גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארבעה קירות, אבל גם חצר: מחירי הבתים הפרטיים בנסיקה

העלייה הממוצעת במחיר הדירות כבר הגיעה ל-5.6% מתחילת השנה, אבל כשמדובר בבתים צמודי קרקע, מדובר בעלייה של עשרות אחוזים - גם במחיר של מגרשים לבנייה עצמית וגם במחיר של בתים מוכנים • 3 מיליון שקל בפריפריה זה כבר לא מחיר נדיר

גבעת אלה / צילום: פאול אורלייב
גבעת אלה / צילום: פאול אורלייב

שוק הנדל"ן למגורים ממריא, ואולם שוק צמודי הקרקע נמצא כבר בספירות שונות לגמרי. אנשי נדל"ן מהצפון והדרום מדווחים על עליות מחירים של עשרות אחוזים במחיריהם של בתים צמודי קרקע ושל קרקעות לבניית צמודי קרקע.

ההערכות הן כי לצד הפופולריות המתחדשת של חלום צמוד הקרקע עם הגינה, שזינקה בעקבות הקורונה, שיווק הקרקעות הנמוך של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) תורם אף הוא לעליות המחירים.

נא להכיר את שכונת כלניות בבאר שבע, הממוקמת במערב העיר, מצפון לכביש 25, המוביל לאופקים, לנתיבות ולשדרות. עליית מחירים שנתית של 5.6% נראית לכם גבוהה? ראו מה קרה בשכונה הזו: לפני שנה מחיר מ"ר במגרשים של 300-500 מ"ר הגיע ל-1,900 שקל בממוצע; כיום הוא מגיע ל-2,750 שקל, עלייה של 45%.

באר שבע שכונת הכלניות / צילום: דיאגו מיטלברג

"מה שקורה בשכונה הזו באמת קשה להסבר רציונלי", אומר השמאי אוהד ורטש. "בנובמבר בשנה שעברה נמכרו שם מגרשים ב-900 אלף שקל, ולאחר מכן המחירים הגיעו למיליון שקל ובינואר-פברואר כבר קפצו אפילו ל-1.3 מיליון שקל ול-1.4 מיליון. בזמן האחרון יש כאלה שחזרו ל-1.15-1.2 מיליון שקל. השוק שם משתולל".

מכיוון שמדובר בשכונה חדשה, לא נוצר בה עדיין שוק גדול של קוטג'ים. מחירי עסקאות בודדות שנעשו בתקופה האחרונה נסגרו בכ-2.38 מיליון שקל. לפי עליית מחירי הקרקע, מחיר קוטג' בשכונה כיום עשוי להגיע ל-2.8 מיליון שקל ויותר. האם אנשים יהיו מוכנים לשלם את המחיר הזה תמורת קוטג'ים בשכונה, או שנוצרה כאן בועה מקומית של מגרשים? ורטש מודה שאינו יודע.

"כשאדם מחליט לבנות בית ומקצה לזה 2.5 מיליון שקל, הוא לא רואה בעלייה של 50-100 אלף שקל במחיר הקרקע חריגה נוראה מהתקציב, והוא משלם. האם הוא עושה לעצמו את החישוב שמרגע מסוים מחיר הנכס שלו יעלה בהרבה על המחירים המקובלים בשכונה? אני לא בטוח שכולם עושים את זה, אבל עובדה היא שאחרי שבתחילת השנה התקבלו מחירים גבוהים אפילו מאלה של היום, אנשים לקחו צעד לאחור", הוא אומר.

להבים: הביקוש עולה

שוק הקרקעות של כלניות אינו פועל בחלל הריק וגם ביישובי הלוויין של באר שבע המצב דומה. כך, מחירי מגרשים בשטח של חצי דונם ביישוב להבים עלו בשנה האחרונה ב-23% לכ-2,540 שקל למ"ר, גם זו עלייה שחורגת בהרבה מעליית מדד מחירי הדירות.
זה אינו מקרי. כשבוחנים את מספר העסקאות שבוצעו ביישוב בשנים האחרונות רואים כי הביקוש עולה: ב-2019 נמכרו בו 24 צמודי קרקע; בשנה שעברה בוצעו בו כבר 39 עסקאות, מהן 29 בין החודשים מאי לדצמבר; השנה נרשמו בו 22 עסקאות עד סוף מאי ועוד היד נטויה.

גבעת אלה: השיא נותץ

נצפין לגבעת אלה. מדובר ביישוב קהילתי בעמק יזרעאל, שבמרכזו הוותיק יש בתים בודדים על מגרשים של 900-800 מ"ר. מחירי הבתים הללו נעו בין 2.7 ל-3 מיליון שקל בשנים 2019-2020, כששיא המחירים נקבע באמצע 2019 כשבית בן 240 מ"ר נמכר ב-3 מיליון שקל. באוגוסט בשנה שעברה השיא הזה הושווה, כשבית בודד ברחוב דן נמכר באותו מחיר ממש.

גבעת אלה עמק יזרעאל / צילום: פאול אורלייב

ואולם לפני שבועות אחדים נותץ השיא הזה לרסיסים, שעה שבית ביישוב נמכר בלא פחות מ-3.8 מיליון שקל. "הקונים פנו אלינו לפני הרכישה וביקשו מאתנו הערכת שווי עבורו. את הבית הזה אנחנו הערכנו ב-3.6 מיליון שקל - וגם זה היה קשה מאוד - ולמרות זאת הקונים שילמו 200 אלף שקל יותר", מספר השמאי אסף גסטפרוינד שמשרדו ליווה את העסקה.

שמשית הוא יישוב בעמק יזרעאל, שאף הוא כולל בתים צמודי קרקע, חד-משפחתיים ודו-משפחתיים, על מגרשים של 500-400 מ"ר. מחירי הבתים ביישוב נעו בשנים 2019-2020 בין 2.7 ל-2.8 מיליון שקל. בתחילת השנה נמכר בית ביישוב ב-3.15 מיליון שקל.

במזרח העיירה עתלית נסגרו לפני כמה ימים חמישה מכרזים על שטחים של חצי דונם, שנמצאים לא רחוק מכביש 2, שבכל אחד מהם ניתן להקים שלוש יחידות דיור. המכרזים נסגרו במחירים של 2.17-2.95 מיליון שקל, לא כולל הוצאות פיתוח. רק לפני חצי שנה נסגרו בשטחים סמוכים מכרזים נוספים של רמ"י על שטחים זהים, שרובם נעו בין ה-1.2 ל-1.4 מיליון שקל. מה קרה בעתלית בחצי השנה האחרונה? שום דבר שלא קרה במקומות אחרים, ובטח לא אירוע אובייקטיבי שהכפיל את מחירי הקרקעות.

האם רוכשי הקרקעות בעתלית עוברים את מה שעוברים רוכשי הקרקעות בשכונת הכלניות בבאר שבע? אולי, אבל שימו לב למכרזי העתק שנסגרו בסוף השבוע ברמת השרון, שאמנם אינם קשורים ישירות לכתבה הזו, אבל הם מעידים על מה שמתרחש בשוק כיום: היזמים שזכו במכרזים הציעו מחירים של 2.2-2.3 מיליון שקל עבור קרקע ליחידת דיור; לפני כחמישה חודשים הציעו יזמים שהתמודדו על קרקעות סמוכות (חלקם היו אותם יזמים שהתמודדו גם במכרז הנוכחי), מחירים של 1.8-1.9 מיליון שקל עבור קרקע ליחידת דיור. כלומר הייתה כאן קפיצה של 20% במחיר הקרקע בלב אזור הביקושים, ומי שהקפיץ אותם זה לא אנשים פרטיים, שאולי התרשלו בחישוביהם, אלא חברות נדל"ן ותיקות ומנוסות. אז ייתכן שעם הזמן גם תימצא ההצדקה גם למכרזים בעתלית.

כרמיאל: יותר מ־3 מיליון שקל לבית

גם בצפון הרחוק יותר, שוק צמודי הקרקע גואה. בשכונת גבעת מכוש בכרמיאל אמנם לא נשבר שיא המחירים של כל הזמנים, ואולם ממוצע המחירים שמתקבל על עסקאות של בתים בודדים מתקרב ל-3 מיליון שקל.

כרמיאל הגליל  המערבי / צילום: Shutterstock

ועוד יותר צפונה משם בכפר ורדים - השוק ממש גואה. אם פעם היה קשה לחצות את רף ה-1.8 מיליון שקל, היום יש לא מעט עסקאות שחוצות את הרף הזה, ואף את ה-2 מיליון שקל. בקרב הנכסים בכפר יש שונות מחירים גדולה מאוד, כתוצאה מגיל המבנים, מספר המפלסים שלהם ועוד. בין שלב ב' החדש יחסית לשלב א' הוותיק של היישוב מתקיים פער ממוצע של כ-10%.

זכיין אנגלו סכסון בכפר ורדים ובכרמיאל, נתי שיינפלד, מסביר שלאחרונה הוקם ביישוב פרויקט חדש בבנייה רוויה, שצבר פופולריות רבה, עקב המחירים הנמוכים של הדירות בו (החל מ-1.2 מיליון שקל) ואולם כשמדובר בצמודי קרקע, ההיצע שלהם ירד בהשוואה לשנים קודמות, מה שהשפיע לכיוון של עליית מחירים. להערכתו, המחירים בכפר עלו בתקופה האחרונה במאות אלפי שקלים יחסית למצב מלפני שנתיים-שלוש.

הסיבות: מעט שיווקים, יותר כסף פנוי

אז מה גורם לשוק צמודי הקרקע לטוס בממדים כאלה? אנשי הנדל"ן עימם שוחחנו מצביעים על כמה סיבות. ורטש סבור שחלק ניכר מהעליות נעוץ במחדלי שיווק הקרקעות של רמ"י בשנים האחרונות. הרשות כמעט שלא שיווקה קרקעות לצמודי קרקע, והתוצאה הייתה שהיצע הקרקעות ירד, ונפל בדיוק על תקופת הפוסט קורונה עם הביקושים הגדלים לצמודי קרקע, והשילוב של שניהם הביא לעליות המחירים.

"שכונת כלניות היא כנראה המקום היחיד שניתן לקנות בו מגרש בבאר שבע. בעבר ראינו בלהבים, כשרמ"י שיווקה מאות מגרשים, כיצד המחירים ירדו. עכשיו אנחנו רואים שאין שיווקים בבאר שבע וביישובי הלוויין, והדבר משפיע ישירות על המחירים", אומר ורטש.
שיינפלד מסכים עם ורטש. בכפר ורדים שיווקה רמ"י 78 מגרשים בשנים 2013-2014, ולאחר מכן גם קרקעות לבנייה רוויה, מה שהוריד את מחירי הנכסים בכפר. לדבריו, אם בשיא השפל הוצעו למכירה ביישוב כ-120 נכסים, כיום מוצעים למכירה כ-30 בלבד, מה שנותן את אותותיו גם במחירים.

ואולם הוא מוסיף עוד, כי "היום הרבה יותר קל ללווים להיחנק עם המשכנתה, וקל הרבה יותר לממש את חלום הבית צמוד הקרקע עם הגינה. שמעתי גם מקונים, שהיה להם קשה בסגר, בדירה הקטנה, והם חיפשו בית שיוכלו לצאת החוצה וגם לעבוד ממנו כמה ימים בשבוע. וצמוד קרקע הוא הפתרון הטוב ביותר למשפרי דיור כאלה".

גסטפרוינד מסכים בעיקר עם הדברים האחרונים של שיינפלד. "אנשים ‘בילו' יותר בבית בשנה האחרונה והבינו שלא מדובר רק ב'ארבעה קירות' אלא במקום שהמשמעות שלו היא מאוד גדולה והם מוכנים להשקיע יותר כדי לקבל את הנוחיות והפרטיות הרבה שמאפשר בית צמוד קרקע (לעומת דירה). הילדים היו בבית הרבה מאוד ואנשים מדמיינים לעצמם שאם הייתה גינה ומרחב פנאי גדול יותר - החוויה הזו הייתה פחות קשה עבורם.
"נוסף לכך, יש לאנשים יותר כסף. הם לא נוסעים לחו"ל, בזבזו פחות במסעדות ורואים מה קורה סביבם - הם חוששים שהמחירים יעלו עוד. אבל זה קשור לכל הנדל"ן למגורים, לא רק לצמודי קרקע".

כך או אחרת, נראה כי אנו רחוקים מאוד מסיומו של התהליך, והעדות הטובה ביותר לכך היא מחירי הקרקעות, שיכולים להוות גורם שמנבא את עתיד מודי הקרקע. ואם נסמוך על הגורם הזה, העליות רחוקות מסיום.

בשער מוסף הנדל"ן השבוע הופיעה כותרת שהשתמע ממנה כאילו כבר היום לא ניתן למצוא בתים פרטיים במחיר כזה. התכוונו לכך שמכרזי הקרקע היום מעידים שבקצב הזה בקרוב לא ניתן יהיה למצוא בתים מתחת למחיר של 3 מיליון שקל, כפי שמשקפות הדוגמאות הרבות בכתבה. הרושם שנוצר שגוי ואנו מתנצלים עליו.

עוד כתבות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?