצר. עם זאת, מחלוקת מתעוררת סביב השאלה כיצד נכון לממן את ההשקעה הנדרשת.

על הפרק עומת ההחלטה על מימון פרויקטים, כמו רכבת המטרו החדש של תל אביב שעלותו מוערכת בכ-150 מיליארד שקל. גישת האוצר שיש מקום להגדיל בצורה משמעותית את חלקו של השוק הפרטי במימון התשתיות באמצעות הוצאת הפרויקטים למכרזי PPP (שיתוף המגזר הפרטי והציבורי), כך שעלות המימון לא תירשם כהוצאה תקציבית. בבנק ישראל, לעומת זאת, לא שותפים להתלהבות ומצורת המימון הזו ומעדיפים שהפרויקטים ימומנו מתקציב המדינה, גם אם הדבר יחייב אותה להפנות תקציבים על חשבון הוצאות אחרות.

מה גודל הגירעון שישראל יכולה להרשות לעצמה בשנת 2022? האם יותר חשוב עכשיו להשקיע עוד עשרות מיליארדי שקלים בתשתיות ובמנועי צמיחה - או שעדיף לשמור את האשראי ליום סגריר? האם במטרה לממן את ההשקעות הנחוצות למשק, המדינה צריכה להעלות מסים, לקצץ בהוצאות או פשוט ללוות יותר כסף מהשוק, תוך ניצול היכולת לגייס כספים בריביות שפל בקנה מידה היסטורי?

על-פי אמנת מאסטריכט מ-1992, שישראל אימצה, אחד הקריטריונים שבו נדרשות מדינות החברות באיחוד האירופי לעמוד הוא חוב ממשלתי הנמוך מ-60% תוצר. המשק הישראלי עמד ביעד של 60% ערב משבר הקורונה, אך בסיומו עלה החוב ל-73% מהתוצר, ומעבר לכך הגרעון המבני גדל שהביא את המשק לתוואי עולה.

אם שואלים את מרבית הכלכלנים, זה לא נורא, שכן הכל יחסי. כל הממשלות הגדילו את ההוצאות על מנת לסייע לכלכלה, כך שלמשנתם אפשר לסטות מאמנת מאסטריכט.

החשש מחברות הדירוג

נגיד בנק ישראל אמיר ירון השתמש במושג "הנורמלי החדש" בנוגע ליחס חוב-תוצר בעולם שלאחר משבר הקורונה. אבל, באוצר קיבלו את הרושם שבנק ישראל מייבא את המדיניות של ארה"ב אל המשק הישראלי.

באוצר מתעקשים ללכת בגישה השמרנית מאוד בתוואי חוב יורד ועל פי התבטאויות בכירי האוצר בשבוע האחרון נראה שהתקבל מטבע הלשון שאמר דווקא נגיד בנק ישראל בהקשר אחר - "אנחנו זה לא ארה"ב".

ירון אמר זאת בקשר לכך שישראל לא יכולה לממן את התוכנית לצמיחת המשק רק על ידי הגדלת החוב החל מ-2023, אז יהיה צריך לטפל בגירעון המבני ולצד זה יהיה צריך לממן את תוכנית ההשקעות על ידי קיצוץ והעלאת מסים.

אבל האוצר לא מסתפק בייצוב היחס חוב תוצר.

שר האוצר אביגדור ליברמן אמר השבוע בכנס של המכון הישראלי לדמוקרטיה: "יש אסכולה חדשה, גם באקדמיה, שאומרת 'בוא נתעלם מהמושגים הישנים, כמו אמנת מאסטריכט - זה לגמרי לא חשוב, הם אומרים כרגע צריך להוציא כסף'". ליברמן הזהיר כי אם נשתולל בגירעון וביחס חוב תוצר, חברות הדירוג יורידו את דירוג האשראי והריביות יעלו ומכאן הדרך לאובדן שליטה קצרה מאוד. "אנחנו לא ארה"ב", הוסיף ליברמן, "אין לנו מכונה שמדפיסה דולרים". לדבריו ישראל היא לא במעמדן של ארה"ב, יפן ואנגליה, שיכולות להרשות לעצמן להגדיל את החוב.

אבל ליברמן שכח שני דברים. האחד, ישראל לא אימצה את אמנת מאסטריכט אלא באופן וולנטרי. והשני, חברות הדירוג יכולות לחיות עם עליית היחס חוב תוצר במידה ויתייצב סביב ה-80%.

בבנק ישראל דומים בתפיסה מול האוצר אבל בבנק ישראל לא מעוניינים לבצע ריסון כעת אלא בטווח הארוך במסגרת תוכנית שתשלב חוב והעלאות מסים, בזמן שבאוצר חיים את תקציב 2021-2022.

 

"פטור מקבלת החלטות עכשיו"

מיכאל ישראל, לשעבר הכלכלן הראשי באוצר והמועמד לראשות המועצה הלאומית לכלכלה, היה פחות סלחני כאשר אמר כי נגיד בנק ישראל וחלק מהכלכלנים עושים הנחות לאוצר, כאשר בתוכנית הכלכלית שהגישו לאוצר בבנק ישראל מציעים להחיל ריסון רק ב-2023 בטענה שהמשק עוד לא חזר לשיווי משקל.

"אמירה זו נותנת פטור לשר האוצר והממשלה מקבלת החלטה עכשיו", אומר שראל, "כמה שקשה להחליט עכשיו, יהיה קשה עוד יותר להחליט בעוד שנה וחודשיים. ככל שתחולת החיים של הממשלה מתקצרת כך יהיה קשה לקבל החלטות של ריסון וקשה להיכנס למאבקים פוליטיים עם גופים כמו ההסתדרות ", אמר שראל.

בשורה התחתונה, הוויכוח התיאורטי חייב לרדת בימים אלה להחלטה מעשית. ממשלה שרוצה להעביר תקציב בתוך 145 יום מכינונה חייבת לדון בכך ולהכריע כבר בשבועות הקרובים.

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"