גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משלבים ידיים: איגוד השיווק יוזם אמנה להסדרת מערכת היחסים עם הפרסומאים

בעקבות כתבות גלובס שעסקו במשבר בענף הפרסום ובחלקם של המפרסמים בו, מציע איגוד השיווק לקיים שולחן עגול שבו שני הצדדים ידונו בכללי ההתנהלות ביניהם ● השיחות יחלו לאחר הבחירות לאיגוד חברות הפרסום, באמצע החודש. גיל סמסונוב צפוי להיבחר כיו"ר

נציגים מאיגודי השיווק והפרסום וכן מפרסמים גדולים ופרסומאים יגבשו ביחד את האמנה המוסכמת / צילום: Shutterstock, Rawpixel.com
נציגים מאיגודי השיווק והפרסום וכן מפרסמים גדולים ופרסומאים יגבשו ביחד את האמנה המוסכמת / צילום: Shutterstock, Rawpixel.com

על רקע סדרת הכתבות שפורסמו בגלובס, ובהן חשפנו את מערכות היחסים בין מפרסמים ומשרדי הפרסום, הוחלט באיגוד השיווק לפעול לחתימה על אמנה משותפת עם איגוד חברות הפרסום, שבה יוגדרו כללי התנהלות מכבדת בין הצדדים.

מדובר במהלך דקלרטיבי, שמטרתו לקבוע את גבולות הגזרה החדשים. כדי להוציאו לפועל, יתקיים "שולחן עגול" בהשתתפות נציגים מאיגודי השיווק והפרסום, וכן מפרסמים גדולים ופרסומאים, שיגבשו ביחד את האמנה המוסכמת. מצד המפרסמים תוביל את המהלך תלמה בירו, מנכ"לית איגוד השיווק, ומצד הפרסומאים יגאל בראון, מנכ"ל איגוד חברות הפרסום.

אמנם לאמנה או קוד אתי אין תוקף חוקי מחייב, וגם לא כלים "עם שיניים" לכפות את ההסכמים, אולם ההיסטוריה של הענף מוכיחה כי מדובר בכלי אפקטיבי. נזכיר כי לפני עשור נוסחה אמנת כללי ההגינות והאחריות בפרסום על ידי איגודי השיווק והפרסום, שאף קיבלה את ברכת הרשות השנייה.

מדובר בקוד אתי שבו נקבע מה מותר ומה אסור בפרסומות, בכל הקשור לאלימות, החפצה מינית וכדומה, והקוד היווה בסיס להפחתת הרגולציה באישור פרסומות מצד הרשות השנייה. עד לחתימת האמנה נדרשו המשרדים לאשר עם ערוצי הטלוויזיה כל פרסומת ששודרה מראש, עוד טרם הצילומים, וגם אחריהם.

לאחר ייסוד האמנה, המשרדים והמפרסמים שחתמו עליה ועמדו בה קיבלו 'מסלול מהיר' לפרסומות שלהם, ולא נדרשו יותר לאישורים מראש. היום הערוצים והרשות השנייה מתערבים רק במקרה שיש תלונות על פרסומת. לפני כשנה נוסחה אמנה נוספת, שהגדירה את כללי ההגינות בכל הנוגע לפרסום לצעירים.

אין אופציה לסנקציות

מנכ"ל חברת חשמל, עופר בלוך, המכהן גם כיו"ר איגוד השיווק, מספר לגלובס כי הופתע לקרוא על מערכות היחסים של חלק מהמפרסמים עם משרדי הפרסום, כפי שנשקפו בסדרת הכתבות. "מדובר בהתנהגויות לא רצויות בלשון המעטה, ואנחנו צריכים לטפל בהן, כל אחד בתחומו.

"כמנהלים, כולנו מתמודדים עם תופעות קיצוניות שנובעות ממשבר הקורונה, הסתגלות למערכות תחרותיות חדשות ושינויים טכנולוגיים, גם בתחום התעסוקה וגם במערכות היחסים בין ספק ולקוח. אני לא מכיר אישית את התופעות שתוארו בכתבות - מערכת היחסים שלי ושל אנשיי לא מתקרבת למה שתואר. אין דברים כאלה, ואם יש, אקטע אותם בצורה הכי חריפה שיש. ניהלתי חמש חברות, ובשום חברה שניהלתי לא הייתה לי מערכת יחסים כזאת - לא עם הפרסומאי שלי, וגם לא עם אף אחד מהספקים".

בלוך מזכיר את אמנת ההוגנות בפרסום שנחתמה בעבר בין המפרסמים לפרסומאים, ואומר כי הגיע הזמן לאמנה נוספת. "בתפיסה שלי, אנחנו שותפים. מערכת יחסים עם כל ספק - בוודאי עם משרד פרסום, שהוא ספק אינטימי שיושב במערכות ומכיר את האסטרטגיה והדילמות - צריכה להיות תקינה. כדאי לנסח כמה כללים פשוטים של 'עשה ואל תעשה', שכולנו נחתום ונהיה מחויבים להם, ומי שלא יהיה מחויב - ניתן יהיה לנקוט סנקציה נגדו".

לדברי בלוך, "אנחנו רוצים להקשיב מה מפריע לכל אחד מהצדדים - כי ברור שגם למפרסמים יש טענות על חוסר שקיפות, מחירים ואיכות עבודה. אבל למפרסם יש כלי נשק אולטימטיבי: להחליף משרד פרסום, למרות שאני לא חושב שזה הדבר החכם ביותר.
יש היום תחרות גדולה גם בין המפרסמים שפועלים באותו ענף, וגם בין הפרסומאים.

אנחנו חייבים להבין מה המצוקות של כל צד, ולנסח אמנה שאומרת 'אנחנו מתנהגים אחרת'. לא מתלהמים, לא מתנהגים בגסות ולא מנצלים חולשה זמנית של הצד השני, כי זה תמיד חוזר - היום המפרסמים חזקים ויש עליהם תחרות, ומחר תהיה כמות קטנה יותר של פרסומאים, ותהיה תחרות מסוג אחר".

עד כמה לעניין השקיפות ולמודל הכלכלי הקיים יש חלק בשיבוש מערכת היחסים?
"אצלנו בחברת חשמל אין בעיה כזאת מול הספקים, הכול שקוף. אבל יש מקומות שבהם סביר שעדיין יש. מהצד השני, משרדי הפרסום דורשים בצדק הערכה על העבודה שלהם, יכולת להתקיים בכבוד, מערכת יחסים הוגנת.
"אנחנו דורשים מהצד השני עבודה מקצועית, יכולת היענות בזמן סביר, ושלא יסתירו מאיתנו על מה אנחנו משלמים".

בחזרה למקצוענות

מי שאמורה להוביל את התהליך עצמו היא תלמה בירו, מנכ"לית איגוד השיווק. "אני לא יודעת אם יש בכלל אמנה כזאת בעולם, כי הקודים העסקיים-תרבותיים במדינות אחרות שונים מישראל", היא אומרת.

"ברוב השווקים בחו"ל הרבה יותר מפותחים מהבחינה הזאת, ולכן כנראה לא צריך שם קוד אתי. אני מאמינה שאם נגייס את הכוחות הנכונים מקרב המפרסמים והפרסומאים, נוכל לנסח משהו שכולנו נוכל לחיות איתו, ושיחזיר את יחסי הכבוד, ההערכה והמקצוענות בין מפרסמים לפרסומאים.

לדבריה, הכתבות בגלובס שעסקו בנושא "עוררו סוג של טלטלה בקרב המפרסמים חברי האיגוד, ואנחנו לא יכולים לעמוד מנגד מול מה שנחשף. רוב החברים באיגוד הם סמנכ"לי השיווק, ונוצר ביניהם שיח שאנחנו נעבה בישיבת הנהלת האיגוד הקרובה.

כמו בזוגיות

היוזמה של איגוד השיווק מגיעה בטיימינג נכון מבחינת איגוד חברות הפרסום, שם עוסקים בימים אלה בניסיון לנסח כללים מוסכמים על התנהלות במכרזי פרסום - מהחוליים הקשים שמעכירים את מערכת היחסים בין מפרסמים למשרדי פרסום. הרחבת השיח למערכת היחסים כולה מתקבלת באיגוד בברכה.

לדברי יגאל בראון, מנכ"ל איגוד חברות הפרסום, "צריך לעשות מהלכים בהידברות והסכמה. החלטה חד צדדית לא תביא לפתרון, ולכן יש לשבת עם הגוף שמייצג את כל הלקוחות העיקריים שלנו, ולקיים דיון.

"אנשי השיווק רוצים לראות ענף פרסום חזק, כי ענף מתמוטט לא משרת להם שום מטרה. כדי שיהיה פרסומאי חזק לצדם, צריך להסדיר את היחסים באופן שישמר את מעמדו בלי לגרוס אותו עד דק ולהפוך אותו לאבקה שאין בה שימוש.

"יש לנו כבר ניסיון בלהגיע להסכמות. בדרך כלל זה היה קל, כי הן שירתו את שני הצדדים באופן מיידי. במקרה הזה, ייתכן שיהיה מי שיחשוב שיש ניגודי אינטרסים.
"אני חושב שלשני הצדדים יש אותו אינטרס: לנו יש אינטרס שהמפרסם יצליח כדי שנתפרנס, ולמפרסם יש אינטרס שנצליח כדי שהוא יתפרנס. זהות האינטרסים יכולה להוביל לכך שהשוק יפסיק להיות ג'ונגל פרוע".

מה הדבר שיאפשר להגיע להסכמות עכשיו?

"יחסי פרסומאי-לקוח זה כמו זוגיות. יש דברים שמטאטאים מתחת לשטיח, ואז מתחיל להתפתח משבר. כשהוא מתפרץ, או שמתגרשים או שהולכים לטיפול זוגי.
"אנחנו הגענו לנקודה הזאת, כי הפיצוץ האחרון - סדרת הכתבות בגלובס, הפוסטים והטוקבקים בעקבותיהן, וגם פרשת בנק דיסקונט - הכול ביחד הוציא את כל הלכלוך שהוסתר בבית ולא דיברו עליו.

"בזוגיות ארוכת השנים עם המפרסמים הגענו למשבר, ועכשיו צריך להתחיל תהליך הידברות, כדי שנהיה חזקים אחד למען השני".

כאמור, השיחות יחלו לאחר שתיבחר הנהלה חדשה לאיגוד - בבחירות שייערכו ב-19 ביולי. לתפקיד היו"ר צפוי להיבחר הפרסומאי גיל סמסונוב, מבעלי גליקמן-שמיר-סמסונוב, שיש הסכמה רחבה בקרב המשרדים שהוא האיש המתאים להחליף את אמיר גיא (מנכ"ל משותף ומבעלי אדלר-חומסקי עד לפני כמה חודשים), שהחזיק בתפקיד בשנים האחרונות. בנוסף צפויים להיבחר תשעה חברי ועד מנהל, שיפעלו לצדו.

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק