גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאקרשטיין לדונרשטיין: הגאות בנדל"ן דוחפת לבורסה את חברות מוצרי הבנייה

ביקושי השיא בשוק הדיור מתגלגלים גם לחברות מוצרי הבנייה הנסחרות בתל אביב, שמדווחות על עלייה בהכנסות וברווחים בתקופה האחרונה ● את המומנטום החיובי בענף מנסה לנצל גם יצרנית הדלתות והמנעולים של שמואל דונרשטיין, השואפת לשווי של כ-600 מיליון שקל בהנפקה ראשונה לציבור

בנין רב-בריח אשקלון / צילום: איל יצהר
בנין רב-בריח אשקלון / צילום: איל יצהר

פריחת שוק הנדל"ן למגורים בישראל בשנה האחרונה דוחפת קדימה גם את חברות מוצרי הבנייה, שנהנות מגידול בביקושים ומצמיחה במכירות וברווחים. לסקטור חברות המוצרים לבנייה בבורסה, שלאחרונה קלט לתוכו את קבוצת אקרשטיין, צפויה להצטרף בזמן הקרוב גם יצרנית הדלתות והמנעולים רב-בריח, שכמו אקרשטיין עבורה זהו סיבוב שני בבורסה המקומית.

לקראת גיוס של עד כ-200 מיליון שקל ששואפת רב-בריח לבצע, על פי ההערכות לפי שווי חברה של כ-600 מיליון שקל "לפני הכסף", היא פרסמה בסוף השבוע טיוטת תשקיף ציבורית ראשונה, החושפת צמיחה נאה בפעילות. 

כאמור, הגעתה של רב-בריח לבורסה נעשית בחסות הצמיחה בשוק הבנייה בישראל, שממנה נהנות גם יתר חברות המוצרים שנסחרות כבר בבורסה - אינרום, קליל, חמת ואקרשטיין - שהצטרפה לזירת המסחר המקומית בשבועות האחרונים. זו באה לידי ביטוי בתוצאות כספיות חיוביות ובעליית שווי המניות. 

אומנם, כמו מרבית החברות במשק, גם חברות מוצרי הבנייה נאלצו להתמודד עם אתגרים לא פשוטים במהלך הקורונה, שהובילו לסגירת אולמות התצוגה שלהן, צמצום עבודה באתרי בנייה ומגבלות וקשיים אחרים שייצרה להן התפשטות הווירוס.

מנגד, הקורונה, כפי שמעידות החברות, נתנה דחיפה משמעותית קדימה לשיפוצי בתים קיימים, בעקבות העלייה המשמעותית בכמות הזמן שאנשים מבלים בבית, וכן סייעה לאותן חברות לתהליכי התייעלות ודיגיטציה, ואפשרה לחלקן לאתר הזדמנויות ולהרחיב את הפעילות.

במקביל, שוק הבנייה החדשה למגורים בישראל חווה כבר תקופה ממושכת פריחה מרשימה, עם עליות מחירים נמשכות של מחירי הדירות וביקושי שיא, שמהם נהנות חברות הנדל"ן למגורים המציגות תוצאות שיא ורמות שיא בשווי מניותיהן - מה שמשתרשר גם לפעילות חברות מוצרי הבנייה.

 

רכישת נוריאלי תרמה לזינוק בהכנסות

רב-בריח, שבשליטת היו"ר שמואל דונרשטיין, עוסקת בפיתוח, בייצור ובמכירת "מגוון מוצרים ייחודיים לענף הבנייה והשיפוצים". במסגרת פעילותה כיום מציעה רב-בריח מוצרי דלתות (חוץ, פנים, זכוכית, אוטומטיות), מוצרי ביטחון ומיגון (דלתות פריצה, עמידות הדף, מוצרים לחדרי מיגון), מוצרי נעילה (מנגנונים, צילינדרים, מנעולים, מוצרים משלימים), מערכות סינון אב"כ, שערים (גלילה, עמידים בפני אש), ועוד. כל זאת תחת המותג רב-בריח ונוספים.

עוד על רב-בריח ומשפחת דונרשטיין.

החברה מחלקת את פעילותה לארבעה מגזרים עיקריים - בנייה רוויה למגורים, השוק המוסדי, השוק הפרטי ותחום הנעילה. שני המגזרים הדומיננטיים מבחינת מכירות החברה והרווח הם הבנייה הרוויה והשוק הפרטי.

בסיכום הרבעון הראשון של השנה נהנתה רב-בריח מקפיצה של כ-30% בהכנסותיה, שהגיעו ל-127 מיליון שקל, בזכות הרחבת הפעילות ו"מימוש מנועי הצמיחה, כולל רכישת פעילות חדשה".

מדובר בחברת נוריאלי, המתמחה בייצור, במכירה ובהשכרת ציוד בנייה ממתכת ומפלסטיק, שנרכשה בתחילת השנה תמורת כ-26 מיליון שקל. בהמשך לשיפור בהכנסות הציגה רב-בריח רווח נקי רבעוני של 2.5 מיליון שקל, אחרי הפסד של כחצי מיליון שקל ברבעון המקביל.

בשנת 2020 כולה עלו הכנסותיה של רב-בריח ב-3% והתקרבו ל-400 מיליון שקל, ואחרי שיפור השורה הגולמית והתפעולית טיפס הרווח הנקי השנתי שלה ב-66% ל-10 מיליון שקל, בזכות שיפור הרווחיות בשוק המוסדי ובשוק הפרטי וצמצום הפסדים בתחום פעילות הנעילה שלה, מול שחיקה בפעילות שיש לה מול קבלני מגורים.

עלייה בפעילות השיפוצים בזכות הקורונה

לקורונה היו השפעות מנוגדות גם על פעילותה של רב-בריח, שמדווחת על ירידה בביקושים עקב הטלת סגרים, אולם מנגד מציינת השפעה חיובית בזכות העלייה בפעילות ענף שיפוצי הדירות.

לגבי שוק הבנייה הרוויה, מציינת רב-בריח כי "בשנים האחרונות מסתמנת מגמה של גידול במכירות", מה שגורר לתחום חברות בנייה גדולות יותר והתקשרות עם ספקים גדולים יותר, דוגמתה, וכי בשוק זה "שווי סל המוצרים הממוצע לדירה לקבלן עומד על כ-25 אלף שקל".

בעניין פעילות הנעילה, תחום שבו רב-בריח מציעה את מוצריה בישראל ובחו"ל, היא דיווחה על ירידה של כ-9% בהכנסותיה בשנה שעברה בהשפעת הקורונה, ועל קפיצה של 29% בהכנסות הרבעון הראשון של השנה הנוכחית.

לגבי השפעת משבר הקורונה על אספקת חומרי הגלם שלה מציינת רב-בריח, כי נוצר קושי לצפות את זמינותם, בעיקר אלה המגיעים ממדינות המזרח, מה שגרר קושי בתכנון שרשרת האספקה, לכן פעלה החברה להגדלת מלאים, גידור מחירי סחורות והתאמות למחירי השוק.

חלק גדול ממוצריה של רב-בריח מיוצרים מפלדה, ורווחיותה מושפעת מרמת המחירים בשוק הפלדה העולמי, שמתאפיין בתנודתיות, לכן היא פועלת לגידור מחירי הפלדה. לפי רב-בריח, בתחילת השנה הנוכחי "התחזק והתעצם המשבר בשרשרת האספקה העולמית, שבא לידי ביטוי בעלייה חדה במחירי המתכות והמשך העלייה במחירי השילוח מהמזרח במאות אחוזים", מה שהשפיע על הרווחיות הגולמית של רב-בריח, אולם רמות המלאי הגבוהות שלה, עסקאות ארוכות-טווח וגידורים שהיא מבצעת "מנעו שחיקה מהותית ברווחיות הגולמית".

החברה, המנוהלת על-ידי המנכ"ל עידן זו-ארץ, מפעילה שמונה מפעלים לייצור מוצריה השונים, מחזיקה בשלושה מרכזים לוגיסטיים ובסך הכול מעסיקה כ-900 עובדים. 

מלבד דונרשטיין, המחזיק כיום בכ-77% מהונה של רב-בריח יחד עם בת זוגו שלומית באמצעות חברה פרטית, בעלת מניות בולטת נוספת בחברה היא פועלים אקוויטי (פועלים שוקי הון עד לאחרונה) של בנק הפועלים, עם כ-19% מההון. פועלים אקוויטי נכנסה להשקעה ברב-בריח בתחילת 2016 לפי שווי חברה של כ-150 מיליון שקל, לפני השקעה של כ-30 מיליון שקל.

טיוטת התשקיף חושפת כי בתחילת החודש הנוכחי השלימה רב-בריח עסקה לרכישת חברת לוקר אמבין, העוסקת ברכישה, באספקה ובמכירה של לוקרים ופתרונות נעילה בבתי ספר, תמורת כ-23 מיליון שקל, כפוף להתאמות, מידי אברהם יניב, מירון גולדשטיין ודוניב השקעות.

את תמורת ההנפקה מייעדת רב-בריח לרכישת ציוד ומכונות ייצור במטרה לייעל את פעילותה, להרחיב את הפעילות באמצעות מיזוג ורכישת חברות, בין היתר לוקר אמבין, וכן לפירעון וצמצום מסגרות האשראי שלה. סכום של עד 1.4 מיליון שקל מכספי ההנפקה מיועד למענקים לנושאי משרה ולעובדי החברה.

עוד חושפת בין היתר טיוטת התשקיף, כי לבעל השליטה דונרשטיין הלוואה בסכום של כ-31 מיליון שקל שהתקבלה מחברת הביטוח הראל (וחברה נוספת), שעבורה שועבדו מניות רב-בריח, וכן כי רב-בריח מבקשת לקחת חלק בתחום הלוהט של אנרגיה סולארית, ובאפריל האחרון הקימה לצורך כך חברה שתפעל בייזום ובהפעלה של מתקנים סולאריים.

את הנפקתה מובילות חברות החיתום של רוסאריו, אפסילון ופועלים אי.בי.אי.

שיפור משמעותי במגזר מוצרי הבנייה

כמגמה, בסיכום הרבעון הראשון של השנה הציגו חברות מוצרי הבנייה הנסחרות בבורסה בתל אביב שיפורים בשיעורים משמעותיים משורת ההכנסות ועד שורת הרווח, בהשפעות ונסיבות שונות, אחרי שבמהלך חודש מרץ 2020 הגיע לשיאו משבר הקורונה בשוקי ההון בארץ ובעולם, והשפעותיו ניכרו בתוצאות הכספיות לרבעון הראשון של השנה שעברה.

בסיכום הרבעון הראשון של השנה הנוכחית, בשורה העליונה בלטו קפיצות של כ-25% שהציגו בהכנסותיהן חברת המוצרים לעיצוב הבית וחדרי האמבטיה והשירותים חמת, ויצרנית מערכות האלומיניום (בעיקר חלונות) קליל.

הכנסותיה של חמת, שבשליטת היו"ר יואב גולן, הגיעו ל-193 מיליון שקל, בעיקר בזכות צירוף תוצאות חברת מוצרי חדרי האמבטיה והמטבח אלוני שנרכשה ב-2020, וכן בזכות צמיחת עיקר יתר פעילויותיה.

זאת בעוד קליל שבשליטת היו"ר צורי דבוש דיווחה על עלייה בהיקפי המכירות תוך שינוי התמהיל שלהן, שהובילו את הכנסותיה לסכום של 108 מיליון שקל.

אקרשטיין, הנמצאת בשליטת היו"ר גיורא אקרשטיין ובני משפחתו, והשלימה הנפקת מניות ראשונית (IPO) בבורסה לפני כחודש וחצי, הציגה בסיכום רבעוני קפיצה של פי חמישה ברווח הנקי שלה, שהגיע ליותר מ-14 מיליון שקל.

בסיכום רבעוני, אקרשטיין, הפועלת בתחומי התעשייה וההנדסה, נהנתה משיפור הרווח הגולמי, בעיקר בפעילות בארה"ב, שנפגעה בשנה שעברה בצורה משמעותית ממשבר הקורונה, וכן משינוי חיובי בסעיפי מימון, בעקבות רווחים מתיק ניירות הערך שלה, שהסב לה הפסדים בשנה שעברה. כך, השיפור בשורה התחתונה בלט למרות שהכנסותיה הרבעוניות נשחקו קלות (כ-2%), ל-155 מיליון שקל.

אינרום, הגדולה מבין חברות הענף (שווי שוק והיקף הכנסות), הציגה שיפור רבעוני של 17% בהכנסותיה, שהגיעו ל-245 מיליון שקל, בעיקר בזכות מוצרי הצבעים שהיא מציעה תחת המותג נירלט.

אינרום, המתנהלת ללא גרעין שליטה, מחלקת את פעילותה לשלושה מגזרים, ונוסף על נירלט פועלת גם בתחום מוצרי גמר לבנייה (כרמית) ופתרונות בנייה (איטונג) ובסיכום רבעוני בלטה לשלילה השחיקה ברווחי מגזר פתרונות הבנייה.

באינרום מציינים בסיכום רבעוני, כי נרשמו ביקושים ערים במוצריה לבתי מסחר וחנויות לחומרי בניין, אחרי שהרבעון הראשון של 2020 "הושפע לרעה בשל ריבוי ימי הגשם ועוצמת השפעתם על שוקי הבנייה והשיפוצים שבהם ממוקדת הקבוצה, ובשל התפרצות נגיף הקורונה". הרווח הנקי של החברה עלה בשיעור מתון של כ-2%, ל-22 מיליון שקל.

עוד כתבות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

אאורה מוכרת בגבעתיים חלומות לפינוי בינוי. העירייה לא מכירה את הפרטים

בדיווח לבורסה כללה החברה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית בעיר ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

סקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן