גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאקרשטיין לדונרשטיין: הגאות בנדל"ן דוחפת לבורסה את חברות מוצרי הבנייה

ביקושי השיא בשוק הדיור מתגלגלים גם לחברות מוצרי הבנייה הנסחרות בתל אביב, שמדווחות על עלייה בהכנסות וברווחים בתקופה האחרונה ● את המומנטום החיובי בענף מנסה לנצל גם יצרנית הדלתות והמנעולים של שמואל דונרשטיין, השואפת לשווי של כ-600 מיליון שקל בהנפקה ראשונה לציבור

בנין רב-בריח אשקלון / צילום: איל יצהר
בנין רב-בריח אשקלון / צילום: איל יצהר

פריחת שוק הנדל"ן למגורים בישראל בשנה האחרונה דוחפת קדימה גם את חברות מוצרי הבנייה, שנהנות מגידול בביקושים ומצמיחה במכירות וברווחים. לסקטור חברות המוצרים לבנייה בבורסה, שלאחרונה קלט לתוכו את קבוצת אקרשטיין, צפויה להצטרף בזמן הקרוב גם יצרנית הדלתות והמנעולים רב-בריח, שכמו אקרשטיין עבורה זהו סיבוב שני בבורסה המקומית.

לקראת גיוס של עד כ-200 מיליון שקל ששואפת רב-בריח לבצע, על פי ההערכות לפי שווי חברה של כ-600 מיליון שקל "לפני הכסף", היא פרסמה בסוף השבוע טיוטת תשקיף ציבורית ראשונה, החושפת צמיחה נאה בפעילות.

כאמור, הגעתה של רב-בריח לבורסה נעשית בחסות הצמיחה בשוק הבנייה בישראל, שממנה נהנות גם יתר חברות המוצרים שנסחרות כבר בבורסה - אינרום, קליל, חמת ואקרשטיין - שהצטרפה לזירת המסחר המקומית בשבועות האחרונים. זו באה לידי ביטוי בתוצאות כספיות חיוביות ובעליית שווי המניות.

אומנם, כמו מרבית החברות במשק, גם חברות מוצרי הבנייה נאלצו להתמודד עם אתגרים לא פשוטים במהלך הקורונה, שהובילו לסגירת אולמות התצוגה שלהן, צמצום עבודה באתרי בנייה ומגבלות וקשיים אחרים שייצרה להן התפשטות הווירוס.

מנגד, הקורונה, כפי שמעידות החברות, נתנה דחיפה משמעותית קדימה לשיפוצי בתים קיימים, בעקבות העלייה המשמעותית בכמות הזמן שאנשים מבלים בבית, וכן סייעה לאותן חברות לתהליכי התייעלות ודיגיטציה, ואפשרה לחלקן לאתר הזדמנויות ולהרחיב את הפעילות.

במקביל, שוק הבנייה החדשה למגורים בישראל חווה כבר תקופה ממושכת פריחה מרשימה, עם עליות מחירים נמשכות של מחירי הדירות וביקושי שיא, שמהם נהנות חברות הנדל"ן למגורים המציגות תוצאות שיא ורמות שיא בשווי מניותיהן - מה שמשתרשר גם לפעילות חברות מוצרי הבנייה.

 

רכישת נוריאלי תרמה לזינוק בהכנסות

רב-בריח, שבשליטת היו"ר שמואל דונרשטיין, עוסקת בפיתוח, בייצור ובמכירת "מגוון מוצרים ייחודיים לענף הבנייה והשיפוצים". במסגרת פעילותה כיום מציעה רב-בריח מוצרי דלתות (חוץ, פנים, זכוכית, אוטומטיות), מוצרי ביטחון ומיגון (דלתות פריצה, עמידות הדף, מוצרים לחדרי מיגון), מוצרי נעילה (מנגנונים, צילינדרים, מנעולים, מוצרים משלימים), מערכות סינון אב"כ, שערים (גלילה, עמידים בפני אש), ועוד. כל זאת תחת המותג רב-בריח ונוספים.

עוד על רב-בריח ומשפחת דונרשטיין.

החברה מחלקת את פעילותה לארבעה מגזרים עיקריים - בנייה רוויה למגורים, השוק המוסדי, השוק הפרטי ותחום הנעילה. שני המגזרים הדומיננטיים מבחינת מכירות החברה והרווח הם הבנייה הרוויה והשוק הפרטי.

בסיכום הרבעון הראשון של השנה נהנתה רב-בריח מקפיצה של כ-30% בהכנסותיה, שהגיעו ל-127 מיליון שקל, בזכות הרחבת הפעילות ו"מימוש מנועי הצמיחה, כולל רכישת פעילות חדשה".

מדובר בחברת נוריאלי, המתמחה בייצור, במכירה ובהשכרת ציוד בנייה ממתכת ומפלסטיק, שנרכשה בתחילת השנה תמורת כ-26 מיליון שקל. בהמשך לשיפור בהכנסות הציגה רב-בריח רווח נקי רבעוני של 2.5 מיליון שקל, אחרי הפסד של כחצי מיליון שקל ברבעון המקביל.

בשנת 2020 כולה עלו הכנסותיה של רב-בריח ב-3% והתקרבו ל-400 מיליון שקל, ואחרי שיפור השורה הגולמית והתפעולית טיפס הרווח הנקי השנתי שלה ב-66% ל-10 מיליון שקל, בזכות שיפור הרווחיות בשוק המוסדי ובשוק הפרטי וצמצום הפסדים בתחום פעילות הנעילה שלה, מול שחיקה בפעילות שיש לה מול קבלני מגורים.

עלייה בפעילות השיפוצים בזכות הקורונה

לקורונה היו השפעות מנוגדות גם על פעילותה של רב-בריח, שמדווחת על ירידה בביקושים עקב הטלת סגרים, אולם מנגד מציינת השפעה חיובית בזכות העלייה בפעילות ענף שיפוצי הדירות.

לגבי שוק הבנייה הרוויה, מציינת רב-בריח כי "בשנים האחרונות מסתמנת מגמה של גידול במכירות", מה שגורר לתחום חברות בנייה גדולות יותר והתקשרות עם ספקים גדולים יותר, דוגמתה, וכי בשוק זה "שווי סל המוצרים הממוצע לדירה לקבלן עומד על כ-25 אלף שקל".

בעניין פעילות הנעילה, תחום שבו רב-בריח מציעה את מוצריה בישראל ובחו"ל, היא דיווחה על ירידה של כ-9% בהכנסותיה בשנה שעברה בהשפעת הקורונה, ועל קפיצה של 29% בהכנסות הרבעון הראשון של השנה הנוכחית.

לגבי השפעת משבר הקורונה על אספקת חומרי הגלם שלה מציינת רב-בריח, כי נוצר קושי לצפות את זמינותם, בעיקר אלה המגיעים ממדינות המזרח, מה שגרר קושי בתכנון שרשרת האספקה, לכן פעלה החברה להגדלת מלאים, גידור מחירי סחורות והתאמות למחירי השוק.

חלק גדול ממוצריה של רב-בריח מיוצרים מפלדה, ורווחיותה מושפעת מרמת המחירים בשוק הפלדה העולמי, שמתאפיין בתנודתיות, לכן היא פועלת לגידור מחירי הפלדה. לפי רב-בריח, בתחילת השנה הנוכחי "התחזק והתעצם המשבר בשרשרת האספקה העולמית, שבא לידי ביטוי בעלייה חדה במחירי המתכות והמשך העלייה במחירי השילוח מהמזרח במאות אחוזים", מה שהשפיע על הרווחיות הגולמית של רב-בריח, אולם רמות המלאי הגבוהות שלה, עסקאות ארוכות-טווח וגידורים שהיא מבצעת "מנעו שחיקה מהותית ברווחיות הגולמית".

החברה, המנוהלת על-ידי המנכ"ל עידן זו-ארץ, מפעילה שמונה מפעלים לייצור מוצריה השונים, מחזיקה בשלושה מרכזים לוגיסטיים ובסך הכול מעסיקה כ-900 עובדים.

מלבד דונרשטיין, המחזיק כיום בכ-77% מהונה של רב-בריח יחד עם בת זוגו שלומית באמצעות חברה פרטית, בעלת מניות בולטת נוספת בחברה היא פועלים אקוויטי (פועלים שוקי הון עד לאחרונה) של בנק הפועלים, עם כ-19% מההון. פועלים אקוויטי נכנסה להשקעה ברב-בריח בתחילת 2016 לפי שווי חברה של כ-150 מיליון שקל, לפני השקעה של כ-30 מיליון שקל.

טיוטת התשקיף חושפת כי בתחילת החודש הנוכחי השלימה רב-בריח עסקה לרכישת חברת לוקר אמבין, העוסקת ברכישה, באספקה ובמכירה של לוקרים ופתרונות נעילה בבתי ספר, תמורת כ-23 מיליון שקל, כפוף להתאמות, מידי אברהם יניב, מירון גולדשטיין ודוניב השקעות.

את תמורת ההנפקה מייעדת רב-בריח לרכישת ציוד ומכונות ייצור במטרה לייעל את פעילותה, להרחיב את הפעילות באמצעות מיזוג ורכישת חברות, בין היתר לוקר אמבין, וכן לפירעון וצמצום מסגרות האשראי שלה. סכום של עד 1.4 מיליון שקל מכספי ההנפקה מיועד למענקים לנושאי משרה ולעובדי החברה.

עוד חושפת בין היתר טיוטת התשקיף, כי לבעל השליטה דונרשטיין הלוואה בסכום של כ-31 מיליון שקל שהתקבלה מחברת הביטוח הראל (וחברה נוספת), שעבורה שועבדו מניות רב-בריח, וכן כי רב-בריח מבקשת לקחת חלק בתחום הלוהט של אנרגיה סולארית, ובאפריל האחרון הקימה לצורך כך חברה שתפעל בייזום ובהפעלה של מתקנים סולאריים.

את הנפקתה מובילות חברות החיתום של רוסאריו, אפסילון ופועלים אי.בי.אי.

שיפור משמעותי במגזר מוצרי הבנייה

כמגמה, בסיכום הרבעון הראשון של השנה הציגו חברות מוצרי הבנייה הנסחרות בבורסה בתל אביב שיפורים בשיעורים משמעותיים משורת ההכנסות ועד שורת הרווח, בהשפעות ונסיבות שונות, אחרי שבמהלך חודש מרץ 2020 הגיע לשיאו משבר הקורונה בשוקי ההון בארץ ובעולם, והשפעותיו ניכרו בתוצאות הכספיות לרבעון הראשון של השנה שעברה.

בסיכום הרבעון הראשון של השנה הנוכחית, בשורה העליונה בלטו קפיצות של כ-25% שהציגו בהכנסותיהן חברת המוצרים לעיצוב הבית וחדרי האמבטיה והשירותים חמת, ויצרנית מערכות האלומיניום (בעיקר חלונות) קליל.

הכנסותיה של חמת, שבשליטת היו"ר יואב גולן, הגיעו ל-193 מיליון שקל, בעיקר בזכות צירוף תוצאות חברת מוצרי חדרי האמבטיה והמטבח אלוני שנרכשה ב-2020, וכן בזכות צמיחת עיקר יתר פעילויותיה.

זאת בעוד קליל שבשליטת היו"ר צורי דבוש דיווחה על עלייה בהיקפי המכירות תוך שינוי התמהיל שלהן, שהובילו את הכנסותיה לסכום של 108 מיליון שקל.

אקרשטיין, הנמצאת בשליטת היו"ר גיורא אקרשטיין ובני משפחתו, והשלימה הנפקת מניות ראשונית (IPO) בבורסה לפני כחודש וחצי, הציגה בסיכום רבעוני קפיצה של פי חמישה ברווח הנקי שלה, שהגיע ליותר מ-14 מיליון שקל.

בסיכום רבעוני, אקרשטיין, הפועלת בתחומי התעשייה וההנדסה, נהנתה משיפור הרווח הגולמי, בעיקר בפעילות בארה"ב, שנפגעה בשנה שעברה בצורה משמעותית ממשבר הקורונה, וכן משינוי חיובי בסעיפי מימון, בעקבות רווחים מתיק ניירות הערך שלה, שהסב לה הפסדים בשנה שעברה. כך, השיפור בשורה התחתונה בלט למרות שהכנסותיה הרבעוניות נשחקו קלות (כ-2%), ל-155 מיליון שקל.

אינרום, הגדולה מבין חברות הענף (שווי שוק והיקף הכנסות), הציגה שיפור רבעוני של 17% בהכנסותיה, שהגיעו ל-245 מיליון שקל, בעיקר בזכות מוצרי הצבעים שהיא מציעה תחת המותג נירלט.

אינרום, המתנהלת ללא גרעין שליטה, מחלקת את פעילותה לשלושה מגזרים, ונוסף על נירלט פועלת גם בתחום מוצרי גמר לבנייה (כרמית) ופתרונות בנייה (איטונג) ובסיכום רבעוני בלטה לשלילה השחיקה ברווחי מגזר פתרונות הבנייה.

באינרום מציינים בסיכום רבעוני, כי נרשמו ביקושים ערים במוצריה לבתי מסחר וחנויות לחומרי בניין, אחרי שהרבעון הראשון של 2020 "הושפע לרעה בשל ריבוי ימי הגשם ועוצמת השפעתם על שוקי הבנייה והשיפוצים שבהם ממוקדת הקבוצה, ובשל התפרצות נגיף הקורונה". הרווח הנקי של החברה עלה בשיעור מתון של כ-2%, ל-22 מיליון שקל.

עוד כתבות

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"