גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השתמשו בתמונה שצילמתם ללא רשות? אלו הדברים שאתם צריכים לדעת

הסמארטפון והרשתות החברתיות הפכו את כולנו לצלמים שתמונותיהם נגישות לכולם באופן המאפשר להפר בקלות את זכויות היוצרים שלנו ● מה תוכלו לעשות כשזה יקרה גם לכם?

האם קרה לכם פעם שתמונה שלכם התפרסמה באתר שלא בחרתם לככב בו? / צילום: Shutterstock, Jacob Lund
האם קרה לכם פעם שתמונה שלכם התפרסמה באתר שלא בחרתם לככב בו? / צילום: Shutterstock, Jacob Lund

האם קרה לכם פעם שתמונה שלכם התפרסמה באתר שלא בחרתם לככב בו? או שגיליתם שתמונה משפחתית שצילמתם בחופשה מתנוססת על פרסומת של מלון או אטרקציה? המקרים הללו ומקרים נוספים בהם תמונות אישיות שהעלו גולשים לרשתות חברתיות מופיעים פתאום במקומות אחרים בהם המצלם או המצולם לא בחרו לפרסם אותן קורים לא פעם.

לפני למעלה מעשרים שנה, הרבה לפני שהתחלנו לכנות את הטלפונים הניידים שלנו "חכמים", פותח ויוצר הטלפון הנייד ששולבה בו מצלמה. שנים לאחר מכן, הטלפונים שלנו למדו גם להתחבר לרשת האינטרנט, לשלוח את התמונות שצילמנו לחברים ולהעלות אותן לרשתות החברתיות, כשהן נגישות וזמינות לכולם.

ההתפתחויות הטכנולוגיות המדהימות הללו גרמו לכולנו להפוך לצלמים עם גלריה שבחלקה גלויה לעיני כל, אך לצד זאת, אפשרו להפר בקלות את זכויות היוצרים בתמונות שצילמנו. לא צריך ידע רב כדי להוריד תמונה שפירסם אדם אחר מאתר אינטרנט או אפליקציה ולהשתמש בה כאילו צילמנו אותה בעצמנו.

אז אם פרסמתי תמונה באינטרנט, כל אחד יכול לעשות בה שימוש? לדברי עו"ד סהר פלד, שותף במחלקת ההיי-טק במשרד עמית, פולק, מטלון ושות' ומומחה בדיני קניין רוחני, "החוק קובע כי שימוש בתמונה, וכך גם ביצירות מסוגים נוספים, מבלי לקבל רשות מהיוצר או ממי שרכש מהיוצר את זכויותיו בהן, מהווה הפרת זכויות יוצרים".

מה צריך לעשות כדי להפסיק את הפרסום של התמונה? ואיך מקבלים את הפיצוי?

תיעוד

הפעולה הראשונה שעליכם לבצע היא: תיעוד הפרת הזכויות שלכם. "הדבר הראשון שיש לעשות זה להכין תיעוד לכך שאתם צילמתם את התמונה, ולכן הינכם הבעלים של זכויות היוצרים בה, וכך גם תיעוד ההפרה, בדגש על המקום והזמן בו פורסמה התמונה ללא הסכמתכם", מסביר עו"ד סהר פלד. "במצב בו המפר נטל את התמונה מאתר אינטרנט בו פרסמתם אותה, עליכם לספק תיעוד לכך שהפרסום שלכם נעשה קודם לפרסום של הגורם המפר. התיעוד ייעשה לרוב באמצעות צילומי מסך של הפרסום שלכם ושל הפרסום המפר, כשבאלו יפורטו יום ושעת הפרסום באופן המאפשר להוכיח איזה פרסום נעשה קודם".

במקרים מסוימים נכון להכין תיעוד נוסף. פלד: "כך למשל, אם הפרסום המפר נעשה על ידי גוף מסחרי או לצרכים מסחריים, אתם עשויים להיות זכאים, אם תפנו לערכאות משפטיות, בפיצוי בסכום גבוה יותר - כך שחשוב לתעד נסיבות אלה. כך גם פרסום הזוכה לחשיפה רבה יכול להעיד על הפקת 'רווח' גדול יותר שהפיק המפר מהשימוש שעשה בתמונה שלכם. לכן, אם ישנו 'נומרטור' המונה את הצפיות בתמונה או דרך אחרת להראות את החשיפה הרבה לה היא זכתה, כדאי לתעד גם אותם".

פנייה למפרסם ולמפרים עקיפים

לפני שרצים להגיש תביעות נגד מי שעשה שימוש בזכויות שלכם, צריך לפנות אל המפר ולדאוג כי יסיר את תמונתכם. פלד: "לאחר שסיימתם לתעד את מעשה ההפרה, הגיע הזמן לפעול להפסקתה. יעילותן של הדרכים האפשריות להביא להסרת הפרסום המפר תלויה בנסיבות העניין. בהנחה שאתם תושבי ישראל, פנייה לערכאות המשפטיות במדינה זרה, אם מקום מושבו של הגורם המפר אינו בישראל, כרוכה לרוב בהוצאה כספית לא מבוטלת. כך גם פנייה לבית משפט בישראל ובקשה לאכיפת פסק הדין במדינה זרה. אולם בין אם המפר הוא תושב אותה המדינה כמותכם ובין אם לאו, במרבית המקרים ראוי ונכון לפנות אליו, להביא לידיעתו שהוא מפר את זכויות היוצרים שלכם ולדרוש ממנו להסיר את הפרסום".

לא תמיד הפניה למפר תעזור. "היעילות של פנייה כזו היא מוגבלת, ותלויה בעיקר בקיומו של חשש אצל הגורם המפר שהתעלמות מפנייתכם תגרום לכם להגיש נגדו תביעה לערכאות המשפטיות. אך ייתכן והשימוש המפר בתמונה נעשה בתום לב, ובמקרים כאלו פנייה ישירה עשויה להיות יעילה", מסביר פלד.

פנייה למפרים עקיפים

גם אם הפנייה למפר לא הועילה, ישנם גורמים נוספים שניתן לפנות אליהם לצורך הסרת הפרסום אשר עשויים לשתף פעולה, בהם הרשת החברתית (פייסבוק, אינסטגרם וכדומה) או ספקי השירות. "האדם שפרסם את התמונה ללא רשות אינו הגורם היחיד שנחשב כמפר של זכויות היוצרים שלכם. גורמים נוספים, כמו הרשת החברתית בה נעשה פרסום מפר וספק שירותי האחסון של אותה רשת חברתית נחשבים למפרים, אם כי עקיפים".

מתוך התחשבות באופן פעילותן של הרשתות החברתיות וחוסר היכולת שלהן לבדוק כל תמונה ותוכן אחר המועלים על ידי המשתמשים, נקבע מנגנון של "הודעה והסרה" שנועד להתמודד עם מקרים של הפרות זכויות יוצרים. "'הודעה והסרה' הוא מנגנון שעוגן בחוק לראשונה בארצות הברית ובהמשך התווסף לספר החוקים של מדינות נוספות ובישראל הוא הוחל מכוח פסיקת בתי המשפט. המנגנון קובע כי גורמים אשר עשויים להיחשב כמפרים עקיפים, כדוגמת הרשתות החברתיות, שיסירו תוכן מפר זמן סביר לאחר שקיבלו הודעה ודרישה לעשות כן מבעל הזכות, יזכו, בכפוף למספר חריגים, בחסינות מפני תביעות כספיות", מסביר פלד.

בשל חשיפתן לתביעות של בעלי תוכן, מקפידות הרשתות החברתיות לפעול על פי המנגנון של "הודעה והסרה" ומתן הודעה ודרישה היא לרוב דרך יעילה להסרת פרסום מפר שנעשה ברשתות.

 חיפוש שגרתי ופעילות מונעת

הטיפ הזה נועד בעיקר לצלמים ויוצרי תוכן אחרים אשר מעלים תכנים איכותיים לרשתות כדבר שבשגרה, באופן שהופך אותם לקורבנות מיידיים של הפרות זכויות יוצרים.

לדברי פלד, "ליוצרי תכנים מומלץ לערוך מדי פעם בפעם חיפוש ברשת של התכנים שלהם. ישנם כלים רבים אשר חלקם מוצעים ללא תשלום, המאפשרים לערוך חיפוש של תמונות ברשת. כותבי תכנים יכולים אפילו לבצע חיפוש פשוט בגוגל או באמצעות כל מנוע חיפוש טקסטואלי אחר. באופן זה ניתן לאתר גורמים מפרים ולפעול נגדם".

דרך נוספת שיכולה לסייע עם הפרות עתידיות היא בהטמעת רכיבים נסתרים לתכנים שאתם משתפים ברשתות, כדי שאלו יסייעו לכם להוכיח שהם נוצרו על ידכם ומצויים בבעלותכם. פלד: "בהליך שהתקיים בעבר בבית המשפט בישראל נדון מקרה בו הועתקו טקסטים ארוכים ורבים מאתר אינטרנט ישראלי שהציע שירותים בתשלום לעורכי דין. הטקסטים עצמם היו בנחלת הכלל ולאתר לא היו זכויות במלל עצמו, אבל מפעילי האתר השקיעו משאבים רבים בהשגתם ועריכתם והגורם המפר קיבל הכל מן המוכן. האתר השכיל לעשות ושילב בטקסטים רכיבים נסתרים שאפשרו להוכיח שהם הועתקו ממנו, ולא הושגו ממקור אחר וכך הצליח לזכות בתביעה. פעולה מונעת כזו יכולה להציב אתכם בעמדה טובה יותר בהתמודדות עם הפרות עתידיות של התכנים שלכם".

הגשת תביעת פיצויים

"מלבד הזכות לדרוש מהמפר לחדול מהשימוש הבלתי מורשה, אתם זכאים על פי חוק גם לתשלום פיצויים אפילו מבלי להוכיח שנגרם לכם נזק", מסביר פלד. על פי חוק אדם רשאי לתבוע את המפר על הפרת זכויות יוצרים והנזקים שנגרמו לו. במקרים בהם נקבע כי בוצעה הפרת זכויות יוצרים ונפגעה זכותו של התובע, אולם זה לא הוכיח את נזקו, רשאי בית המשפט לפסוק לו פיצוי על כל הפרת זכות בסכום בין 10,000 ל-20,000 שקלים.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחור צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?