גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מליוויס עד האפסנאות: הטרנד של מעצבי העל הגיע לצה"ל

הטרנד של בגדי מעצבים להשכרה התפוצץ בקורונה והגיע עד לחברות הענק כמו דיזל וליוויי'ס ● ואפילו, לא תאמינו, לצה"ל

ליוויי'ס / צילום: Shutterstock
ליוויי'ס / צילום: Shutterstock

אם תיכנסו לאתר החנות Rent the Runway ותנסו להבין את העלויות, תגלו מסך שנראה כמו תוכנית מנויים של נטפליקס: ארבעה אייטמים ב-69 דולר לחודש. אפשר לשנות תוכנית, להגדיל או לצמצם את מספר הפריטים שמקבלים במסגרת המנוי, אבל לא מדובר בסרטים או בתוכן וידיאו - אלא בספרייה של אופנה.

הספרייה הזאת, שמציעה כל פריט אופנה שתוכלו להעלות על דעתכם ב"תשלום לפי שימוש", הגיעה ב-2020, עם התפרצות הקורונה, לשווי של יותר ממיליארד דולר. היא פועלת בארצות הברית ובקנדה בלבד, ומשווקת בגדים של מרבית מעצבי העל הבינלאומיים, והנה כמה קטעי טריוויה אודותיה, שיפילו לכם את הלסת:

הלקוחה הממוצעת שוכרת בחנות בגדים (וארנקים, ותכשיטים, ומה לא) בשווי 3,800 דולר בשנה - בעלות מנוי שנתי של כמה מאות דולרים בלבד, לכל היותר; יש לחברה כ-12 מיליון מנויים משלמים - יותר נכון, מנויות; היא הפכה להיות האנגר הניקוי היבש הגדול ביותר בצפון אמריקה, עם כ-30 אלף מטר מרובע, שמכבס, מייבש ומגהץ בגדים בקצב של 2,000 פריטים בשעה.

המודל של המילניאלז

הצמיחה המואצת של Rent the runway היא חלק ממגמה שנקראת "כלכלת גישה", או "כלכלת חוויות", שבבסיסה הלוגיקה הבאה: אני לא צריכה להיות בעלים של כל דבר. בחלק גדול מהמקרים אני יכולה לקנות גישה, ולקבל שירות ומוצר לא פחות טובים מאשר ברכישה.

צילום: יחידת ההסרטה של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה
צילום: יחידת ההסרטה של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה

מי שהחל להתניע את המגמה הזאת, לפני כעשור, הם בני דור המיליניאלז (האנשים שנולדו בשנות ה-90 פלוס מינוס). הדור שקדם להם קידש את הבעלות. הם לעומת זאת, הקימו גל של חברות שמקדשות את החוויה ואת השירות, ולא את הבעלות על המוצר. במילים אחרות: "למה לי להחזיק רכב או קורקינט בבעלותי, אם אני יכול להחזיק אפליקציה שמוצאת לי רכב (אובר) או קורקינט (בירד) כלשהו בתוך חמש דקות, ואני משלם רק על השימוש?" אז הם לקחו את מודל כלכלת הגישה והדביקו אותו לכמעט כל תעשייה אפשרית. גם אופנה. כשהמודל הזה פגש את המשבר הכלכלי שנולד בימי מגפת הקורונה, הוא התפוצץ.

בשנת הקורונה החלה האצה אדירה של התחום הזה. כך למשל, בשיא המגפה בארצות הברית, לפני כמה חודשים, הודיע בית האופנה ראלף לורן שהוא נכנס לעולם של כלכלה שיתופית עם פתיחת תוכנית מנויים לתשלום עבור אופנה לפי שימוש, ברשת חנויות העילית שלו. המחיר? 129 דולר לקופסה שתגיע עד אליכם פעם בחודש, ובה ארבעה פריטי אופנה שבחרתם באתר. צריכים כמה מידות? אין בעיה. ישלחו לכם כמה מידות שתבקשו. בתום הלבוש החלטתם להשאיר אצלכם פריט או שניים? תקבלו אותו במחיר הנחה של מנויי האתר.

צילום: יחידת ההסרטה של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה
צילום: יחידת ההסרטה של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה

והמודל הזה לא בלעדי לראלף לורן. למעשה, מרבית בתי אופנת העילית, שבעבר פסלו, שלא לומר, זילזלו, באופנת יד שנייה או במודל הכלכלה השיתופית של ספריית לבוש, נכנסו לתחום הזה. הסיבה העיקרית? פריחתה של Rent the Runway.

אבל לא רק אופנת עילית. חברת הג'ינסים דיזל יצאה לאחרונה במהלך של "ספריית ג'ינסים" - שוכרים, לובשים, ומחזירים - כפיילוט באיטליה. המהלך לווה בקמפיין נועז, שמנצל את התופעה של אנשים שקונים בגדים, לובשים אותם בלי להסיר את התגית, ומחזירים לחנות יום למחרת. הקמפיין הפך את התופעה ללגיטימית, וקרא לצעירים ללבוש, לשמור על הבגד ועל התווית, ולהחזיר לאחר שימוש. וכמובן - להקפיד ליהנות.

מתוך קמפיין enjoy before returning של דיזל.

 מתוך קמפיין enjoy before returning של דיזל. "ספריית הג'ינסים" של החברה - שוכרים, לובשים, ומחזירים

אם אצל דיזל זה היה מהלך נקודתי כדי להרגיש את המים, ענקית האופנה ליוויי'ס הלכה על זה בגדול. במקום שאחרים יסחרו בג'ינסים יד שנייה שלה - כפי שקורה בלא מעט מדינות ושווקים בעולם - היא החליטה להקים אתר בינלאומי לסחר במוצרי ליוויי'ס יד שניה. "אם כל אחד מאיתנו היה קונה רק פריט אופנה אחד מיד שנייה השנה, במקום לקנות אותו חדש, היינו חוסכים מאות קילוגרמים של אשפה. אנחנו קוראים לכם להתחיל לקנות יד שנייה במקום חדש". זה המשפט שמופיע בענק, תחת לוגו החברה, באתר שלה. חברה שקוראת לצרכנים שלה לא לקנות ממנה בגדים חדשים? מדובר במהלך לא פחות מדמיוני עד לפני כמה שנים.

מהלך אחר שהבהיר את חוזקו של טרנד היד השנייה בוצע על ידי פושמארק, קהילה ענקית בינלאומית של אנשים שמוכרים וקונים זה מזה, בעיקר בגדים ומוצרי אופנה יד שנייה, אבל לא רק. יש בה מעל חמישה מיליון משתמשים, שמוכרים כמעט כל מה שאתם יכולים לעלות על דעתכם, החל מחולצת סטארבקס ישנה ב-10 דולר ועד תיק וינטג' של לואי ויטון ב-3,000 דולר. בעיצומה של הקורונה, בינואר 2021, היא החליטה להנפיק בשווי חסר תקדים של אתר יד שנייה בתחום האופנה, של 3 מיליארד דולר (שנחתכו כמה ימים אחרי, ומאז חזרו לטפס).

אבל לא רק רשתות מסחריות נכנסו עמוק לתחום שנקרא כלכלה מעגלית בתחום האופנה בשנה האחרונה. גם צה"ל עשה זאת, ובגדול, תחת מותג בשם "רטרו בקבע" (גילוי נאות: הכותבת ליוותה את מרכז האספקה של צה"ל בתהליך ייזום הרעיון והוצאתו לפועל). במקום שאנשי הקבע ירכשו מדים חדשים, יצא מרכז האספקה של צה"ל בתהליך איסוף נרחב של מדים של אנשי/נשות קבע פורשים/ות מצה"ל, חידש אותם ברמת חידוש גבוהה מאוד, פתח חנות מדים תחת השם "רטרו בקבע", שבה הוא מוכר לאנשי הקבע את אותם המדים ב-80% הנחה. ה-20% הנותרים הם עלות החידוש. כיום, שנה וחצי לאחר פתיחת החנות, רבע מכל מדי הקבע שנמכרים בחנות הם מדי רטרו.

מסלול הלקוח שמגיע לחנות המדים, עובר קודם כל בתוך חנות הרטרו, ורק לאחר מכן לחנות הרגילה, שבה מדים חדשים. מרבית הצרכנים מחפשים את מבוקשם (מכנסיים/חולצות וכו) קודם כל על מדפי הרטרו ורק אז - במידה שלא מצאו את הפריט שחיפשו במידה או בצבע הדרוש להם - הם עוברים הלאה. גם היום, שנה וחצי אחרי צאתו לדרך של המהלך, מדפי הרטרו מתרוקנים מדי שבוע ומתמלאים בכל העת בסחורה חדשה-ישנה, כזו שהייתה קודם לכן בארונות של קציני/ות צה"ל הפורשים.

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

המגמה הזו, שתופסת תאוצה אדירה ברשתות אופנה ובארגוני ענק, מקבלת ביטוי גם במספרים ובתחזיות: על פי הערכות של סקר גדול בקרב 2,000 נשים בארצות הברית, שבוצע באפריל 2020, בין 2019 ל-2021 תחול ירידה של כ-15% ברכש אופנה חדשה, ועלייה של כ-70% ברכש אופנה יד שנייה באינטרנט. אמנם היקפי השוק אינם כאלה שגידול של האחד מפצה על ירידה של השני (שוק אופנת היד שנייה לא מספיק גדול), אבל המגמה ברורה.

שוק היד שניה אמור להגיע ל-64 מיליארד דולר בשלוש שנים

ארבע מכל חמש נשים שלקחו חלק במחקר הזה אמרו כי הן לא פוסלות שופינג באתרי יד שנייה. 80% מהנשאלות אמרו שהמשבר הכלכלי בעקבות הקורונה יחייב אותן לקצץ בתקציב האופנה לשנה הקרובה. שתיים מכל שלוש משיבות ענו שהן לא פוסלות מכירת בגדים מהארון האישי על מנת לייצר לעצמן הכנסות נוספות. מדובר בנשים המעידות כי עד לאחרונה, מעולם לא מכרו או קנו בגדים יד שנייה.

ומה בישראל? בארץ טרם פורסם מחקר מקיף בנושא. אבל את המגמה מרגישים גם כאן, ולא רק בצה"ל. מסיבות החלפות בגדים, שעד לפני שנתיים היו מסיבות בוטיק סודיות בין חברות, הפכו בשנתיים האחרונות להיות מגמה ארצית, חוצת שכונות, גילאים ומעמדות סוציו-אקונומיים. אם פעם העברת בגדים בין משפחות הייתה נעשית בעיקר עבור בגדי תינוקות, פעוטות וילדים, הרי שהיום אופנת נשים היא עמוד התווך העיקרי במסיבות ההחלפה, שהגיעו גם לארגונים ולחברות, עם מחלקות HR שמארגנות כאלה מפגשים עבור העובדות שלהם.

ואנקדוטה לסיום: לאחרונה נסעתי ברחוב סירקין בגבעתיים ונתקלתי בחנות צ'לסי. חנות בגדים פיזית של האתר המוכר, תחת הסיסמה "החנות הראשונה ליד שנייה". גם אם היא לא הראשונה ממש, היא ללא ספק אחת הסנוניות הראשונות שמשלבת אתר וחנות פיזית - וכנראה לא האחרונה שנראה בסביבתנו בקרוב.

עוד כתבות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עולה ב-0.5% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● מגמה חיובית באירופה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח מצרי: זו ההצעה האמריקנית לעסקת החטופים החדשה

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023