גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סלברייט מסכנת זכויות אדם? "היא לא צריכה להפוך לחברה ציבורית"

ארגוני זכויות אדם פועלים לסכל את מיזוג חברת המודיעין הדיגיטלי ל–SPAC לפי שווי של 2.4 מיליארד דולר • טוענים כי סלברייט "ממשיכה למכור את המוצרים למשטרים מדכאים" • סלברייט: "פיתחנו מנגנוני בקרה כדי להבטיח שנעשה בטכנולוגיה שלנו שימוש ראוי"

סלברייט - יוסי כרמיל / צילום: שלומי יוסף
סלברייט - יוסי כרמיל / צילום: שלומי יוסף

האם מתעוררים קשיים בהשלמת המיזוג של חברת סלברייט בנאסד"ק? ארגוני זכויות אדם פרסמו מכתב פתוח ובו הם קוראים למנוע את השלמת העסקה, במסגרתה צפויה חברת המודיעין הדיגיטלי מישראל להתמזג לחברת SPAC ולהפוך לחברה ציבורית לפי שווי של 2.4 מיליארד דולר. לטענתם "סלברייט לא צריכה להפוך לחברה ציבורית מבלי שתוכיח שהיא שומרת על זכויות אדם".

עוד הם כותבים כי יש לעצור את העסקה עד לנקיטת צעדים מספקים מצד החברה. לטענתם, "סלברייט עצמה הודתה שמוצריה עלולים להוות סיכון לזכויות אדם" והזכירה זאת כאחד מהסיכונים האפשריים שכרוכים בהשקעה בה".

סלברייט, בניהולו של יוסי כרמיל, מציעה פתרונות שליפה וניתוח ראשוני של מידע מהטלפון, המחשב או הרחפן למשל, ללא השתלטות מרחוק. פתרונות נוספים הם כלי ניתוח (אנליטיקה) שמשמשים את החוקרים במעבדה; וכלי ניהול חקירות וניהול מידע.

על המכתב חתומה שורה של ארגונים ואנשי אקדמיה מתחום זכויות האדם - בהם הארגונים Access Now, Privacy International, Gulf Centre for Human Rights ואחרים.

"מאפשרת פגיעה באקטיביסטים"

במסמך הרישום שהגישה סלברייט לאחרונה, נכתב ברשימת הסיכונים כי "חלק מהפתרונות שלנו עלולים לשמש את הלקוחות באופן שאינו עולה בקנה אחד עם זכויות אדם, או שנתפס ככזה שאינו עולה בקנה אחד איתן; כל תפיסה כזאת עלולה לפגוע במוניטין, בהכנסות ובתוצאות שלנו".

במקרה אחר מציינת סלברייט סיכון לזכויות הפרטיות בשל שימוש במוצריה, ומוסיפה כי "אנו מקדישים משאבים רבים להפחית את הסיכונים ולעמוד בחוקים ובדרישות, אך נאמר לנו כי גם אם אין לנו גישה למידע השמור במכשירי הלקוח, ייתכן שניחשב אחראים לאופן בו הלקוח משתמש במידע הזה, כולל להפרה של זכויות פרטיות מצידו".

סיכון אחר שמזכירה החברה במסמך שהגישה ל-SEC הוא האפשרות שתפסיד לקוחות פוטנציאליים משום שהיא תעדיף לא לחתום חוזה עם לקוח שפעולותיו נראות לחברה ככאלה שאינן תואמות את ערכיה, כולל הפרות זכויות אדם. "לדוגמה, בחרנו לא לפעול בבנגלדש, בלארוס, סין, הונג קונג, מקאו, רוסיה ו-ונצואלה", נכתב שם.

כותבי המכתב הפתוח מציינים כי על אף שסלברייט מודה שמוצריה עלולים לסכן זכויות אדם, הרי שהיא "ממשיכה למכור את המוצרים למשטרים מדכאים ובכך מאפשרת פגיעה בעיתונאים, אקטיביסטים, מתנגדי משטר ומיעוטים". הם מזכירים בין היתר את המדינות הבאות: בוטסוואנה, גאנה, ניגריה, מיאנמר, אינדונזיה, הודו, בחריין וערב הסעודית.

לטענת החותמים, אף שהחברה אומרת שיש לה מערכת לאכיפת שמירה על זכויות אדם, היא אינה מספקת פרטים עליה וכן לא מדווחת כיצד היא מבטיחה שלקוחות לא ישתמשו במוצריה או ימכרו אותם לאחר סיום החוזה.

כותבי המכתב פונים ספציפית ל-SEC (רשות ניירות הערך של ארה"ב) בבקשה שלא תאשר את מסמך הרישום שהגישה סלברייט, אלא אם החברה "תטפל ביעילות בנושא היעדר אמצעי ההגנה, שהובילו למכירה ולשימוש בטכנולוגיית החברה במשטרים המפירים זכויות אדם".

פנייה אחרת היא לנאסד"ק, שם צפויה החברה להיסחר עם השלמת המיזוג, והכותבים מבקשים מהנהלת נאסד"ק "לסרב לאשר את הרישום עד שהחברה תוכיח שמערכת הציות שלה בתחום זכויות האדם חזקה ושקופה מספיק כדי להפחית סיכונים, בהתאם לנדרש בחוק"; במקרה של אישור, הם קוראים לנאסד"ק לנטר בקפדנות את פעילות החברה.

דרישה לדיווח על האספקטים

חברות SPAC הן חברות ללא פעילות, המגייסות מהציבור כסף במטרה למזג לתוכן חברה קיימת תוך פרק זמן מוקצב מראש. TWC Tech Holdings האמריקאית היא חברת ה-SPAC הממזגת לתוכה את סלברייט, בעסקה שאמורה להיסגר במהלך הרבעון הנוכחי.

לחברה הקולטת פונים כותבי המכתב בבקשה לעכב את השלמת המיזוג בינתיים ולבעלי המניות ב-SPAC הם קוראים "לדרוש מה-SPAC דיווח על כל האספקטים הנוגעים לנושא", ואף להצביע נגד המיזוג ולבקש בחזרה את כספי ההשקעה שלהם ב-SPAC (אפשרות שעומדת בפניהם בכל מקרה, אם סלברייט לא תוכיח שהיא מצליחה להפחית את הסיכונים בתחום).

הפנייה האחרונה היא לגופים המשתתפים ב-PIPE, ההנפקה הפרטית הנלווית למיזוג, והם מבקשים מהם לסרב לרכוש את המניות. בין הגופים שמשתתפים ב-PIPE נמצאים Light Street Capital, Makena Capital ו-Axon Enterprise.

העסקה בנויה כך שלאחר השלמת המיזוג יהיו בקופת סלברייט 580 מיליון דולר (תלוי בהיקף ההשתתפות של בעלי המניות ב-SPAC) והיא כוללת מכירת מניות סלברייט מצד בעלי המניות הקיימים.

הללו כוללים את החברה היפנית סאן שרכשה את סלברייט ב-2007, וקרן ההשקעות IGP בראשותם של חיים שני ומשה ליכטמן, שנכנסה להשקעה בסלברייט ב-2019, כשרכשה מניות תמורת 110 מיליון דולר ולפי שווי של 560 מיליון דולר.

לאחר המיזוג, סאן תחזיק ב-41.6%-50.8% ממניות סלברייט, ו-IGP תחזיק ב-14.2%-17.3%. למנכ"ל, כרמיל תהיה החזקה של 1.4%-1.7% ממניות החברה.

אפשרות לשיתוק מרחוק

נזכיר שמנכ"ל סלברייט התראיין לאחרונה לגלובס ואמר: "שחקן כמונו מביא בחשבון שהכלים יכולים ליפול לידיים הלא נכונות, או שייעשה בהם שימוש לא נכון. החברה פיתחה מנגנונים פנימיים, טכנולוגיים וחוזיים לוודא שלא יקרה זאת. יש לנו מחלקה שעוסקת בנושא לפי מדדים פנימיים של זכויות אדם ושחיתות, ויש ועדת אתיקה בדירקטוריון. אנחנו שולטים על כל רישוי, ובמצב שבו אנו מזהים שמשהו לא הולך לכיוון הנכון, אנחנו משתקים את המוצר מרחוק".

סלברייט מסרה בתגובה למכתב: "סלברייט מחויבת לשמירה על זכויות אדם, ופיתחה מנגנוני בקרה חזקים על מנת להבטיח שנעשה בטכנולוגיה שלנו שימוש ראוי, בחקירות שנעשות בכפוף לחוק.

"הפתרונות של סלברייט מסייעים מדי שנה למיליוני חקירות ברחבי העולם, בפענוח פשעים חמורים - ניצול ילדים, אונס ואלימות במשפחה, מאבק בטרור, סחר בבני אדם ועוד. לקוחותינו הגלובליים, בהם אלפי סוכנויות אכיפת חוק מהמובילות בעולם, מחויבים לשימוש חוקי בטכנולוגיה, כדי לשמור על עולם בטוח יותר.

"אנו מוכרים את הטכנולוגיה שלנו רק לחברות, ארגונים וסוכנויות שמצייתים לתנאים שבהסכמי הרישוי שלנו מול המשתמש הסופי. לקוחות שאינם עומדים בתנאים אלה מפסיקים לקבל שירותי תמיכה במוצר ורשיונם לא יחודש. סלברייט אינה מוכרת למדינות שאינן מאושרות על ידי ממשלות ארה"ב, האיחוד האירופי, אנגליה או ישראל".

סלברייט צפויה לסיים את 2021 עם הכנסות של 236 מיליון דולר, רווח נקי של 14 מיליון דולר ו-EBITDA של 36.5 מיליון דולר, וב-2022 היא צופה המשך צמיחה בשלושת הפרמטרים, להכנסות של 283 מיליון דולר, רווח נקי של 30 מיליון דולר ו-EBITDA בסך 50.7 מיליון דולר. לשם השוואה, ב-2020 ההכנסות הגיעו ל-195 מיליון דולר, הרווח הנקי ל-5.8 מיליון דולר וה-EBITDA ל-31.1 מיליון דולר.

עוד כתבות

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים