גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שביתת הפרקליטים: שומרי הסף? יותר כמו שמור לי ואשמור לך

מופע ההיבריס הנוכחי הוא רק סימפטום אחד לבעיה גדולה הרבה יותר - גוף המרגיש עצמו חסין מביקורת ציבורית נוטה להשחתה ● היעדר שקיפות ובקרה יהפכו גם את שומר הסף הנחוש ביותר לאופורטוניסט חמדן ותאב-בצע

בניין הפרקליטות בתל אביב / צילום: בר - אל
בניין הפרקליטות בתל אביב / צילום: בר - אל

עוד לא עבר חודש ממועד השבעת ממשלת ישראל ה-36, וכבר היא ניצבה בפני אתגר שדרש עימות עם שני הכוחות החזקים ביותר במדינת ישראל, משולבים יחד, כאשר במהלך השבוע שעבר הודיע ארגון פרקליטי המדינה על שביתה כללית, ללא התראה וללא הגבלת זמן.

נכון למועד כתיבת שורות אלה, פחות משבוע מפתיחת השביתה, נראה כי הממשלה הפסידה כבר בקרב ונכנעה לדרישות הפרקליטים, והשביתה הסתיימה לעת עתה, אולם עדיין יש בשביתה הנוכחית, המצטרפת למספר שביתות של הגוף הזה בעשור האחרון, בכדי לסייע להבנה עד כמה גדול הריקבון שפשה בשורות הפרקליטות, וכיצד התמוסס אתוס "שומרי הסף" בעשור האחרון.

ארגון הפרקליטים הוא שילוב יוצא דופן בין שני הכוחות החזקים ביותר במדינה. שילוב של ועד עובדים המגובה בדרך-כלל על-ידי ההסתדרות, ארגון העובדים הגדול במדינה, לבין הפרקליטות המחזיקה במונופול כמעט מוחלט על ייצוג המדינה והגשת כתבי אישום.

עד כמה גדול כוחו של ארגון הפרקליטים תעיד העובדה שמאז הפעם הקודמת בה פתחו בשביתה, בשנת 2015, ועד היום, טרם הצליחה מדינת ישראל לנכות את עלות השביתה משכר הפרקליטים השובתים, כפי שנעשה כלפי כל עובד אחר השובת במשק.

בשנת 2015 פתח ארגון הפרקליטים בשביתה בעקבות הניסיון לתקן את חוק נציבות הביקורת, ולהעמיד גוף ביקורת אפקטיבי שיפקח על עבודת הפרקליטות. השביתה נמשכה כארבעה חודשים, במהלכם לא התייצבו הפרקליטים לדיונים, דבר שהוביל לשחרור עצורים וזיכוי עבריינים. במקביל הפעיל הארגון לובי צעקני במיוחד בכנסת, ובסופו של דבר הצליח לעקר מתוכן את נציבות הביקורת שהוקמה, ולהותירה ללא סמכויות משמעותיות.

בסופו של דבר הצליח מאבקם של הפרקליטים להוביל להתפטרותה של נציבת הביקורת, השופטת בדימוס הילה גרסטל, שאף התבטאה בעניין בכנסת ואמרה: "הכוח שבידי הפרקליטות רב מכוח השופטים, הם חורצים גורלות. נתקלתי בדמגוגיה ובדה-לגיטימציה, נגד הנציבות וכן נגדי אישית. הייתה החלטה ללכת על הראש שלי באופן אישי".

בעקבות אותה השביתה נעשה ניסיון על-יד משרד האוצר לקזז את השכר ששולם לפרקליטים השובתים בגין ימי השביתה, כפי שנעשה כלפי כל עובד מדינה אחר, אולם לפי הודעת הממונה על השכר באוצר, עקב היעדר שיתוף-פעולה לא התקבלו הפרטים הנדרשים ממשרד המשפטים עד עצם היום הזה.

בעוד בשנת 2015 שבתו הפרקליטים במשך ארבעה חודשים על-מנת להימנע מפיקוח וביקורת, הרי שהשביתה הבאה בשנת 2019 הייתה קצרה בהרבה. ארגון הפרקליטים הודיע על מספר שעות שביתה, וזאת בעקבות "ההסתה והאלימות המופנית כלפי ציבור הפרקליטים", כדברי הארגון.

בשבוע שעבר, כאמור, הודיע שוב ארגון הפרקליטים על שביתה, ללא הודעה מראש, ללא ניסיון ממשי לנהל משא-ומתן ותוך פגיעה עצומה במדינת ישראל, וכאמור הצליח להוריד את ממשלת ישראל לברכיה בתוך פחות משבוע.

בשלב זה בוודאי ישאל את עצמו הקורא איזו סיבה דחופה כל-כך יכולה להיות להשבתה פתאומית וכללית של 1100 הפרקליטים במדינת ישראל? מהי הפגיעה האדירה שחוו הפרקליטים שמחייבת פתיחה מיידית בשביתה, ללא הודעה וללא משא-ומתן?

התשובה המאכזבת היא שהסיבה לשביתה הייתה החלטה של נציב שירות המדינה, שהתקבלה בעקבות פסיקת בית הדין הארצי לעבודה, לפתוח את המכרזים לתפקידים בכירים בפרקליטות לכלל המשפטנים בשירות המדינה. לא ערכים נעלים, לא הסתה או פגיעה בשכר - פשוט פתיחת התפקידים בפרקליטות לתחרות מצומצמת למדי עם משפטנים אחרים בשירות הציבורי.

יש להבין כי עד היום היו תפקידים בפרקליטות נפתחים ל"מכרזים פנימיים" בלבד, כאשר היחידים שיכולים היו להתמודד לתפקיד היו פרקליטים. בעקבות פסיקת בית הדין הארצי לעבודה החליטה כעת הנציבות לאפשר התמודדות על התפקידים הללו - לא לסתם עורכי דנין מהשוק הפרטי חלילה, אלא למשפטנים בשירות המדינה שאינם עובדי הפרקליטות. כך יוכל למשל יועץ משפטי של משרד האוצר להתמודד לתפקיד כתף אל כתף עם פרקליט בפרקליטות תל אביב, למשל.

הפגיעה הנוראה הזו במונופול המוחלט שלהם הספיקה בשביל להוציא את פרקליטי המדינה שוב לשביתה, תוך שהם מחזיקים את כלל אזרחי ישראל כבני-ערובה. בעקבות השביתה, ולאחר שלא קיבל ככל הנראה תמיכה מספיקה, הודיע כבר הנציב כי הוא מקפיא את החלטתו, ובכך נשמר המונופול המוחלט שבידי הפרקליטות.

מאכזב לגלות שאחרי כל המלל רב-הפאתוס של הפרקליטות על תפקיד "שומרי הסף" החשוב שלהם, על היותם החומה הבצורה השומרת על שלטון החוק בישראל, בחינת התנהגותם בפועל מלמדת על גוף המשמש בעיקר שומר הסף מפני תחרות, מפני ביקורת ומפני הצורך לתת דין וחשבון לאזרחי המדינה, תוך ניצול מעמדם על-מנת להימנע מתשלום חובות, שמירה על זכויות יתר בסגנון צרפת של המאה ה-18 ותוך חסימת כל גורם חיצוני מהיכולת להיכנס לשערי הפרקליטות.

מופע ההיבריס הנוכחי הוא רק סימפטום אחד לבעיה עליה הצבענו עוד בפני שרת המשפטים איילת שקד בשנת 2015 - גוף המרגיש עצמו חסין מביקורת ציבורית נוטה להשחתה. היעדר שקיפות ובקרה יהפכו גם את שומר הסף הנחוש ביותר לאופורטוניסט חמדן ותאב-בצע.

על שר המשפטים החדש גדעון סער מוטלת החובה לתקן את העיוותים שהותירו קודמיו ולהודיע על תיקון חוק נציבות הביקורת על הפרקליטות, באופן שיאפשר קיומה של ביקורת אפקטיבית ושקיפות, ויאפשר לכולנו ליהנות מעובדי ציבור ערכיים שראויים להיות "שומרי הסף" של מדינת ישראל.

הכותב הוא היועץ המשפטי של התנועה למשילות ודמוקרטיה

עוד כתבות

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"