גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מציעה רשות התחרות לרסן את אפליקציית התשלומים ביט

מחקר של רשות התחרות מצביע על תובנות ששוק התשלומים הישראלי מכיר היטב: ביט כמעט והשתלטה על כל העברות הכספים בין אנשים באפליקציות התשלומים ושולטת גם בהעברות לבתי עסק • בניגוד לעמדת בנק ישראל, הרשות מציעה שימוש במידע שנצבר על הלקוחות

אפליקציית ביט / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאטיב
אפליקציית ביט / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאטיב

"התחרות בתחום יישומוני (אפליקציות) התשלומים צפויה להתכנס למבנה שוק של מנצח יחיד ('Winner takes all') - יישומון ביט. ביט כמעט והשתלטה על כל ההעברות הרגילות בין יחידים (שאינן כוללות העברות קבוצתיות והעברות עסקיות)". כך נכתב במחקר שפרסמה ביום רביעי רשות התחרות. הרשות מפרסמת המלצות מרחיקות לכת במטרה לרסן את פעילות האפליקציה מבית בנק הפועלים.

ברשות בדקו את נתוני התשלום באפליקציות של שלושת הבנקים הגדולים, ביט של הפועלים ופיי (לשעבר פפר פיי) של לאומי שהחלו את פעילותן ב־2017 ופייבוקס שנרכשה באותה שנה על ידי דיסקונט. הנתונים (שפורסמו באמירה מילולית ולא מספרית) מלמדים כי ביט הובילה את השוק עם מספר המשתמשים הגבוה ביותר מההתחלה, אך הפער המשמעותי נפתח ב־2019. יתר הפעילות מתבצעת בעיקר באמצעות פייבוקס, כשהיקף הפעילות של פיי קטן יחסית. ברשות לא נקבו כאמור במספרים, אך לפי נתונים שהגיעו לידי גלובס, ביט חולשת על כמעט 95% מהכספים המועברים באפליקציות.

חשש מפגיעה בתחרות

ברשות מזהירים כי גם אם ביט אינה מפרה את חוק התחרות הכלכלית, היא עלולה לנצל את הדומיננטיות שלה: "למשל, ביט עלולה לפגוע באיכות השירותים שהיא מספקת לכלל המשתמשים בדרך של הודעה חד-צדדית כי בכוונתה לאסוף עליהם מידע פרטי נרחב (הודעה כזו כבר נשלחה ללקוחות, ר"ו). גם משתמשים אשר אינם חפצים להסכים לאיסוף המידע עלולים להיאלץ לעשות כן, שכן לא תעמוד להם אפשרות ריאלית לבצע מעבר ליישומון מתחרה, בשל החשיבות הטמונה בגודל הרשת של אותו היישומון".

דוגמה אפשרית אחרת היא פגיעה בבעלי עסקים זעירים, ובפרט אלה שאינם מקבלים תשלום בכרטיסי אשראי. זאת, בין היתר, בדרך של גביית עמלות גבוהות. "עסקים אלה לא יוכלו לסרב לדרישה או לוותר על השימוש בביט, מבלי להסתכן בוויתור על לקוחות רבים", הוסבר בדוח.

הפסד מיידי, רווח עתידי

מרגע תחילת פעילותן של אפליקציות התשלום של הבנקים הגדולים, נהנה התחום מקצב צמיחה גבוה של מאות אחוזים בשנה במספר הפעולות ובנפח הפעילות, אך זה האט במהלך הזמן ועמד ב־2020 על כ-100%. לפי נתונים שאספה הרשות, מספר פעולות התשלום בשנה שעברה עלה על 50 מיליון, וההיקף הכספי הכולל עלה באופן משמעותי על 10 מיליארד שקל. עם זאת, עבור הבנקים מדובר באפליקציות הפסדיות. זאת מאחר שהשירות ניתן ברובו בחינם ומאחר שהתשלום נעשה באמצעות חיוב כרטיס האשראי של הלקוח, הבנק הוא שנושא בעמלת הסליקה הצולבת העומדת כיום על 0.55% מהעסקה.

עם זאת, האפליקציה מייצרת למי שעומד מאחוריה מידע שנצבר על אודות הלקוחות. המידע מאפשר להציע ללקוחות או למקטע אחר של לקוחות שירותים משלימים ונוספים. "כפועל יוצא, מבנה שוק של מנצח יחיד בשוק נתון עלול להביא ליצירת שוק ריכוזי גם בשווקים משיקים ואחרים", מסבירים ברשות.

בדוח מציינים כי "לא ניתן להתעלם מכך שמפעיל היישומון הדומיננטי הוא הבנק הגדול ביותר במדינה, אשר אך לאחרונה הופרדה ממנו חברת כרטיסי האשראי שהייתה בבעלותו, במטרה להגביר את התחרות בשירותים הבנקאיים. על רקע זה, יש החוששים כי איסוף מידע כאמור עלול להעניק יתרון... בגישה למידע רציף ואיכותי על אודות הלקוחות, באופן שעלול להעצים את הבנק הגדול ביותר ולייצר פער שאינו בר גישור תחרותי בינו לבין מתחריו במתן אשראי ולמצער מתחריו הקטנים במתן אשראי". ברשות סבורים כי אין בכך כדי להצדיק למנוע שימוש במידע והפתרון לדבריהם הוא ליצור מנגנונים יעילים לשיתוף במידע, בכפוף להסכמת הלקוח.

העברה בין אפליקציות

עוד מגלה המחקר כי המשתמשים פתוחים להתקנת מספר אפליקציות, אולם, מרבית השימוש בפועל מתרכז באחת. "המעבר ליישומונים האחרים נעשה כשהם נדרשים לשירות נישתי יחסית (ההעברות הקבוצתיות שמציעה פייבוקס), או בלית ברירה, בשל המגבלה המלאכותית ביחס לתקרת התקבולים", נכתב.

לאור הממצאים הרשות ממליצה להחליש את אפקט הרשת בהעברות תשלום בין יחידים, בדרך של יצירת קישוריות בין האפליקציות. כך כל צרכן יוכל להשתמש בזו שמתאימה ביותר לצרכיו מבלי שבחירתו תושפע מהיקף המשתמשים.

שולטת גם בבתי עסק

הדוח מצא כי ביט שולטת גם בתחום העברות לעסקים. הדבר נכון גם בעסקים בינוניים וגדולים (כדוגמת מסעדות בהן הלקוחות משלמים או חברות ביטוח בהן מקבלים החזר תביעות), וגם בעסקים קטנים וזעירים, בכלל זה עצמאיים.

"היישומונים האחרים אינם מספקים חלופה נאותה למוטבים לקבלת תשלומים. ההסבר הסביר לממצא זה הוא כי המוטבים אינם מצליחים להסיט מספיק משלמים לעשות שימוש ביישומונים אחרים", קבעו ברשות התחרות.

ארנקים דיגיטליים עשויים להגביר את התחרות

המחקר שפרסמה רשות התחרות על אפליקציות התשלומים לא עסק בארנקים הדיגיטליים, אך כולל אזהרה כי לביט יש יתרון גם בתחום זה. זאת בשל התשתית שנבנתה, וההיכרות של הציבור עם האפליקציה.

ברשות מציינים כי תשלום בין יחידים באפליקציות הוא פעילות הפסדית וכותבים כי מדובר בכלי לגיוס לקוחות ולקבלת מידע בעל ערך כלכלי. לגבי האפשרות של מתן שירותים בנקאיים אחרים הם כותבים, כי זהו "היעד הסביר אליו מכוונים גופים פיננסיים שמספקים ללקוחותיהם שירותי ארנק, שכן אלה הם השירותים שעתידים לספק את עיקר הרווח מהפעלת הארנקים. מטרה זו היא חשובה מבחינה תחרותית".

אך התחרות של ביט צפויה להגיע דווקא מענקיות הטכנולוגיה. אפל פיי נכנסה לישראל בתחילת חודש מאי ובחודש הראשון לפעילותה הזניקה את השימוש בארנקים הדיגיטליים ב-723%. גוגל פיי צפויה להגיע ברבעון הנוכחי ובעתיד גם סמסונג פיי "תעשה עלייה". המנפיקים הישראליים הבינו שלא יוכלו להתחרות ולפחות בנוגע לאפל התיישרו וצירפו כולם את כרטיסי האשראי שלהם לארנק שלה.

גם שיתוף הפעולה בין דיסקונט לבין שופרסל בארנק הדיגיטלי של פייבוקס, שקורם עור וגידים בימים אלו, עשוי להשפיע על התחרות לאור מועדון הלקוחות הגדול של הרשת הקמעונאית.

ככל שהישראלים יתרגלו להעביר כסף בארנקים; אם רפורמת הבנקאות הדיגיטלית תתפוס תאוצה (אפליקציות התשלומים הן לא חלק ממנה לפי שעה ומהוות "חור שחור" מבחינת המידע שיהיה נגיש לכל המתחרים); והיכולת להעביר כספים בין האפליקציות השונות, כפי שמציעה רשות התחרות, אכן תתממש - יש סיכוי לתחרות גדולה יותר גם בשוק אפליקציות התשלומים.

כך עקף הפועלים את חוק שטרום, ומה מונע את הפיכת ביט לאופציית סליקה?

חוק שטרום קבע ב-2017 שאסור לבנקים הגדולים (פועלים ולאומי) לעסוק בסליקת כרטיסי חיוב. אך הם ראו דלת חזרה וכבר באותה שנה קמו ביט של הפועלים ופיי של לאומי ודיסקונט רכש את פייבוקס.

איבוד השליטה על ישראכרט גרם לפועלים לאבד כמחצית מהרווחים שהביאה חברת כרטיסי האשראי. הבנק נותר מנפיק של הכרטיסים הבנקאיים שלו, אך ישראכרט (ועוד חברות כרטיסי אשראי) היא המתפעלת - והצדדים מתחלקים ברווחים. מעבר לכך, הבנק איבד גם את הקשר הישיר עם בתי העסק כסולק ולכן חושש מאובדן מידע - של הלקוחות ושל העסקים. ביט היא התשובה - והבנק מ סבסד את הפעילות עד כדי הענקתה בחינם (על פי הערכות תשלום עמלות הסליקה עומד על כ-400 מיליון שקל בשנה).

בגלל בעיה טכנית, לקוחות שאין להם כרטיס אשראי של הפועלים לא יכולים לשלם בבית עסק עם ביט. לכן הבנק חבר לחברת כאל שתנפיק כרטיס חוץ בנקאי "ביטקארד". בפועל הבנק כבר אוסף מידע על הלקוחות כדי להציע להם מוצרים אחרים רווחים. אלא שבשלב זה בנק ישראל אוסר להשתמש במידע. שחרור המגבלה על שימוש במידע, כפי שמציעה כעת רשות התחרות, עשוי להשלים עבור הפועלים את הפיכת ביט לאופציית סליקה.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב