גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האופי הישראלי, מדדי איכות החיים והחוקרים שחיפשו תשובה במשך ארבע שנים

במשך ארבע שנים חיפשה קבוצת חוקרים ישראלים את התשובה לשאלה איך מודדים את איכות החיים לא רק בהווה, אלא גם בעתיד ● עכשיו הם מגישים דוח עם המסקנות ● האם האופי הישראלי משפיע על איכות החיים? שניים מהחוקרים שפיתחו את מדד איכות החיים של ישראל מסבירים

רוקדים הורה בעין חרוד, 1936. האם זהות המדינה גורמת לתושבים שעזבו לחזור? / צילום: לוטן קלוגמן - לע"מ
רוקדים הורה בעין חרוד, 1936. האם זהות המדינה גורמת לתושבים שעזבו לחזור? / צילום: לוטן קלוגמן - לע"מ

נניח שהייתם יכולים לבקש מהמדינה דבר אחד שהיה יכול לשפר את איכות החיים שלכם, מה הייתם מבקשים? ואיך בכלל מודדים איכות חיים? אל מול השאלות הפילוסופיות האלה, ישבה בארבע השנים האחרונות קבוצת מדענים ישראלים, ביניהם לא מעט כלכלנים, בניסיון לחפש תשובות. כעת הם מגישים את דוח "המשאבים הקיימים והדרושים לטובת איכות חיים בת קיימא במדינת ישראל", שהוזמן על ידי האקדמיה הלאומית למדעים, המשרד להגנת הסביבה, בנק ישראל, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה וקרן יד הנדיב.

הדוח הזה אינו תרגיל בלבד. המדדים שפיתחו המדענים ייכנסו כבר השנה לסקר הלמ"ס, והם מקווים שהם יתחילו להשפיע על המדיניות. הפרויקט הזה הוא חלוצי בעולם. מדינות רבות, ובהן ישראל, מודדות זה שנים איכות חיים קיימת, אבל הדוח הנוכחי מרחיב את המבט גם לאיכות החיים העתידית והוא מכניס מדדים חדשים כמו הון חברתי והון תרבותי, שכוללים ממד אחד שנוי במחלוקת, שלא ראינו בדוחות דומים בעבר - הון זהותי. זהו הנכס שיש למדינה או לחברה שאנשים מרגישים מזוהים איתה, ומוכנים להשקיע בה מתוך ההזדהות הזאת. ישראל היא מדינה מורכבת מבחינה זהותית, ויש בה תושבים עם זהויות רבות, ואנשים שמזדהים איתה שכלל אינם תושביה. אבל בטרם נצלול לפרטי המדד החדש והסיבות להכללתו, איך בכלל בונים מדדים חדשים?

 

למדוד מה שגורם שמחה

"כבר כמה שנים שבמדעי החברה והרוח חוקרים את השאלה של תנאי היסוד לאושר ולאיכות החיים, וישנה מדידה כמותית של שביעות רצון מדווחת", אומר פרופ' אורי חפץ, מומחה למדדי רווחה מהאוניברסיטה העברית ומקורנל. "כבר בשנות ה-60, כשקבעו את מדד התוצר, ידעו שהוא אינו חזות הכול. אבל כשמצליחים למדוד משהו, הדבר משפיע על התנהגות והתנהלות, ומושך את מקבלי ההחלטות לרצות לפעול כדי לשפר את הנתונים המדידים".

ב-2009 ראה אור הספר "דוח שטיגליץ" מאת הכלכלן יוסף שטיגליץ. הוא ביקש לשנות את שיטות המדידה בכלכלה בעקבות המשבר של 2008 בארה"ב וטען שבעולם שבו כמעט כל החלטה מבוססת על מידע, ועוד על "מידע גדול", לא הגיוני שדווקא מה שגורם לנו שמחה והרגשה טובה לא נמדוד. הוא אמר שאם לא נדע למדוד זאת, נקבל החלטות לקויות.

כך, לדוגמה, אם איננו יודעים למדוד את השפעת התל"ג על איכות הסביבה ואת ההשפעה של פגיעה באיכות הסביבה על איכות החיים, ייתכן שנקבל החלטה שמעלה את התל"ג בלי להבין את המחירים האמיתיים שלה. פקקים, למשל, יכולים להעלות את התל"ג כאשר הדלק מאוד יקר, אבל להרע את איכות החיים.

כאשר שיפור במדדים הכלכליים הקיימים אינו מוביל לשיפור נתפס בחיי התושבים, ייתכן שיתפתח חוסר אמון בממשלה. "גם אם קידום איכות החיים של התושבים אינו ראוי להיות מטרתה הבלעדית של הממשלה, אין עוררין שהוא ראוי להיות אחת ממטרותיה", כתב שטיגליץ.

"אנחנו הולכים בדרך של ה-OECD, שכבר פרסם רשימה של מדדי 'איך החיים' (How's Life)", מבהיר פרופ' אבנר עופר, מומחה להיסטוריה של הכלכלה מאוניברסיטת אוקספורד, אבל נתונים רבים היו חסרים לגבי ישראל. אנחנו רוצים לבצע מדידה קבועה ולא חד-פעמית, ובגישה של הון ולא של תזרים. הכוונה היא לדעת לא מה איכות החיים כרגע, אלא אילו משאבים יש לנו כדי ליצור את איכות החיים בעתיד".

פרופ' אבנר עופר, מומחה להיסטוריה של הכלכלה / צילום: Peter Valkckx

מדד שהוא קן צרעות

שלושה מהמדדים בדוח כבר מקובלים בעולם או פשוטים יחסית למדידה: הון כלכלי, הון טבעי (סביבתי) והון אנושי. לצדם הוכנסו מדדים חדשים, כמו הון החברתי, שמתייחס בין השאר לרשתות חברתיות, קיטוב פוליטי וביטחון אישי. הנושא של הון חברתי נמצא בדיון במדינות שונות בעולם, אך עד כה היה קשה לכמתו, ודאי בהסתכלות לעתיד. מדד חדש אחר הוא נגישות לתרבות, הכולל תוספת ייחודית ואולי הקונטרוברסלית ביותר היא מדד ההון הזהותי.

החוקרים שמיפו את סוגי הנכסים שיעמדו לרשות החברה הישראלית בעתיד, לא יכלו להתעלם מההשפעה של הזהויות השונות בישראל על איכות החיים במדינה, לטוב ולרע.
"מה פתאום באים הישראלים לחמש את המרובע ומוסיפים סוג חדש של מדד? התחושה הייתה שבלי זה, אי אפשר בכלל להגדיר את הנכסים של ישראל", אומר חפץ. "מדוע אנשים חוזרים לפה אחרי לימודים מפנקים בארה"ב, למרות שנים של מלחמות וקושי? יש פה מדינה שהזהות שלה היא הסיבה ומקור הקיום שלה. זה בדמנו. כמובן, כל אחד עם השבט שלו".

אלא שרק הגדרת הזהות הזאת היא קן צרעות, מודה חפץ. במיוחד לוועדה שרוצה להפיק מדד מדעי ואפילו מועיל להכוונת מדיניות. "אבל לפחות התחלנו להעלות את השאלות. צריך להפשיל שרוולים וללכלך את הידיים בקן הצרעות הזה".

המודעות לנפיצות הנושא באה לידי ביטוי בדוח עצמו. כך נכתב בו: "לישראלים מייחסים לעתים קרובות תכונות שונות כמו חוצפה, ישירות, יכולת אלתור, יזמות, חום ופתיחות, משפחתיות, חוסר פורמליות, הטלת ספק ועוד. יש שטוענים שהמנטליות הישראלית הזאת היא אחד מסודות ההצלחה של המדינה שאיפשר לה לקום, לשגשג ולהפוך לפורצת דרך בתחומי הטכנולוגיה וההיי-טק. אם דברים אלה נכונים, יש להם כמובן השפעה מכרעת על איכות החיים בישראל, והיה ראוי להכלילם במדידת קיימותה. אולם נושא זה שנוי במחלוקת ומעלה קשיים יישומיים שמנעו את פיתוחו בדוח זה". החוקרים העדיפו להשאיר את הדיון במדדים מנטליים ואת פיתוחם לאחרים.

פיל הזהות שבחדר

ההון הזהותי מיתרגם להון פיזי של ממש, טוען חפץ, והדבר מתבטא, לדוגמה, בתמיכה הכספית שישראל מקבלת מיהודים ברחבי העולם ומעמים אחרים. "זה לא רק כי אנחנו סטארט-אפ ניישן", הוא אומר. "הגב שאנחנו מקבלים מארה"ב? אם לא מתייחסים לכוח של הזהות היהודית בסיפור הזה, יש פיל ענק בחדר ששוכחים. לא הייתה פה מדינה אם לא היה את זה.

"ואם כבר הזכרנו את הסטארט-אפ ניישן, מגיעים לכאן מכל העולם כדי ללמוד את 'התרבות היזמית' שלנו, שהיא חלק מההון התרבותי שלנו. היא מיתרגמת לסטארט-אפים ולהון מדיד. בישראל אי אפשר להגיד שזהות היא דבר מעניין אבל לא חשוב".

חממת הסטארט אפים של מיקרוסופט ישראל. האופי היזמי מיתרגם להון פיזי / צילום: יח"צ

המוציאה לפועל העיקרית של ההון החברתי, התרבותי והזהותי היא הממשלה, טוען עופר, באופן חריג יחסית לכלכלנים. "ההון הזה נועד בעצם לשאול אילו ציפיות מוצדקות יש לנו מאחרים. למשל, אם אני אומר לך שלום בבוקר ומצפה שתחזירי לי 'שלום', וזה אכן קורה, זאת חתיכת הון חברתי שמשפיעה לטובה על איכות החיים. אבל ההון הכי טוב שיש לנו מהבחינה הזאת הוא הממשלה. היא דואגת שהציפיות שלנו מהחברה יתממשו, לדוגמה כשאת חוצה כביש ויש בו רמזור. לדעתי ולדעת רבים אחרים, היכולת של הממשלה לקלוט את הצרכים שלנו וליישם אותם היא קריטית לאיכות החיים".

חפץ סבור שהמדדים החדשים יתקבלו עם הזמן. "גם התל"ג היה הפתעה בהתחלה. מי האמין שאפשר לקחת את העלות של כל המכוניות שנמכרו יחד עם העלות של כל עגבניות השרי שנמכרו, וכך הלאה, ולקבל מזה מדד בעל משמעות? כך גם מדדי האבטלה והאינפלציה - לכל אחד מהם לקח הרבה עשורים ועבודה מאומצת של לשכות מרכזיות לסטטיסטיקה בכל העולם. כל המדדים נתפסו כמטורפים בשלב מסוים. אנחנו עוד לא קרובים למצב שבו אנחנו מנהלים את המדינה לפי מדדי האיכות, אבל נעשתה חשיבה".
יש להניח שהחיבור המיוחד של ישראל לזהות היהודית לא משפיע על כל הישראלים באותו אופן.

חפץ : "יש שיח בין זהות לאומית, אוניברסלית, מגדרית, מגזרית. יש פה יותר שאלות מתשובות. אבל גם מדדים אחרים, כמו אינפלציה, לא תמיד הולכים בכיוון אחד. יצטרכו לבדוק את זה, עם הזמן, באופן אמפירי - איזה מספר במדד ההון הזהותי הוא בקורלציה הגבוהה ביותר לאיכות החיים, בדיוק כמו שזיהינו את הקשר בין אינפלציה לאבטלה".

איך נדע אם "יותר זהות" זה טוב לאיכות החיים?
עופר: "אנחנו יודעים שזה טוב כי אנשים דבקים לאורך שנים בזהות שלהם, אפילו אם המביט מבחוץ יאמר שהיא לא מועילה להם בכלל. השאלה איך זה קורה, מה הזהות בדיוק נותנת לי, היא שאלה שאני לא יודע את התשובה עליה. יש לי השערות, אבל הן מעוררות מחלוקת מכדי שאחשוף אותן כאן".

אנומליה ישראלית

כדי לתקף את הקשר בין המדדים שפותחו לבין איכות החיים בפועל, הוזמנו בכל תחום סקירות אקדמיות. לגבי ההון התרבותי, הוזמנה סקירה מפרופ' טלי כץ-גרו מהחוג לסוציולוגיה באוניברסיטת חיפה. "קיים גוף רחב של מחקרים שקושר בין ההשתתפות בתרבות ובפעילות חברתית לבין בריאות נפשית ופיזית, הון חברתי ולכידות חברתית", כותבת כץ-גרו בסקירה שלה. "השתתפות בתרבות משפיעה אפילו על רמות הפשיעה ואיכות מערכת המשפט... בגלל הקשר הסיבתי בין השתתפות בתרבות לבין השתתפות חברתית רחבה יותר, הרי שהנגשה של תרבות מחזקת את הדמוקרטיה".

עם זאת, מציינת כץ-גרו, היום התרבות הלאומית של מדינת ישראל סובלת מאנומליה מסוימת, הנובעת מכך שבתקופת הקמת המדינה היו האשכנזים הרוב ובעלי המאה, וכעת זה כבר לא המצב. גלי מהגרים ייחודיים, תחילה ממדינות ערב וצפון אפריקה ובהמשך מרוסיה ומאתיופיה, הביאו איתם נכסי תרבות משלהם. על כך יש להוסיף את החלוקה לתרבות דתית וחילונית, וכן לתרבות ערבית ויהודית.

"במקרה הישראלי, הקשר בין נכסים תרבותיים לבין איכות חיים הוא די מורכב", היא כותבת, "משום שלא תמיד יש קשר בין ההון שחברות מסוימות מעריכות לבין ההון התרבותי שמניב תועלת לאינדיבידואל במערכת החינוך ובשוק העבודה". כלומר, לא כל הנכסים התרבותיים בישראל מיתרגמים למוביליות חברתית באותה מידה. כמו כן, שינויים דמוגרפיים עשויים להשפיע על האופן שבו נכסים תרבותיים שקיימים היום ייתפסו בעתיד. השקעה בתרבות שמתאימה לדמוגרפיה של היום עשויה שלא להניב את התועלות המצופות באיכות חיים עבור הדמוגרפיה של מחר.

כיכר הבימה. נגישות לתרבות משפיעה על הדמוקרטיה / צילום: תמר מצפי

בין אושר לאיכות חיים

הדוח הנוכחי מניח את הבסיס למדד. מדידה של ממש אמורה להיעשות בשנה הבאה.
אנחנו מדברים לאורך כל השיחה על איכות חיים, ואילו במדינות אחרות מדברים על "מדד האושר".

מה הדמיון והשוני ביניהם?
חפץ: "הבחירה בין מדידה של איכות חיים לבין מדידה של אושר היא בחירה מתודית שנאלצנו לבצע מוקדם מאוד. לפילוסופים יש הגדרות רבות לאושר. חלק אומרים שהאושר הוא היכולת לספק רצונות. אחרים מדברים על חמישה דברים שצריך שיהיו לך כדי להיות מאושר. יש מי שחושב שלא צריך לשם האושר שום דבר פיזי אלא דווקא להתנתק מכל חפץ בעולם הזה לטובת חיי רוח. על קיומה של איכות חיים יש הסכמה רחבה יותר. רצוי שיהיו לאדם מספיק קלוריות להתקיים, גג מעל הראש, בריאות טובה ומימוש עצמי. מודדים הרבה רכיבים של איכות חיים כדי לתפוס כמה שיותר סוגים של הגדרות של אושר".

פרופ' אורי חפץ / צילום: יוסי זמיר

ותבדקו את הקורלציה בין זה לבין אושר מדווח?
"זו שאלה שכבר קיימת בסקר הלמ"ס, אבל אני באמת לא יודע אם אושר מדווח הוא המדד האמיתי לחיים טובים. אנשים נוטים לבחור גם בדברים שמורידים את האושר המדווח שלהם, אבל הם דבקים בבחירות האלה. למשל, מאז שנות ה-70 האושר המדווח של נשים הידרדר במקביל לפריחת הקריירות שלהן, אבל הן עדיין ממשיכות לבחור במימוש עצמי".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים שוטפים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם