גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על איזה נכס מסוכן ויתרה איטורו בדרך להנפקה ומי שחקן החיזוק החדש והמפתיע שלה?

כדי להגיע לשווי של 10.4 מיליארד דולר, נאלצה פלטפורמת המסחר להקטין משמעותית את המינופים בחשבונותיה • בדרך היא צמצמה חשיפה למכשיר שהיה בעבר בסיס הכנסות מרכזי: חוזי הפרשים, שנחשב לכלי פיננסי מסוכן בקרב הרגולטורים בעולם • וגם, אחרי הבנק הדיגיטילי של ניר צוק, שמואל האוזר מצטרף גם לאיטורו כיועץ

יוני אסיא, מנכ"ל איטורו / צילום: יח"צ eToro
יוני אסיא, מנכ"ל איטורו / צילום: יח"צ eToro

באתר הבית של איטורו (eToro), פלטפורמת המסחר הישראלית-קפריסאית, מתנוססת מודעה בזו הלשון: "67% מהמשקיעים הפרטיים שסוחרים בחוזי הפרשים מפסידים כסף באמצעות שירות זה. שאלו את עצמכם עד כמה טוב אתם מבינים את התחום לפני שאתם נוטלים את את הסיכון הגבוה הכרוך באובדן כספכם".

איטורו מחויבת לפרסם את המודעה מתוקף היותה פלטפורמת מסחר הרשומה בקפריסין. היא קשורה במידת מה לכלי הפיננסי שבאמצעותו החברה צמחה וששימש כבסיס המרכזי להכנסותיה לפחות עד אמצע העשור הקודם: חוזי הפרשים, או CFD -  חוזה שמחירו תלוי בהפרש בין המחיר בפועל למחיר שנקבע בעסקה. 

המינופים קטנו, השווי עלה 

איטורו צפויה לצאת להנפקה ברבעון השלישי השנה. במרץ האחרון ביקשה החברה לצאת להנפקה בשווי של 10.4 מיליארד דולר על ידי מיזוג עם חברת הספאק של בטסי כהן, פינטק אקוויזישן, שכבר מיזגה אליה את פיוניר בשבוע שעבר. 

לגלובס נודע כי בכדי לצמוח ולהגיע לשווי זה, נאלצה איטורו להקטין משמעותית את המינופים בקרב חשבונותיה וכיום עומד סך הנכסים הממונפים מכלל נכסי לקוחותיה על 5% בלבד, כ-400 מיליון דולר. היתר מושקע במכשירים אחרים כגון מניות, מטבעות קריפטו וקרנות סל (ETF). מאז השקת הרשת החברתיות שלה בעשור הקודם, צמחו הכנסותיה פי חמישה באמצעות הוספת אפשרויות מסחר אמיתיות במטבעות דיגיטליים ורכישת חלקיקי מניות שלא באמצעות חוזי הפרשים, בדומה למתחרה רובין הוד.

אחת הסיבות שבגינן צורפו לאחרונה לחברה חדוה בר, לשעבר המפקחת על הבנקים, ושמוליק האוזר, לשעבר יו"ר רשות ניירות הערך, היא בכדי לאתר דרכים על מנת לבזר את המכשירים הפיננסיים בחברה וכן להגדיל את הנראות שלה החברה כלפי רגולטורים אחרים בעולם. בחברה מתכוננים להגביר את הפעילות מול רגולטורים בבריטניה, באירופה ובארה"ב וכן להוציא רשיונות מסחר בסינגפור ובאבו דאבי.

חדוה בר, משנה למנכ"ל איטורו / צילום: רונן פדידה

כלי מסוכן ללקוחות ולחברה 

חוזי הפרשים הוא מוצר פיננסי המאפשר לסוחר לרכוש מנייה בעקיפין - כלומר לא ישירות מהבורסה או מפלטפורמת המסחר הבנקאית, אלא באמצעות ברוקר הרוכש את המניה על שמו וזוקף אותה לזכות הלקוח מבלי להעביר לו אותה. כל תזוזה במחיר המניה תשוקף בהון שהשקיע הלקוח בחשבון הברוקר, כך שעליית מחיר המנייה תביא לרווח, וירידה - להפסד.

עבור הלקוח, היתרון הוא האפשרות לרכוש חלקיקי מניות, למנף השקעה על מניה או לבצע עליה שורט. מלבד מניות, ניתן לרכוש חוזי הפרשים גם על מטבעות, סחורות, ETF ומטבעות קריפטו. אך הסיבה להפסדים הרבים של לקוחות קמעונאיים בחוזי הפרשים כפי שהם מתוארים באתר הבית של החברה, נעוצה בעובדה שהם מאפשרים מינוף המגדיל את החשיפה להפסד משמעותי. איטורו איננה הפלטפורמה היחידה שמציעה זאת. גם פלאס 500 הישראלית ו-Trading 212 הבריטית מציעות שירות דומה.

המינוף מאפשר להעלות את הסכום שניתן להרוויח, אך באותה העת גם את סכום ההפסד האפשרי. עבור סוחרי חוזי ההפרשים, ככל שהמינוף גבוה יותר, כך הסיכון גדל עשרת מונים. מדובר בכלי מכניס ורווחי, אבל כזה שנחשב גם לכלי פיננסי מסוכן בקרב הרגולטורים בעולם - תושבי ארה"ב עדיין אינם רשאים לסחור בו ובאוסטרליה הזהירו הרשויות כי מסחר בחוזי הפרשים מסוכן אפילו יותר מהימורים בקזינו או במירוץ סוסים. ולא רק המשקיעים הפרטיים - רמת הסיכון שהוא טמן לעתיד איטורו עצמה היא גבוהה.

עבור חברה כמו איטורו, ניהול מסחר בחוזי הפרשים נושא עימו הוצאות נמוכות יחסית: החברה לא נדרשת תמיד לרכוש את המניות והסחורות שלקוחותיה רוכשים ולתפקד כברוקר בעל סיכון נמוך על ידי "גלגול" הסיכון לגופים חיצוניים. אך בתלות זו קיימים גם סיכונים: חוזי הפרשים הוא מכשיר שכאמור אינו מקובל במדינות רבות, בהן ישראל, והוא חושף את הכנסות איטורו לסיכון הכרוך בשינויים פתאומיים במחירי סחורות או מטבעות, כפי שהדבר השפיע בעבר על הסוחרים בחוזי הפרשים על הרובל הרוסי והפרנק השווייצי בעשור הקודם.

הנגשת המסחר לקהל צעיר

איטורו איננה פלטפורמת מסחר רגילה המציעה חוזי הפרשים ומסחר במטבעות קריפטו. הצלחתה נובעת קודם כל מהנגשת המסחר לקהלים צעירים על ידי הוספת רשת חברתית ודירוג של מובילי דיעה ומשפיענים בתחום ההשקעות. משקיע חדש המצטרף לפלטפורמה יכול ללמוד להשקיע באמצעות מעקב אחר השקעותיהם של אחרים. אך אליה וקוץ בה, המשפיענים המדורגים במדד המרוויחים הגדולים עשויים להיות אלה שביצעו את המינוף הגבוה ביותר, וחיקוי שלהם עשוי גם להניב הפסדים גדולים יותר. על מנת להמנע מכך, איטורו מציינת מהי רמת הסיכון שנוטל כל משפיען בדירוג שלה.

ביקורת נוספת המושמעת על החברה בהיבט זה נוגעת לרווח שמפיקים המשפיענים ממספר מהעוקבים שלהם. ריבוי העוקבים מספק להם עמלה גבוהה יותר, מה שמאפשר להם גם ליטול סיכונים גבוהים יותר ולהגדיל את המינוף, דבר שמשקיע רגיל איננו יכול לעשות.

לזכותה של איטורו ייאמר שהחברה הצליחה להנמיך את מחסום הפחד על ידי מערכת המדמה השקעה "על יבש", כך שמשקיע חדש יכול לתרגל זמן מה לפני השקעה אמיתית.

איטורו רכבה בהצלחה על ההשוואה לרובין הוד ועל גל ההשקעות של המשקיעים הקמעונאיים, אלא שרובין הוד מצהירה על כך שאיננה מאפשרת מסחר בחוזי הפרשים, כאמור מכשיר שאיננו מקובל בשוק האמריקאי. "ברובין הוד הלקוח מחזיק במניה בעצמו וברובין הוד איננו עוסקים בחוזי הפרשים שהיא סוג של פעילות פורקס", מצהירים באתר החברה. "אנחנו איננו עושי שוק, אלא ברוקרים". רובין הוד הגישה בימים האחרונים תשקיף לקראת יציאה להנפקה, אך טרם פרסמה מועד או שווי מוערך.

נכון להיום, לאיטורו 20 מיליון משתמשים רשומים בעולם, בהם מיליונים ב-43 מדינות בארה"ב. מדינות כמו דלאוור, מינסוטה, ניו יורק, נבאדה וטנסי מאפשרות לתושביהן להירשם לאיטורו אך לא לסחור. מדינות קטנות יותר כמו הוואי או טריטוריית איי הבתולה אף אוסרות על תושביהן להפוך ללקוחות איטורו. בכל שאר המדינות בארה"ב ניתן לסחור באיטורו, מלבד האפשרות להשתמש בחוזי הפרשים. להם אף קיימת הטבת הנחה בעמלות שלא מקבלים תושבי מדינות אחרות. כחלק מאסטרטגיית ההתרחבות, בחברה מעוניינים להרחיב את הפעילות המותרת ולהשיק פלטפורמה למסחר חינמי במניות, מה שיגביר את התחרות בינה לבין רובין הוד (הפועלת בארה"ב בלבד) בנישת המסחר במניות ובמטבעות דיגיטליים.

"מיעוט משקיע במוצרים מורכבים"

מאיטורו נמסר: "איטורו הוקמה ב-2007 מתוך חזון לפתוח את השווקים הגלובליים ולאפשר לכל אדם להשקיע בשוק ההון בצורה פשוטה ושקופה. איטורו השיקה את רשת ההשקעות החברתית שלה ב-2011 על מנת לעזור ללקוחות שלה לתקשר זה עם זה ולעקוב אחר משקיעים מובילים, וכן על מנת לאפשר חינוך פיננסי דרך הפלטפורמה. איטורו כיום היא אחת מחברות הפינטק המובילות בעולם ההשקעות במסחר במניות ללא עמלות ובמטבעות דיגיטליים. איטורו פועלת בהתאם לסטנדרטים קפדניים תחת רשיונות פיננסיים מרשויות רגולטוריות מובילות בעולם וביניהן ארה"ב, אירופה, אנגליה, אוסטרליה ועוד. איטורו חווה צמיחה משמעותית בשנים האחרונות, כחלק ממגמה גלובלית של השתתפות רחבה יותר של משקיעי ריטייל בשוק ההון. במסגרת ההתרחבות הגלובלית של החברה, מספר יועצים בכירים הצטרפו לאיטורו ובהם כריס ג'יאנקרלו (לשעבר יו"ר CFTC) שמואל האוזר, סאלו סרדיני (לשעבר מנכ"ל Tradestation - אחד הברוקרים הגדולים בארה"ב) וחדוה בר שמאז הצטרפה לאיטורו כגלובל COO ומשנה למנכ"ל. לאחרונה פרסמה החברה את נתוניה העסקיים לרבעון הראשון של 2021 ופרסמה כי לקוחותיה מחזיקים כ-8.4 מיליארד דולר בנכסים בפלטפורמה. מעל ל-95% מהנכסים מוחזקים במניות, מטבעות דיגיטליים ומזומן ורק מיעוט מלקוחות החברה היום משקיעים במוצרים פיננסיים מורכבים".

שמואל האוזר הצטרף כיועץ

איטורו חשפה במצגת המשקיעים כי שמואל האוזר, לשעבר יו"ר רשות ני"ע, יצטרף כיועץ לחברה. האוזר גם מעורב בהקמת הבנק הדיגיטלי של ניר צוק.

לאיטורו תדמית של פלטפורמה דיגיטלית המנוהלת בידי יזמים צעירים. כדי למתן את התדמית, להגביר את אמון המשקיעים ולסייע לה לגוון את המכשירים הפיננסיים שהיא מציעה, צורפו לשורותיה רגולטורים בכירים לשעבר. בהמשך הדבר גם עשוי לאפשר את כניסתה של איטורו למיינסטרים האמריקאי.

שמואל האוזר / צילום: רפי קוץ

דרכיהם של איטורו והאוזר הצטלבו כשהחברה הפעילה לובי כדי להעביר חוק שמונע מסחר במכשיר פיננסי שאינה קשורה בו אך שהיה נפוץ בישראל, מסחר באופציות בינאריות, מהלך שהסתיים בהצלחה.

עוד נודע כי לצוות המייעץ הצטרף גם כריסטופר גי׳אנקרלו, לשעבר ראש ה-CFTC, הרשות המפקחת על המסחר בנגזרים בארה"ב.

חדוה בר, לשעבר המפקחת על הבנקים, הצטרפה במפתיע באפריל כסמנכ"לית התפעול הבינלאומית ומשנה למנכ"ל, לאחר ששללה הצעות מבנקים ישראלים. כמי ששימשה בכירה בבנק לאומי, בבנק ישראל ואף ייצגה את ישראל בבנק האירופי, השלב הבא מבחינתה היה הצטרפות לחברת פינטק ישראלית בעלת פעילות גלובלית.

עוד כתבות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם