גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מליוויס עד האפסנאות: הטרנד של מעצבי העל הגיע לצה"ל

הטרנד של בגדי מעצבים להשכרה התפוצץ בקורונה והגיע עד לחברות הענק כמו דיזל וליוויי'ס ● ואפילו, לא תאמינו, לצה"ל

ליוויי'ס / צילום: Shutterstock
ליוויי'ס / צילום: Shutterstock

אם תיכנסו לאתר החנות Rent the Runway ותנסו להבין את העלויות, תגלו מסך שנראה כמו תוכנית מנויים של נטפליקס: ארבעה אייטמים ב-69 דולר לחודש. אפשר לשנות תוכנית, להגדיל או לצמצם את מספר הפריטים שמקבלים במסגרת המנוי, אבל לא מדובר בסרטים או בתוכן וידיאו - אלא בספרייה של אופנה.

הספרייה הזאת, שמציעה כל פריט אופנה שתוכלו להעלות על דעתכם ב"תשלום לפי שימוש", הגיעה ב-2020, עם התפרצות הקורונה, לשווי של יותר ממיליארד דולר. היא פועלת בארצות הברית ובקנדה בלבד, ומשווקת בגדים של מרבית מעצבי העל הבינלאומיים, והנה כמה קטעי טריוויה אודותיה, שיפילו לכם את הלסת:

הלקוחה הממוצעת שוכרת בחנות בגדים (וארנקים, ותכשיטים, ומה לא) בשווי 3,800 דולר בשנה - בעלות מנוי שנתי של כמה מאות דולרים בלבד, לכל היותר; יש לחברה כ-12 מיליון מנויים משלמים - יותר נכון, מנויות; היא הפכה להיות האנגר הניקוי היבש הגדול ביותר בצפון אמריקה, עם כ-30 אלף מטר מרובע, שמכבס, מייבש ומגהץ בגדים בקצב של 2,000 פריטים בשעה.

המודל של המילניאלז

הצמיחה המואצת של Rent the runway היא חלק ממגמה שנקראת "כלכלת גישה", או "כלכלת חוויות", שבבסיסה הלוגיקה הבאה: אני לא צריכה להיות בעלים של כל דבר. בחלק גדול מהמקרים אני יכולה לקנות גישה, ולקבל שירות ומוצר לא פחות טובים מאשר ברכישה.

צילום: יחידת ההסרטה של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה
צילום: יחידת ההסרטה של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה

מי שהחל להתניע את המגמה הזאת, לפני כעשור, הם בני דור המיליניאלז (האנשים שנולדו בשנות ה-90 פלוס מינוס). הדור שקדם להם קידש את הבעלות. הם לעומת זאת, הקימו גל של חברות שמקדשות את החוויה ואת השירות, ולא את הבעלות על המוצר. במילים אחרות: "למה לי להחזיק רכב או קורקינט בבעלותי, אם אני יכול להחזיק אפליקציה שמוצאת לי רכב (אובר) או קורקינט (בירד) כלשהו בתוך חמש דקות, ואני משלם רק על השימוש?" אז הם לקחו את מודל כלכלת הגישה והדביקו אותו לכמעט כל תעשייה אפשרית. גם אופנה. כשהמודל הזה פגש את המשבר הכלכלי שנולד בימי מגפת הקורונה, הוא התפוצץ.

בשנת הקורונה החלה האצה אדירה של התחום הזה. כך למשל, בשיא המגפה בארצות הברית, לפני כמה חודשים, הודיע בית האופנה ראלף לורן שהוא נכנס לעולם של כלכלה שיתופית עם פתיחת תוכנית מנויים לתשלום עבור אופנה לפי שימוש, ברשת חנויות העילית שלו. המחיר? 129 דולר לקופסה שתגיע עד אליכם פעם בחודש, ובה ארבעה פריטי אופנה שבחרתם באתר. צריכים כמה מידות? אין בעיה. ישלחו לכם כמה מידות שתבקשו. בתום הלבוש החלטתם להשאיר אצלכם פריט או שניים? תקבלו אותו במחיר הנחה של מנויי האתר.

צילום: יחידת ההסרטה של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה
צילום: יחידת ההסרטה של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה

והמודל הזה לא בלעדי לראלף לורן. למעשה, מרבית בתי אופנת העילית, שבעבר פסלו, שלא לומר, זילזלו, באופנת יד שנייה או במודל הכלכלה השיתופית של ספריית לבוש, נכנסו לתחום הזה. הסיבה העיקרית? פריחתה של Rent the Runway.

אבל לא רק אופנת עילית. חברת הג'ינסים דיזל יצאה לאחרונה במהלך של "ספריית ג'ינסים" - שוכרים, לובשים, ומחזירים - כפיילוט באיטליה. המהלך לווה בקמפיין נועז, שמנצל את התופעה של אנשים שקונים בגדים, לובשים אותם בלי להסיר את התגית, ומחזירים לחנות יום למחרת. הקמפיין הפך את התופעה ללגיטימית, וקרא לצעירים ללבוש, לשמור על הבגד ועל התווית, ולהחזיר לאחר שימוש. וכמובן - להקפיד ליהנות.

מתוך קמפיין enjoy before returning של דיזל.

 מתוך קמפיין enjoy before returning של דיזל. "ספריית הג'ינסים" של החברה - שוכרים, לובשים, ומחזירים

אם אצל דיזל זה היה מהלך נקודתי כדי להרגיש את המים, ענקית האופנה ליוויי'ס הלכה על זה בגדול. במקום שאחרים יסחרו בג'ינסים יד שנייה שלה - כפי שקורה בלא מעט מדינות ושווקים בעולם - היא החליטה להקים אתר בינלאומי לסחר במוצרי ליוויי'ס יד שניה. "אם כל אחד מאיתנו היה קונה רק פריט אופנה אחד מיד שנייה השנה, במקום לקנות אותו חדש, היינו חוסכים מאות קילוגרמים של אשפה. אנחנו קוראים לכם להתחיל לקנות יד שנייה במקום חדש". זה המשפט שמופיע בענק, תחת לוגו החברה, באתר שלה. חברה שקוראת לצרכנים שלה לא לקנות ממנה בגדים חדשים? מדובר במהלך לא פחות מדמיוני עד לפני כמה שנים.

מהלך אחר שהבהיר את חוזקו של טרנד היד השנייה בוצע על ידי פושמארק, קהילה ענקית בינלאומית של אנשים שמוכרים וקונים זה מזה, בעיקר בגדים ומוצרי אופנה יד שנייה, אבל לא רק. יש בה מעל חמישה מיליון משתמשים, שמוכרים כמעט כל מה שאתם יכולים לעלות על דעתכם, החל מחולצת סטארבקס ישנה ב-10 דולר ועד תיק וינטג' של לואי ויטון ב-3,000 דולר. בעיצומה של הקורונה, בינואר 2021, היא החליטה להנפיק בשווי חסר תקדים של אתר יד שנייה בתחום האופנה, של 3 מיליארד דולר (שנחתכו כמה ימים אחרי, ומאז חזרו לטפס).

אבל לא רק רשתות מסחריות נכנסו עמוק לתחום שנקרא כלכלה מעגלית בתחום האופנה בשנה האחרונה. גם צה"ל עשה זאת, ובגדול, תחת מותג בשם "רטרו בקבע" (גילוי נאות: הכותבת ליוותה את מרכז האספקה של צה"ל בתהליך ייזום הרעיון והוצאתו לפועל). במקום שאנשי הקבע ירכשו מדים חדשים, יצא מרכז האספקה של צה"ל בתהליך איסוף נרחב של מדים של אנשי/נשות קבע פורשים/ות מצה"ל, חידש אותם ברמת חידוש גבוהה מאוד, פתח חנות מדים תחת השם "רטרו בקבע", שבה הוא מוכר לאנשי הקבע את אותם המדים ב-80% הנחה. ה-20% הנותרים הם עלות החידוש. כיום, שנה וחצי לאחר פתיחת החנות, רבע מכל מדי הקבע שנמכרים בחנות הם מדי רטרו.

מסלול הלקוח שמגיע לחנות המדים, עובר קודם כל בתוך חנות הרטרו, ורק לאחר מכן לחנות הרגילה, שבה מדים חדשים. מרבית הצרכנים מחפשים את מבוקשם (מכנסיים/חולצות וכו) קודם כל על מדפי הרטרו ורק אז - במידה שלא מצאו את הפריט שחיפשו במידה או בצבע הדרוש להם - הם עוברים הלאה. גם היום, שנה וחצי אחרי צאתו לדרך של המהלך, מדפי הרטרו מתרוקנים מדי שבוע ומתמלאים בכל העת בסחורה חדשה-ישנה, כזו שהייתה קודם לכן בארונות של קציני/ות צה"ל הפורשים.

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

המגמה הזו, שתופסת תאוצה אדירה ברשתות אופנה ובארגוני ענק, מקבלת ביטוי גם במספרים ובתחזיות: על פי הערכות של סקר גדול בקרב 2,000 נשים בארצות הברית, שבוצע באפריל 2020, בין 2019 ל-2021 תחול ירידה של כ-15% ברכש אופנה חדשה, ועלייה של כ-70% ברכש אופנה יד שנייה באינטרנט. אמנם היקפי השוק אינם כאלה שגידול של האחד מפצה על ירידה של השני (שוק אופנת היד שנייה לא מספיק גדול), אבל המגמה ברורה.

שוק היד שניה אמור להגיע ל-64 מיליארד דולר בשלוש שנים

ארבע מכל חמש נשים שלקחו חלק במחקר הזה אמרו כי הן לא פוסלות שופינג באתרי יד שנייה. 80% מהנשאלות אמרו שהמשבר הכלכלי בעקבות הקורונה יחייב אותן לקצץ בתקציב האופנה לשנה הקרובה. שתיים מכל שלוש משיבות ענו שהן לא פוסלות מכירת בגדים מהארון האישי על מנת לייצר לעצמן הכנסות נוספות. מדובר בנשים המעידות כי עד לאחרונה, מעולם לא מכרו או קנו בגדים יד שנייה.

ומה בישראל? בארץ טרם פורסם מחקר מקיף בנושא. אבל את המגמה מרגישים גם כאן, ולא רק בצה"ל. מסיבות החלפות בגדים, שעד לפני שנתיים היו מסיבות בוטיק סודיות בין חברות, הפכו בשנתיים האחרונות להיות מגמה ארצית, חוצת שכונות, גילאים ומעמדות סוציו-אקונומיים. אם פעם העברת בגדים בין משפחות הייתה נעשית בעיקר עבור בגדי תינוקות, פעוטות וילדים, הרי שהיום אופנת נשים היא עמוד התווך העיקרי במסיבות ההחלפה, שהגיעו גם לארגונים ולחברות, עם מחלקות HR שמארגנות כאלה מפגשים עבור העובדות שלהם.

ואנקדוטה לסיום: לאחרונה נסעתי ברחוב סירקין בגבעתיים ונתקלתי בחנות צ'לסי. חנות בגדים פיזית של האתר המוכר, תחת הסיסמה "החנות הראשונה ליד שנייה". גם אם היא לא הראשונה ממש, היא ללא ספק אחת הסנוניות הראשונות שמשלבת אתר וחנות פיזית - וכנראה לא האחרונה שנראה בסביבתנו בקרוב.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-1.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"