גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דיפדפו על הקורונה: ענף הספרים הצליח להפתיע את כולם

למרות הנהי העולה דרך קבע (ולרוב בצדק) מתעשיית הספרים בארץ ובעולם, היא ידעה בשנת הקורונה עדנה שזכורה רק למעטים ● אם המגמות שרשמה ימשיכו הלאה, הן ייטיבו עם הקוראים, עם הסופרים, ועם שרשרת הערך המו"לית ככלל

שבוע הספר / צילום: כדיה לוי
שבוע הספר / צילום: כדיה לוי

שנת הקורונה. הייתה שעתם היפה של הספרים, ומבחינות רבות - גם של תעשיית הספרים. המו"לות, שכבר למעלה מעשור מדשדשת בצילן של פלטפורמות התוכן הדיגיטליות - מפייסבוק דרך נטפליקס ועד טיקטוק - נזקקה למגפה עולמית כדי שהאנושות תשוב ותיזכר בחשיבות של מרכולתה. והאנושות אכן נזכרה. היא נזכרה בכך שאינסטגרם הוא אולי הסחת דעת מצוינת באוטובוס, ושבתור לדואר כיף להעביר את הזמן בטוויטר, אבל כשצריך לבלות חודש שלם בין ארבעה כתלים - המחית הדיגיטלית הזאת שוחקת את המוח, מורטת את קצות העצבים, ומטילה דכדוך כללי על ילדים, מתבגרים ומבוגרים כאחד. בצר לה הטילה האנושות את הטלפון הצידה, נאנחה אנחה עמוקה, והושיטה את ידה לספר - יש שיאמרו ידידו הטוב ביותר של האדם - שתמיד היה שם ותמיד יהיה, נאמן ונכון ליום פקודה.

בניגוד לחלק הארי של תעשיות ה-B2C, המו"לות העולמית ידעה בשנת 2020 עדנה. רק מעטים יודו בכך (המו"לים קשורים מאוד באופן מסורתי למעמדם כאנדרדוגים של תרבות הצריכה ושל צריכת התרבות), אבל ספרים היו בשנת הקורונה עסק סקסי יותר מאשר לפניה, וגם רווחי יותר. העלייה בביקוש לצד הירידה הדרמטית בהוצאות השכר (מרבית ההוצאות בארץ חיל"תו את עובדיהן, וגם השוק האנגלוסקסי ידע פיטורים ענפים), עשו חסד לשורת הרווח. עבור הוצאות רבות, 2020 הייתה השנה הרווחית ביותר זה שנים. כמובן שלא ניתן לגזור גזרה שווה לגבי חנויות הספרים: הרשתות הקמעונאיות בארץ ובעולם, שדלתותיהן היו סגורות מרבית השנה, הפסידו לא רק קונים ועסקאות אלא גם את מעמדן כמתווכות הטבעיות של ספרים לציבור. בתוך שרשרת הערך הזאת - מו"לים - חנויות - קונים ופלטפורמות המסחר והשיווק הדיגיטליות - אלה המגמות העיקריות שאפיינו את 2020.

עלייה במכירות. צמיחה היא אולי מילה גדולה, אבל כתעשייה שמנסה ללא הצלחה להמציא את עצמה מחדש בעידן הדיגיטלי, שנת הקורונה סימנה עבור המו"לות נקודת איזון חדשה ואופטימית. קצרה היריעה מלפרט את תחלואי המו"לות הישראלית והגלובלית, אבל בשנה החולפת ההוצאות לאור העסיקו פחות אנשים, הוציאו לאור מספר קטן משמעותית של ספרים, ובכל זאת מכרו יותר. כל זה קירב את השוק למודל עסקי בריא יותר, שלא מבוסס על קניבליזציה עצמית ועל היגיון נוהג של פול גז בניוטרל.

קשה מאוד לקבל נתונים לגבי השוק הישראלי, אבל בשוק האמריקאי, על פני כל הז'אנרים, עלו מכירות הספרים הפיזיים בהשוואה לשנת 2019 ב-7.5% לאחר שנים ארוכות שבהן השוק היה נתון בסטגנציה (הנתונים לקוחים מ-AAP, התאחדות המו"לים האמריקאים). העלייה המשמעותית ביותר נרשמה בז'אנר ספרי הילדים והנוער, שמכירותיהם נסקו ב-23% בממוצע. זה מעיד פחות על כך שהנוער קורא יותר ויותר על כך שכשהנוער דבוק במשך שבועות ארוכים למסך אין אמצעי שההורים לא מוכנים לנסות, בכל מחיר, כדי להשיג את הניתוק המיוחל.

ירידה בהיקף הספרים החדשים. על פי נתוני הספרייה הלאומית, ב-2020 ראו בארץ אור כ-6,500 ספרים בהשוואה ל-8,250 ב-2019 - ירידה של יותר מ-20%. הסיבה הייתה כמובן יציאתן מהמשחק של חנויות הספרים שלא איפשרה לאוורר מרכולת חדשה.

הרגלים ישנים מתים בקושי, אבל אם המו"לים לא ימהרו לחזור לסורם ואף יגדילו ויעשו וימשיכו לצמצם את מספר הכותרים החדשים לכיוון ירידה נוספת של 20%, השוק עשוי להגיע לשיווי המשקל הנכסף, ומה שחשוב עוד יותר - הוא יחזור לעסוק יותר בספרים ופחות בהיותו שוק. כמובן שהדינמיקה של השוק חזקה מקול ההיגיון, ולכן סביר יותר להניח שהשנה הנוכחית תהיה עדה למבול של ספרים שיטביע את המגמה החשובה הזאת ויציף את השוק במאות כותרים שלא באמת היו צריכים לצאת לאור.

צמיחה בקריאה דיגיטלית. ההנחה הרווחת לרוחב המשק כולו היא ששנת הקורונה הקפיצה את השימוש בפלטפורמות הדיגיטליות כברת דרך של עשור, וזה נכון גם בתחום הקריאה הדיגיטלית. עם ישראל הוא אמנם אומת ההייטק אבל קודם לכן הוא עם הספר, ונאמן לדרכו האידיאולוגית ההיסטורית לא אימץ את הפורמט של הספר הדיגיטלי באותו עזוז שבו הוא נוהה על פי רוב אחרי חידושים דיגיטליים אחרים. אלא שהצורך הוא אבי כל המצאה, ובצר להם, הצורך לקרוא בתקופת הקורונה הוביל רבים לחנויות הספרים הדיגיטליות, ובראשן "עברית". על פי נתונים של גורמים שונים בענף, המכירות של ספרים דיגיטליים בתקופת הקורונה הוכפלו פי 3 עד 6. יש כאן הרבה אינטרסים ואף נתון קשיח לרפואה, אבל אין ספק שמדובר בעלייה משמעותית, ובעיקר - בשבירת המחסום המנטלי שמנע מרבים להגר לפורמט הדיגיטלי עד כה. לשאלה האם ההעדפות האלה יוותרו על כנן או יחוזל"שו עם פתיחת החנויות אין כמובן תשובה, אבל כמו הרבה דברים בחיים כנראה שהמציאות תיפול איפשהו באמצע: הדיגיטל ישמר עלייה במכירות, אבל לא באותן רמות של חודשי הקורונה.

דיירקט טו קונסיומר. סכר נוסף שנפרץ בשנה החולפת הוא של מכירה ישירה מההוצאות לצרכן. לרוב הוצאות הספרים בארץ היו אמנם אתרי מכירה עוד לפני המגפה, אבל הקורונה סיפקה לראשונה הזדמנות אמיתית לחתוך את איש הביניים - בעיקר את צומת וסטימצקי, רשתות השיווק שההוצאות מנהלות איתן יחסי שנאה-אהבה מורכבים - ולמכור ישירות לקוראים. הגדילה לעשות הוצאת כנרת זמורה שעם פרוץ הסגר השני החלה למכור באתר שלה מאות ספרים במחיר של עשרה שקלים לעותק, במבצע שאיפשר לה גם לרכוש לקוחות חדשים, גם לנקות את המחסנים ממלאי ישן שבנסיבות אחרות היה נגרס, וגם להכניס לקופה את המזומנים שלא הגיעו מהמכירות בחנויות.

שאר ההוצאות עמדו אמנם בפרץ, אבל לאחרונה החלו חלקן, ובכלל זה אתר עברית בכובעו כחנות לספרים פיזיים, להשוות ואף להעלות, או במקרה הזה - להוריד. באתר עברית ניתן לרכוש כיום ספרים ב-5, 10 ו-20 שקלים. רשתות השיווק לא נותרו כמובן אדישות. לקראת שבוע הספר הפיץ מנכ"ל צומת ספרים, אבי שומר, הארכיטקט הראשי של מבצעי ארבע במאה, מכתב זועם על כך שההוצאות למדו ממנו - ואף עלו על רבן.

הדבר מדגים את התנועות הטקטוניות בענף ששולי הרווח שלו נמוכים להחריד ושתנודות קלות עשויות לשנות דרמטית את יחסי הכוחות בו. תובנה נוספת על הדינמיקה הזאת אפשר לקבל דווקא מנתוני השוק האמריקאי, שלצד העלייה במכירות הכלליות של ספרים פיזיים ראה ירידה של 28% במכירות בחנויות הספרים. את החסר השלימו צרכנים באמצעות רכישה באינטרנט שהתחלקה בין אתרים קמעונאיים (אמזון, אמזון ושוב אמזון) לבין אתרי ההוצאות. על פי דוח של McKinsey, רכישת ספרים פיזיים אונליין צפויה גם פוסט-קורונה להמשיך ליהנות מגידול של 11%.

דרכים חדשות לגלות ספרים, וספרים חדשים שאפשר לגלות. בהעדר חנויות פיזיות, המשמשות לא רק כנקודות סליקה אלא גם כמתווכות בפועל של הספרות לקוראים, עבר כובד המשקל של ההחלטה מה לקרוא לידיהם של הצרכנים. בהקשר הזה, הרשתות החברתיות, ביקורות של קוראים בחנויות דיגיטליות ואתרים ייעודיים (כמו Goodreads) ובלוגים של ספרות מילאו את החסר. במקביל שיגשגו גם מועדונים ספרותייים מקוונים, למשל Book of the Month Club האמריקאי שדיווח על גידול משמעותי במספר המנויים ב-2020, ויוזמות חדשות כמו ליטרטי, מנוי ספרים בהתאמה אישית, סטארט-אפ ישראלי שהתחיל לפעול בימי הקורונה ומשרת כיום אלפי מנויים (גילוי ממש נאות: אני בעלת המיזם).

התוצאה המשמחת. וזה אולי הדבר הטוב ביותר שקרה בקורונה - הוא שהגמילה מהשד של חנויות הספרים, המוכרות בעיקר ספרים חדשים, ולעתים קרובות גם על פי אינטרסים פנימיים, חשפה קוראים למגוון גדול בהרבה של ספרים, ובעיקר לספרים שראו אור בשנים קודמות וכבר אינם נמכרים בחנויות ובוודאי לא מוצגים בהן לראווה. בשנת 2020 ספרים לא חדשים היוו 67% מכלל המכירות, לעומת 53% ב-2019. אלה הן כאמור חדשות טובות לספרות, כי הן מצביעות על עליית הגיוון בקריאה, על תהליכים אורגניים יותר של חיפוש, חקירה וגילוי, ועל כך שאנשים לא סתם רוצים לקרוא, אלא יותר ויותר הופכים לבעלים של טעמם ושל העדפותיהם הספרותיות.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר