גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עובדים קופצים בין חברות בשביל פלייסטיישן 5": הכירו את המנכ"ל שקורא לעצור את טירוף השכר בהייטק

אבי גולן, מנכ"ל חברת זיהוי הפנים הישראלית אניוויז'ן, פרסם פוסט הקורא למנכ"לים לעצור את הזינוק במשכורות העתק בהייטק ● בראיון לגלובס הוא הודף את הטענות שקרא להתאגדות מעסיקים בדרישה להוריד שכר, וטוען כי התנאים המפליגים גורמים לעובדים לקפוץ מחברה לחברה באופן שיפגע בעתידם

אבי גולן, מנכ"ל חברת AnyVision / צילום: רותם להב-יח"צ
אבי גולן, מנכ"ל חברת AnyVision / צילום: רותם להב-יח"צ

"אתה מסתכל על קורות חיים ורואה מועמדים שקפצו ארבע-חמש משרות בתוך חמש שנים כי הציעו להם שכר והטבות. היום העובד נמצא אצלי כי הצעתי לו 20% יותר ומחר הוא בחברה אחרת כי הציעו לו פלייסטיישן 5 או הטבות אחרות", כך אומר אבי גולן, מנכ"ל חברת זיהוי הפנים הישראלית אניוויז'ן, בראיון לגלובס.

גולן הפך השבוע לשיחת היום בתעשיית ההייטק בעקבות פוסט ישיר שפרסם בלינקדאין בכותרת "לעצור את הטירוף" (#Stopthemadness). בפוסט קרא גולן לעמיתיו המנכ"לים, במיוחד בענף ההייטק, לעצור את מה שהוא הגדיר כ"טירוף גיוסים" לפני שהבועה תתפוצץ. בפוסט טוען גולן כי העלאות השכר ו"הטבות לא הגיוניות" פוגעת בדור הצעיר של מהנדסים, שאינם לומדים את הבסיס של בניית קריירה, ויגרום בסופו של דבר להעברה של משרות פיתוח לחו"ל.

הפוסט זכה לתמיכה, אך גם לביקורת. המבקרים טענו כי גולן קורא למנכ"לים ליצור התאגדות לא חוקית כדי להוריד את השכר המזנק בתעשיית ההייטק. ביקורת אחרת שנשמעה הייתה כי לאניווז'ן, שהודיעה רק השבוע על קבלת השקעת ענק של 235 מיליון דולר בהובלת סופטבנק, יש מספיק כסף לשלם למהנדסים ושהחברה שפיטרה בזמן הקורונה (וטרם הכהונה של גולן) לא נמצאת במצב להתלונן. בראיון ראשון מאז הפרסום מנסה גולן בשיחה מסן פרנסיסקו לענות למבקרים.

"זה לא הגיוני ואי אפשר יהיה להמשיך ככה, כי פרקטית לוקח בממוצע 18 חודשים עד שהעובד נותן ערך לחברה. באים אלינו מועמדים ואני רואה את קורות החיים עם כל הקפיצות ואתה שואל למה לא נשארת, איפה המודעות לשמירה ובניית ערכים של חברה. צריך לחשוב על דרך להסביר לדור הצעיר שיש דברים שיותר חשובים משכר והטבות".

על ההחלטה לפרסם את הפוסט הוא אומר: "בשיחות שלי עם עמיתים ומשקיעי הון סיכון הבנתי שכולם עסוקים בבעיה, אבל אף אחד לא רוצה לדבר עליה. הבעיה היא לא השכר אלא איך השוק התחרותי משפיע על העובדים שעוברים ממקום למקום ובעצם לא מפתחים את הקריירה שלהם. צריך 15 אלף שעות עבודה להגיע להתמחות בתחום ואם אתה לא מגיע לשם היכולות שלך נשארות רדודות", אומר גולן. "אני נזכר במצב שבו היינו לפני שבועיים, לפני שקיבלנו את ההשקעה, והיו עובדים שהתרכזו בחיפושי עבודה. לא משום שהם לא האמינו בחברה, אלא משום שהציעו להם משרות בחברות אחרות עם שכר יותר גבוה".

 

"בסוף יגייסו עובדים בהודו או במזרח אירופה"

גיוס עובדים טכנולוגיים היה תמיד משימה קשה לחברות הייטק, אך השנה הזאת הפכה אותה למאתגרת אפילו יותר. גיוסי ההון שוברי השיאים של סטארט-אפים ישראלים הזרימו הרבה כסף לשוק והחברות, שמנסות להקדים את המתחרים עם המוצר לשוק, צמאות למפתחים ומהנדסים, סחורה שגם ככה נמצאת במחסור כרוני בישראל. כל זה יוצר מציאות שיש מי שמתארים אותה כמערב פרוע תעסוקתי, כאשר עובדים, במיוחד בתחומים מבוקשים כמו בינה מלאכותית וסייבר, מקבלים הצעות כל הזמן והמעבידים חייבים להעלות שכר ולהציע הטבות כמו מענקי חתימה בעשרות ומאות אלפי שקלים.

גולן, שמתגורר כבר שני עשורים בעמק הסיליקון, טוען שבעמק התפכחו במידה רבה מתחרות אגרסיבית מדי על טאלנטים. "בזמן שגוגל, פייסבוק, טוויטר ומיקרוסופט גייסו המון עובדים, גם החברות הקטנות הקפיצו את השכר וההטבות, אבל זה נפסק כשהן הבינו שגייסו את הטאלנט הלא נכון, כאלו שקופצים ממקום למקום בגלל שכר, וזה לא האיכות שחיפשו. מה שמפחיד אותי זה כל הקפיצות והמעברים. כשאתה מפתה עובד בשכר גבוה אתה עושה רע גם לו".

את הפוסט של גולן, שחולל את הסערה, בהחלט אפשר להבין כקריאה למעסיקים לשתף פעולה נגד העלאות השכר. בשיחה עם גלובס מכחיש גולן כי זו הייתה הכוונה המקורית שלו. "אני לא באתי מהמקום הזה. זה עיוות של מה שרציתי לכתוב. זאת לא הייתה קריאה להתאגדות, אלא ניסיון לראות איך פותרים את הבעיה של חוסר במשאבים. אם אתה תציע יותר כסף, אז הבא אחריך שיגייס יותר מימון יציע יותר. זה יגיע לתקרה ובסוף חברות יגייסו עובדים בהודו או במזרח אירופה".

אז מה בעצם המנכ"לים בתעשייה יכולים לעשות?
"אין לי פתרון מהותי אבל צריכה להיות הבנה שיש פה בעיה מהותית וצריך לגייס את המוחות בארץ לראות איך פותרים אותה. יש כל מיני פתרונות. למשל כשהייתי בגוגל היינו פונים למועמדים כבר בשנה השנייה ללימודים, מציעים להם תפקידים ומלווים אותם לאורך התהליך. חברות טכנולוגיה גדולות בארה"ב הגדירו תפקידים ספציפיים בתעשייה שיש בהם מחסור, כמו דאטה אנליטיקס, ודיברו עם האוניברסיטאות על פתיחת מסלולים מיוחדים. אם לא נפתח את זה ונבנה יכולות, אז בסופו של דבר הבועה הזאת תתפוצץ".

"קשה לגייס אחרי שאתה מפטר"

התזמון שבו כתב גולן את הפוסט מפתיע יחסית, ימים אחדים אחרי שהחברה שלו, שמפתחת מערכות זיהוי פנים לשימושים אזרחיים וביטחוניים, קיבלה כאמור השקעת ענק של 235 מיליון דולר בהובלת סופטבנק. בעוד גולן טוען לבועה בשוק התעסוקה להייטק, אחרים טוענים שסטארט-אפים כמו שהוא מוביל נהנים מבועת השקעות, שמזרימה אליהם יותר כסף מאי פעם בעבר. ועם כל כך הרבה כסף בקופה, מה הבעיה לגייס עובדים?

"אני לא חושב שיש בועה בהשקעות. הקורונה יצרה צורך בטכנולוגיה ואנחנו רואים חברות טכנולוגיה מאוד מצליחות, לא רק מבחינת הנפקות אלא גם מבחינת היקף השוק והלקוחות. מה שכן בועה זה השוק של העובדים הישראלים. קיבלתי את ההשקעה ואני יכול לעשות, ואעשה, את מה שחברות אחרות עושות, שזה להציע שכר אטרקטיבי כדי למצוא טאלנטים, כי אני פועל בשוק תחרותי. יש לנו ברירה אחרת? אבל אם לא נקדם דברים מסוימים ורק נעלה משכורות, אז נתקל באותה בעיה שוב ושוב. הרמתי דגל כי הרבה קולגות מדברים ולא עושים".

בתחילת הקורונה אניוויז'ן פיטרה עשרות עובדים ועכשיו קשה לכם לגייס.
"זה היה לפני זמני והחברה עברה תהליכים מאוד קשים של פגיעה בשוק שלה שדרשה צעדים חריפים. יש מספר עובדים שכבר חזרו מהפיטורים הקודמים לאניווז'ן והיום אנחנו מגייסים עם הרגשה של משפחה ותחושה שדברים זזים קדימה. לפטר זה לא נעים ותמיד קשה לגייס אחרי שאתה מפטר, זה כתם שאתה סוחב על עצמך, אבל הקורונה הייתה זמן לא קל גם להרבה חברות אחרות".

אתם עוסקים בתחום שנוי במחלוקת, זיהוי פנים, אולי גם זה מקשה עליכם לגייס?
"ממש ממש לא. מי שמכיר את התחום שלנו מבין. אנחנו אחת החברות היותר טכנולוגיות בעולם של בינה מלאכותית וראייה ממוחשבת והרבה מאוד מהנדסים רוצים להיות מעורבים בזה. לא היה לנו אף פעם בעיה לגייס, חוץ מזה שאנחנו מחפשים טאלנטים שקשה להשיג".

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח