גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקנות חדשות נועדו למנוע ערעורי סרק, אז למה העליון לא אוכף?

התקנות לניהול הליכים אזרחיים קובעות כי ביהמ"ש חייב ככלל לפסוק הוצאות בבקשות, כגון רשות ערעור, ולנמק את החלטתו ● לפי בדיקת גלובס, אפילו השופט העליון יצחק עמית, שעמד בראש הוועדה שניסחה את התקנות, לא מקפיד על קיומן

השופט יצחק עמית / צילום: כדיה לוי
השופט יצחק עמית / צילום: כדיה לוי

תקנות סדר הדין האזרחי החדשות נכנסו לתוקף בתחילת ינואר 2021 והוגדרו כמהפכה של ממש בדרך ניהול ההליכים המשפטיים האזרחיים של ישראל, לאחר עשרות שנות קיפאון בתחום.

אחד השינויים המשמעותיים והחשובים בתקנות עסק בנושא פסיקת ההוצאות. בשונה מהתקנות הקודמות שלפיהן בית המשפט רשאי היה להחליט אם לחייב בהוצאות אם לאו, הרי שבתקנות אלה נקבע כי הכלל יהיה של חיוב בהוצאות בתום הדיון, והחריג הוא אי-חיוב בהוצאות מטעמים מיוחדים, זאת במטרה ליצור ודאות בפסיקת הוצאות.

תקנה 153(ד) אף מבהירה כי מחובתו של בית המשפט לנמק ולפרט את השיקולים שהנחו אותו בקביעת שיעור ההוצאות. הכלי האפקטיבי היחיד של בית המשפט למנוע ערעורי סרק הוא פסיקת הוצאות נגד מגיש הערעור.

כדי להבטיח שימוש מושכל בהגשת בקשות, נקבע בתקנה 53 כי מיד בתום כל דיון בבקשה יחליט בית המשפט אם לחייב ואת מי מבעלי הדין בהוצאות הבקשה, זאת במנותק מתוצאת ההליך העיקרי, אלא אם כן מצא כי קיימים טעמים מיוחדים שלא לחייב בהוצאות כאמור.

תקנה זו נועדה לשנות את הנוהג הקיים שלפיו בחלק גדול מהמקרים בקשות מוכרעות מבלי שבית המשפט פסק הוצאות בגינן, דבר שמסב נזק למי שבקשתו מוצדקת ואף אינו מהווה חסם בפני הגשת בקשות סרק באופן שפוגע במשאב השיפוטי המוגבל ממילא.

בדיקת גלובס מגלה כי תקנות לחוד ומציאות לחוד. אפילו שופטי בית המשפט העליון, שאמור להתוות את הדרך לערכאות שמתחתיו, מזלזלים בתקנות ואינם מיישמים אותן חרף היותן מחייבות. האבסורד זועק במיוחד כאשר בוחנים את פסיקת השופט יצחק עמית, ששימש כיו"ר הוועדה לבחינת תקנות סדר הדין האזרחי ודחף ליישומן חרף התנגדות לשכת עורכי הדין.

בשטח: בלי לקבוע הוצאות ואף בלי לנמק

לפני שניגש לדוגמאות, צריך להסביר כי התקנות החדשות חלות לעניין זה על רק הליכים שנפתחו לאחר ינואר 2021. עכשיו ניגש לדוגמאות: הערעור האזרחי הראשון שהוגש לעליון ונדון על-פי התקנות החדשות היה הערעור שהגיש יו"ר מפלגת העבודה דאז עמיר פרץ נגד ח"כ מרב מיכאלי בנוגע לפריימריז של המפלגה. בית המשפט העליון קיים דיון, כאשר בפתחו הוא הזכיר לצדדים כי התיק מתנהל על-פי התקנות החדשות, על כל המשתמע מכך. אלא שבסופו המליצו השופטים לפרץ למשוך את הערעור. פסק הדין קבע כי "הערעור נדחה - אין צו להוצאות" ללא כל נימוק, בניגוד לתקנות ובניגוד להכרזת השופטים.

במקרה אחר, קבוצת ידיעות תקשורת הגישה בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון. השופט עוזי פוגלמן דחה בשבוע שעבר את הבקשה וכתב: "מצאתי כי אין מקום למתן רשות ערעור, זאת בצד העמדת דברים על מכונם במישור הכללי. כפוף להערות במישור הכללי, הבקשה נדחית אפוא. אין צו להוצאות". הרי שלא פסק הוצאות, וכל שכן לא טרח לנמק את שיקוליו בנוגע לפסיקת ההוצאות, זאת למרות שהצד השני נאלץ להגיב ולהוציא הוצאות בגין כך.

עיון בפסיקות נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות מלמד כי גם היא לא מקפידה על התקנות הנוגעות להוצאות. כך לדוגמה דחתה ערעור בתיק אזרחי שעסק בבקשת פסלות שופט. לאחר שהתבקשה תגובת הצד השני, הנשיאה חיות דחתה באריכות את הערעור, אך סיימה כי "אין צו להוצאות". מדוע ולמה? אין נימוק.

בתיק שני, שעסק בבקשה לקיום דיון נוסף בערעור אזרחי, קיבלה הנשיאה חיות את תגובת המשיבה. לאחר מכן דחתה את הבקשה ללא נימוק. "הבקשה נדחית. בנסיבות העניין, אין צו להוצאות".

גם בתיק בו כן פסקה הנשיאה חיות הוצאות בגין ערעור שנדחה, היא כתבה כי "המערער יישא בהוצאות המשיב בסך 5,000 שקל", אך לא נימקה כפי שמחייבות התקנות.

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות בכנס לשכת עורכי הדין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בתיק אזרחי אחר הצליחו הצדדים בשבוע שעבר להגיע להסכמות של משיכת הערעורים ההדדיים שלהם, לאחר שהשופטים דחקו בהם לעשות זאת. פסק הדין החזיק שתי שורות: "בהמלצת בית המשפט, הודיעו באי-כוח הצדדים כי מרשיהם אינם עומדים על הערעורים. אשר על כן, הערעורים נדחים. אין צו להוצאות". אחד מחברי ההרכב היה השופט יצחק עמית.

בפסק דין נוסף מהשבוע שעבר, בהרכב של השופטים יצחק עמית, נעם סולברג ודפנה ברק-ארז, נכתב כי "החלטנו לדון בבקשה בערעור, לקבל את הערעור, לבטל את פסק הדין ולהורות על דיון מחדש בערעור בבית המשפט המחוזי בנצרת, וזאת בפני הרכב אחר". סוגיית ההוצאות אפילו לא הוזכרה בפסק הדין.

התנהלות עקבית של השופט עמית

כאמור, התנהלות השופט עמית בעניין זה עקבית לחלוטין. הנה דוגמה בולטת וקיצונית: בערעור שהגיש מכון ויצמן נגד פקיד השומה, התקיים דיון קדם-משפט אצל השופט עמית. ממש בפתח הדיון אמר השופט עמית לעורכי הדין שייצגו את מכון ויצמן: "אני חייב לומר, פשוט גאונים, אני באמת חושב, הצלחתם לקחת טענה ולכתוב עליה 20 עמודים, טענה שאין בה כלום. איזה ערעור?!".

בהמשך אמר עמית כי הוא לא רואה סיכוי לערעור, והמליץ למכון ויצמן למשוך את הערעור, ואם לא ימשכו, "יחולו על זה התקנות החדשות". המכון אכן קיבל את המלצת השופט עמית למשוך את הערעור, וניתן פסק דין הדוחה את הערעור ללא צו להוצאות וללא נימוק. שוב - בניגוד לתקנות סדר הדין האזרחי.

בתיק אחר, חברת ביטוח חקלאי הגישה בקשת רשות ערעור על פסיקת בית המשפט המחוזי, לפיה החלפת גלגל שהובילה לפציעה נחשבת "מאורע" על-פי חוק פיצוי לנפגעי תאונת דרכים. השופט עמית דחה את הבקשה וכתב: "לא מצאתי כי יש הצדקה לדון בבקשה ב'גלגול שלישי' ולהתערב במסקנתו של בית המשפט המחוזי, שלפיה ההתרחשות מושא המקרה דנן נחשבת ל'מאורע' כמשמעותו בחוק הפיצויים. אי לכך, הבקשה נדחית". השופט עמית הוסיף כי "משלא התבקשה תגובה, לא ייעשה צו להוצאות".

בתיק אחר, שעסק בערעורים הדדיים הנסבים על גובה הפיצוי שנפסק בתביעה לפי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, השופט עמית כתב כי מצא "כי דין ערעורו של המערער להתקבל חלקית, ואילו דין ערעור המשיבה להידחות". ומה לגבי ההוצאות? כך סיים השופט עמית את פסק דינו: "אין צו להוצאות בערכאה זו".

כאשר קבוצת כנרת הגישה בקשה למתן סעד זמני עד להכרעה בערעור, השופט עמית ביקש את תגובת רשות מקרקעי ישראל. לאחר מכן כתב: "הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להתקבל". השופט עמית לא פסק הוצאות לטובת קבוצת כנרת, תוך שנימק זאת כך: "בנסיבות העניין, ולנוכח התנהלות המבקשות שעל פניה אינה חפה מקשיים, אין צו להוצאות".

בפסק דין שעסק בערעור אזרחי על פסיקת בית המשפט המחוזי בחיפה, כתב השופט עמית: "אני מחייב את המשיבה 3 לשלם למערער 6,000 שקל. אין צו להוצאות". מדוע אין צו להוצאות? לא הוסבר.

בתיק אחר, בו השופט עמית כן פסק הוצאות בגין בקשה שנדחתה לעיכוב ביצוע פסק דין של בית המשפט המחוזי, נכתב כך: "הבקשה לעיכוב ביצוע נדחית. צו הארעי שניתן ביום 2.5.2021 - בטל. המבקשת תישא בהוצאות המשיבה בסך 5,000 שקל". שוב - ללא כל נימוק. בהחלטה דומה מאפריל 2021, בה נדחתה בקשה לעיכוב ביצוע נדחית, כתב השופט עמית: "המבקשת תישא בהוצאות המשיב בסך 5,000 שקל". שוב - ללא כל נימוק. 

בערעור אזרחי אחר כתב השופט עמית: "הגיע העת לשים קץ לניסיונות המערער להטריד את הערכאות השונות בטענות שאינן מבוססות ולאפשר לפרויקט לצאת אל הפועל ללא עיכובים נוספים". חרף זאת לא נפסקו הוצאות לטובת אוצר המדינה. הנימוק של השופט עמית לאי-פסיקת ההוצאות היה "לפנים משורת הדין".

בתיק נוסף בו נדחתה הבקשה, כתב השופט עמית כי "בנסיבות העניין, ולפנים משורת הדין, לא ייעשה צו להוצאות". האם זהו הנימוק המיוחד עליו דיברו התקנות? לא סביר.

הרשות השופטת: "התקנות החדשות בשלבי הטמעה"

לפני שבוע התקיימו שמונה ערעורים בהליכים אזרחיים ופליליים בבית המשפט העליון בפני הרכב בראשות השופט פוגלמן. השופטים המליצו לכל שמונת המערערים למשוך את הערעורים שלהם. שבעה אכן עשו זאת, והשמיני סירב. מיד לאחר מכן ניתנו שבעה פסקי דין קצרצרים בהם נכתב כי המערער החליט לחזור בו מהערעור. בכל הערעורים האזרחיים לא נפסקו הוצאות לטובת הצד השני, ללא נימוק, גם כאשר הוא דרש זאת וטען כי לא ייתכן שהוא ייצא בחיסרון כיס מול ערעור סרק.

הרשות השופטת מסרה בעניין זה: "החלטות בית המשפט מתקבלות בכל ערעור לגופו, כאשר אין כל תלות בין ההכרעה בערעור האחד להכרעה בערעור שנידון לאחריו. רצף כזה או אחר של החלטות קבלה או דחייה ביום דיונים נתון אין לו כל משמעות. בית המשפט ממליץ לעתים לצדדים על משיכת ערעור או על קבלתו בהתאם לדרך בה הוא רואה את התיק. לצדדים שמורה הזכות להיענות או לדחות את ההמלצה לפי שיקול-דעתם. חזרת מערער מערעורו טרם מתן החלטה היא שיקול רלוונטי בקביעת גובה ההוצאות".

בנוגע לסוגיית פסיקת ההוצאות בבית המשפט העליון לאור התקנות החדשות, נמסר מהרשות השופטת כך: "הכלל הנוהג בעניין פסיקת הוצאות הוא כי בית המשפט איננו חייב לפרט בהחלטתו את כל מערך השיקולים אשר הנחה אותו בפסיקת ההוצאות לחובת צד להליך שעמדתו נדחתה. זאת, שכן השיקולים לעניין פסיקת הוצאות ברורים בעיקרם: ככלל' בתי המשפט פוסקים הוצאות לחובת הצד המפסיד בהליך כעניין שבשגרה לאחר בחינת מכלול השיקולים הצריכים לעניין.

"עם זאת, ככל שההוצאות שנפסקו הן על פני הדברים חורגות מן ההוצאות הרגילות בנסיבות העניין, נקבע כי ראוי שהטעם לפסיקתן יבואר לצדדים, ולו בתמצית. תקנות סדר הדין האזרחי נמצאות בשלבי הטמעה ופיתוח פסיקתי. השאלה האם התקנות החדשות הובילו לשינוי הכלל שנזכר לעיל, ואם כן באיזה אופן, היא שאלה נכבדה שיש לה פנים לכאן ולכאן, והיא מצויה כעת בדיונים בוועדה העוסקת בנושא בראשות כבוד השופט עמית. ברי כי לאחר קבלת החלטה בוועדה, הדברים יוטמעו על-ידי כלל השופטים".

לבסוף נמסר כי "לגופם של ההליכים שנדונו על-ידי כבוד הנשיאה והשופט עמית ונזכרו בכתבה, השיקולים לפסיקת ההוצאות או אי-פסיקתן עולים מתוך ההחלטות בהליכים".

עוד כתבות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם