גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ללא ארגוני החברה האזרחית, סדר היום הכלכלי לא היה משתנה

תפקידם של ארגוני החברה האזרחית להזכיר לפוליטיקאים לעבוד עבור הציבור הישראלי, ולוודא שהם בפועל עומדים במילתם

הפגנה נגד יוקר המחיה, אוגוסט 2011, תל אביב / צילום: Associated Press, Ariel Schalit
הפגנה נגד יוקר המחיה, אוגוסט 2011, תל אביב / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

"יצאת עם רכוש רב", אמר לי יו"ר ועדת הכלכלה לפני מספר חודשים, אחרי שהסכים לקבל כמעט את כל התיקונים שהצעתי בשם עמותת "רווח נקי" לתקנות נגד שכחת ילדים ברכב, במסגרת פרויקט שבו אנחנו בוחנים ומדרגים כל תהליך רגולציה ממשלתי.

אומנם קיווינו שהרגולציה הגרועה המדוברת - שמשמעותה "מס הורים" בגובה מאות שקלים למשפחה - תבוטל לחלוטין, ואנו אף ממשיכים בימים אלה לפעול לביטולה; אבל זו דוגמא אחת מני רבות למידת ההשפעה של ארגוני המגזר האזרחי על בית המחוקקים בנושאים שהם כלכליים חברתיים, השפעה שניצניה החלו עם המחאה החברתית והולכים ומתעצמים עם השנים.

כשפרצה המחאה החברתית, עמדתי בראש המחלקה הכלכלית בתנועה לאיכות השלטון, והמאבק המרכזי שהובלנו היה המלחמה בריכוזיות. באותה עת היה נדמה שאנחנו הולכים להפסיד בקרב. 

הטייקונים ניסו לשלוט גם על המחאה

בעקבות פרסום בנק ישראל על הסכנות שבריכוז ההון בידי מספר כל-כך מצומצם של משפחות, דרשנו שתוקם ועדה לבדיקת הריכוזיות במשק. במקביל, התנהל בעיתונות הכלכלית קמפיין מתוזמר ומתוקשר שהכחיש את עצם קיום הבעיה. "פופוליזם הריכוזיות" היה הקו אותו הוביל בזמנו גלובס בשליטת אליעזר פישמן; "מי יחליף את הטייקונים", קרא עיתון "מעריב" שבעליו היה נוחי דנקנר, ולא התבייש לומר שהמלחמה בריכוזיות היא מלחמה מיותרת בטחנות רוח אשר מבזבזת זמן ציבורי יקר; "מותר לבעל המאה להיות בעל הדעה", קרא עיתון "ידיעות אחרונות" בבעלות ארנון (נוני) מוזס. 

משפחות ההון צחצחו חרבות ופעלו בכל דרך אפשרית לטרפד כל מהלך שיזמנו. המצב נראה מייאש. שבעה מתוך עשרה חברי הועדה הבין-משרדית שהוקמה לצמצום הריכוזיות, פרשו או סיימו תפקידם. היה נראה שאף עובד ציבור אינו רוצה להיקשר למאבק שעלול לטרפד את המשך עתידו המקצועי במגזר הפרטי.

ההופעה הראשונה שלי בפני הוועדה הייתה לא פחות ממתסכלת. הרגשתי שדבר ממה שאמרתי לא התקבל על ליבם של חברי הועדה.

המלצות הביניים גם הן לא בישרו טובות. במקום עיסוק בשורש הבעיה וחתירה לשינויים מבניים, כמו פירוק הפירמידות העסקיות והפרדת נכסים ריאליים מפיננסיים, ההמלצות התמקדו בשינויים קוסמטיים בכללי הממשל התאגידי.

אבל אז, כאילו משום מקום, הגיעה המחאה החברתית, וסדר היום השתנה באחת מסדר יום ביטחוני לסדר יום חברתי כלכלי. לפתע הנושאים הכלכליים כבר לא היו רק מנת חלקם של מומחים או יודעי סוד - גם אנשים מן היישוב התחילו להתעניין בהם והחלו לראות את הפגמים המבניים במשק.

בשלבים הראשונים של המחאה, הייתי בטוחה שהנה תחלחל ההבנה שהסיבה ליוקר המחיה היא הריכוזיות במשק. שהציבור יבין שיש מי ששולט בנו באמצעות הכסף שלנו, ושהפרמידות יפות במצרים, אבל לאזרחי מדינת ישראל הן מביאות רק נזק וצריך לפרקן.

אך האופטימיות הייתה מעט מוקדמת. בדיעבד התברר לנו כי גם על המחאה החברתית ניסו הטייקונים לשלוט, ושברקע התרקם דיל: הבטחה לכיסוי תקשורתי נדיב של המחאה, בתנאי שהריכוזיות היא לא חלק מהסיפור.

אבל לאט-לאט הצליח השינוי התודעתי לחלחל, ומה שהיה נדמה כבלתי אפשרי זמן קצת לפני כן - הפך למציאות. המחאה נתנה לוועדת הריכוזיות רוח גבית, שאפשרה להפוך את המלצות הביניים הרכות שלה להמלצות מבניות אמיצות.

חברי הכנסת שלחמו לקידום חוק הריכוזיות הגיעו מכל קצוות הקשת הפוליטית, מהקואליציה ומהאופוזיציה. הצעת החוק העניקה לחברי הכנסת הזדמנות להראות שהם קשובים לציבור שהשמיע את קול זעקתו במחאה, והתוצאה הייתה הרבה יותר טובה מהמצופה - החוק שהתקבל היה מחמיר אף יותר מהמלצות הוועדה שהשתקפו בהצעת החוק המקורית.

חוק הריכוזיות היה המאבק הראשון הכלכלי הגדול שהייתה בו דומיננטיות רבה לחברה האזרחית - הסנונית שבישרה את בוא האביב. אחריו באו רפורמות רבות שניסו לשפר את מצבו של האזרח הקטן מול המערכת הריכוזית בתחומים שונים.

המחאה הולידה לא מעט ארגונים אזרחיים ששמו את סדר היום הכלכלי-חברתי בראש מעיניהם. בעיניי, תפקידה של החברה האזרחית התעצב בזמן המחאה, מתוך ההבנה שהכלכלה היא מה שמשפיע על חיי היום-יום שלנו יותר מכל דבר אחר.

אז איך עשור אחרי המחאה, ועדיין מחירי הדיור גבוהים, ויוקר המחיה בלתי נסבל? האם המחאה הועילה במשהו? התשובה לכך כמובן מורכבת. ראשית צריך להסתכל על חצי הכוס המלאה: נושאים רבים כן טופלו וסייעו לציבור להוציא הרבה פחות כסף מהכיס. כך, למשל, קודמו בנחישות הרפורמה הבנקאית, רפורמת הסלולר ורפורמת השמיים הפתוחים.

ובאשר לכל מה שיש עדיין לטפל - ובהחלט יש - המחאה החברתית סייעה להבנה שהציבור זקוק לארגוני חברה אזרחית חזקים, כדי להזכיר לפוליטיקאים לעבוד לטובת הציבור ולוודא שהם עושים זאת כמו שצריך. האמינו לי - תרומה לכל ארגון כזה, איש-איש על-פי טעמו ורצונו, זו ההשקעה עם התשואה הטובה ביותר שקיימת היום בשוק.

הכותבת היא מייסדת ומנכ"לית עמותת רווח נקי, הפועלת לייעול המגזר הציבורי, באמצעות קידום תחרות שקיפות ורגולציה חכמה

עוד כתבות

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות באוניברסיטת קולומביה: רעולי פנים פרצו והשתלטו על מתחם

האוניברסיטה היוקרתית החלה להודיע לסטודנטים על השעייתם מהלימודים עד שלא יפנו את מתחם המחאה הפרו-פלסטיני • עימות אלים ומטריד באוניברסיטת UCLA: מפגינה פרו-פלסטינית תקפה באלימות מפגין יהודי ואיימה באקדח טייזר • עימותים קשים ואלימים גם בקמפוסים בטקסס ובווירג'יניה

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ישראל לא תשלח משלחת לקהיר, ממתינים לתשובת חמאס

הותר לפרסום: עידו אביב, בן 28 מכרמיאל, וקאלקידן מהרי בן 37 מפתח תקווה, נפלו בקרב ברצועת עזה • משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • צבא ארה"ב מציג: תמונות מהקמת הרציף ההומניטרי בים התיכון סמוך לרצועת עזה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" ● עדכונים בולטים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור (22.17%), תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו, הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה הכול: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון