גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפך בית ההשקעות אלטשולר שחם לשם שכולם מכירים

שורה של רכישות בענף מעידות על התחרות העזה שמתחוללת בו ● במקביל השחקניות הדיגיטליות מתרבות ● מדד המותגים

מעמד החתימה על מכירת פסגות לאטשולר שחם / צילום: יחצ
מעמד החתימה על מכירת פסגות לאטשולר שחם / צילום: יחצ

אם אתם מאלו שלא נוהגים לזפזפ בהפסקת הפרסומות לערוצים אחרים, נסו להיזכר מתי בפעם האחרונה עברתם ברייק פרסומות מלא ללא פרסומת לחברת ביטוח או לקרן פנסיה. הגופים המוסדיים הגדולים עברו בשנים האחרונות טרנספורמציה שיווקית והחלו לפנות באופן ישיר לציבור, תוך שפעמים רבות הם מדלגים על זרוע ההפצה המסורתית של סוכני הביטוח.

תחילתה של המגמה אמנם לפני שנים רבות, עם הקמתה של חברת איי.די.איי, שמוכרת לציבור כביטוח ישיר, אך כניסתם של בני דור המילניאלס לעולם הפיננסי, וההעדפה ההולכת ומתרחבת שלהם לרכוש מוצרים באופן דיגיטלי וללא מגע עם נציגי שירות, חייבה גם את חברות הביטוח המסורתיות לפנות לפלח השוק המעדיף רכישה אונליין. על פי הערכות בתעשייה, חלקו של פלח זה בקרב ציבור הצרכנים כבר נאמד בכ-25%.

מדד המותגים - קטגוריית ביטוח ופנסיה

כך, אפשר לראות כי גם המותגים המוכרים היסטורית שינו את אופי הפנייה שלהם לציבור, וכפועל יוצא גם הציבו בקדמת הבמה את השירותים הדיגיטליים שלהם. פנסיה בקליק או ביטוח רכב בלחיצת כפתור הם רק דוגמאות לקרב השיווקי על לבו של הצרכן הדיגיטלי, שהתחמם עוד יותר עם כניסתן של שתי חברות ביטוח דיגיטליות (אם כי לא באופן מוחלט) לשוק - ווישור וליברה, בהפרש של חודשים ספורים.

המעבר המהיר לדיגיטל והשימוש בטכנולוגיה הגדילו את החשיפה של הציבור לחברות הביטוח ולבתי ההשקעות, באופן שמאפשר להם להציע ללקוחות מגוון רחב יותר של מוצרים, אך גם למצב עצמם כתחליף, אמנם בתוספת תשלום, לשירותים שמציעה המדינה. זה בא לידי ביטוי ביתר שאת בתקופת הקורונה, כאשר הציבור פחד להגיע לחדרי המיון ואף דחה קבלת טיפולים דחופים בבתי החולים הציבוריים מחשש להידבקות בנגיף, תוך העדפה לבצע פרוצדורות רפואיות במוסדות פרטיים, או לקבל אבחון אונליין על ידי רופאים העובדים עם הביטוחים הפרטיים של חברות הביטוח או קופות החולים.

המגמה מורגשת גם בעולמות החיסכון, לנוכח הערכות שצצות מדי כמה חודשים על כך שבעוד כמה שנים המוסד לביטוח לאומי לא יוכל לעמוד בהתחייבויות שלו, לאור הגידול המתמשך באוכלוסייה בישראל, ולא יצליח לשלם את קצבת הזקנה הממשלתית שמגיע לפורשים.

כאשר המדינה עצמה מייצרת מוצרי חיסכון דוגמת קופת גמל להשקעה, המעניקה הטבות מס לחוסכים שלא ימשכו את החסכונות עד לגיל הפרישה, ובמקביל מפקידה בעצמה 50 שקל מדי חודש לכל ילד עד גיל 18, כוחם ומיתוגם של בתי ההשקעות וחברות הביטוח עולה משנה לשנה, והם מנהלים כבר כמעט 2 טריליון שקל באפיקי החיסכון ארוך הטווח לבדם. זה הופך את הגופים המוסדיים ליותר מרק כאלו שמציעים ביטוחי רכב ודירה, אלא למי שמהווים את השער עבור הציבור לשוק ההון באמצעות מערכי ההשקעות האדירים שלהם.

חברות הביטוח נהנו מצעד רגולטורי נוסף במהלך תקופת הקורונה, כאשר רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, הרגולטור המפקח על תחומי הביטוח והפנסיה, פרסמה באותה עת מדד שביעות רצון, שבחן עד כמה חברות הביטוח עמדו לצד הלקוחות שלהן ברגעיהם הקשים. המדד, אשר זכה לשם הלא רשמי "מדד הקורונה", נעשה באמצעות שני סקרים שערכה רשות שוק ההון בקרב החברות.

הראשון עסק בביטוחי הרכב ובדק לדוגמה אם החברות אפשרו לנהגים שהפסיקו את השימוש ברכב בעקבות סגרים, פיטורים או יציאה לחל"ת, להשבית את פוליסות הביטוח או לדחות את תשלומי הפרמיה. במדד זה הראל הייתה ראשונה ומגדל אחרונה. השני בחן כיצד סייעו חברות הביטוח לבתי עסק שסבלו מהגבלות או נסגרו כתוצאה מהוראות ממשלה להתמודדות עם המשבר. במדד זה דווקא מגדל הגיעה למקום הראשון. באופן כללי, רוב החברות הציגו ציונים טובים במדד, שסייע להן לשפר את המיתוג בעיני הציבור, שלאורך השנים לא היה חיובי במלואו.

ברשות שוק ההון שואפים להגדיל את מספר השחקנים בתחום. עם זאת, התחרות העזה הביאה בשנה האחרונה לבדה לסיום דרכם העצמאית של שלושה מותגים בולטים בתחום הביטוח והחיסכון, שמוזגו אל תוך המתחרים שלהם או נרכשו בחלקם על ידם.

זה התחיל עם רכישת בית ההשקעות הלמן-אלדובי על ידי חברת הביטוח הפניקס בדצמבר האחרון תמורת 275 מיליון שקל. חודשיים לאחר מכן השלים בית ההשקעות אלטשולר שחם את רכישת בית ההשקעות פסגות תמורת 910 מיליון שקל, במהלך שחתם באופן סופי את חילופי התואר "בית ההשקעות הגדול בישראל" שאותו נשא רק לפני שנים ספורות פסגות - ואשר עבר עוד לפני הרכישה לאלטשולר שחם. וממש בימים האחרונים התבשרנו על כך שחברת הביטוח הדיגיטלית החדשה ווישור בדרך לרכוש את השליטה בחברה ותיקה, איילון תמורת 354 מיליון שקל, בעסקה שיכולה להגיע גם להיקף של 470 מיליון שקל ומסמלת את השינויים העמוקים בתחום.

היקפי העסקאות הגדולים מלמדים על סכומי הכסף העצומים שנמצאים בידי הגופים המוסדיים. אלו משתמשים בהם להשקעות אך גם למיתוג, דוגמת היכל הספורט מנורה מבטחים (לשעבר יד אליהו) או היכל הספורט שלמה (הדרייב אין). לאור האישור שקיבלו לאחרונה אותם גופים להגדיל את החזקותיהם בפיתוח תשתיות ל-49%, לא מן הנמנע שבקרוב גם נראה כבישים או מתקני התפלה הקרויים על שמם.

למרות העלייה בשוויים המצרפי של חברות הביטוח ובתי ההשקעות והנתונים המרשימים שהם מציגים, השנה נכנסו למדד רק ארבעה גופים. אלטשולר שחם, גוף הגמל הגדול ביותר בישראל החולש על כ-35%, ומתחזק גם בתחום הפנסיה, עקף את הראל וכבש את המקום הראשון בקטגוריה. בית ההשקעות בניהולם של גילעד אלטשולר ורן שחם מדורג השנה במקום ה-11, בעוד ב-2019 הוא דורג במקום ה-26. הראל, שירדה למקום השני בקטגוריה, החליפה לאחרונה מנכ"ל, כשניר כהן מונה במקומו של מישל סיבוני שהוביל את החברה ב-12 השנים האחרונות. מעניין איזו השפעה תהיה למהלך על החברה של משפחת המבורגר.

עוד הצליחו להשתלב במדד המותגים לשנת 2021 מנורה מבטחים ומגדל - מקום שלישי ורביעי בקטגוריה בהתאמה - שדורגו השנה במקומות 76 ו-92, והחליפו ביניהן מקומות לאחר שמגדל דורגה בשנת 2019 במקום ה-67 ומנורה מבטחים במקום ה-73. את רשימת חברות הביטוח וגופי הפנסיה שנכנסו למדד המותגים סוגרת הפניקס, חברת הביטוח עם שווי השוק הגבוה ביותר בענף, אשר דורגה בפעם הקודמת במקום ה-90 וירדה למקום ה-94. הפניקס, בבעלות שתי קרנות השקעות זרות ובניהולו של אייל בן סימון, הייתה השנה לחברת הביטוח הראשונה שחצתה את רף שווי השוק של 8 מיליארד שקל, והנוכחות שלה מורגשת היטב בפרסום בכל המדיות השונות.

עוד כתבות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

תקיפת צה''ל בלבנון / צילום: ap, Hussein Malla

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בדרום לבנון

במהלך הלילה: אזעקות הופעלו במטולה ● מוקדם יותר - מטרה אוירית יורטה באזור קריית שמונה ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן שנבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות