גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אל תקרא לי יוטיובר: יוצרי התוכן העצמאים מרחיבים פעילות ברשת

עם העלייה במספר הפלטפורמות הדיגיטליות עולה גם שיעור הצעירים המתפרנסים מהן ● סקר חדש שערכה חברת ארטליסט הישראלית מציג את המגמות בתחום

הווידאו בלוגר מרק ווינס. 8 מיליון עוקבים והתמחות בטיולים ואוכל / צילום: צילום מסך מהיוטיוב של Mark Wiens
הווידאו בלוגר מרק ווינס. 8 מיליון עוקבים והתמחות בטיולים ואוכל / צילום: צילום מסך מהיוטיוב של Mark Wiens

לפני כשנתיים החליטה חברת לגו לחגוג 50 שנות נחיתה על הירח, במגוון רחב של פעילויות. כחלק מכך, היא גם ביצעה סקר בקרב 3,000 ילדים מארה"ב, בריטניה וסין, ושאלה אותם את השאלה האולטימטיבית: מה תרצו להיות כשתהיו גדולים. למשיבים הוצגו חמש אפשרויות: יוטיובר/וידאו בלוגר, מורה, ספורטאי מקצועי, מוזיקאי ואסטרונאוט. בארה"ב ובבריטניה, תשובת הווידאו הגיעה למקום הראשון (29% ו-30% בהתאמה), ואילו אופציית כוכבי הלכת הגיעה למקום האחרון (11%). בסין, אגב, עתיד החלל טוב יותר, והאסטרונאוט הגיע למקום הראשון (56%).

חברת  ארטליסט, שמפעילה קטלוג מוזיקה וסרטוני וידאו ליוצרי תוכן פרטיים ולחברות, בונה על הצעירים המערביים. החברה, שהוקמה ב-2016 ופועלת מחדר האוכל (לשעבר) של קיבוץ אפיקים ומתל אביב, היא מהשחקניות הגלובליות הגדולות בתחום, לצד שאטרסטוק ואדובי. בין לקוחותיה נמנים תאגידים גדולים כמו קוקה-קולה, נטפליקס, גוגל, אפל, מרצדס, אינטל ונייקי, אך המאסה הגדולה היא של יוצרים עצמאים. בסך-הכול יש לחברה יותר מ-6 מיליון לקוחות פעילים.

ארטליסט עורכת באופן קבוע סקרים אינטרנטיים שעל כל אחד משיבים כ-5,000 צעירים בני 16-34 מארה"ב, אירופה (בעיקר איטליה, גרמניה וצרפת), הודו, יפן וקוריאה, במטרה לבחון את המגמות בעולם הדיגיטל, ולהבין את הרגלי צריכת התוכן של היוצרים העכשוויים. הסקר של 2021 מצביע על שינוי מהותי בעולם היוטיוברים: אם בשנה שעברה 35% ממשיבי הסקר הגדירו עצמם כיוטיוברים, הרי שכעת רק 25% עושים כך. כ-28% מגדירים עצמם כיוצרי פרילנס, וכ-26% מגדירים עצמם כיוצרי תוכן.

"יוטיוב היא עדיין פלטפורמה דומיננטית - 2 מיליארד משתמשים נכון לסוף 2020 זה נתח שוק עצום, והוא גדל ב-200 מיליון יוזרים כל שנה. אבל גם אינסטגרם עושה שיפט לעולם הווידאו עם הרילס, והגידול של טיקטוק בשנה-שנתיים האחרונות הוא משוגע. פייסבוק דוחפת את אופציית הסרטונים, וגם לינקדאין נכנסו לתמונה", מסביר לירן פרידמן, ראש מחלקת הקריאייטיב של ארטליסט.

"יש היום המון פלטפורמות להפצת תוכן, ולכן אפשר להגיע לקהל יותר רחב ביותר אפיקים. זה הופך יותר נגיש ליותר ויותר אנשים. פעם היית צריך לצלם ולערוך, ולכן ייצרת רק ליוטיוב, היום הטלפון מספיק לך. זה לא מקרה שכל חברות הסלולר מדברות בעיקר על המצלמה שלהן כשהן משיקות מוצר חדש".

הקטלוגים של ארטליסט הם תוכן משלים לכל זה, "אבל אפשר גם לייצר וידאו מאפס מתוך המאגר", אומר פרידמן. "יש לנו המון לקוחות שנעים בין שני העולמות - הם מייצרים סרטים למותגים או סרטי תדמית, לצד תוכן אישי שלהם".

בארטליסט מזהים כמה מגמות בולטות בקרב יוצרי התוכן. "אנשים מחפשים בעיקר מוזיקה שמחה ו'מרימה', כי תוכן חיובי תמיד מתקבל טוב יותר. אלה שפועלים בעולמות ההיפ הופ והפופ מחפשים הרבה פילטרים, ובעולמות הווידאו יש הרבה שוטים של חלל וכוכבי לכת ואסטרונאוטים בתלת ממד".

הסרט הקצר משתנה

בדצמבר האחרון רכשה ארטליסט מתחרה אמריקאי שלה, האתר Motion Array, תמורת 65 מיליון דולר. באמצעות הרכישה הוסיפה החברה לקטלוג שלה 500 אלף מוצרים עבור יוצרי תוכן, כולל וידאו, גרפיקות, תבניות, אנימציה ואפקטים. בסך-הכול יש לארטליסט מעל 800 אלף תכנים דיגיטליים בשלושה קטלוגים - ארטליסט, מושן ריי וארטגריד.

מהסקר של ארליסט עולה כי כ-70% מיוצרי התוכן מעלים את התכנים שלהם ביוטיוב, ו-37% באינסטגרם. כ-60% השיבו שהם יוצרים את התוכן בעצמם, ומתוכם, כ-40% מגדירים את סוג התוכן שלהם כסרט קצר, וכ-40% כ-Vlog. "ההגדרות בעולמות האלה הן דבר מאוד דינמי", מסביר פרידמן. "פעם שורט פילם היה סרט עלילתי של 15 דקות, והיום יש המון סטאדי קייסס שאנשים יוצרים. סרטוני מטיילים, למשל, הם כבר ממש ברמה של סרט קולנועי גרנדיוזי".

התכנים הבולטים שהיוצרים העצמאים מעלים לרשתות החברתיות השונות הם טיולים, לייף סטייל, גיימינג, תוכן חינוכי וסרטוני הדרכה. רק 6% מתרכזים באופנה, ו-5% בטיפוח. "יש היום דור שגדל על נטפליקס ויוטיוב, רוצה את ההצלחות, ושואף להיות שם. לכן אני מאמין שעם השנים נראה את החלק של בני ה-16-24 בפעילות הזו צומח עוד יותר", אומר פרידמן.

 

בתשובה לשאלה מה האלמנט המשמעותי ביותר בתהליך יצירת התוכן, כ-86% ציינו את המוזיקה (מוזיקת רקע), כ-30% ציינו את האפקטים הקוליים וכ-15% ציינו את קטעי הווידאו. בארטליסט מציינים כי האתרים שלהם התחזקו בעקבות הקורונה, שהקשתה על יוצרי תוכן לצאת ולצלם בעצמם, וכפועל יוצא מזה גדלה הדרישה לשירותי "סטוק".

באופן מעניין, רק 9% מהמשיבים נמצאים בתחום יותר מעשור. 25% הצטרפו לעולם יוצרי התוכן במהלך השנה האחרונה - מה שמעיד על תאוצת המגמה.

הרווח הכספי

ומה באשר לפרנסה? כ-60% סיפרו כי הם עוסקים בתחום בהיבט העסקי ורואים בו כעבודה, ורק 37% עושים זאת כתחביב. למעלה ממחצית הנשאלים בסקר, כ-53%, השיבו כי הם מתפרנסים באופן חלקי או מלא מיצירת התוכן שהם מייצרים ומעלים לרשת. הכסף מגיע הן מפרסומות שמוצמדות לתוכן שלהם, והן משיתופי-פעולה עם מותגים - האופציה הרווחית יותר, לדברי פרידמן.

כ-55% דיווחו כי הם מרוויחים עד 5,000 דולר לשנה מתכני הווידאו שהם יוצרים ומעלים, כ-14% מרוויחים 10-30 אלף דולר בשנה, 8% מרוויחים 30-50 אלף דולר בשנה, 7% 50-100 אלף דולר בשנה, ו-3% בני מזל מרוויחים בשנה מקטעי הווידאו שלהם יותר מ-100 אלף דולר.

"בעיניי הקדמה תוביל לעוד פלטפורמות, וזה ייתן יותר אפשרויות להפיץ תוכן לקהל רחב, לבטא את עצמך, לשתף מה עובר עליך וגם להתפרנס" אומר פרידמן. "זה לא אומר שזה יבוא על חשבון יוטיוב ואינסטגרם, הם פה כדי להישאר".

ומה עם הישראלים? אנחנו אומנם עדיין לא שחקנים חזקים בתחום, אולם לדברי פרידמן "הקהל הישראלי עוקב אחרי הטרנדים, ומיישר קו עם מה שקורה בעולם המערבי. זה מגיע גם אלינו".

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת